Op fietsvakantie met je e-bike? Volg dan dit stappenplan voor beginners!

7 min.

Als vervolg op onze succesvolle #vetexbartfietst trips doorheen Wallonië en Noord-Brabant vorig jaar pakten we dit jaar uit met een nog grotere missie! We sprongen de fiets op en doorkruisten 4 landen, goed voor zo’n 1200 kilometer fietsplezier. Heb je na onze avonturen zelf enorme zin gekregen om de e-bike op te kruipen voor een meerdaagse fietsvakantie? Dan zetten we de do & dont’s voor jullie op een rijtje.

De voorbereiding

Hoe lang ga je fietsen?

Voor je effectief aan je fietstrip kan beginnen denk je best na over wat je exact wil doen. Een goede planning en organisatie is immers essentieel. Ga je een lang weekend fietsen in eigen land, trek je voor een volledige week de grens over of combineer je misschien wel meerdere landen in een trip die een maand duurt?

Probeer eerst met een korte trip van enkele dagen en begin daarna pas aan het grote(re) werk.

Waar fiets je naartoe?

Wie een fietstocht wil maken heeft waarschijnlijk al een ideale bestemming in zijn gedachten. De ene wil naar de Belgische kust fietsen met een paar tussenstops terwijl de andere liever de Ardennen opzoekt. Of misschien ziet de ene het Zwarte Woud als einddoel en wil de andere toch liever naar het Hoge Noorden.

Zorg er steeds voor dat je rekening houdt met factoren zoals hoogteverschillen, ondergrond en klimaat. Fietsen richting Andalousië in juli kan moordend warm zijn, terwijl trappen op de steile Oostenrijkse heuvels ook verre van ideaal is. Zeker niet voor beginners.

Hoeveel kilometer fiets je dagelijks?

De grootste fout die mensen maken -ja, wij ook- is dat ze vooraf de dagelijkse routes te lang maken. Beperk je tot zo’n 50 à 75 kilometer per dag. Zo blijft het plezierig, heb je de kans om te stoppen op interessante plaatsen en calculeer je wat extra tijd in bij eventuele pech.

Denk er ook aan dat je tijdens het rijden met een e-bike constant moet rekening houden met de duur van de batterij. Meestal hebben fietsen een bereik van zo’n 80 kilometer in standaard modus. Maar let op: draag je heel wat extra gewicht mee, is de route heuvelachtig of is er veel wind? Dan kunnen de kilometers heel snel afnemen.

Het is verstandig om de batterij van je e-bike onderweg extra op te laden indien mogelijk, bijvoorbeeld tijdens de lunch. Denk eraan dat naar gelang welke fiets je hebt je batterij tot wel 6 à 8 uur nodig heeft om volledig te laden. Een uurtje extra opladen helpt dus wel, maar is geen echte zekerheid. Wie dagelijks meer kilometers wil afleggen zorgt best voor een tweede batterij, al zorgt dit weer voor extra gewicht.

Soort overnachting

Kies je tijdens je fietstrip om te overnachten in vooraf geboekte hotels of B&B’s of ga je de dag zelf op zoek naar accommodatie. Hier moet je de afweging maken tussen zekerheid en vrijheid. Ligt alles op voorhand vast dan ben je iedere avond zeker van een warm bed, maar moet je wel de vrijheid missen van het kunnen omgooien van de plannen. Zorg steeds voor een overnachting waar je je fiets ’s nachts veilig kan wegzetten.

Ga je fietsen met een tentje, matras en slaapzak? Dan is logeren op een camping een goede en budgetvriendelijke optie. In sommige landen (zoals in Zweden) kan je zelfs wildkamperen. Denk er altijd aan dat er elektriciteit aanwezig moet zijn om je fietsbatterij op te laden.

Maak vooraf een overzicht van de hotspots en toeristische attracties op je route. Zo mis je niks. Je kan gebruik maken van apps zoals Google maps, Komoot of Route.nl.

Wat bij pech?

En wat als je onderweg pech krijgt? Misschien ken je zelf wel wat van fietsen af en los je alle problemen vlotjes op. Ben je niet zo handig met lekke banden en kapotte kettingen, dan sluit je best een (Europese) fietsbijstand af.

Ook wij sloten voor onze laatste fietstrip van de Antwerpse Kempen naar Denemarken zo’n fietsbijstand af. We kozen voor die van Europ Assistance via Belfius. En dat bleek geen goede keuze te zijn. Waarom dat was lees je hier.

Het materiaal

Je fiets

Het allerbelangrijkste tijdens je fietstrip is ongetwijfeld -verrassing- … je fiets! Wij hadden voor onze laatste vakantie gekozen voor elektrische fietsen van het Nederlandse Stella Bikes. Bij de keuze voor je fiets moet je vooral rekening houden met het karakter van de reis. Ga je steden combineren in België of Nederland, dan kies je misschien het best voor een comfortabele stadsfiets voor recreatief gebruik. Trek je een ruiger landschap in dan is een iets sportievere fiets misschien een betere optie.

Voor het eerste deel van onze fietstocht kozen we voor de Livorno Premium MDB. Voor het tweede deel fietsten we met de Morena Premium MDS.

Fietszakken

Wanneer je enkele dagen of misschien wel weken gaat fietsen door weer en wind doe je er goed aan om te investeren in degelijke en waterdichte fietszakken. Ze zijn immers je kledingkast tijdens je trip.

Het is belangrijk om je fiets niet te overladen. Beperk je tot de hoogst noodzakelijke dingen zoals een minimum aan kleding, regenponcho, een kleine toilettas, medicijnen, extra powerbank en indien nodig wat kampeermateriaal.

Wij kozen voor deze zakken. Ze zijn waterdicht, stevig, hebben een inhoud van 25 liter per stuk en zijn gemakkelijk vast en terug los te maken op het bagagerek.

Accessoires

Verder doe je er goed aan te zorgen voor enkele extra accessoires voor onderweg. Zo is het belangrijk dat je genoeg water drinkt tijdens je fietstocht. Daarom kan een bidon houder handig zijn tijdens je trip. Ook een gsm houder aan het stuur is een toffe toevoeging om de route goed te volgen op je telefoon. Zorg daarnaast nog voor een basis reparatiekit en een (kleine) fietspomp.

Laatste van Blog