Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


Rijnland-Palts: de perfecte kortbij-bestemming

De Duitse regio Rijnland-Palts heeft heel wat te bieden. Er zijn niet enkel de heerlijke Moezelwijnen, maar er is ook heel wat prachtig UNESCO-werelderfgoed te ontdekken.

Day- en staycations zijn ook deze zomer opnieuw een echte trend. Heel wat reizigers gaan bewuster om met hun vakantiebudget en kiezen vaker voor een kort reisje in eigen land. Voor wie toch eens net over de landsgrenzen heen wil kijken is Rijnland-Palts een aanrader. Het is één van de Duitse deelstaten die grenst aan ons land. De naam van de regio doet misschien niet onmiddellijk bij iedereen een belletje rinkelen. Totaal onterecht, zo blijkt. Want in de pittoreske dorpjes langs de Moezel, de Rijn of in de Eifel valt – zeker in de zomer – heel wat te beleven.

Genieten van de zomer in Rijnland-Palts

9 x UNESCO-monumenten in Trier

Trier ligt in de Moezelregio, de oudste wijnstreek van Duitsland. Je vindt er tussen de wijnranken prachtige bouwwerken terug uit te tijd dat de stad nog een Romeinse kolonie was. Het is dan ook niet verwonderlijk dat UNESCO maar liefst negen World Heritage Sites in en rond Trier op zijn lijst heeft geplaatst. Blikvanger is de Porta Nigra (Zwarte Poort), één van de best bewaarde Romeinse stadspoorten en ideaal startpunt voor een wandeling door de prachtige buurt. Verder zijn er de Keizerlijke thermen, de Basilica van Constantijn, het Amfitheater (dat 100 na Christus werd gebouwd), de Barbara thermen, de Römerbrücke en de 23 meter hoge Igeler Zuil.

Porta Nigra Trier
Porta Nigra Trier (c) Ulrich Pfeuffer / GDKE Rheinland-Pfalz

Aan de Hauptmarkt zie je de Dom van Trier. Het is de oudste kerk van Duitsland, die werd gebouwd op een gewezen Constantijns paleizencomplex. Vlakbij de Dom staat één van de eerste gotische kerken van het land.

Het romantische Cochem aan de Moezel

Cochem is en blijft één van de populairste bestemmingen voor de bezoekers van Rijnland-Palts. Ook heel wat Belgen kennen dit plaatsje maar al te goed.  Als je de stad binnenkomt word je begroet door de Reichsburg, het symbool van Cochem dat helemaal gerestaureerd is. In het romantische centrum vind je heel wat vakwerkhuisjes langs de wirwar aan gezellige straatjes. Het historische marktplein met zijn Martinsbrunnen fontein mag je zeker niet overslaan en check zeker ook het barokke stadhuis. Of misschien heb je wel zin in een prachtige riviercruise? Aan jou de keuze!

Wijnfeesten het hele jaar door

Met ieder jaar meer dan 200(!) grote en kleine wijnfeesten kan je niet anders dan de regio Palts onlosmakelijk verbonden te zien met wijn.  Ook de komende zomermaanden kan je naar hartenlust proeven en genieten van de fantastische sfeer die er hang in de wijndorpjes zoals onder andere in Bad Dürkheim.

Zin gekregen om te gaan feesten binnenkort? Deze twee bezocht ik zelf.

  • Weinkerwe (Deidesheim) | In augustus kan je kunst en wijn combineren in Deidesheim. Het is één van de drukst bezochte wijnfeesten in de omgeving van Palts.
  • Wurstmarkt (Bad Dürkheim) | Dit is het grootste wijnfeest ter wereld en bestaat al meer dan 600 jaar! Zo’n 550.000 bezoekers komen tijdens het tweede en derde weekend van september naar Bad Dürkheim (dat langs de 85 kilometer lange Duitse Weinstrasse ligt) afgezakt. Hier vloeien de beste wijnen en de sekt meer dan rijkelijk.

Klik hier voor een volledig overzicht.

(c) Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

Praktisch

Trier ligt op ongeveer 270 kilometer van Brussel. Met de wagen rijd je in normale omstandigheden in ongeveer 3 uur naar ginder. Cochem ligt op zo’n 1,5 uur rijden van de Belgische grens. Beide steden hebben ook een treinstation, maar reken daarvoor op 4 à 5 uur sporen vanuit Brussel.

Meer informatie over de streek kan je vinden op de website Gastvriendelijk Rijnland-Palts.

[custom-mapping map_id=”7337″ height=”500″]

Ad

Foto’s Cochem: Tourist-Information Ferienland Cochem, uitgelichte afbeelding (c) Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

Geef een reactie

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!