Laatste update 3 oktober
Georgië leent zich perfect voor een spannende rondreis van enkele weken. Geniet er van de indrukwekkende natuur, historie en heerlijke gastronomie. Dit keer kozen we niet voor hotels of gastenhuisjes, maar wel voor een avontuur met een 4×4 jeep met daktent. Reis zelf ook dwars door Georgië met deze volledige route en planning.
Planning & route Georgië rondreis in een notendop
- Dag 1 & 2: Tbilisi
- Dag 3 & 4: Sighnaghi & Telavi
- Dag 5: Ananuri
- Dag 6 & 7: Kazbegi
- Dag 8: Gori
- Dag 9: Kutaisi
- Dag 10, 11 & 12: Mazeri & Mestia
- Dag 13 & 14: Zwarte Zee
- Dag 15, 16 en 17: Mtscheta & Tbilisi
Waar ligt Georgië & wat is de route?
Georgië ligt in de Zuidelijke Kaukasus op de grens van Oost-Europa en West-Azië. Het is 2 keer zo groot als België en telt bijna 4 miljoen inwoners.
De buurlanden van Georgië zijn Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan en behoort politiek en historisch tot Oost-Europa. Tot 1991 was het land één van de 15 republieken van de Sovjet-Unie.
Hou er rekening mee dat er twee separatistische gebieden zijn in Georgië, Abchazië en Zuid-Ossetië, waar je als toerist niet mag komen. Lees daarover meer in dit artikel.
👉🏼 Heb je geen tijd om het hele artikel te lezen? Dan moet je weten dat we het meest onder de indruk waren van de regio’s Kazbegi en Svaneti. Zeker wanneer natuur voorop staat in je programma.
👉🏼 De beste Nederlandstalige papieren reisgids over Georgië vonden we hier.
👉🏼 We sliepen vooral in onze daktent. Voor betaalbare hotels en guesthouses in Tbilisi zoek je hier.
Dag 1 & 2: Tbilisi
Wij kozen ervoor om te landen in de Georgische hoofdstad Tbilisi. We hadden hier enkele dagen later immers een 4×4 gehuurd bij Family Cars Georgia, een kleinschalige aanbieder van 4X4’s met of zonder daktent. Vind meer informatie over ons transport naar en vervoer in Georgië in deze bijhorende blogpost: reisgids voor Georgië.
In Tbilisi kan je gerust enkele dagen vertoeven zonder je te vervelen. Daarom beginnen en eindigen we onze roadtrip door Georgië in deze stad. Bezoek zeker de historische oude stad met zijn smalle straten en kleurrijke balkons. Voor een mooi uitzicht over Tbilisi ga je naar het Narikala fort. Snuister rond op één van de vlooienmarktjes en wandel langs en over de rivier Mtkvari.
🛎️ LOGEERTIP: Tijdens de eerste twee dagen in Tbilisi verbleven we in een compact en goedkoop appartement op zo’n kilometer van het centrum van de stad. De kamer was netjes en voorzien van alle comfort zoals eigen badkamer, televisie, wasmachine en ingerichte keuken. De prijs van een kamer bedroeg 95 Lari per nacht (circa 30 euro). De vriendelijke eigenaar regelde ook dat een taxi ons ‘s morgens vroeg kwam oppikken op de luchthaven voor 45 Lari (circa 15 euro). Boek hier je kamer.
Dag 3 & 4: Sighnaghi & Telavi
🚘 We verlaten Tbilisi en rijden met enkele tussenstops naar Kvareli (270 kilometer – 4,5 uur rijden).
Na onze fijne eerst dagen in Tbilisi beginnen we nu aan het echte avontuur! We rijden naar het hart van de Georgische wijnregio Kacheti. Onderweg stoppen we even bij het indrukwekkende David Gareja-klooster. Dat is helemaal in de rotsen uitgehouwen. Het is prachtig gelegen in het grensgebied met Azerbeidzjan.
Daarna gaat het richting Sighnaghi. Het charmante stadje wordt ook de Stad van de Liefde genoemd, en staat bekend om zijn pittoreske steegjes en mooie uitzichten over de Alazani-vallei en het Kaukasusgebergte. Wandel over de stadsmuren en geniet van de gezellige sfeer. Sighnaghi is ook dé perfecte uitvalsbasis om enkele wijnhuizen te bezoeken. Proef de bekende Saperavi wijn en leer meer over de unieke methode van wijnproductie. Je bevindt je immers in de bakermat van de wijncultuur.
🏕️ Kamperen: we vonden een perfecte, afgelegen spot om te wildkamperen tussen Sighnaghi en Kacheti. Coördinaten: N 41° 58′ 54.05″ , E 45° 50′ 11.42″ | Er is een afvalcontainer, schuilhut, basic hurktoilet en mobiele ontvangst.
Dag 5: Ananuri
🚘 We rijden richting Ananuri (130 kilometer – 2,5 uur rijden).
We vertrekken in Kacheti en houden halt in Telavi. Dat is het administratieve centrum van de regio. Hier draait ook alles rond wijn, maar Telavi heeft meer te bieden. Zo bezoeken we onder andere het paleis Batonis Tsikhe. In en rond de stad zijn ook genoeg restaurants om te lunchen. Ga voor een typisch khachapuri kaasbrood of bestel een bord khinkali, een soort van Georgische dumplings. Daarna rijden we verder naar het noorden over de beroemde Georgian Military Highway. Dat is de belangrijkste weg die Georgië met Rusland verbindt en meer dan 200 kilometer lang is. Onze stop is het indrukwekkende Ananuri-fort aan het stuwmeer.
🏕️ Kamperen: we klapten onze daktent open op een rustige plaats naast een helder riviertje nabij Pavleuri. Coördinaten: N 42° 12′ 10.11″ , E 44° 40′ 44.69″ | Er zijn geen extra services, maar wel mobiele ontvangst.
Dag 6 & 7: omgeving Kazbegi
🚘 We verlaten onze kampeerplek en rijden naar Kazbegi (80 kilometer – 1,5 uur rijden).
Van Ananuri gaat onze roadtrip – na een stop bij het Georgisch-Russische Vriendschapsmonument – verder naar Kazbegi, waar je twee dagen kan spenderen.
Het is – als je het ons vraagt – één van de mooiste bergregio’s van heel Georgië. Hier word je echt omringd door mooie landschappen en ruige bergtoppen die je even stil doen worden. Als kers op de taart word je getrakteerd op de imposante Mount Kazbek. Het is met zijn +5.050 meter één van de hoogste bergen van de Kaukasus. In en rond Kazbegi (ook wel bekend als Stepantsminda) kan je prachtige wandelingen maken. Een hike naar de Gergeti Trinity Church is een must. Deze kerk is de meest gefotografeerde in het land en ligt bovenop een heuvel met de Kazbek als achtergrond. Proef als beloning zeker het lokale Kazbegi pilsbier.
🏕️ Kamperen: we vonden een fantastische kampeerplaats met uitzicht op de besneeuwde toppen van de Mount Kazbek. Coördinaten: N 42° 39′ 26.31″ , E 44° 39′ 15.34″ | Er zijn geen extra services, maar wel mobiele ontvangst.
Wij trekken alvast onze wandelschoenen aan voor enkele prachtige, maar pittige hikes in de Dariali Vallei. Zo klimmen we naar de Kleine en de Grote watervallen van Gveleti, op ongeveer 7 kilometer noordelijk van Kazbegi. Tussen de twee watervallen ligt zo’n 750 meter wandelafstand. De Big Waterfall is meer dan 30 meter hoog. Tip: sluit de dag af op het terras van het fantastische lokale restaurant Tsanareti in Arsha, tussen de locals. En als je wil … dan kan je na het dessert nog naar een waterval wandelen. Op zo’n halve kilometer van het restaurant start een uitdagende, maar korte klim naar Arsha Waterfall.
🏕️ Kamperen: voor onze tweede overnachting nabij Kazbegi vonden we een geweldige spot in Sno, vlak naast een gigantische waterval. Coördinaten: N 42° 34′ 55.97″ , E 44° 39′ 0.3″ (vanaf Sno naar Akhaltsikhe, net voor brug rechts en doorrijden naar achter) | Er zijn geen extra services, en ook geen mobiele ontvangst.
Dag 8: Gori
🚘 We zitten al ongeveer halverwege onze rondreis door Georgië! We rijden opnieuw het binnenland in richting Gori (180 kilometer – 3,5 uur rijden).
Op dag 8 laten we (voorlopig) de bergen achter ons en trekken we richting het westen, naar de historische stad Gori. Daarvoor moeten we opnieuw de Georgian Military Highway trotseren. Gori is vooral bekend als de geboorteplaats van Vissarionovitsj Dzjoegasjvili, oftewel Jozef Stalin. Je kan er onder andere het Stalin Museum bezoeken en het originele huis bekijken waar hij werd geboren. Niet heel ver van Gori ligt Uplistsikhe, een eeuwenoude grottenstad uit de ijzertijd.
🛎️ LOGEERTIP: nadat we al enkele dagen op rij gingen wildkamperen, kozen we er in Gori voor om één nacht in een guesthouse te blijven. Na een week was een echte douche meer dan welgekomen. We logeerden bij Ke&Ra voor 15 euro per persoon inclusief lekker ontbijt.
Dag 9: Kutaisi
🚘 We rijden richting Kutaisi (150 kilometer – 2 uur rijden).
We zetten in de ochtend onze trip verder naar Kutaisi. Het is de tweede grootste stad van Georgië en ook de thuisbasis van enkele belangrijke historische monumenten. Zo is de Bagrati kathedraal, die ooit op de UNESCO-werelderfgoedlijst stond. Ooit, want ze werd in 2017 geschrapt van de lijst omdat ze niet in de juiste stijl werd vernieuwd volgens kenners. Oordeel vooral zelf. Tip: ga achteraf voor een lekker wijntje of snack naar het nabijgelegen café-terras Our Garden.
Iets verder ligt ook nog het Gelati klooster, dat tot nader order wel een echte UNESCO-site is. Onze persoonlijke favoriet is echter het Motsameta klooster. Het bevindt zich in een prachtige setting tussen de bergen. 4 op 5 Georgiërs is trouwens aanhanger van de Georgisch-orthodoxe kerk. Zo’n 10 procent in moslim.
🏕️ Kamperen: nabij Kutaisi sliepen we één nacht, heel rustig naast een rivier in Gubistskali. Coördinaten: N 42° 17′ 50.19″ , E 42° 30′ 14.1″ | Er zijn geen extra services, maar wel mobiele ontvangst.
Dag 10, 11 & 12: Mazeri & Mestia
🚘 We hebben een lange rit voor de boeg en rijden naar Mazeri (230 kilometer – 4 à 5 uur rijden).
We verlaten nu de bewoonde wereld en rijden door naar het hart van de Svaneti-regio, één van de meest afgelegen en mysterieuze gebieden van Georgië. Het wordt een lange en pittige rit, maar geen stress, we blijven nadien enkele dagen hangen om te genieten. Een korte stop maken we onderweg bij de Enguri Dam. Dat is de tweede hoogste betonnen boogdam ter wereld.
De eindbestemming vandaag wordt het dorpje Mazeri. Dat massaal wordt omringd door bergtoppen en diepe valleien. Hier maken we een kampvuurtje langs de Dolra rivier, koken we een potje pasta en genieten we achteraf van een welgekomen nachtrust.
🏕️ Kamperen: slapen doen we twee avonden op rijtje op een magische plek – in onze daktent – op enkele honderden meters van Hikers Inn. Dat is een plek waar wandelaars elkaar ontmoeten en je iets kan eten of drinken. Coördinaten: N 43° 5′ 41.63″ , E 42° 35′ 40.7″ | Er zijn geen extra services op de campspot zelf en er is ook geen mobiele ontvangst.
Zorg dat je de volgende ochtend vroeg uit de veren bent. Aan Hikers Inn (proef tijdens de lunch ook hier een khachapuri, hij is er heerlijk) start onder andere een fijne hike naar de fantastische (dubbele) waterval Shdugra. Retour doe je er ongeveer 10 kilometer over, en denk eraan dat je serieus zal moeten klimmen. De route gaat steil omhoog en er liggen dikke kasseien wat niet altijd makkelijk stappen is. Je krijgt wel wat hulp van de dennenbomen, die zorgen voor wat schaduw. Je kan er trouwens ook naartoe per paard. Niet alleen de watervallen, maar ook het omliggende landschap – inclusief bloemenweide – is fantastisch.
Vanuit Mazeri reizen we door naar Mestia, zo’n 20 kilometer verderop. Dat is zowat het (culturele) centrum van Svaneti. Hier zijn heel wat hotels, restaurants en winkeltjes te vinden. De regio staat bekend om zijn unieke Svan-torens. Dat zijn middeleeuwse wachttorens die ooit dienden als bescherming tegen indringers en natuurrampen, omdat een echte stadsmuur moeilijk te bouwen was in het bergachtige gebied.
De oudste dateren uit de 11de eeuw, maar de meeste exemplaren zijn uit de 15de en 16de eeuw. Mestia is echt dé uitstekende uitvalsbasis voor hikes naar de nabijgelegen bergen en gletsjers, zoals de Ushba Glacier.
🏕️ Kamperen: onze laatste dag in de Svenati-regio kamperen we vlakbij Mestia, op een leuke plek net naast een skilift. Het is er rustig en ruim. Coördinaten: N 43° 1′ 51.34″ , E 42° 44′ 10.22″ | Er zijn geen extra services op de campspot zelf, maar wel mobiele ontvangst.
Dag 13 & 14: Zwarte Zee
🚘 Uitgerust? Onze rondreis door Georgië gaat verder terwijl we richting Poti rijden (210 kilometer – 4 à 5 uur rijden).
Na onze avonturen in de bergen rijden we nu door richting de Zwarte Zee. Daar gaan we twee dagen ontspannen en vooral genieten van het strand en de omgeving in en rondom het Kolkheti nationale park. Daar vind je heel wat wandelpaden en boottocht opties door de wetlands.
Badplaats Batoumi is de populairste bestemming aan de Zwarte Zee, maar wij besluiten om niet de drukte op te zoeken en stoppen nabij havenstad Poti. Wil je toch een portie moderne architectuur, levendige boulevards, een bruisend nachtleven en … héél veel Russen, dan moet je gewoon doorrijden naar Batoumi.
🏕️ Kamperen: slapen op het strand naast de Zwarte Zee? Check! Wij logeren 2 nachten in Grigoleti. Coördinaten: N 42° 1′ 43.72″ , E 41° 44′ 39.31″ | Er zijn geen extra services op de campspot zelf, maar wel mobiele ontvangst.
Dag 15: Mtscheta
🚘 Nog één keer knallen met de 4×4 richting Mtscheta (300 kilometer – 4,5 uur rijden).
De tijd vliegt voorbij wanneer je plezier hebt! We sluiten onze roadtrip jammer genoeg stilaan af en we doen dat met een bezoek aan de oude hoofdstad van Georgië. Dat is Mtscheta. Deze historische UNESCO-stad ligt slechts op een korte afstand van Tbilisi. Bezoek er zeker de indrukwekkende Svetitskhoveli-kathedraal en het Jvari-klooster. Het oude centrum van de stad kent een wirwar aan straatjes met souvenierwinkeltjes. Proef er zeker het typische snoepgoed Churchkhela, een soort van Georgische snickers met druiven en walnoten, maar dan zonder de chocola en caramel.
Old Town is klein en toeristisch, maar best gezellig zo voor een halve dag. Tip: ga lunchen of dineren langs het water bij Check-in Garden (ga naar de tuin).
🏕️ Kamperen: omdat we morgen in de vroege ochtend onze auto terug moeten inleveren logeren we vlakbij de hoofdstad. Maar wauw, wat een prachtige Tbilisi by night scene! Coördinaten: N 41° 48′ 18.06″ , E 44° 45′ 4.24″ | Er zijn geen extra services op de campspot zelf, maar wel beperkte mobiele ontvangst.
Dag 16 & 17: Tbilisi
Onze 4×4 rondreis door Georgië zit er op, maar we gaan nog even genieten van de sfeer, het eten en de bezienswaardigheden van Tbilisi voor we ons klaarmaken voor onze terugreis.
🛎️ LOGEERTIP: de laatste twee dagen logeren we opnieuw in een eenvoudige guesthouse. We slapen in een kraaknette studio met eigen badkamer en een uitzicht op de stad, op ongeveer 1 kilometer van het centrum van Tbilisi. We betalen zo’n 45 euro voor twee nachten en voor twee personen. De vriendelijke eigenaar regelt ook een nachtelijke taxi naar de luchthaven voor ongeveer 10 euro.
Rondreis door Georgië praktisch
Lees zeker ook onze reisgids voor Georgië: alle handige tips, weetjes & praktische info.