Duurzaam Rotterdam: 7 coole hotspots in de stad

7 min.

Het Nederlandse Rotterdam is misschien wel de modernste stad van onze noorderburen. Wat ooit ontstond als vissersdorp groeide gestaag uit tot een grootstad met een vernieuwende architectuur en de grootste haven van Europa. Wat de Maasstad zo uniek maakt is haar voorbeeldfunctie wat betreft duurzaamheid. Daardoor geldt Rotterdam voor heel wat andere steden momenteel als voorbeeldfunctie. Wij trokken er enkele dagen naartoe en keken goed rond hoe de gemeenschap er omgaat met haar omgeving. Zeven duurzame projecten sprongen uit het oog.

7 x duurzaam Rotterdam

Recycled Park

Onlangs opende in Rotterdam een gloednieuw en uniek project: Recycled Park. Om de plasticsoep in de Noordzee tegen te gaan zal men proberen het plastiek afval al in de rivier de Nieuwe Maas te scheiden. Dat zal gebeuren via speciaal daarvoor ontworpen opvang-systemen waaraan men bijna vijf jaar sleutelde. Men pakt trots uit met de slogan van zooi naar mooi, omdat het opgevangen plastiek zal gerecycleerd worden tot gigantische bouwstenen. Die zullen op hun beurt worden omgetoverd tot dobberende natuurlandschappen. Het prototype van zo’n drijvend park kan je momenteel bewonderen in de Rotterdamse Rijnhaven.

Rotterdamse High Line?

Bovenop het voormalige station Hofplein opende een gloednieuw Rotterdams park. Het dak van het station is met zijn 1,9 kilometer het langste dak van Nederland. Op het eerste stuk van de overspanning gooide Luchtpark Hofbogen onlangs feestelijk de deuren open. De wandeltuin is in de eerste plaats ontworpen als een publiek park voor buurtbewoners en toeristen. Die kunnen er picknicken, wandelen tussen de fruitbomen of één van de vijftig kunstschapen bewonderen. Vrijwilligers staan te popelen om een vervolg te breien aan Luchtpark Hofbogen. Hun inspiratie halen ze bij de populaire New Yorkse High Line, een park aangelegd op een in onbruik geraakte spoorlijn zo’n 9 meter boven de grond.

Op het dak

Wie wil ontbijten of lunchen met een mooi uitzicht over Rotterdam centrum of gewoon de binnenstad even wil ontvluchten moet bij Op het dak zijn. Deze alternatieve rooftop bistro werkt zoveel mogelijk met producten van eigen kweek. Pittig detail, oogsten doen ze in hun gigantische moestuin, op het dak van kantoorgebouw Schieblock. Je kan er terecht voor een heerlijk biologisch ontbijt, borrel of een gezonde veganistische lunch. Rotterdam stimuleert trouwens de aanleg van groene en duurzame daken in de stad met aantrekkelijke subsidies. Zo’n daken geven immers een groener aanzien, vormen een buffer bij regenafvoer en zuiveren de lucht.

Fenix Food Market

De Rotterdamse hipsters verzamelen zich al enkele jaren in een voormalige industriële loods aan Katendrecht. In de schaduw van hotel New York ligt immers de ruige Fenix Food Factory, een eigentijdse foodmarkt en culinaire broeiplaats. Plaatselijke ondernemers bundelen er hun krachten en verkopen er verse, lokale producten. Je loopt de hallen binnen (enkel maandag gesloten) om eten te proeven én te kopen. Blikvanger is het proeflokaal van stadsbrouwerij Kaapse Brouwers met tientallen experimentele bieren op ‘t vat. Probeer ook zeker de heerlijke Marrokkaanse tapas van Meneer Tanger.

Nog enkele adresjes

  • Uit je eigen stad is een stadsboerderij slash urban farm in de vroegere tippelzone en verpauperde wijk Merwe-Vierhavens in Rotterdam West. Waar ooit één van de grootste fruithavens ter wereld werd draaiende gehouden smijten tegenwoordig heel wat jonge ondernemers zich in allerlei creatieve projecten.
  • In het Natuurhistorisch Museum loopt een ietwat lugubere blijvende expositie over dode dieren. In de tentoonstelling Dode dieren met een verhaal laat het museum zien hoe mens en dier soms met elkaar in botsing komen, met alle tragische gevolgen van dien. Het meest beklijvende verhaal is dat van een egel die verstikt raakte in een McFlurry-beker.
  • In de Gouvernestraat vind je architecten Nina en Ferry van het bedrijfje Architectuur Maken. Hun huis op het nummer 93 bestaat volledig uit gerecycleerde stenen van het afval uit de keramiek-, isolatie-, en glasindustrie. Alle ingrediënten zijn afkomstig uit een straal van 100 kilometer van Rotterdam. De pioniersrol zorgt er wel voor dat de herwonnen bakstenen van het koppel vier keer duurder zijn dan de klassieke exemplaren.

Rotterdam praktisch

Hotel

Wij logeerden in het nieuwe James Hotel (3*) -in het centrum- en op ongeveer 10 minuten wandelafstand van het Centraal Station. De moderne designkamers met Scandinavische look & feel zijn ruim en minimalistisch en beschikken over alle comfort. Zo is er in de superior tweepersoonskamer een zithoek en bureau, Nespresso apparaat, inloop(regen)douche en supersnel wifi.

Een superior tweepersoonskamer in Hotel James.

Vervoer

Vanuit Antwerpen kan je met de trein rechtstreeks naar Rotterdam sporen. Met de Thalys ben je er zelfs al in iets meer dan een half uur. Wie met de auto rijdt moet vanuit Brussel rekenen op een rit van zo’n 150 kilometer of 105 kilometer vanuit Antwerpen.

Ontdek de stad met een fikse korting door de Rotterdam Welcome Card aan te schaffen. Je kan met de kaart ook onbeperkt reizen met metro, tram en bus. Meer informatie over Rotterdam kan je hier terugvinden.

Foto’s

Voor deze foto’s haalde ik vooral mijn smartphone boven. Je kan hem hier bekijken en kopen. Mijn fototoestel is een eenvoudige Sony systeemcamera. Daar lees je hier meer over.

*op uitnodiging van NBTC & Rotterdam Partners

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.