Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


Stilaan verliefd op Manhattan aan de Maas

Na een korte, maar plezierige nacht had ik deze ochtend nog meer dan anders nood aan een kop sterke koffie. In het restaurantgedeelte van Hotel Bazar kan je vanaf 8u ’s morgens terecht voor een stevig ontbijt. Flesjes, vers fruit, verschillende kaasjes, … ze waren allemaal van harte welkom zodat ik genoeg reserves had tijdens mijn fietstrip doorheen de stad.

P1060275

Wout, een jonge en enthousiaste kerel van Urban Guides kwam me rond de klok van tien oppikken aan de hotelbalie voor een tour van ongeveer 2,5 uur langs de leuke en bijzondere plekjes van Rotterdam. Van de gezellige Oude Haven en zijn cafeetjes tot de inconische Martkhal en zijn standhouders, van het verhaal achter het stadhuis tot de jonge geschiedenis van het nieuwe Centraal Station, Wout is een spraakwaterval en vertelt je graag alles wat hij weet (en dat is best wel heel veel) over de Rotterdamse stedenbouw en zijn architectuur. Voor fun-facts en achtergrondinfo over de stad moet je tijdens je trip zeker bij de gasten van Urban Guides aankloppen. Niet enkel bieden zij fietstochten aan, maar je kan er bijvoorbeeld ook wandelroutes reserveren.

route5
De Oude Haven van Rotterdam. Hier zijn terrasjes, kunst en design te vinden.
route6
Het Witte Huis was lang het hoogste kantoorgebouw in Europa. Het doorstond als één van de weinige gebouwen in Rotterdam de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog.
rotterdam2
Het moderne treingebouw van Rotterdam werd geopend in maart 2014.
route4
De gloednieuwe Markthal. Op de supergezellige overdekte marktvloer zijn een 100-tal vaste units te vinden met verschillende verse producten. Van kaas, vlees en vis tot bloemen, kruiden en groenten.

P1060245

P1060243

route3
Inwoners van Rotterdam geven hun gebouwen graag bijnamen. Het potlood staat vlak voor De Markthal. Die laatste noemen de Rotterdammers door zijn vorm dan ook De Puntenslijper.

P1060262

P1060260

route7
Het Rotterdamse stadhuis.
route8
Zin in een biertje? De Witte de Withstraat is de place to be, maar ook het Schieblok (nabij Hofplein) is een absolute aanrader, zeker in de lente en de zomer. De cafés hier heten de Biergarten, Bar en Annabel.
route9
route10
Het Museumpark maakt deel uit van de Kunst-As. In de directe omgeving van het park zijn er verschillende musea terug te vinden.
route11
De Erasmusbrug verbindt het centrum van Rotterdam met de wijk Kop van Zuid.
route12
route13
route2
route14
Het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn is nu een hotel.
Kop van Zuid

Twee typische voorbeelden van Rotterdamse stadsontwikkeling tijdens mijn fietstochtje zijn De Kop van Zuid en Katendrecht. De wijk kent een kleurrijke geschiedenis en stond enkele decennia geleden vooral te boek als een beruchte volkswijk waar prostitutie weelderig tierde en zeemanskroegen voor menig vertier zorgde. Vandaag vind je er onder andere The Fenix Food Factory terug, een fantastisch project in een verloederd gebouw op de kade van een haventerrein. Je komt er verschillende units tegen die allen specialiteiten verkopen zoals, brood, vlees, groenten en kaas en er is ook plaats om gezellig bij te kletsen bij een tas koffie of stuk pizza. In de brouwerij proef je zelfs heerlijke biertjes.

route15
route16
route17
P1060333
tour
Afscheid van top-gids Wout. Thx! Weer heel wat bijgeleerd vandaag.
wpid-20150603_131249.jpg
In Holland eet men kroketten. Uiteraard.
Als je nu niet verliefd aan het worden bent op Rotterdam, dan weet ik het ook niet meer.

ReizenReizen

6 reacties

  • Wow. Wat een toffe foto’s. Ik woon jammer genoeg in de Wallonië, maar ik moet toch zeker eens een bezoek brengen aan R’Dam. Leuke blog Bart!

    • Als ik de Japanners zag met hun telelenzen, dan kan jij zeker vanuit Wallonië ook Rotterdam bezoeken Koen 🙂 Go for it! ’t Is de moeite.

  • Such nice pics! I’m going to Rotterdam in August, so your blog gives me nice travel ideas. Is there any chance to read the articles in English?

    • Nice to read you like my Rotterdam pictures Ellen. Nope, no english articles yet (try to google translate?).

  • Als ik zo de skyline bekijk is de titel met verwijzing naar Manhattan helemaal niet fout gekozen. Lijkt me tof om enkele dagen door te brengen. Iets meer dan 1 uur van Antwerpen en toch ben ik er nog nooit naar toe gegaan. Schandalig!

Geef een reactie

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!