Tilburg schudt stoffig imago van zich af

11 min.

Na mijn vorige trips naar Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch begin ik mij stilletjesaan zowat kind aan huis te voelen in Brabant. Afgelopen weekend werd ik zelfs terug naar mijn kindertijd gekatapulteerd toen ik – met de camera in de aanslag – naar safaripark Beekse Bergen trok. Vanuit de auto kom je er oog in oog te staan met onder andere antilopes, kamelen of (als ze een beetje zin hebben) giraffen. Maar ook Tilburg heeft me aangenaam verrast. De stad gooit zijn stoffig imago van zich af met een hippe Spoorzone, de gezellige Piushaven en plekjes waar het bruist van de creativiteit.

Beekse Bergen

Ik heb altijd al een zwak gehad voor dierentuinen, maar door de Beekse Bergen een zoo te noemen zou ik het park onrecht aandoen. Je kan er een heuse autosafari ondernemen waardoor je jezelf – hetzij voor even – in Afrika waant. Ben je niet met de auto? Dan neem je gewoon de safaribus voor een 45-minuten durende gamedrive. Er zijn zelfs twee verschillende routes. Of je stapt in de boot voor een tochtje van ongeveer een half uur. Je kan natuurlijk ook te voet langs de wandelwegen door het park slenteren. Er zijn meer dan 150 verschillende diersoorten om te ontdekken. Zelf spendeerde ik ongeveer 4 uur in de Beekse Bergen, maar je kan er evengoed een hele dag doorbrengen. Zeker als je de verschillende voederpresentaties van onder andere de tijgers, Afrikaanse olifanten, gorilla’s en chimpansees wil meemaken.

Safari Beekse Bergen ligt niet in Tilburg zelf, maar in Hilvarenbeek op zo’n 15 minuten rijden met de auto. Je kan er ook met de bus (142 of 143) vanaf het Centraal Station naartoe.

Tilburg Beekse Bergen

Pop-up design fietsroute

Tilburg wordt nog steeds aangeduid als dé textielstad van Nederland en is onderdeel van een leuke pop-up fietsroute. Dat traject laat de fietsers onder andere kennismaken met Dutch Design. Ik fietste op een stralende dag zo’n 32 kilometer door Tilburg en omgeving. Geen schrik, het parcours is veelal vlak en ideaal voor de niet geoefende fietser! De pop-up route biedt heel wat extra belevingen en loopt van 2 t/m 24 september 2017. Daarna blijft ze bestaan, maar vallen de extra’s weg. Een overzicht waar ik zoal halt hield:

Spoorzone Tilburg

Ik sprong op mijn fiets en begon de fietstocht aan de Willem II passage (die de verbinding mogelijk maakt tussen de noord- en zuidzijde van de Spoorzone), vlakbij het station in Tilburg. Die fotogenieke passage werd half 2016 geopend en heeft een soort van wand die bestaat uit glazen bakstenen. ’s Avonds krijgen ze opvallende kleurtjes.

In het hart van Tilburg ligt dus de Spoorzone. Resultaat van een groot herontwikkelingsproject dat enkele jaren geleden werd afgerond. Waar vroeger een enorme – en voor buitenstaanders gesloten – werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen lag, kan je nu kennismaken met de ene hotspot na de andere. Je vindt er hippe restaurants, trendy koffiezaakjes, kleurrijke street art, maar ook een theater en club.

Tilburg Spoorzone Willem II passage

Piushaven

Ook voor de Piushaven aan het Wilhelminakanaal schrijven we een hotspot alert uit! Geniet van de nonchalante sfeer die er hangt in en rond de voormalige industriële haven die nu tot een levendig centrumstedelijk woonmilieu aan het water is omgetoverd. Heel wat panden werden er in een record tempo verbouwd tot restaurant of café.

Brouwerij De Koningshoeven

Een eventuele eerste leuke stopplaats tijdens de fietstocht is in het proeflokaal van Brouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot. In dit trappistenklooster brouwt men – onder het toezicht van de monniken – de La Trappe bieren. Geniet in de tuin van één of meer Tripeltjes, Quadruppels of Isid’oren. Cheers!

SundayMorning@EKWC

In Oisterwijk, zo’n 10 kilometer buiten Tilburg ligt ’s werelds meest bekende kennis-en ontwikkelcentrum voor keramiek. Je kan er klei zien, voelen, ruiken en proeven. In het centrum zijn constant zo’n 16 internationale kunstenaars in de weer met keramiek. Ze betalen heel wat centen om er 12 weken lang onafgebroken bezig te zijn met klei, glazuur en gips in één van de werkplaatsen. De mogelijkheden zijn hier onbegrensd. Het leuke is dat je hier tijdens de pop-up designroute door het gebouw mag fietsen.

SundayMorning@EKWC

TextielMuseum

Omdat textiel en Tilburg vaak in één adem genoemd worden mag ook een bezoek aan het TextielMuseum niet worden vergeten. Je kan er kennismaken met de verschillende onderdelen van textiel en je leert er ook wat over de bepaalde technieken en geschiedenis. Het allerleukste aan dit museum is ongetwijfeld het TextielLab waar mensen echt aan het werk zijn en waar men onderzoekt en experimenten uitvoert. Het museum is trouwens bekroond met de titel Museum van het Jaar 2017.

Enkele andere leuke plekjes in en rond Tilburg:

  • De ooit grootste lederfabriek van Europa is nu Leerfabriek KVL. De terreinen in Oisterwijk zijn een broedplaats voor creatieve ideeën en ambachtelijke producten. Je vindt er niet alleen SundayMorning@EKWC, maar ook Nederlands bekendste bakkerij Bij Robért.
  • Wist je dat Tilburg, na Amsterdam het grootste aantal escape rooms telt? Ondertussen al meer dan 20!
  • Tilburg bezit een prachtig museum voor hedendaagse kunst Museum De Pont. Met werken van onder andere Dirk Braeckman en Luc Tuymans.
  • Duik de prachtige natuur in rondom de Oisterwijkse bossen en vennen.

Food & Drink

Bij Vermeer

In brasserie Bij Vermeer aan de Piushaven kan je terecht voor een echte Bourgondische keuken. Ik koos er voor een voorgerecht van sashimi (€ 14, aanrader!) en de slibtongen (€ 19). De zaak is ook knap gedecoreerd en heeft een mooi textiel-tintje.

$$ Gemiddeld | Kempenaarplaats 156 | Tilburg

Eetbar De Wagon

Van een unieke setting gesproken! Eetbar De Wagon bevindt zich in een treinstel uit de jaren 1930. Je kan er iets eten, maar ook gewoon een cocktail van ’t huis (€ 7,75) drinken.

$$ Gemiddeld | Burgemeester Brokxlaan 1041 | Tilburg

RAW

Hier heb ik enkel maar een cappuccino gedronken, maar RAW is gehuisvest in een prachtig industrieel pand aan de Willem II passage. Specialiteit? Biefsteak! Je kan kiezen uit well done, medium of – uiteraard – RAW. Er is ook een trendy terras.

$$ Gemiddeld | Burgemeester Brokxlaan 79-8 | Tilburg

Kafé Van Leer

Kafé Van Leer is een gloednieuw lunchcafé in het oude Ledermagazijn in Oisterwijk. De inrichting is supertof en er zijn lekkere snacks te verkrijgen (broodjes, salades, …). Probeer de sandwich met kip, met vers brood van bakkerij Bij Robért natuurlijk!

$ Goedkoop | Almystraat 14 | Oisterwijk

kafé van leer tilburg

Nog meer in Tilburg

  • De Visserij, langs de Piushaven. Van fish & chips tot een schotel met fruits de mer | Havendijk 36 
  • Porto koffie & ijs, ook aan de haven. Heerlijke cappuccino en Italiaans ijs | Havendijk 65 
  • GinFizz, goedkope, old fashioned cocktailbar in het centrum van Tilburg. Proef de Ready, fire, aim! (€ 10) | Oranjestraat 4 
  • Kadinsky, biercafé met +200 bieren op fles en 8 op ’t vat | Telegraafstraat 58

23 september: BrabantNacht

Op 23 september staat er iets speciaals te gebeuren, ook in Tilburg. Voor het tweede jaar op rij wordt er immers BrabantNacht georganiseerd. 17 Brabantse iconen gooien hun deuren open tijdens de spannendste en meest mysterieuze uren van de dag: namelijk ’s nachts! Ontdek hier wat je in Tilburg en omgeving zoal kan beleven.

Ik mag een duo ticket weggeven voor BrabantNacht (t.w.v. € 99). Waag hier je kans!

Zeker zijn van een plek op het dance-event? Speciaal voor jullie heb ik een kortingscode waarmee je sowieso 10 euro korting krijgt: DEARFUTUREDUDOK op het dance-event (normaal 27,50).

Overnachten in Tilburg

Ik logeerde in het viersterren Mercure Hotel Tilburg Centrum, op een enkele minuten wandelen van het station en midden in  het centrum van de stad. De kamer compact, maar modern en ingericht met alle mogelijke voorzieningen. Er was een badkamer met ligbad en toilet. De kamer gaf uitzicht op het Heuvelplein, met heel wat gezellige terrassen. ’s Ochtends is er een royaal ontbijt buffet (vers fruitsap, smoothies, avocado’s,…) met extra à la carte mogelijkheden. Er is ook een wellnessruimte.

[vc_row][vc_column][vc_message icon_fontawesome=”fa fa-bed”]Boek Mercure Hotel | Heuvelpoort 300 | Tilburg[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

Praktisch

Je kan makkelijk naar Tilburg reizen met de trein. Ik nam in de vroege ochtend de trein in het Centraal Station van Antwerpen (via Roosendaal). Voor ongeveer € 17 was ik in 1u20 in het centrum van Tilburg. Tickets bestellen kan hier. Vanuit Brussel rijd je met de auto zo’n 130 kilometer tot in de stad.

Klik hier voor andere hotels in en rond Tilburg.

Dagje Tilburg? Bezoek dan deze dagplanning.

Deze trip kwam er in samenwerking met VisitBrabant

Laatste van Blog