TV PLUS: 10 x inspiratie in Nederland

Sinds kort duikt Vetexbart regelmatig als reisexpert op in verschillende programma’s van zender TV PLUS. Donderdag 20 februari 2020 stond het Nederlandse toerisme centraal in Oranje Zingt, een programma van een uur dat handige reistips en toffe hotspots afwisselt met leuke Nederlandstalige muziek. In dit artikel 10 x inspiratie in Nederland kan je alles van de uitzending rustig nalezen in een kort overzicht met handige links.

De nieuwe televisiezender TV PLUS zendt non-stop uit en is in Vlaanderen te ontvangen via Telenet (kanaal 40).

Waarom naar Nederland?

10 x inspiratie in Nederland

Nederland is voor veel Vlamingen niet zo ver, dus het (buur)land bij uitstek om te bezoeken voor een dag, maar evengoed een weekend of langer. Nederland heeft heel wat te bieden. Denk maar aan shoppen, kunst, natuur, en bijvoorbeeld ook meer en meer culinair de laatste tijd. Vergeet zeker niet dat Nederland veel meer te bieden heeft dan alleen maar Amsterdam. Zo hebben ze een kustlijn van meer dan 500 kilometer, de parelwitte stranden en palmbomen moet je er wel bij denken, maar bon. Voor sportievelingen, weet dat Nederland een echt fietsland is, met meer dan 35.000 km aan fietspaden. En, misschien wel het allerbelangrijkste ze hebben kroketten en bitterballen.

fluisterboot Biesbosch

Brabant, vlak over de grens

De provincie Noord-Brabant is historisch, maar tegelijk ook hip, groen, maar vooral zo dichtbij. Belgen denken meestal niet spontaan aan steden als Eindhoven, Tilburg, Den Bosch of Breda voor een citytrip, maar dat is onterecht. De meeste steden zijn trouwens ook perfect met de trein te bereiken. In 2020 staat heel wat in het thema van meesterschilders van wereldformaat. Denk aan Van Gogh, Jheronimus Bosch en Lucas Gassel. Je kan er lange fietstochten maken door prachtige landschappen.

Eindhoven


?c=1393&m=1904839&a=227118&r=&t=html

Heel veel Nederlanders komen in Antwerpen winkelen, maar andersom doen Belgen dat minder vaak. Al hebben Brabantse steden steden ook heel wat shoppingmogelijkheden te bieden. Zo is Eindhoven een prachtig voorbeeld. Maar nog meer dan dat is de stad een typisch voorbeeld van hoe je een stad kan herwaarderen. Denk aan de oude Philips sites die allemaal andere, meestal hippe, bestemmingen kregen.

Van Gogh in Nuenen
Nuenen, vlakbij Eindhoven, dat voor een groot stuk in het teken staat van niemand minder dan kunstenaar Vincent Van Gogh.

Inntel Hotels Art Eindhoven

Waardering: 4.5 uit 5.

Onze score (prijs/kwaliteit)

Ik logeerde in het viersterrenhotel Inntel Hotels Art Eindhoven, op een boogscheut van het treinstation en het centrum van de stad. De kamer was zeer ruim, er was een grote badkamer met ligbad en apart toilet. Een gedeelte van dit hotel ligt in de monumentale Philips lichttoren, die is gebouwd in 1909. ’s Ochtends is er een royaal cava-ontbijt.

Booking.com

Bergen op Zoom

Bergen op Zoom is een van de oudste steden van Nederland, met tal van historische bezienswaardigheden, waaronder 800 stadsmonumenten, smalle straatjes en levendige pleinen met restaurants en cafés. Beklim er de gigantische peperbuskerk en zie bij goed weer Antwerpen liggen, of neem een kijkje in het Markiezenhof, een stadspaleis uit de 15de eeuw. Vanop de houten Mozesbrug -even buiten de stad- loop je dan weer door het water.

Mozenbrug nabij Bergen op Zoom
Lopen op het water, via de Mozesbrug nabij Bergen op Zoom.

Breda

Nog zo’n historische stad die perfect in de 10 x inspiratie in Nederland lijst past is Breda. De binnenstad is dan wel maar een zakdoek groot, je kan alles perfect te voet bewandelen, of met de fiets zoals een echte Nederlander. Je kan er street art ontdekken via de Blind Walls Gallery, rondvaren op de singles en wereldberoemd is het jaarlijkse Jazzfestival. Dat wordt altijd tijdens Hemelvaart weekend gehouden. De Vuelta komt dit jaar naar Nederland (half augustus) en doorkruist ook het Brabantse Landschap met een hoofdrol voor de twee steden Breda en Den Bosch. Met uiteraard heel wat leuk (rand)activiteiten.

Blind Walls Gallery Breda
Street art via de Blind Wall Gallery wandeling of fietstocht (foto: Rein Van den Bergh)

Nationale Parken

21 nationale parken! Zoveel heeft Nederland er in tegenstelling tot België. Want wij hebben er maar … 1. Een van de mooiste is de Biesbosch, waar er meer dan 300 bevers hun thuis vinden. Je kan met een fluisterboot het water op om ze te spotten. Het is dé ideale plaats om te wandelen, fietsen, kortom tot rust te komen.

bevers zien in nederland
Bevers spotten vanop de fluisterboot.

Wadden

Nog één van die natuurgebieden zijn de Waddeneilanden, helemaal noordelijk in Nederland en alleen te bereiken via de boot. Wij gingen er wadlopen oftewel in het slijk ploeteren tijdens laagtij. Noem het gerust ook de meest vreemde nationale sport van Nederland. De eilanden zijn: Terschellingen, het grootste Texel, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. Sommige van hen zijn zelfs autovrij.

boot waddeneilanden inspiratie in nederland
De Wadden beleef je het best vanop het water.

De Keukenhof

Binnenkort is het weer zover: de tulpen in de Keukenhof. 8 weken per jaar is die gigantische tuin met z’n 7 miljoen bloembollen in meer dan 1600 variëteiten open voor het grote publiek. Meer
dan 1 miljoen bezoekers komen naar de Keukenhof, waarvan 75 procent uit het buitenland. Dit jaar is de tuin open van 21 maart tot 10 mei.

tulpen de keukenhof
8 weken per jaar. Meer kansen krijg je niet om de Keukenhof te bezoeken.

Rotterdam, Eurosong

Met zijn Markthal, Fenix Foodhal, Natuurhistorisch museum heeft Rotterdam sowieso heel wat te bieden, maar in ’20 kijken (en luisteren) ze toch vooral naar Eurosong. 41 landen strijden daar voor de overwinning. De Belgen kunnen uiteraard gaan supporteren voor Hooverphonic, die ons land gaan vertegenwoordigen in mei.

10 x inspiratie in Nederland: met dank aan de toeristische diensten Visit Brabant en Visit Friesland/Merk Fryslân voor de extra informatie en beelden.

Welke zijn jouw Nederlandse hotspots? Ik ben alvast benieuwd!

 • Must do: fietsen door het Land van de Peel in Brabant
  Afgelopen zomer van de Antwerpse Kempen naar Denemarken fietsen, dat was het opzet van onze ondertussen derde #vetexbartfietst trip. Bij het uitzoeken van mooie plekjes langs de 1300 kilometer lange route kwamen we voor de allereerste dag uit bij de prachtige regio Land van de Peel, dat in de Nederlandse provincie Noord⁻Brabant ligt. De plek […]
 • Must do’s in en rond Leiden, streek van verrassingen
  Hou je van Amsterdam, maar wil je het toch graag allemaal net wat rustiger? Dan is het Zuid-Hollandse Leiden misschien wel een plekje voor jou. De universiteitsstad heeft, na de hoofdstad, het meeste water binnen haar poorten stromen. Buiten de 88 bruggen over het water heeft Leiden ook de grootste concentratie van musea. Nergens in Nederland zal […]
 • Heel veel Goesting in Goes: 5 x Zeeland op z’n best
  De Vlamingen zijn met z’n allen verzot op Zeeuws-Vlaanderen, hiermee vertellen we jullie niets nieuws. Van Cadzand tot Breskens vinden ze de sjiekste zandstranden, wie net over de grens wil borrelen doet dat vaak in Sluis en om te shoppen trekken ze dan weer voornamelijk naar Middelburg. Al is dé winkel- en modestad van Zeeland […]
 • Shop till you drop: de gezelligste winkelplekjes in Brabant
  Maandenlang mochten we de grens niet meer over. In de Antwerpse of Gentse winkelstraten is er dan ook geen kinderkopje meer te bespeuren waar we nog niet over gewandeld hebben de laatste maanden. Nu de runshopping stilaan weer plaatsmaakt voor het aangenamere funshopping trok Vetexbart naar Nederland. Hij ging er op zoek naar de mooiste […]
 • Wonderschoon vertoeven in Nederlandse nationale parken
  Wie aan nationale parken denkt zal waarschijnlijk eerst spontaan in gedachten wegdromen bij de natuurpracht in de Verenigde Staten of Canada. Voor sommigen zal het zelfs een verrassing zijn om te horen dat ook dichterbij heel wat groene mogelijkheden zijn. Zo heb je in België het Nationaal Park Hoge Kempen en zijn er bij onze […]
 • Bucketlist materiaal: culinair genieten in Zilt Zeeland
  De Vlamingen vallen al langer dan vandaag bij bosjes voor de gezelligheid van Zeeuws-Vlaanderen en bij uitbreiding de hele Nederlandse provincie Zeeland. Ook de vlotte bereikbaarheid van deze toegankelijke regio wordt enorm geapprecieerd door shoppende en uitgehongerde Belgen. Want naar Zeeland ga je in de eerste plaats voor een stevige dosis quality time; denk aan […]
baaf271ce3b331ea8367d854af4c9a02?s=96&d=identicon&r=g
Barthttps://www.vetexbart.be
Ik ben Bart, de globetrotter, blogger, fotograaf en oprichter van Vetexbart. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Deel dit artikel

Bart

Content creator & reisblogger

Hoi! Ik ben Bart, globetrotter, fotograaf en content creator bij Vetexbart. Deze Vlaamse reisblog en bijhorend sociale media platform bestaat sinds 2013. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Gloednieuw

spot_img