Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


Van sprookjeskasteel in Celles tot kennismaking met Ardense leisteenmijn in Bertrix

Tijdens de vijfde dag van mijn trip stond er opnieuw een goedgevuld programma op me te wachten. De hittegolf van de afgelopen dagen heeft ondertussen plaatsgemaakt voor temperaturen van amper twintig graden, het Marcelleke van gisteren ruilde ik vandaag in voor een niet zo sexy, maar wel broodnodige K-Way.

Na een lekker ontbijtbuffet in het Ibis Hotel in Dinant vertrok ik vroeg in de ochtend met de trein naar Gendron-Celles (waar ik de dag voordien ook al was om te kajakken). Van daaruit bereikte ik na een half uur stappen (2,5 kilometer, stijl omhoog) het 15de eeuwse sprookjesachtige kasteel van Vêves.

Celles2

Celles

Celles5

Celles3

Van half juli tot eind augustus kan je het kasteel iedere dag gaan bewonderen. Bekijk hier even de andere openingstijden.  Volwassenen betalen zo’n 8 euro voor een bezoek dat ongeveer 45 minuten duurt.

Na mijn bezoekje aan het kasteel wandelde ik opnieuw een kleine drie kilometer om zo in Celles, uitgeroepen tot één van de mooiste dorpjes van Wallonië, aan te komen. De typische huisjes van breuksteen waarvan deuren en ramen zijn omlijst met gehouwen steen zijn uitstekend bewaard gebleven. De Sint-Hadelinkerk is dan weer een prachtig staaltje van de Romaanse bouwkunst.

Tip: wandel en bewonder Celles in een uurtje! Er zijn ook enkele gezellige plaatsen waar je iets kan eten of drinken.

Celles6

Celles7

Luxemburg

Tijd om de provincie Namen vaarwel te zeggen en zo via het station van Gendron-Celles na een uurtje uiteindelijk aan te komen in de provincie Luxemburg.

Bertrix5
Zo te zien doodmoe van de steile klim deze voormiddag 🙂

In het station van Bertrix stond er iemand van Pro-Cycle mij op te wachten, mét een mountainbike in zijn koffer (15 euro voor een halve dag). Ik breng met die fiets een bezoek aan Au Coeur de l’Ardoise (op ongeveer 8 kilomter van het station). Daar kan je via een onderaardse wandeling via audiofragmenten (ook in het Nederlands) kennismaken met het vroegere leven in de leisteenmijn.

Bertrix2

Bertrix3

De mijn is alle dagen open en een inkomticket voor volwassenen kost 9,50 euro. Voorzie voor het bezoek toch ongeveer anderhalf uur. Meer info kan je hier terugvinden.

Slapen in Bertrix deed ik in de zeer toffe B&B L’Inattendue. De vriendelijke uitbaatster Christiane zorgde er zelfs voor dat mijn bagage werd opgehaald aan het station zodat ik zonder probleem met de fiets mijn tocht naar de leisteenmijn kon beginnen. Je kan er al overnachten vanaf 72 euro per persoon (88 euro voor 2 personen), met heerlijk ontbijt inbegrepen.

Bertrix4

Vanaf Bertrix gaat het morgen per trein en bus naar Bastenaken, op de kruising tussen de Rijn- en de Maasvallei. De stad is ongetwijfeld het meest bekend voor de locatie van de Slag om de Ardennen.

Deze trip kwam er in samenwerking met Brussel-Wallonië Toerisme.

Is een kasteel bezoeken iets voor jou? Of hou je meer van musea?

ReizenReizen

6 reacties

  • Leuk verhaal! Ik houd dus echt enorm van kastelen. Op één of andere manier geeft een kasteel bezoeken altijd een heel bijzonder gevoel. Ik wil dat ook altijd het liefste daar meteen gewoon gaan wonen haha. Dit kasteel is ook ontzettend mooi, zeker ook met die felle kleur groen op de achtergrond!

    • Ik had nu niet echt bepaald iets met kastelen in het bijzonder, maar dit was toch echt wel een mooie ontdekking. Met het kajakken een dag eerder had ik het in de verte al gespot, en het was zeker de moeite om er een klimmetje voor te ondernemen 🙂

  • Again a Super day! By fairytale Castle in Celles to introduction Ardennes slate mine in Bertrix http://t.co/CMhNe04zOM … #visitwallonia

  • Again, one great day ! From fairytale castle in Celles slate Ardennes to my acquaintance in Bertrix http://t.co/KohAgIH7Ay #visitwallonia

  • RT @vetexbart: Opnieuw ’n superdag! Van sprookjeskasteel in Celles tot kennismaking Ardense leisteenmijn in Bertrix http://t.co/dF79Pr4OxA

  • Dit jaar trokken wij voor onze jaarlijkse teambuilding naar Haspengouw, maar dit ziet er ook wel een mooie streek uit. Zeker een idee voor volgend jaar!

Geef een reactie

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!