30 goeie redenen waarom je naar de Vlaamse kust moet deze zomer (1)

13 min.

De Vlaamse Kust heeft best wel wat in petto voor zijn bezoekers. Of dat nu de typische dagjesmensen zijn of toeristen die voor een hele week komen afzakken naar ’t zeetje. Het hele jaar door zijn er overal verschillende evenementen en attracties die je kan bezoeken.

In totaal telt de Vlaamse Kust 13 badplaatsen in 10 verschillende kustgemeenten. Ben jij ook van het type dat moeilijk kan beslissen, dan zet ik voor iedere gemeente mijn persoonlijke must see & must do top 3 voor de zomer van 2017 in de kijker. Vandaag is het de beurt aan Nieuwpoort, De Haan, Blankenberge, Zeebrugge en Koksijde. In mijn vervolgpost van binnenkort staan Oostende, De Panne, Middelkerke, Bredene en Knokke-Heist centraal.

Nieuwpoort


In Nieuwpoort vind je één van Europa’s grootste jachthavens terug, met meer dan 2000 plezierboten. De (oude) stad heeft een prachtig middeleeuws karakter en moest door haar strategische ligging aan de Ijzer in de loop van de geschiedenis vaak opnieuw worden heropgebouwd na talrijke verwoestingen.

Beachbars

Het strand van Nieuwpoort mag deze zomer maar liefst twee gloednieuwe beachbars verwelkomen. Zo is er Chagall Beach (ter hoogte van Zeedijk nummer 119) én Barzal Beach (ter hoogte van de Sint-Bernarduskerk).

The way I See the Sea the way YOU See the Sea

Maritiem kunstenaar Kristou staat centraal in Nieuwpoort deze zomer. Hij presenteert 15 maritieme kunstwerken langs de vaargeul, over een afstand van zo’n kilometer. De werken vertellen het verhaald van 15 Nieuwpoortse zeevaarders en symboliseren de verbondenheid van het maatschappelijke leven met de zee.

Havengeul in Nieuwpoort | 16 juni 2017 tot 17 september 2017

Wandel- en fietspromenade

Tijdens een bezoekje aan Nieuwpoort mag je een wandeling of fietstocht langs de promenade zeker niet overslaan. Wandel langs de Kaai, het historische centrum en de badplaats. Pauzeer halverwege ook even aan de uitkijktoren om te genieten van het prachtige uitzicht.

Meer info op de website van de toerismedienst | Kijk hier voor hotels in Nieuwpoort

De Haan – Wenduine


De gemeente De Haan ligt tussen de badplaatsen Bredene en Blankenberge en heeft onder andere Wenduine als deelgemeente. In tegenstellingen tot andere plaatsen aan de Vlaamse kust is in De Haan hoogbouw verboden, waardoor het panorama van de gemeente er net ietsje anders uitziet. Wist je trouwens dat niemand minder dan Albert Einstein een tijdje in De Haan woonde?

Retro sur Mer

Wenduine staat tijdens het laatste weekend van juli deze zomer volledig in het teken van retro en vintage. Tijdens Retro Sur Mer zijn er allerlei activiteiten op de rotonde op de dijk van Wenduine. Denk onder andere aan kinderanimatie, live bands, een oldtimermeeting en vintage markt!

Zeedijk Wenduine | zaterdag 30 & zondag 31 juli 2017 | Meer info

Belle epoque

De Haan staat bij veel mensen bekend voor zijn chique belle epoque villawijk. De badplaats ademt nog altijd de sfeer uit van luxe en de bourgeoisie van weleer. Start je wandeling aan het mooie tramstationnetje ontdek enkele architectonische pareltjes in de Concessie. Of bezoek in augustus Trammelant, hét jaarlijkse belle epoque-feest langs de Vlaamse Kust.

Trammelant, Den Haan Centrum | zaterdag 5 augustus 2017 | Meer info

Duinbossen

Een van de mooiste groene plekjes aan onze Vlaamse kust is het gebied Duinbossen. Het bestaat uit 3 delen is maar liefst 150 hectare groot. Je vindt er niet enkel bos, maar ook mosduinen en duingraslanden terug. Eén van de troeven van Duinbossen is de rode bosmier, die uniek is in de omgeving. Begint het al te kriebelen?

Meer info op de website van de toerismedienst | Kijk hier voor hotels in De Haan – Wenduine

Blankenberge


Blankenberge – tussen Zeebrugge en De Haan – is iedere zomer weer voor heel wat toeristen de place to be. Er zijn het hele jaar door ontelbare activiteiten, maar het bekendste uithangbord blijft toch de iconische pier aan het strand. Een strand waar je trouwens heerlijk kan chillen en onthaasten in één van de hippe strandbars. Ook Blankenberge heeft een glorieus belle-époqueverleden. Wandel er  zeker langs de prachtige art-nouveaugevels van de binnenstad!

De klassiekers

Blankenberge is misschien wel het meest gekend voor zijn gezellige jachthaven en unieke pier. Wandel door de sfeervolle haven waar vissersschuiten en zeiljachten naast elkaar liggen. Via het Oosterstaketsel kan je dan weer de boten zien binnenvaren. Op de pier geniet je van een fantastisch uitzicht op de kust en de zee terwijl je vlakbij op het strand een rondje kan fietsen op de Lustige Velodroom!

Majutte

Blankenberge koestert ook zijn vissersroots. Getuige daarvan is het authentieke vissershuisje van Majutte: nu een gezellig museum-café, een waar pareltje in ere hersteld. De stad telt ook heel wat fijne bistro’s en restaurants, of je nu een snelle hap of een uitgebreid diner wenst. Of misschien kies je wel voor de sterrenkeuken van Philippe Nuyens?

Huisje van Majutte | Breydelstraat 10 in Blankenberge

Duur $$$ – Philippe Nuyens | Jules de Troozlaan 78 in Blankenberge

Massa’s evenementen

Blankenberg kent ieder jaar ontzettend veel toffe activiteiten op en rond het strand, en dat is ook tijdens de zomer van 2017 niet anders. Zo is er de bekende variétéshow in Het Witte Paard die loopt van juli tot september, met onder andere The Gibson Brothers. Toch meer fan van de Belgische dancewereld en z’n dj’s, dan is Beachland misschien iets voor jou? In juli staan er dan weer twee dagen van puur dans- en feestplezier op het programma. Op het strand natuurlijk! Neem hier een kijkje voor alle evenementen in Blankenberge deze zomer.

Beachland | Aan het strand, kant Westerstaketsel | zaterdag 8 & zondag 9 juli 2017 | Meer info

Het Witte Paard | Vissersstraat 53 in Blankenberge | van 14 juli tot 4 september 2017 | Meer info  

Meer info op de website van de toerismedienst | Kijk hier voor hotels in Blankenberge

Zeebrugge


Tussen Blankenberge en Knokke-Heist ligt Zeebrugge. Het is er niet alleen ideaal om in alle rust te genieten van één van de breedste stranden van de kust, ook de visschotels zijn er heerlijk. Men noemt het dorp niet voor niets de ‘Hoofdstad van de vis’. Uiteraard kan je Zeebrugge ook niet los zien van z’n gigantische wereldhaven. Je kan van op het strand de impressionante schepen zien aan- en afvaren!

Bomboclat Festival

There is a new festival in town! Op 21, 22 en 23 juli verwelkomt het grootste strand van België een nieuw tropisch festival. Internationaal gerenommeerde artiesten uit Zuid-Amerika, de Caraïben en Afrika zullen Zeebrugge drie dagen lang onderdompelen in zwoele, zuiderse sferen. Ook lokaal talent uit de reggae/dancehall en afrobeat-scene krijgt podiumkansen. Bezoekers kunnen met de voeten in het zand ook genieten van wereldse keuken en zomerse cocktails. Voor gezinnen met kinderen is er een prachtige en interactieve speelzone onder toezicht van professionele animatoren. Alle ingrediënten voor een fantastisch feestweekend dus.

Evenementenplatform strand Zeebrugge | vrijdag 21, zaterdag 22 & zondag 23 juli 2017 | Meer info

Watersport paradijs

Het strand van Zeebrugge is hét kite- en surfstrand bij uitstek. Het is immens en dus super veilig, zelfs als er bijzonder veel surfers en kiters in actie zijn. Het strand is bovendien zo georiënteerd dat het zich pal tegenover de dominante zuidwest-windrichting situeert. Er zijn geen golfbrekers en dus geen pretbedervers, de havenmuur zorgt voor nog meer en beter golven en je kan gratis parkeren op de Zeedijk. Begin dit jaar bouwde Icarus, uitgegroeid tot een van de grootste clubs op vlak van watersport aan de kust, een gloednieuw clubhuis. Meteen ook een architecturaal hoogstandje!

Film op het Strand

Wat is er leuker dan in de zomer op het strand zitten? Juist, in de zomer op het strand zitten met een goede film erbij. En laat het strand van Zeebrugge nu net het ideale decor zijn voor zo’n (gratis) openluchtbioscoop. Tijdens Film op het Strand worden in de namiddag telkens een kinderanimatiefilm (14u30) en jeugdfilm (16u30) vertoond, om 20u00 staat de hoofdfilm geprogrammeerd. Als cinemazetel kun je een zitje uitgraven in het zand of je brengt je eigen handdoek of strandstoeltje mee. Maak het dus gezellig, trommel je vrienden of familie op, voorzie een dekentje en een hapje en een drankje en rep je naar het grootste strand van de kust voor je gratis portie filmplezier.

Strand Zeebrugge | elke donderdag in juli en augustus |

Meer info op de website van de toerismedienst | Kijk hier voor hotels in Zeebrugge

Koksijde – Oostduinkerke


Koksijde-Oostduinkerke ligt tussen De Panne en Nieuwpoort en is een waar paradijs voor wandelaars. Zo heb je De Hoge Blekker – de hoogste duin van de Vlaamse Kust – en talrijke hectares aan diverse natuurgebieden. Het authentieke vissersleven vind je dan weer terug in Oostduinkerke. Daar kan je nog kennismaken met een echte unieke traditie…!

Garnaalvissers te paard

Nergens ter wereld wordt nog op garnalen gevist met een paard, wel in Oostduinkerke! Het garnaalvissen te paard staat tevens ook op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO en is een echte belevenis. In de zomermaanden rijden de garnaalvissers regelmatig uit voor demonstraties. Een lijst van deze data vind je hier.

Culinaire hoogstandjes

Maar liefst 10 restaurants werden door de Gault Millau bekroond voor hun culinaire kunsten. Hoog tijd om er toch minstens ééntje uit te testen! Daarbovenop kan je ook bij heel wat lokale handelaars smullen van authentieke en lokale producten zoals bijvoorbeeld bij slagerij Dierendonck, bakkerij Stephan Destropper, Santos Palace (met zijn eigen koffiebranderij), de artisanale pralines van Frédéric Blondeel en nog heel veel meer. Stuk voor stuk om vingers en duimen van af te likken.

Gault Millau | Meer info

Hip strandleven

Koksijde-Oostduinkerke telt deze zomer 3 beachbars waar je met de voeten in het zand kan genieten van overheerlijke cocktails van onder andere Sofie Ketels, een van de beste bartenders van ons land. Maar ook in de 3 surfclubs leef je het beachlife met sup-en, kiten, surfen of gewoon relaxen op het strand.

Meer info op de website van de toerismedienst | Kijk hier voor hotels in Koksijde – Oostduinkerke

Foto: Serge Ninanne

Vlaamse Kust vervolg…


Binnenkort lees je mijn 3 zomertips voor de andere 5 Vlaamse kustgemeenten. Hou de blog daarom goed in de gaten!

Deze blogpost kwam tot stand met de hulp van de verschillende toeristische diensten van de kustgemeenten. Waarvoor dank.

Ga jij deze zomer naar de Vlaamse Kust? Welk plekje krijgt jouw voorkeur?

Laatste van Blog