Vlak over de grens: daguitstapjes in Duitsland

5 min.

Met het voorjaar in aantocht breekt er een heerlijke tijd aan voor het maken van leuke dagtrips. Net over de grens met Duitsland vindt u prachtige steden, die ideaal zijn voor veelzijdige uitstapjes. Met nog geen uur rijden, kunt u al genieten van een onvervalst buitenlands avontuur. Vetexbart stapte in de auto en onderzocht wat voor prachtige steden er vlak over de grens liggen te wachten.

Middeleeuws Aken

Aken ligt letterlijk op een steenworp afstand van de Belgische grens. Toch kunt u zo dichtbij al genieten van onvervalst Duitse gezelligheid. De middeleeuwse stad herbergt tal van bezienswaardigheden en vormt daarmee een ontzettend leuke bestemming voor een stedentrip.

Een van de hoogtepunten tijdens een excursie in Aken is een bezoek aan de beroemde Dom van Aken. Het imposante gebedshuis werd gebouwd (tussen 796 en 804) gedurende de heerschappij van Karel de Grote en maakte deel uit van de ‘palts’ van deze roemruchte vorst. De Dom heeft onder andere byzantijnse, gotische en barokke invloeden. Niet voor niets was het bouwwerk het eerste Duitse monument dat een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO wist te bemachtigen. Misschien nog indrukwekkender dan het bouwwerk zelf is de prachtige schatkamer van de Dom. Hier kun je prachtige kunstschatten als het Lotharkruis, de Karelsbuste en het Proserpinasarcofaag bewonderen.

Maar er is nog veel meer te doen tijdens een dagje Aken. Bezoek bijvoorbeeld het middeleeuwse stadhuis, duik in een van de zwavelhoudende warmwaterbronnen, bewonder de oude stadspoorten of bezoek het interessante Krantenmuseum. Ook kun je in Aken terecht voor een gezellig hapje of drankje. Het Pontviertel is bijvoorbeeld een gezellige studentenwijk met tal van bars en restaurants.

Kunst en cultuur in Keulen

Net als in Aken bepalen ook in Keulen de torens van de Dom het gezicht van de stad. De prachtige gotische kathedraal is een van de grootste kerken van Europa. De bouw van de Dom van Keulen werd al in 1248 begonnen, maar kwam in de vijftiende eeuw stil te liggen en werd pas in 1880 voltooid. De Dom valt vooral op door de vele pinakels en spitsbogen die zo kenmerkend zijn voor de neogotische architectuur. De kathedraal heeft verder een adembenemend interieur met prachtige glas-in-loodramen. Je kunt de 157 meter hoge zuidtoren tot 97 meter hoogte beklimmen via een wenteltrap. Hierbij kom je vlak langs de immense kerkklokken. Wanneer je uiteindelijk staat uit te blazen na deze inspannende beklimming, kun je genieten van het adembenemende uitzicht over de stad.

Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen in Keulen hun hart ophalen in het Museumkwartier. Vlak naast elkaar liggen hier het Römisch-Germanisch Museum en het Museum Ludwig. Daarnaast heeft Keulen een nieuw Kulturquartier in het centrum van de stad met diverse interessante musea.

Keulen is verder een stad die bekend staat om haar bieren. Een bezoek aan een van de ‘brauhausen’ is een absolute aanrader voor liefhebbers van een pintje. De huisgebrouwen Kölsch wordt geserveerd door in obers in traditionele blauwe schorten. De meeste brouwerijcafés vind je rond de Heumarkt.

Eigentijds Düsseldorf

Iets verder, maar nog steeds op slechts 82 kilometer van de grens, ligt de bruisende stad Düsseldorf. Deze stad is minder bekend dan Keulen en Aken, maar door haar hedendaagse karakter zeker niet minder interessant. Wie van architectuur houdt kan bijvoorbeeld de MedienHafen bezoeken. Moderne gebouwen worden hier afgewisseld met oude havenwerken. De 240 meter hoge Rheinturm is het hoogste gebouw van de stad. Vanaf deze zendmast heb je een fenomenaal uitzicht over de stad. Daarnaast is Düsseldorf een uitstekende bestemming om een middag te winkelen of om lekker langs de Rijn te wandelen. De Rheinuferpromenade is een plek om heerlijk te flaneren of neer te strijken op een van de gezellige terrasjes. Even buiten Düsseldorf kun je het Benrath Paleis en Slot Dyck bezoeken.

Milieusticker verplicht

Houd er rekening mee dat veel Duitse steden een milieuzone  (milieuzone umweltzone in het Duits) hebben waar een milieusticker verplicht is. Om het fijnstofgehalte en de luchtverontreiniging te verminderen, zijn de centra van de meeste steden met de auto alleen toegankelijk met een milieuvignet. Onder andere in Aken, Keulen en Düsseldorf heb je een dergelijk sticker nodig om met de auto het centrum te bereiken. Op milieustickervoorduitsland.be kun je snel een eenvoudig een milieusticker bestellen. Het autovignet kost € 12,95,- inclusief verzendkosten.

Laatste van Blog