Vlaming in VS: sommige nationale parken hadden nood aan deze time-out

13 min.

Vlaming Bram Reusen woont en werkt intussen al zo’n zes jaar in de Verenigde Staten, waar hij via een omweg in Australië is terechtgekomen. “Tien jaar geleden was ik voor een jaartje aan het backpacken in Australië, toen ik daar in een hostel een Amerikaanse leerde kennen”, zegt hij aan Vetexbart. “We reisden enkele maanden samen verder, gingen terug naar onze respectievelijke landen, bleven in contact en onderhielden een langeafstandsrelatie. Uiteindelijk besloten we om te trouwen en ik om naar de VS te verhuizen.”


Bram en zijn vrouw woonden de eerste twee jaar in landelijk Vermont, nadien nog eens twee jaar in Virginia en nu wonen ze al een jaar of twee in Portland, Oregon. “Ik vul mijn dagen met het schrijven over mijn reizen als freelancer en heb mijn eigen blog over de Amerikaanse nationale parken. Ik verdien ook een centje bij als vertaler.”

Een groot deel van mijn job en mijn hobby’s overlappen, zodat ik dikwijls ook aan het werk ben in mijn vrije tijd. Denk dan aan wandelen in de bergen of bossen, parken en historische plekken bezoeken of landschappen fotograferen.”

Bram Reusen

Of corona hard heeft toegeslagen in de regio waar hij woont? “Oregon ligt tussen Washington State en Californië en heeft, in tegenstelling tot onze twee buurstaten, een pak minder coronabesmettingen. Als een vrij grote en landelijke staat is de bevolkingsdichtheid hier ook heel wat kleiner. Portland, waar ik woon, is eigenlijk de enige echte grote stad in een staat die bijna zo groot is als Italië”, zegt Bram. “Ik kan dus niet zeggen dat wij tot nu toe hard getroffen zijn door corona, misschien juist omwille van het feit dat is alles hier half-maart is dichtgegaan. Nu beginnen de meeste regio’s in de staat stilletjesaan terug te heropenen, met Portland als laatste regio in de rij.”

Portland, Oregon.

Portland is best wel een populaire toeristische bestemming. Maar misschien toch wel wat minder bekend in Europa. “Dat klopt, maar vele Amerikanen komen naar hier voor de positieve, progressieve en open ingesteldheid van de stad en haar (jonge) bevolking, de groene omgeving en parken, goeie fietsinfrastructuur, milieuvriendelijke voorzieningen en … het bier.”

Portland, met meer dan 70 ambachtelijke brouwerijen, wordt door velen aanzien als één van de bierhoofdsteden van Amerika. Ik moet daar ook onmiddellijk aan toevoegen dat dat, als Belg zijnde, mij ook heel erg aantrok.

Bram Reusen

“Portland is een erg linkse stad, niet minder dan een bastion
van de progressieve beweging hier in Amerika”
, zegt Bram als we hem vragen naar hoe de Amerikanen in zijn staat kijken naar de komende presidentsverkiezingen. “Democratischer kan een Amerikaanse stad eigenlijk niet zijn, dus wordt er hier over de huidige president enkel met afschuw gesproken. Dat is echter een genuanceerder verhaal dan in de vele landelijke gebieden doorheen de staat, waar er, zoals in de meeste staten, een conservatievere ingesteldheid heerst. In het algemeen is Oregon al jaren een blauwe staat waar de overgrote meerderheid constant Democratisch stemt. Dat zal dus ongetwijfeld in november ook het geval zijn.”

Bram schrijft over de Nationale Parken in Amerika. We vroegen of hij al enig zicht heeft wanneer ze terug open gaan en met welke maatregelen? “Net zoals de hele federale overheid, heeft de National Park Service lang getwijfeld en getreuzeld vooraleer effectief een algemene beslissing te nemen. Voor veel parken was aan het de hoofdopzichter om te beslissen wat er moest gebeuren.”

“Om het personeel in de parken te beschermen is er dus in de meeste parken beslist om voor onbepaalde tijd de ingangen en faciliteiten te sluiten”, gaat Bram verder. “Dikwijls bleven wandelpaden echter technisch gezien wel open, ook al kon je er praktisch niet geraken.”

In het geval van de Amerikaanse nationale parken is het, qua beheer en of ze nu wel of niet open zijn, een totaal lappendeken—net zoals dat bij de staten ook zo is. De meeste parken zijn al enkele weken gefaseerd aan het heropenen, terwijl sommige nog compleet afgesloten zijn. Elke dag is er wel een nieuwe update van één of ander park. Het is moeilijk om op de hoogte te blijven.

Bram Reusen

“In die parken die terug toegankelijk zijn, zijn de wegen, wandelpaden, sommige kampeerplaatsen en toiletgebouwen dan wel opnieuw open, maar zijn er geen andere voorzieningen. Veel plekken zullen voor een behoorlijke lange tijd gesloten blijven voor toeristen. Dat zijn dan bijvoorbeeld de bezoekerscentra, musea en drukke campings.”

Uiteraard zal het een effect hebben op de Nationale Parken, zo’n lange sluiting. Bram zag ook bij de natuur een verandering. “Het eerste en duidelijkste voorbeeld van het effect van gesloten parken was al na een paar weken te zien: er waren véél meer dieren op plekken die normaal gezien druk zouden geweest zijn. Beren wandelden over parkings, slangen zonnen op de wegen, en herten lagen voor de deuren van bezoekerscentra.”

“Ik heb er zelf niet echt een zicht op of er al dan niet ontslagen zullen vallen. De meeste parken zijn seizoenbestemmingen en werken sowieso al met heel wat seizoensgebonden personeel, en ze zijn ook erg afhankelijk van vrijwilligers. De toegangsprijzen zijn in een aantal parken vorig jaar al omhoog gegaan, omdat de hele National Park Service met een gigantisch gat in hun budget zit, dat maar niet gedicht lijkt te kunnen worden.”

Het zou best kunnen dat veel prijzen volgend jaar terug zullen stijgen. Ik ben het daar persoonlijk helemaal mee eens—het managen van die enorme parken kost heel wat geld en moet ook fatsoenlijk kunnen gebeuren.

Bram Reusen

Bram ziet ook iets positiefs aan deze crisis. “Ik denk dat het voor een aantal parken misschien wel een opluchting was dat het drukke lenteseizoen overgeslagen werd. De natuur kon/kan eindelijk nog eens rustig ademhalen in plekken zoals het belachelijk drukke Yosemite, de Grand Canyon, Yellowstone of Glacier.”

“Ik zou de meeste mensen dus ook aanraden om die parken te blijven vermijden”, geeft Bram als tip mee. “Er zijn nog zoveel andere, kleinere, rustige, maar daarom niet minder spectaculaire parken doorheen de hele VS. Zelf ben ik bijvoorbeeld van plan om mijn zomer te besteden aan het verkennen van de minder bekende nationale parken en nationale bossen hier in de Pacific Northwest.”

Vetexbart vroeg Bram welk park hij zou aanraden als we onze citytrip naar New York willen verlengen met een uitstap naar de natuur. “Er is maar één nationaal park in het noordoosten van VS, maar dat is wel meteen één van de mooiste: Acadia National Park in Maine. Dat trouwens het eerste park dat ik zelf bezocht hier in Amerika. Die rit is dan wel 7.5 uur, maar vooral in de herfst is New England echt fenomenaal. Absoluut een aanrader. Verder naar het zuiden in Virginia ligt Shenandoah National Park, een rit van ongeveer 5 uur die je ook langs Philadelphia en Washington, D.C. brengt. Ook zeker een aanbevolen roadtrip die de moeite waard is.”

Shenandoah National Park.

Nog volgens Bram mogen we zeker ook niet de National Park Service sites vergeten die in New York City zelf liggen. “En dat zijn er behoorlijk wat, inclusief enkele top attracties. Zelfs het wereldberoemde Statue of Liberty is
eigenlijk een national monument. Ellis Island en Governors Islands zijn dat ook. Dan zijn er ook nog de Theodore Roosevelt Birthplace National Historic Site, de Federal Hall National Memorial en het erg ondergewaardeerde Gateway National Recreation Area.”

Ik vind het altijd moeilijk om mijn favoriete nationaal park in de VS te kiezen want het zijn er zoveel. Toch kies ik voor Olympic National Park, juist ten westen van Seattle. Daar vind je zowel majestueuze bergen, brede valleien, wilde rivieren, gematigde regenwouden vol met mos, als een schitterende kustlijn. Olympic is één van de meeste gevarieerde parken in de States, en die ongelofelijke diversiteit is de hoofdreden dat het ook UNESCO Werelderfgoed is.

Bram Reusen
Olympic National Park.

Wie een park bezoekt hoopt natuurlijk altijd wel ergens om -het liefst van ver- een beer te spotten. Bram zegt nog een keer hoe we het best reageren als er eentje opduikt voor onze neus. “Je mag nooit—NOOIT!—wegrennen van een beer. Dit geldt voor zowel zwarte beren als grizzlyberen. Als je wegloopt, gedraag je je zoals een potentieel prooidier dat ook zou doen. Ook al zijn de meeste ontmoetingen tussen wilde beren en mensen iets dat iedereen, inclusief de beer zelf, wilt vermijden, je wilt écht niet dat een beer denkt dat je iets eetbaars bent. Daarom moet je er alles aan doen om dat ook aan te tonen. Laat zien dat je een mens bent en bijvoorbeeld geen hert—eerste indrukken zijn ook hier belangrijk. Praat tegen de beer met een rustige en kordate stem, roep eventueel als hij dichterbij komt, maak jezelf zo groot mogelijk door je handen omhoog te steken of je jas open te doen. Wandel rustig achteruit en weg van de beer, maar draai nooit je rug ernaartoe.”

Dus in het kort: NOOIT rennen, maar je beheerst kenbaar en traag uit de voeten maken.

Bram Reusen

Ook nog belangrijk zegt Bram: “Bij een eventuele aanval, moet je anders reageren naargelang de soort. Als een grizzlybeer aanvalt is dat zo goed als altijd een defensieve reactie. Laat je op je buik vallen en beweeg niet, dek je nek af met je handen. “Play dead”, doe alsof je dood bent.


“Als, daarentegen, een zwarte beer -die meestal veel schuwer en schichtiger zijn- aanvalt, mag je ervan uitgaan dat je een prooi bent. Dan is terugvechten de enige boodschap. Gebruik je vuisten, wandelstokken, stenen, takken,… alles wat je kunt vinden. Zwarte beren zijn veel kleiner dan grizzlies en zullen hun aanval staken als ze op serieuze weerstand stuiten.”

Lees de blog van Bram The Nationale Park Experience over de nationale parken en volg hem via Instagram.

Laatste van Blog