Vogels spotten op Texel: must-do activiteit

3 min.

Vogels spotten op Texel: wie enkele dagen op Texel verblijft en van de prachtige fauna en flora wil genieten moet absoluut kennismaken met de honderden vogelsoorten die het eiland rijk is. Het hele jaar door kan je er vogels spotten vanaf de uitkijkpunten in de verschillende natuurgebieden, maar de mooiste tijd is ongetwijfeld het voorjaar of het najaar vertelde Marc Plomp van het vogelinformatiecenter op Texel ons.

Tijdens onze voorbije trip naar Texel gingen we daarom op de allerlaatste dag van onze vakantie al vroeg in de ochtend op pad voor een stevige wandeling. De meeste excursies starten en eindigen bij het infocenter in Cocksdorp. De ervaren gids bracht ons langs de paadjes en plekjes waar we de meeste vogelsoorten konden verwachten. Aan de hand van het uiterlijk en het geluid van de vogels probeerden we ze te herkennen en in het vizier te krijgen van onze verrekijker, die we gratis konden lenen.

Wandeling om vogels te spotten op Texel

Al bij het begin van onze wandeling – die zo’n twee uur zou duren – in het uiterste noorden van Texel konden we verschillende eenden en ganzensoorten spotten in de natte weilanden aan het Renvogelveld en aan de meertjes achter de Robbenjager camping. Even verderop, in de schaduw van de vuurtoren, maakten we dan weer kennis met enkele interessante duin- en zangvogels. We konden er onder andere de Roodborsttapuit, een Heggemus en enkele meeuwen bewonderen. Op het einde van onze wandeling konden we maar liefst 49 verschillende vogelsoorten van onze tabel afvinken. Goed gewerkt, niet?

Vogels spotten op Texel landschap
Vogels spotten op Texel.
Vogels spotten op Texel
Texel is dé plek om vogels te spotten in Nederland.
 Vogels spotten op Texel renvogelveld
Het uitkijkpunt Renvogelveld.

Texel praktisch

Als afsluiter kregen wij bij een kop koffie nog een leuk souvenir – een soortenlijst, met de vogel soorten die we zagen tijdens de tocht – mee naar huis. Bent u geen ervaren vogelaar en kent u het verschil amper tussen een ekster en een zwaluw? No stress, wij ook niet, en toch hadden we een zeer leuke voormiddag! De excursie was zeker voor herhaling vatbaar. Het ganse jaar door zijn er verschillende excursies? Individueel, in groep, voor kinderen of op maat, kortom: voor ieder wat wils. Bezoek zeker eens de website van het vogelinformatiecenter of mail naar info@natuurdigitaal voor meer informatie.

Info: vogelinformatiecenter, Kikkertstraat 42, Cocksdorp op Texel

Ben jij een echte vogelspotter? Dan ben jij ongetwijfeld als eens gaan vogels spotten op Texel. Laat het me weten.


Kijk ook eens naar dit:

Laatste van Blog