Waarom alleen reizen helemaal niet zo erg is. Integendeel!

Ben jij van het type dat wel eens helemaal op reis vertrekt? Of vind je dat stiekem toch maar zielig en eenzaam?

Alles is leuker met twee zegt men wel eens. En die leuze zal waarschijnlijk voor een groot deel ook wel kloppen, of toch op zijn minst voor het grootste deel van de bevolking. Door omstandigheden en persoonlijke keuzes reis ik echter meestal alleen en dat bevalt me steeds beter er beter. Op vakantie ben je natuurlijk ook nooit écht alleen.

En. Met wie ga je op vakantie? vragen ze dan. Wanneer ik ‘alleen’ antwoord kan ik de compassie meestal van hun gezichten aflezen.

Met volgend lijstje probeer ik je te overtuigen om toch minstens één keer in je leven alleen op pad te gaan en de wijde wereld in trekken. Alleen jij en je rugzak!

1. Wie alleen reist moet natuurlijk met niemand rekening houden. Dat bedoel ik echt niet egoïstisch, maar je vertrekt wanneer én naar waar je wil. Jij beslist! Wanneer je partner of vrienden niet dezelfde interesses hebben als jezelf kan je toch maar mooi de plekjes van die prachtige bucketlist afvinken.

2. Het zal niet verbazen dat je makkelijker contacten met vreemden legt als je alleen reist. Wanneer je normaal in de kroeg een gesprek zou hebben met je reisgezel, doe je dat nu uiteraard automatisch met andere reizigers of locals. Van alleen reizen wordt je sowieso assertiever, geen twijfel mogelijk.

3. Trek je drie weken door Azië of Zuid-Amerika en de vooraf opgestelde planning blijkt toch niet ideaal te zijn? Zonder aan iemand verantwoording af te leggen gooi je de hele boel om zolang je bankrekening het toelaat. Zo kom je uiteindelijk misschien wel in Bangkok terecht in plaats van Peking.

4. Wanneer je alleen op vakantie gaat ligt het verloop (en dus ook de goede afloop) van de trip voor de volle 100% in jouw handen en dat kan, toegegeven, serieus wat stress meebrengen. Wanneer het achteraf een geslaagde reis was heb je dat dan ook alleen aan jezelf te danken. En dat geeft echt wel voldoening!

Tips om de eenzaamheid te breken!

elena
Couchsurfers Elena en Ivica uit Skopje (Macedonië) zijn na 6 jaar nog altijd goede vrienden. Ik verbleef er in 2009 een weekje.

Constant alleen zijn tijdens je trip is natuurlijk ook niet de bedoeling. Ben je iemand die niet heel snel automatisch en vlotjes contact legt met anderen dan zou ik je zeker aanraden om te overnachten bij een host via couchsurfing. Als het klikt kunnen jullie samen de stad ontdekken of een potje koken ’s avonds.

Ook kiezen voor een goede hostel zorgt er voor dat je meteen een bonte verzameling van internationale reizigers en backpackers in je omgeving hebt waarmee je tijdens je reis leuke dingen kan doen. Vaak zijn de  bezoekers van hostels ook solo reizigers!

Zorg voor ho(s)tels met een goede en gratis wifi-verbinding. Zo kan je de eenzame momenten benutten om even te Skypen met de (groot)ouders of het liefje en kan je foto’s delen via sociale media. Dat zorgt dan toch even voor wat interactie met het thuisfront, voor zover je daar behoefte zou aan hebben. Tip: spreek een vast Skype tijdstip af met vrienden en familie voor je vertrekt.

losangeles
Wekelijkse homeparties toen ik een maand lang via Couchsurfing logeerde bij Miri in Los Angeles! Alleen reizen eenzaam? Nope, dacht het niet!

OK! Sommige dingen zijn alleen echt niet zo leuk

Toegegeven, ook voor mij zijn er op vakantie soms enkele momenten die ik het liefst zou overslaan. Alleen op restaurant gaan is er ééntje van. Ik ga dan ook meestal op de kalmere tijdstippen én ik neem vaak een boek mee om de wachttijd aan tafel wat te doden.

Reis jij wel eens alleen? Waarom zou je het wel/niet doen?

ReizenReizen

14 reacties

 • Ik heb het geprobeerd, het alleen reizen, maar het is niets voor mij. Ik mis echt dat maatje dat me goed kent om dingen mee te delen. Gelukkig heeft mijn man Frank ook dezelfde passies qua reizen, dus dat komt helemaal goed. Grappig, je schrijft dat je vaak een boek meeneemt en dat zien wij heel veel anderen ook doen in het restaurant. Ook daar ben je dus weer “not alone!”

  • Een mooie reactie Ivonne. Iedereen zit natuurlijk anders in elkaar 🙂 maar je hebt wel veel geluk dat je man dezelfde interesses deelt!

 • Jaren geleden voor ik mijn man kende ging ik ook vaak alleen op vakantie. Hij ook! Tot we elkaar op reis leerden kennen nu inmiddels 33 jaar geleden.

 • Ik kan er één ding over zeggen: alleen op reis vind ik dus echt ge-wel-dig! Ik zou het zo weer doen 😀

 • Ik ben nog maar één keer alleen op reis geweest, maar vond het geweldig! Ultieme vrijheid en een boost voor m’n zelfvertrouwen. Het minst leuke is inderdaad alleen eten en ik vind het jammer dat je achteraf met niemand de leuke herinneringen op kan halen.

  • Hoi Anita, bedankt voor je reactie! Ik probeer daarom toch tijdens mijn vakantie een beetje om vrienden en familie te laten meegenieten met foto’s en blogjes op social media. Zo heb je toch het gevoel dat er ‘iemand’ mee kijkt over je schouder en mee geniet! 🙂

 • Helemaal met je eens! De laatste tijd ben ik veel met goede vrienden op reis geweest maar een jaar alleen reizen is me super goed bevallen. Op de momenten dat je alleen wilt zijn ben je even alleen, daarnaast ben ik vrijwel “nooit” alleen geweest ;).

 • Alleen eten is niet meer nodig. Vind jouw food buddy via MineCompanion.be en ga samen eten of lunchen naar de beste restaurants.

 • Leuk artikel en inderdaad: alleen reizen is heerlijk! Ik had op het begin ook moeite met alleen eten, maar ik heb een goed boek leren waarderen en anders maak ik meestal gewoon een praatje met de medewerkers ;p Ik heb trouwens laatst iets gelezen over een soort couchsurfing voor eten, misschien is dat nog iets interessants voor solo reizigers? 😉

 • Heel herkenbaar! Ik herken ook de ‘trieste’ gezichten, wanneer ik mededeel dat ik alleen op reis ga. Och gossie, meisje toch. Uhhh…ik vind het niet erg om alleen te reizen. Ok, met z’n twee is natuurlijk ook heel gezellig, maar je leert wel nieuwe mensen kennen en je hoeft met niemand rekening te houden als je alleen gaat. Alleen eten vind ik dan wel weer zo’n dingetje…dat is minder leuk. Mijn laatste twee reizen waren met een vriendin (erg gezellig) maar ik zou zo weer alleen op vakantie gaan. Mijn omgeving heeft er meer moeite mee dan ikzelf.

 • Enorm herkenbaar, zeker dat moment waarop iemand vraagt met wie je gaat… Ik vind een langere reis trouwens leuker om alleen te doen dan een korte citytrip. Op zo’n korte citytrip ga ik minder snel contacten leggen.

  Eten is inderdaad een nadeel, want dat is echt wel leuker met meerdere. En soms is het ook goedkoper om met meerdere personen te reizen.

Geef een reactie