16 x waarom je in 2017 sowieso naar Leuven moet

Staat het gezellige al Leuven op je bucketlist voor 2017? Neen! Ik geef je graag 16 redenen om wel te gaan.

Vorig jaar maakte ik tijdens mijn #hosteltrip een stop in het prachtige Leuven en werd op slag verliefd op de levendige stad. Je hebt er natuurlijk het prachtige gotische stadhuis, de Universiteitsbibliotheek en paradepaardje Museum M, maar uiteraard ook de geweldig gezellige kroegen doorheen de studentenstad.

Leuven heeft echter ook een gigantisch aanbod van leuke activiteiten doorheen het jaar. Met absolute jaarlijkse blikvanger Het Groot Verlof. Dat is een zomer vol headliners en festivalfood. Cultuur beleven en culinair genieten. Languit in het stadspark of aan de familiebar. Maar er is natuurlijk veel meer .

De aflopen dagen stak ik mijn licht onder andere op bij de medewerkers van Visit Leuven. Ik vroeg hen waarom je gewoon keihard naar Leuven moet komen in 2017! Hier vind je een overzicht.

1. Artefact

In ’17 staat thematentoonstelling en festival Artefact in het teken van magie & mythe. Van 21 februari tot 9 maart zullen hedendaagse kunst, technologie, maatschappij en wetenschap elkaar kruisen. Meer informatie kan je vinden via deze link.

2. Leuven Jazz

Van 18 tot 26 maart strijken de grootste internationale jazzartiesten zoals Avishai Cohen, Sun Ra Arkestra en Chassol neer in Leuven. Tickets boek je hier.

3. Shop till you drop

Wie een nieuwe outfit zoekt komt in Leuven zeker aan zijn of haar trekken. De absolute topwinkellocatie is de Diestestraat. Je vindt er heel wat winkelfilialen, grote ketens en snuisterwinkeltjes. Maar ook in de buurt van de Bondgenotenlaan, Tiensestraat, Munstraat, Naamsestraat, Oude Markt, Vismarkt en Brusselsestraat zijn er enorme shoppingmogelijkheden. Voor unieke speciaalzaakjes en originele kledingwinkels moet je dan weer vooral in de Parijsstraat en de Mechelsestraat zijn.

Brusselsestraat | Visit Leuven (c) Milo-Profi

4. DOCVILLE

Van 22 tot en met 30 maart 2017 vindt er in Leuven Docville plaats. Op verschillende locaties in de Leuvense binnenstad kan je – nu al 13 jaar lang – een selectie van de beste nationale en internationale documentaires bewonderen. Alle films zijn Engels gesproken of ondertiteld. Meer info vind je hier.

5. Passie van de stemmen

De wondermooie decors van de Abdij van Park en de Abdij van Vlierbeek lenen zich perfect voor deze eeuwenoude meerstemmigheid door hedendaagse topensembles. Wanneer? Van 20 tot 28 april 2017. Voor tickets en info kan je hier terecht.

Abdij van Park | Toerisme Leuven © Marco Mertens

6. Leuvens Wereldfeest

Op zaterdag 3 juni 2017 vindt het Leuvense Wereldfeest weer plaats in park Den Bruul.

7. Bierfestival

Zei er iemand bier? 🙂 Tijdens het Pinksterweekend op 4 & 5 juni moet je als bierliefhebber absoluut eens afzakken naar De Hoorn voor het Leuven Innovation Beer Festival. Er zijn proeverijen, lezingen en workshops. Meer info krijg je op deze website.

8. Beleuvenissen

Op 7, 14 & 21 juli vinden drie heerlijke zomerse muziekavonden plaats op de mooiste pleinen van Leuven. Elk met een eigen vibe zodat je altijd wel je ding vindt. Met toppers uit binnen- en buitenland. En, ’t is 100% free!

Sfeerbeeld Beleuvenissen | Visit Leuven © Eric Dewaersegger

9. M-idzomer

In en rond Museum M is er op 27, 28, 29 & 30 juli 2017 een cultuur- en muziekfestival voor wie net dat iets meer zoekt. Met een verrassende mix van muziek, dans, performance, film en expo’s.

10. Hapje Tapje

Op 6 augustus is er Hapje Tapje in Leuven. Volg het smakelijke parcours door de stad en passeer langs 60 standen met de lekkerste gerechtjes. Er zijn de bieren op de Oude Markt of heerlijke topgerechten van klasserestaurants op de Grote Markt.

Hapje Tapje in 2015.

11. Half Oogst

Benieuwd wie de toppers zijn van het Half Oogst stadsfestival in 2017? De tweede editie vindt alvast plaats op 12 & 13 augustus? Hou de website al maar in de gaten.

12. Het hele jaar door…

Check zeker de kalenders van Het Stuk en Het Depot. Waar je unieke events kan vinden.

13. Abdij van Park & nieuw museum

Abdij van Park vind je op wandelafstand van het centrum van Leuven. Het is één van de best bewaarde abdijcomplexen in de Nederlanden en enkele gerestaureerde ruimtes worden in 2017 voor het eerst opengesteld. Op 29 september opent er trouwens ook een gloednieuw museum zijn deuren. In het Museum Parkabdij zal je nooit eerder getoonde kunst uit Vlaamse kloosters en abdijen kunnen ontdekken..

14. Rode Hond

Van 28 tot en met 31 oktober (in de herfstvakantie) kan je naar de twaalfde editie van het kunstenfestival Rode Hond. Dat zijn theatervoorstellingen, circustoeren, concerten, familiefilms en workshops voor het hele gezin.

De Universiteitsbibliotheek in Leuven.

15. Playground

Playground is een uniek festival dat het raakvlak tussen beeldende kunst en podiumkunsten bespeelt. Gerenommeerde internationale artiesten presenteren in STUK hun meest fascinerende voorstellingen en expo’s. Wanneer? 16 tot 19 november

16. Kortfilmfestival

Begin december is Leuven het toneel voor de 23ste editie van het gerenommeerde Internationale Kortfilmfestival. Je vindt er een uitgebreide selectie aan kortfilms van de meest uiteenlopende genres. Meer informatie vind je hier.

Hotel

Te veel pintjes gedronken en een dagje Leuven in alle rust afsluiten? Dan is dit een overzicht van de hotels in Leuven.

Coverfoto: Toerisme Leuven (c) Milo-Profi

Nog leuke activiteiten in Leuven die ik over het hoofd heb gezien? Gooi ze in de groep!


ReizenReizen

12 reacties

 • Voor wie van kerst houdt: Wintertijd in Leuven, met natuurlijk de kerstmarkt, Groot Begijnhof bij kaarslicht en een foodfestival in De Bruul. Hapje Tapje blijft mijn persoonlijke favoriet, want: eten!

 • Leuven is een superleuke stad, vorig jaar april ontdekt tijdens een weekendje weg. Van mij mag daar nog een extra reden aan worden toegevoegd. 18. Lekker eten bij Balls ’n Glory!

 • Ben je de Universiteitsbibliotheek al binnengegaan, Bart? Moet je zeker eens doen! De leeszaal is echt prachtig (de houten vloer kraakt er onder je voeten) en je kunt ook de toren beklimmen vanwaar je een panoramisch zicht hebt over de stad.

 • Ja ik vind Leuven ook een erg leuke stad! Hapje tapje vind ik ook een heerlijk festival, maar ik ga ook al jaren met vrienden eind april naar het Zythos bierfestival in Leuven. Dan presenteren de brouwers hun nieuwe bieren.

 • Het Belgisch Kampioenschap Archery Tag vindt voor de 2e keer plaats in Leuven in 2017 🙂
  Vrij onbekend, maar zeker niet onbemind. Een avontuurlijke namiddag waar groepen van 6 personen het tegen elkaar opnemen. Via een afvalsysteem wordt 1 team belgisch kampioen.
  Informatie: http://www.avontuurlijk-natuurlijk.be/bk-archery-tag-leuven/

 • Wat denk je van een bezoekje aan de super gezellige specialty coffee bars die Leuven te bieden heeft.

  Anna: rechtover het M-museum vind je verscholen achter een sobere gevel een toffe stopplaats voor een tasje koffie of thee met wat lekkers erbij. Bij Anna weten ze wat ze willen, namelijk koffie serveren volgens de regels van de kunst. Na een kort gesprek voel je onmiddellijk dat zij niet alleen hun product kennen maar ook de kunst beheersen om een heerlijk eindproduct te bekomen. De gebakjes zien er heerlijk uit. Gezellig terras recht tegenover het M museum. Binnen heerst er een rustige sfeer met een vrij open toog die uitnodigt tot een fijn gesprek. Mensen met een passie voor koffie moeten hier zeker komen!

  Mok: in de Diestsestraat vind je een klein koffiehuis maar met heerlijke koffie. De uitbaters zijn zeer enthousiaste mensen die zelf hun koffie branden en er met veel passie over praten. Koffie van topkwaliteit!

  Noir kan je terugvinden in de Naamsestraat, qua sfeer is het dik in orde, gezellige retro inrichting, met een leuk terras op een koertje achteraan. Uitermate vriendelijke bediening, zeer toegewijde barista en eigenaar, passie is terug te vinden in ieder woord van zijn verhaal. De bonen komen hoofdzakelijk van caffenation uit Antwerpen; maar uiteraard zijn er ook andere herkomsten te krijgen. Behalve voor espresso kan je er ook terecht voor aeropress en filters etc.
  Groot pluspunt voor mij is dat de koffie in “authentieke” hoeveelheden geserveerd worden. Geen enorme badkuipen melk met een scheut koffie; maar gewoon goede cappuccino etc. aan correcte prijzen.

  Onan in de Parijsstraat is een klein en geurrijk koffiehuisje met heerlijke zelfgebrande koffie. Regelmatig nieuwe koffiesoorten dus altijd weer andere smaken. zeer vriendelijke bediening die hun passie graag met je delen.

Geef een reactie