Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


Warschau, een onverwachte Poolse parel

Polen bleef – de korte uitstap naar Krakau enkele jaren geleden niet meegerekend – steeds een blinde vlek op mijn travelmap. Lange tijd zag het ernaar uit dat daar ook niet snel verandering in zou komen. Niet perse omdat mijn eerste bezoek zou zijn tegengevallen (in tegendeel), maar om de één of andere onduidelijke reden werd een tripje naar ginder niet meteen overwogen. Na meer dan geslaagde bezoeken aan enkele andere steden in het Oostblok zoals Riga, Sofia, Skopje en Praag is het misschien inderdaad wel vreemd dat een bezoek aan bijvoorbeeld de Poolse hoofdstad niet meteen bovenaan mijn bucketlist prijkte.

Van een verrassing gesproken dus wanneer ik tijdens de srprs.me citytrip naar Warschau mocht vliegen voor enkele dagen!

Warsaw2
Dit deel van de Koninklijke Route ligt bezaaid met winkels en horeca. De route loopt van het Slotplein tot aan het Wilanówpaleis.

Warsaw

Kleurrijke Stare Miasto

Het historische centrum van Warschau staat terecht op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. De Oude Stad (Stare Miasto) is de plaats waar het barokke Koninklijk Paleis en het mooie en gezellige Slotplein in het oog springen. De meeste van de gebouwen zijn na verschillende hevige bombardement helemaal opnieuw gereconstrueerd. In de buurt van het paleis zijn er tientallen leuke souvenierwinkeltjes, cafés en restaurants.

Wil je de typische Poolse keuken uitproberen? Dan kan ik je Restauracja Portretowa aanbevelen! Ik koos er op het knusse terras vlakbij de Vestigingsmuur voor de Poolse variant van dumplings als starter en de gepaneerde kotelet met aardappelen als hoofdgerecht. Voor de gigantische porties, samen met een biertje (0,5 liter) en een afsluitende wodka betaalde ik zo’n 60 zloty, wat nog minder dan € 15 is.

Warsaw7

Het ‘nieuwe’ Oude Marktplein

Tijdens één van je wandelingen kom je zeker voorbij het oude stadsplein Rynek Starego Miasta in de binnenstad. Het is het oudste gedeelte van de Oude Stad van Warschau en werd tijdens WOII compleet verwoest. De kleurrijke huizen werden dan begin jaren ’50 opnieuw opgebouwd aan de hand van oude foto’s en schilderijen.

Het plein is erg toeristisch en daar profiteren de verschillende cafés en restaurants natuurlijk van. Een lokaal biertje (0,5 liter) kost er al snel 14 zloty, terwijl je een beetje verderop vaak niet meer dan 8 zloty moet neertellen.

Warsaw3

Some like it raw

Als je er niet voor terugschrikt om de ruwere plekjes van een stad op te zoeken moet je misschien een kort bezoek overwegen aan de wijk Praga op de rechteroever van de Vistula. Deze arme buurt had enkele jaren geleden nog een bijzonder slechte reputatie, maar is nu aan een heropleving bezig.

Te bezoek plaatsen zijn onder andere de Orthodoxe kerk, de Zoo van Warschau of de groezelige en fotogenieke openluchtmarkt Bazar Rróżyckiego. Een straat met enkele leuke barretjes en resto’s is Ząbkowska (voor cocktails kan ik je W Oparach Absurdu aanraden op huisnummer 6).

Je geraakt makkelijk in Praga met de tram. Onder andere lijn 25 (richting Annopol, stap uit bij halte Kijowska) brengt je in een kwartiertje naar de wijk, een kaartje kost 3,40 zloty.

Warsaw15

Warsaw5

Het nieuwe centrum

Naast de oude binnenstad van Warschau is er ook een nieuw centrum dat na de Tweede Wereldoorlog werd opgebouwd. De blikvanger van dit gebied is het grootse Pałac Kultury i Nauki (Paleis van Cultuur & Wetenschap)Een geschenk van Stalin aan de stad dat werd afgewerkt in ’55. Waar vroeger enkel het gigantische paleis de skyline van Warschau beheerste vallen nu toch vooral de moderne wolkenkrabbers op.

Je krijgt trouwens een fantastisch uitzicht over de stad vanop het panoramische terras op de 30ste verdieping van het grijze bouwwerk. Een entreekaartje kost je zo’n 20 zloty.

Warsaw11

Warsaw8
Het Paleis van Cultuur & Wetenschap. Door de Polen niet zo erg geliefd omdat het een geschenk was van Stalin en het hen terug doet denken aan hun tijd in de Sovjet-Unie.

Warsaw9

Praktisch

Ik vloog vanuit Brussel rechtstreeks naar Warschau in iets minder dan twee uur met LOT Polish Airlines, maar ook Brussels Airlines vliegt naar de Poolse hoofdstad. Vanuit Charleroi zijn er bij zowel Ryanair als Wizzair vaak erg goedkope tickets te vinden (al vanaf € 20 retour).

Vanaf de luchthaven kan je met de trein naar het centrum, maar ik ging voor minder dan € 10 met de taxi naar mijn hotel. Kostprijs voor de rit was ongeveer 30 zloty. Alle officiële taxi’s rijden hier rond met een taximeter.

Overnachten deed ik in het prachtige en historische viersterrenhotel Polonia Palace dat werd geopend in 1913 en bijna helemaal gespaard bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder andere Generaal Eisenhower verbleef er tijdens zijn bezoek aan Warschau in ’45. Enkele jaren geleden werd het hotel volledig gerenoveerd. Naargelang de periode zijn er al standaard tweepersoonskamers te vinden voor zo’n € 60 per nacht.

Wat denk je? Zou jij een citytrip naar Warschau zien zitten?


ReizenReizen

14 reacties

 • Leuk! Ik ben 1,5 jaar geleden in Warschau geweest en ik vond het inderdaad ook een onverwacht mooie en fijne stad! Prachtige foto’s heb je gemaakt 🙂

  • Bedankt Daphne 🙂 Ik ging er een beetje naartoe met de idee van grijs en grauw in mijn achterhoofd, maar het was opvallend mooi. Leuke mix modern en oud en vooral erg kleurrijk! Ik ga zeker nog een keertje terug.

 • Mooi! Warschau staat niet meteen bovenaan mijn bucketlist, heb er hetzelfde idee over als jij had: grijs en grauw. Maar ik moet zeggen dat je mijn nieuwsgierigheid wel hebt gewekt. 😉

 • Wat een bijzondere stad, je hebt mooie foto’s gemaakt! Ik zou best nog eens een bezoekje aan Warschau willen brengen 🙂

  • Zeker doen! Het is redelijk dichtbij, zeer mooi en interessant en best ook nog eens goedkoop! Wat wil je nog meer, 🙂

 • Leuk! Ik ben in Krakau geweest en dat smaakte naar meer, dus ik zou zeker ook naar Warschau gaan. Je hebt ook bijzonder mooie foto’s gemaakt trouwens!

  • Bedankt Sabine! Het ligt ook wel een beetje aan mijn nieuwe camera denk ik want plots geeft iedereen complimenten over mijn foto’s, haha 😀

 • Super, ik denk dat het een ideale stad is om naar toe te gaan zonder al te veel verwachtingen en je te laten verrassen. Mooie foto’s! 🙂

  • Klopt helemaal Lotte! Ik ga zeker nog een keertje terug al wil ik ook wel eens een andere stad in Polen bezoeken nu want ik heb de smaak te pakken 🙂

 • Ik wil zo graag een keer naar Polen! Ben er nog nooit geweest. Twijfel nog of Krakau of Warschau de eer krijgt van een eerste bezoek 🙂

 • Dag Bart, het weekend van 15/09 gaan wij naar Warschau, geboekt via vakantieveilingen. Mijn man en ik gaan voor de eerste keer op citytrip.
  Graag enkele tips betreffende vervoer van luchthaven naar hotel, best een officiële taxi nemen lees ik. Geld wisselen op voorhand in de bank, of ter plaatse afhalen (heb geen visa). Spreken ze vlot Engels? Ik noteer al het restaurantje en de bezienswaardigheden. Dank je wel! grtjs Ellen en Bart

Geef een reactie

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!