Zomer in Hannover: 3 niet te missen festivals

5 min.

Als het gaat over festivals en zomerevents zijn we in België ondertussen wel het een en ander gewend. Maar misschien wil je dit jaar eens iets anders uitproberen dan de zoveelste editie van de Gentse Feesten. En wellicht greep je ook nu weer net naast dat felbegeerde Tomorrowland ticket. No worries! Op nog geen vijf uur rijden van Antwerpen (of een uurtje vliegen vanuit Brussel) ligt Hannover. In de hoofdstad van de Duitse deelstaat Niedersachsen vind je ook dit jaar enkele toffe en unieke zomerfestivals terug. Denk maar aan het Schützenfest, het Internationaal Vuurwerkfestival of het Maschseefestival. Steek voor een keertje de grens over en geniet van de Deutsche gemütlichkeit!

Maschsee Lake Festival

Met jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers mag je het Maschsee Lake Festival gerust bij een van de grootste Duitse openluchtfestivals rekenen. Drie weken lang kan je rondom het gigantische Maschsee Meer -pal in het centrum van Hannover- genieten van tientallen eetkrampjes, muziek en entertainment. Elke kant van de plas geeft een eigen touch en invulling aan het evenement. De toegang tot het festival is trouwens helemaal gratis. Zo blijven er meer centjes over om te spenderen aan al die Duitse, mediterraanse of Mexicaanse hapjes. Tip: vergeet zeker geen Lüttje Lage te proeven. Het is dé officiële feestdrank in Hannover. Een perfecte combo van bier und schnaps. Proost!

Wanneer? Van 1 augustus tot 19 augustus (van 18 uur tot 23u30).

Schützenfest

Vergeet Aalst Carnaval! Meer dan tienduizend deelnemers pralen en pronken ieder jaar tijdens een meer dan 12 kilometer lange parade door de straten van Hannover. Maar liefst tien dagen en evenveel nachten lang vieren de Duitsers feest in het kwadraat. Met meer dan 250 kermisattracties, eetstalletjes en biertenten herbergt de stad het grootste schuttersfeest ter wereld. Schützenfest is zonder twijfel het grootste volksfeest van Noord-Duitsland. De traditie van het festival gaat een heel stuk terug in de tijd. Ver voor de Middeleeuwen vaardigden de naburige dorpen hun beste schutters af voor een heuse competitie.

Wanneer? Van 29 juni tot 8 juli 2018 (van 14 uur tot 23u30).

Internationaal Vuurwerkfestival

Heb jij al ooit van pyrotechnici gehoord? Neen? Wel, je bent alvast niet de enige. In Hannover weten ze daarentegen maar al te goed wat ’s werelds beste vuurwerkkunstenaars allemaal in hun mars hebben. Vijf internationale teams creëren gedurende vijf zomerse dagen een wel erg explosief tafereel in de prachtige Herrenhausen Gardens, aan de rand van de stad. De vuurwerkwedstrijden duren ongeveer een half uur en combineren muziek met de meest prachtige showelementen. De tuinen zijn trouwens heel het jaar door een echte aanrader. De Großer Garten is misschien wel de belangrijkste baroktuin van Europa.

Wanneer? 18 augustus, 1 september & 15 september 2018 (van 18 uur tot 23u30).

Nog enkele Hannover tips:

  • Een van de belangrijkste herkenningspunten van de stad is het nieuwe stadhuis. Neem de booglift naar de koepeltoren en hou even halt bij de vier grote maquettes.
  • De opera van Hannover behoort tot de mooiste in haar genre. Tijdens de Tweede Wereldoorlog brandde het bouwwerk van Georg Ludwig Laves helemaal uit, maar nog geen vijf jaar later werd het heropend.
  • De oudste rommelmarkt van Duitsland slaat iedere zaterdag zijn tentjes op in het hart van de oude stad.
  • Bezoek stadsdelen Linden of de Nordstadt voor hippe winkels, originele kroegen en de beste restaurants. Linden is the place to be om uit te gaan. Feest vieren doe je er samen met de 40.000 studenten die Hannover telt.

Praktisch

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vliegt 6 keer per week met een rechtstreekse vlucht naar Hannover (1u10 minuten). Ook met de trein (zo’n 5 uur) of bus kan je eenvoudig naar de Duitse stad reizen. Hannover ligt op minder dan 500 km van Brussel. Vanaf de Duits-Nederlandse grens is het nog zo’n 3 uurtjes rijden met de auto.

Alle informatie over Hannover en de komende festivals kan je vinden op de website van Visit Hannover.

Laatste van Blog