Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


Cogels Osylei in Antwerpen: ontdek mooiste straat van ’t land

Dit is een geüpdatet artikel!

De Cogels Osylei is misschien wel de mooiste straat van het land. Wie een dagtrip of wie weet wel een weekend Antwerpen uitstippelt keert waarschijnlijk al snel naar de classics die ’t Stad te bieden heeft. Een bezoekje aan het populaire Museum aan de Stroom, een shop till you drop namiddag langs de winkels van de Meir, beestjes kijken in de ZOO of terrassen doen op en rond de Groenplaats of Grote Markt. Stuk voor stuk toppers natuurlijk, maar voor wie van architectuur houdt zou een wandeling door de Berchemse wijk Zurenborg en de beroemde Cogels Osylei zeker niet misstaan op de planning. Tip vergeet zeker je fotocamera niet!

Cogels Osylei huizen

Cogels-Osylei

Vlakbij het treinstation Antwerpen-Berchem kan je met open mond kijken naar de prachtige en indrukwekkende (heren)huizen en heuse paleisjes uit de periode van de belle époque. Mocht er ergens een Lonely Planet top 10 lijst bestaan die netjes de allermooiste straten ter wereld in kaart bracht dan haalde de Cogels-Osylei met vlag en wimpel minstens een plekje in de top drie. Het straatbeeld wordt ook gekenmerkt door de typische voortuinen met hun ijzeren hekjes.

Cogels Osylei naam

Deze prestigieuze gekasseide straat heeft zijn naam te danken aan twee vooraanstaande adellijke families, Cogels en Osy, die heel wat gronden bezaten in het huidige Zurenborg. Ook in enkele zijstraten (zoals de Generaal van Merlenstraat, Transvaalstraat en de Waterloostraat) zijn een heleboel pareltjes terug te vinden.

Nog meer Zurenborg

Dageraadplaats

Deze plek is ongetwijfeld het bekendste plein én het kloppende hart van de wijk Zurenborg. Er zijn rondom het plein zo’n twintigtal horecazaken en op donderdagvoormiddag is er een kleine markt.

dageraadplaats antwerpen Cogels Osylei

Draakplaats

Op de Draakplaats heb je enkele leuke adresjes om een pint te drinken of iets te eten. De buurt wordt gedomineerd door de busstelplaats en de spoorlijn. Het is er al decennia lang een knooppunt voor het openbaar vervoer in de stad. Je ziet er ook de watertorens liggen die vroeger water leverden aan de stoomlocomotieven.

Graffiti

Vlakbij de Draakplaats vind je de stelplaatsen van De Lijn. Hier kan je een wandeling maken en op zoek gaan naar leuke street art.

graffiti antwerpen Cogels Osylei

Eat & Drinks

Frits

De nieuwe cosy en hippe coffeebar Frits ligt vlakbij de Dageraadplaats en is de ideale stop voor een drankje. De gezellige houten tafeltjes nodigen uit om er even te genieten van een cappuccino (€ 3), en er is ook een klein aanbod bieren en wijnen, ’n croissant of zoetigheid. Erg vriendelijke bediening.

Draakstraat 2, Zurenborg in Antwerpen

Mikel

Voor een lekkere en gezonde lunch kan je dan weer terecht bij Mikel cuisine, nabij de Cogels Osylei. De kleine zaak biedt plaats aan zo’n 20 mensen. Ik ging er voor de mangosalade met kip (€ 13), met enkel superverse ingrediënten. Een aanrader!

Korte Altaarstraat 24, Zurenborg in Antwerpen

Hotels nabij de Cogels Osylei

Booking.com

De goedkoopste prijs voor je hotelkamer vinden?

Gebruik Momondo. Dit platform gaat verschillende boekingswebsites vergelijken voor jouw. Je krijgt enkele seconden later heel eenvoudig te zien waar je het goedkoopst je hotelkamer kan boeken!

Praktisch

Voor een bezoek aan Zurenborg neem je het best de trein tot aan het station van Antwerpen Berchem. Te voet ben je vanaf Antwerpen Centraal al in de wijk in een klein half uurtje. Ook de tram (11) is een makkelijke optie.

Cogels Osylei berchem

Er zijn begeleide wandelingen uitgewerkt, neem hiervoor contact op met de toeristische dienst van de stad (kantoor op de Grote Markt of in het Centraal Station).

Ken jij nog meer hotspots in de wijk Zurenborg?


Kijk ook eens naar dit:


ReizenReizen

15 reacties

 • Wat een mooie straat! Dat soort dingen vind ik dus altijd superleuk om te bezoeken, dus ik zou daar zeker heengaan als ik een stedentrip Antwerpen doe!

  • Ja hé? 🙂 De straat en wijk zijn wel bekend bij de Antwerpenaren, maar de toeristen vinden het vaak iets te ver van het centrum liggen denk ik, of ze weten niet dat de wijk er is, dat kan natuurlijk ook!

 • Ik woon daar niet ver af, zo een mooie foto’s kan ik niet nemen maar ik doe mijn best.
  Ik heb in de groep van Antwerpen ook een serie foto’s gezet van de Cogels Osylei.
  Heb er ook van de street art, de ooststatie en dan zo verder door langs de “centers” de spoorweg dus volgen tot in de stad….prachtige gebouwen, soms moet je omhoog kijken om het mooie te zien….

 • 😱😱😍😍😳😳

 • Leuk dat je hier eens over schrijft! Weinig mensen buiten Antwerpen kennen deze buurt denk ik!

 • Mooie straat! Ondertussen al vaak in Antwerpen geweest en veel van de stad gezien maar deze nog niet. Eens kijken of we een volgende keer hier ook even langs kunnen gaan.

 • Toevallig zitten we eraan te denken om in april richting Antwerpen te gaan. Dus bedankt voor de tip! Dit lijkt me zeker een straat die ik anders geheid had gemist!

 • Super tof om mijn oude wijk in de kijker te zien.
  Nog aanraders zijn ’t Zeezicht en Bar Salon op de Dageraadplaats, super gezellige caféetjes.

  • Bedankt Frederic, die cafés ga ik eens opzoeken. Onlangs zat ik op het terras van de Moeskop, ook op de Dageraadplaats.

 • Waw, fantastisch … Ik heb deze wijk eerder toevallig ontdekt toen ik met de familie een city trip deed in Antwerpen en ging naar de brouwerij … Ik was te vroeg en had tijd, dus ging ik straatje links en rechts … Toen zei ik ik keer hier zeker nog terug. Ik ben ook nu eenmaal niet zo verzot van het massatoerisme, van die plekken waar iedereen gehaast naar toegaat …

Geef een reactie

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!