Wie met een camper door Frankrijk reist, weet één ding zeker: de beste maaltijden eet je vaak niet op restaurant, maar gewoon buiten, naast je busje. Met een simpel gasvuurtje, een pan, een rol aluminiumfolie en een beetje creativiteit maak je zelf gerechten die ruiken naar vakantie. Deze vijf Franse klassiekers passen perfect bij het camperleven. Ze zijn makkelijk, sfeervol en ideaal om klaar te maken in de buitenlucht. Mét een flesje wijn, uiteraard.
Ratatouille op het gasvuurtje
Ratatouille is hét gerecht voor als je simpel wil koken met lokale ingrediënten. Snij courgette, paprika, aubergine, tomaten en ui. Alles in één pan met olijfolie, fijngehakte look en Provençaalse kruiden. Zet het op een laag vuur en laat het pruttelen terwijl de avond valt. Kruid bij naar smaak of geef het met wat chili een pikante toets. Heerlijk met een fris glas pinot grigio.
Tip: Gebruik een aluminium bakje als extra pan als je slechts één gaspit hebt. Zo kan je nog iets erbij bakken of serveren zonder afwas.
Sardientjes grillen zoals een local
Koop verse sardientjes op de markt, in de lokale supermarkt of viswinkel. Wrijf ze in met olijfolie, grof zout en wat citroensap. Leg ze op een rooster boven je kampvuur of in een aluminium bakje op je vuurtje buiten. Binnen enkele minuten heb je de smaak van de Franse kust op je bord. Of leg een stukje citroen onder de visjes in het bakje, dit zorgt voor een subtiele gestoomde smaak én minder rook. De visjes zijn heerlijk met lookbrood en een takje rozemarijn! De fijne graatjes mag je opeten, dit kan geen kwaad.
Linzenstoof met worst, stevig & simpel comfortfood
In het binnenland van Frankrijk zijn linzen een vaste waarde. Kook Lentilles du Puy met een stevige worst, laurier, ui en mosterd. Alles gaat in één pot, ideaal voor trage avonden op een koele plek in de bergen of bossen.
Geroosterde camembert op kampvuur
Neem een camembert (in houten doosje of los verpakt), prik er wat gaatjes in en steek er look, rozemarijn of honing in. Wikkel in aluminiumfolie en leg 10 à 15 minuten op de hete kolen of in je pan met deksel. Open het pakketje en dip er een stukje brood in. Pure smeuïgheid. Een glas Merlot maakt dit moment compleet. Denk: sterren boven je hoofd, wijn in je beker en gesmolten kaas op je mes.
Pain perdu: klassieker met een restjes
Heb je oud stokbrood over? Week het in melk, ei en suiker. Bak in de pan tot het krokant en goudbruin is en strooi er wat kaneel over. Serveer met noten, honing of fruit. Ideaal als ontbijt, dessert of gewoon tussendoor. Want écht, dit smaakt altijd!
Koken met gevoel
Goed eten hoeft geen dure keuken of lange ingrediëntenlijst. In je campervan, met een gaspit, een pan en wat zilverpapier, maak je gerechten die ruiken naar vrijheid. Met lokale producten, een beetje improvisatie en een fles wijn in de kast, wordt elke plek onderweg een mini-restaurant.
