New York citytrip plannen: echt alles wat je moet weten! (editie 2024)

87 min.

Laatste update op 18 april door Bart

Deze longread is een must wanneer je een New York citytrip aan het plannen bent. Het staat vol met weetjes, allerlei leuke activiteiten in de stad, interessante fotospots, eet- en drinkadressen, maar ook tips & tricks om goedkope vluchten en hotels te vinden.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt in februari 2024.

Je New York citytrip plannen

Verplicht papierwerk vooraf

De voorbereidingen die bij het plannen van een reis naar de Verenigde Staten van Amerika nodig zijn verschillen met een uitstapje binnen Europa. Zo moet je dus alvorens je New York bezoekt in orde zijn met wat papierwerk.

Internationale reispas

Voor een reis naar de Verenigde Staten moet je in het bezit zijn van een geldige internationale reispas. Dit is voor alle duidelijkheid niet je identiteitskaart, maar wel het bordeauxkleurige boekje dat wordt afgeleverd door je gemeente. Zorg er voor dat je minstens een drietal weken voor je vertrek je reispas aanvraagt in het gemeente- of stadhuis waar je woont. Voor last minute vertrekken is er ook een spoedprocedure mogelijk, maar die is vele malen duurder.

Laat Vetexbart je trip plannen!

Je gaat naar New York City, maar je hebt niet de tijd om je trip tot in de puntjes te plannen? Of je weet gewoon niet goed waar je moet beginnen? Dan helpt Vetexbart je graag verder met een gepersonaliseerde reisplanning! Lees hier meer over deze service.

🗨️ LET OP! Het paspoort moet tijdens je ganse verblijf geldig zijn. Maar het moet geen 3 of 6 maanden extra geldig zijn zoals bij sommige andere bestemmingen. Kijk sowieso goed na bij Buitenlandse Zaken dat de regels niet veranderd zijn!

ESTA aanvraag

Belgen en Nederlanders die de VS binnenkomen dienen online een ESTA-aanvraag in te dienen. Dit moet minstens 72 uur voor de afreis gebeuren. Heb je geen geldige en goedgekeurde ESTA? Dan kom je het land niet in. Het document kost 21 dollar en is enkel af te rekenen met een kredietkaart. Je ESTA is bovendien twee jaar geldig en kan meerdere keren gebruikt worden.

Wie het land binnenkomt met een ESTA geeft duidelijk aan een toerist te zijn. Heb je andere plannen in de VS dan moet er een passend visum aangevraagd worden. Via de ESTA (Electronic System for Travel Authorization) mag je maximum 90 dagen in de Verenigde Staten blijven (niet verlengbaar). Men moet ook beschikken over een ticket voor de heen- en terugvlucht.

🗨️ LET OP! Wie onlangs naar Cuba is gereisd en nu naar de Verenigde Staten wil gaan, kan voor serieuze problemen komen te staan! De Amerikaanse overheid heeft Cuba immers op de lijst van staatsterrorisme gezet. Concreet wil dit zeggen dat je geen (verplichte) ESTA meer kan aanvragen als je sinds 12 januari 2021 Cuba hebt bezocht. Je moet in dit geval een visum aanvragen voor toelating tot de VS.

💡TIP: Hier vraag je officieel je ESTA aan.

Je moet je ESTA niet afprinten, maar schrijf wel de code op een papiertje voor de zekerheid.

Geraak je er zelf niet goed aan uit? Je kan altijd een ESTA aanvragen via de officiële site, maar het kan ook via VisumBuitenland, een visumbureau gespecialiseerd in toeristenvisa, waaronder het ESTA. Het formulier kan in het Nederlands worden ingevuld en bij elk invulveld vind je extra uitleg zodat je precies weet wat je moet invullen om fouten te voorkomen. De paspoortscan die je upload wordt ook door visumspecialisten gecontroleerd om te voorkomen dat er fouten op het ESTA staan. Zo ben je er altijd zeker van om met een geldig ESTA op reis te gaan.

Hou rekening met dit

Verzekering

Een ongeluk komt soms snel om de hoek loeren, ook op vakantie. Ziekenhuiskosten kunnen in de VS gigantisch hoog oplopen. Zorg er daarom zeker voor dat je een goede reisverzekering met een degelijke dekkingslimiet afsluit. Het kost je dan misschien wel enkele euro’s per dag, maar het is echt wel onmisbaar.

💡TIP: Wij zweren al enkele jaren bij de wereldwijde marktleider Allianz Assistance.

Bank

Wil je graag gebruik maken van je normale bankkaart (geen kredietkaart), laat deze dan voor vertrek deblokkeren voor reizen buiten de Europese Unie. Bij de meeste banken kan je dat ook zelf doen via je mobile banking app. Denk er wel aan dat je niet overal in New York terecht kan met een gewone (Maestro) bankkaart.

Neem minstens één kredietkaart mee zoals VISA of Mastercard want deze is echt wel een vereiste in Amerika. Je hebt ze bijvoorbeeld nodig als borg in je hotel, bij het huren van een fiets of op restaurant. Wil je geen echte kredietkaart aanvragen, dan is een prepaid kredietkaart misschien een optie. Ik maak gebruik van de Revolut kaart die komt met een heel handige app.

Apple Pay werkt bijna overal zoals in de taxi, warenhuizen, winkels en metrostations.

Geld

De Amerikaanse dollar is in Amerika de wettige munteenheid. Je zal in New York nergens met de Euro kunnen betalen. Er zijn bankbriefjes beschikbaar van 1, 2, 5, 10, 20, 50 & 100 USD. Hou er rekening mee dat men u niet overal graag ziet komen met een biljet van $ 100. Verder zijn er vijf courant gebruikte munten: $ 0,05 (nickel), $ 0,10 (dime), $ 0,25 (quarter), $ 0,50 (half dollar) en $ 1 (dollar).

Pinnen

Haal je geld uit de muur in NYC, zorg er dan voor dat je iedere keer een groot bedrag afhaalt. Je moet immers iedere keer je geld gaat pinnen een serieuze kost betalen aan je eigen bank (vaak tussen 3 en 8 euro). Daarnaast rekent ook de New Yorkse bank kosten aan. Die liggen meestal tussen de 1 en 4 dollar. Wat wij kennen als een bankautomaat noemen ze in Amerika een ATM oftewel Automated Teller Machine. Je vindt er trouwens niet alleen ATM’s in de muur, op straat of bij het bankkantoor. Er staan ook vaak ATM-kasten in winkels, hotels en cafés.

En tip is om iets (kleins) in de supermarkt te kopen met de kaart en dan via het systeem van cash back een hoger bedrag te laten pinnen. Zo krijg je cash terug en bespaar je op de kosten van de pinautomaat. Bijvoorbeeld je koopt iets van $ 10 en je laat $ 50 dollar pinnen waarna je $ 40 terug krijgt aan de kassa.

Bagage

Als je van plan bent om je koffers op slot te doen gebruik je best een TSA slot. Daarvan heeft de Amerikaanse douane een loper zodat zij jouw koffer niet moeten openbreken. Neem je medicatie? Ga dan na of je medicijnen toegelaten zijn in Amerika. Zorg er ook voor dat de verschillende pilletjes steeds in de originele verpakking zitten. Hier koop je een TSA slot voor minder dan 12 euro.

WIFI & Mobiel internet

De roamingkosten binnen Europa zijn dan wel afgeschaft, wie naar de VS reist moet weten dat hij het best zijn mobiele data uit zet. Mobiele operatoren rekenen er maar liefst tot 15 euro per megabyte aan. Ben je van plan om vaak te internetten op je smartphone? Koop dan een lokale simkaart. Dat kan vaak al direct op de luchthaven, maar soms is het wat lastig om meteen de juiste instellingen te vinden. Of gebruik de gratis wifi in hotels, op pleinen of in koffiebars. Weet wel dat een open netwerk niet altijd even veilig is.

Het is ook mogelijk vooraf een USA simkaart aan te kopen en ze thuis te laten leveren. Zo is deze prepaid simkaart van T-Mobile een goede oplossing. Ze geeft je 30 dagen lang onbeperkt data, bellen en sms’en. Zowel binnen Amerika als internationaal. Ze moet je niet in New York op zoek naar een oplossing, maar kan je volop genieten van je beperkte tijd in de stad.

Een virtuele eSIM voor de Verenigde Staten kopen?

💡 Je kan – zoals wij heel vaak doen – als je smartphone het toelaat (bijna alle moderne mobieltjes dus) ook een e-SIM proberen. Overweeg bijvoorbeeld de Maya Mobile’s eSIM pakketten! Met de onmiddellijke activering is er geen enkele fysieke SIM-kaart meer nodig. Concreet kies je vooraf je bestemming (er zijn paketten voor de EU, VS, Azië, Zuid-Amerika en de Caraïben), je scant de QR-code en je kan meteen verbinden met 4G of 5G. Zo kan je in de VS al surfen vanaf €8 (3GB, 5 dagen geldig) of €17 (10GB, 5 dagen gelden). Ben je langer in de VS, kies dan voor €28 (20GB, 15 dagen gelden) of een van de Unlimited pakketten van bijvoorbeeld €56 voor 1 maand onbeperkt mobiel internet. Hier koop je een bundel.

Maya Mobile is door ons persoonlijk meermaals getest! (4,5/5)

Waardering: 4.5 uit 5.

Elektriciteit

Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien door mensen die voor het eerst naar de States reizen zijn adapters voor elektrische apparaten. De stroom in de VS is 110v en niet 220v zoals bij ons. Hier kan je er eentje online kopen, voor minder dan 18 euro, die heel goed werkt. Het is immers niet aan te raden om in New York zelf nog op zoek te moeten gaan naar een correcte stekker.

Openbare toiletten

Manhattan heeft best wel veel, schone openbare toiletten. Die van Bryan Park heeft zelfs vaak een ruiker verse bloemen staan. Maar wie echt heel dringend naar toilet moet kan ook gewoon een random hotel binnenstappen. Niemand zal raar opkijken of vragen stellen. Ook in alle (grotere) winkels, restaurants of zelfs in het politiekantoor kan je naar toilet. Je hebt hier in tegenstelling tot in België of Nederland geen geld voor nodig.

Uurverschil in New York

In De Verenigde Staten zijn er zes verschillende tijdzones, omdat het land zo uitgestrekt is. New York kent een tijdsverschil van zes uur met België en Nederland. In alle staten van Amerika is het vroeger dan bij ons. De universele tijdzone afkorting in New York is EST. Dat is (-05.00) ten opzichte van UTC/GMT (Greenwich Time). De Belgische en Nederlandse tijd is (+01.00).

Om een voorbeeld te geven: Is het in Brussel of Amsterdam 12u in de middag dan is het in New York 6u in de ochtend.

Zomer of winteruur?

Ook New York kent zomer- en wintertijd net zoals bij ons. Maar let op! In New York draait men niet noodzakelijk de klok terug of verder op dezelfde dag als in België en Nederland. Check het internet voor de correcte aanpassingsdata.

Leeftijd

Amerikanen zijn zéér strikt als het te maken heeft met de minimum age. Alcohol kopen en drinken, een club binnenwandelen of sigaretten kopen = +21 jaar! Er zijn echt overal controles en ook al ben je ouder dan 30 zou ik je aanraden om steeds je identiteitskaart bij te hebben. Ook al zijn je ouders er bij, dan nog mag je als pakweg 19-jarige geen biertje bestellen tijdens een etentje.

Fooien geven?

In New York is het geven van (dikke) fooien meer de regel dan de uitzondering. Het inkomen van het hotelpersoneel, taxichauffeurs en obers bestaat voor een groot deel uit de fooi die ze krijgen van hun klanten. Als het kan geef je liever geen kleingeld (eigenlijk onrespectvol), maar briefjes. Je kan de tip ook betalen via je kredietkaart. Je krijgt dan vaak op het bakje om te pinnen een percentage te zien waaruit je kan kiezen.

 • Neem je een taxi, dan verwacht de chauffeur een fooi van zeker 10%, al is 15% zeker niet te veel indien je een goede service kreeg. Geef steeds een minimum van $ 2 bij een korte rit.
 • Voor mensen die je koffer naar de kamer dragen is er zo’n dollar per koffer voorzien als tip en kamermeisjes rekenen toch al snel op zo’n $ 3 per (poets)dag. Laat die best achter op het bed en start er al mee aan het begin van je New York citytrip.
 • Obers rekenen op zo’n 17% (bij een ‘meh...’ ervaring) à 22% (bij een ‘wauw…’ ervaring) fooi. Zeker in een goed restaurant of chique club ligt het bedrag van de tip iets hoger dan in een koffiehuisje (niet noodzakelijk, maar meestal $ 1). Op toeristische plaatsen of als je met een grote groep bent telt men vaak automatisch de fooi al op bij het totaal te betalen bedrag. Dit staat dan op je ticket dus let op dat je geen dubbele tip geeft!
 • Drink je een biertje of cocktail aan de toog van een café, ga er dan van uit dat je de barman respectievelijk zo’n $ 1 à $ 2 tipt per drankje.
 • Je gids tenslotte, geef je best zo’n $ 10 à $ 15 fooi. Natuurlijk naargelang de beleving en het enthousiasme.

Laat Vetexbart je trip plannen!

Sales tax

Anders dan in België of Nederland wordt de sales tax in New York nooit rechtstreeks geadverteerd in de winkel. De tax (8,875% in 2023) moet je er zelf steeds bijtellen als je winkelt in de supermarkt of kledingzaak. Koop je een cadeautje dat volgens de prijsaanduiding op het rek 10 dollar kost, dan zal je dat aan de kassa dus uiteindelijk 10,89 dollar kosten.

💡TIP: Omdat de sales tax (8,87%) apart staat vermeld op je ticket is het een handige tip om de fooi te berekenen op restaurant/café door het verdubbelen van die tax. Zo geef je ongeveer 17 à 18 procent fooi op het te betalen bedrag, wat eigenlijk een standaard fooi is.

Beste reisgids voor New York citytrip

Als aanvulling op al deze tips en de andere artikels op Vetexbart kan ik je volgende papieren reisgids aanbevelen:

Vluchten zoeken naar New York

New York is vanuit Brussel of Amsterdam geen echt dure bestemming om naartoe te vliegen. Bij het boeken van vliegtuigtickets is het heel belangrijk om verschillende websites met elkaar te vergelijken. Kijk via diverse online vluchtenzoekers welke prijs er tevoorschijn komt. Een goede deal doe je met een rechtstreeks retourticket tussen € 350 à € 500. Alle prijzen boven € 500 en onder € 750 zijn eerder normaal te noemen. Al zal je in de drukkere periode uiteraard hier en daar duurdere prijzen tegenkomen (> € 750 en < € 1000).

Vanuit Brussel heb je volgende rechtstreekse vluchten naar New York (2023):

 • maandag: Brussels Airlines (10u35) – United (11u15) & Delta (11u00)
 • dinsdag: Brussels Airlines (10u35) – United (11u15) & Delta (11u00)
 • woensdag: Brussels Airlines (10u35) – United (11u15) & Delta (11u00)
 • donderdag: Brussels Airlines (10u35) – United (11u15) & Delta (11u00)
 • vrijdag: Brussels Airlines (10u35) – United (11u15) & Delta (11u00)
 • zaterdag: Brussels Airlines (10u35) – United (11u15) & Delta (11u00)
 • zondag: Brussels Airlines (10u35) – United (11u15) & Delta (11u00)

Let op! Vanaf 1 april 2024 komt er een tweede dagelijkse vlucht bij met United (14u15)

Vanuit Amsterdam Schiphol heb je dagelijks rechtreekse vluchten naar New York met deze maatschappijen: JetBlue (1 per dag), Delta (2 per dag), KLM (2 of 3 per dag) & United (1 per dag).

💡 TIP: Vergelijk altijd eerst bij Momondo snel en eenvoudig je vliegtickets en boek zo altijd aan het goedkoopste tarief.

Goedkoopste periode voor New York citytrip?

Over het algemeen is de periode na nieuwjaar (vanaf half januari, februari en maart) het goedkoopst. Het weer in New York is dan echter niet optimaal. Het kan er stevig sneeuwen en vriezen. Maar alles heeft zijn charme natuurlijk. De duurste periodes zijn normaal gezien de zomermaanden (van juni tot half september). Ook de dagen rond populaire feestdagen zoals de 4th of July of tussen Kerst en Nieuwjaar zijn duur omdat Amerikanen dan volop hun familie bezoeken.

Dé ultieme Vetexbart NYC playlist op Spotify

In de luchthaven, op het vliegtuig of in de taxi? Op weg naar de stad van je dromen? Beluister dan onze New York City playlist van +49 songs die gaan over of te maken hebben met NY. Met artiesten als Simon & Garfunkel, Madonna, Lou Reed, Alicia Keys, Beastie Boys tot zelfs Will Ferdy om er maar enkele te noemen. Klik hier of op de cover om de playlist te openen via Spotify.

Hoe lang duurt een New York citytrip best?

Hoe langer hoe beter natuurlijk! Maar volgens mij is 5 tot 7 nachten perfect. Zo krijg je de tijd om op een chille manier Manhattan en eventueel nog een ander stadsdeel te ontdekken. Als je zo’n 2 à 3 highlights per dag kan inplannen heb je na een weekje best wel wat van NYC gezien. Blijf je langer, dan kan je naast je New York citytrip ook nog een daguitstap maken naar bijvoorbeeld Philadelphia, Boston, Washington D.C of zelfs de Niagara Falls in Canada. Alle mogelijke daguitstappen vind je hier. Ook wie maar 24 uur in de stad is – bij een tussenstop bijvoorbeeld – kan al een mooie indruk krijgen van de stad, omdat veel bezienswaardigheden in Manhattan kort bij elkaar liggen.

new york citytrip jfk
Landen op JFK Airport. Altijd een spannend moment.

Hoe lang vlieg je?

Van Brussel naar New York vlieg je in ongeveer 8 uur. De terugvlucht is normaal gezien een 45-tal minuten sneller, maar alles hangt af van de wind, de exacte route en hoe vol of leeg het vliegtuig is.

Op hotel in New York

Hotels in New York zijn duur! Daarom is het belangrijk om op voorhand een idee te hebben waar je gaat overnachten (zoals in welk stadsdeel en welke wijk) om zo online goede deals te vinden. Kies je voor een hotel, een hostel of misschien doe je liever een beroep op Airbnb? Reken toch op minstens $ 175 – $ 275 voor een standaard 2-persoonskamer in Manhattan en $ 50 – $ 80 dollar voor een nacht in een stapelbed in een degelijk hostel.

 • The Local in Queens. Beste hostel in New York. The Local ligt in stadsdeel Queens, vlak aan de metro. Ook ideaal voor wie alleen reist (vanaf € 70 per nacht).

🛎️ LOGEERTIPS: Bij TUI kan je een volledige citytrip naar New York boeken voor de beste prijs. Ze werken er steeds samen met de fijnste hotels op de mooiste locaties!

Extra taxen

Hou tijdens je New York citytrip ook rekening met de extra taksen en zorg voor een kredietkaart om de borg te betalen. In de meeste hotels zal je bij het inchecken een incidentals charge moeten betalen. Meestal is dit $ 50 tot $ 100 per nacht en per kamer. Die borg wordt gebruikt voor het betalen van de kosten voor de minibar, het restaurant of telefoon. Ook als je iets stuk maakt of steelt, zal het bedrag in mindering worden gebracht. De incidentals charge is dus geen extra kost en moet praktisch altijd met een kredietkaart betaald worden. Zorg er dus voor dat je er minstens eentje bijhebt. Je krijgt het bedrag (of wat er nog van overschiet) integraal teruggestort na het uitchecken.

Wat kost 5-daagse citytrip naar New York: een gedetailleerd overzicht!

Heel veel hotels rekenen ook nog een extra resort fee aan. Deze kan oplopen tot meer dan $ 50 per dag. Check dit dus goed wanneer je je hotel boekt!

Booking.com

Airbnb verboden in New York?

Tot wat veel mensen misschien denken is Airbnb in New York niet verboden. De regel is wel dat verhuurders eigenlijk enkel mogen verhuren als ze zelf ook in het appartement of huis wonen. Vanaf september 2023 zijn de regels verstrengd. Airbnb is een heel goede optie voor mensen die echt low cost een slaapplek zoeken, eventueel met weinig comfort. Wie goed zoekt kan al een bed in een privékamer vinden vanaf $ 50 per nacht. Wees niet verrast als die kamer uiteindelijk niet groter blijkt dan een ingemaakte kast. Uiteraard logeer je dan ook niet in het centrum van Manhattan, maar in één van de buitenwijken van bijvoorbeeld Queens of Brooklyn (denk aan Bushwick, Ridgewood of Bed-Stuy). Check altijd of er een makkelijke verbinding is naar Manhattan en lees goed de reviews van andere gasten. Laat profielen zonder reviews links liggen.

🛎️ LOGEERTIPS: In dit artikel lijst ik 10 fijne en betaalbare hotels op in New York, die ik allemaal persoonlijk heb getest de voorbije jaren.

Aankomst in New York City

De meeste mensen die vanuit Europa reizen zullen in New York aankomen in één van deze twee luchthavens: JFK of Newark. Wie een binnenlandse vlucht neemt en landt in NYC kan eventueel ook landen op de luchthaven La Guardia.

Ondertussen zijn er ook in beperkte mate (en meestal niet rechtstreekse vluchten) uit Europa die landen op de luchthaven Stewart International, wat oorspronkelijk een militaire luchthaven was. Ze ligt op zo’n 100 kilometer rijden van Central Park in Manhattan.

Kaartje van de luchthaven in New York

Op de luchthaven

Als je aankomt op één van de New Yorkse luchthavens zal je voorbij de grenscontrole moeten. Verwacht je aan lange rijen. Wie in de voorbije 2 jaar al een keer in de Verenigde Staten was en toen over een ESTA beschikte kan de procedure doorlopen aan één van de automaten, wat aanzienlijk sneller is. Reken op minstens 1,5 uur van het moment dat je het vliegtuig afstapt tot je met je bagage de luchthaven weer buiten wandelt. Af en toe heb je geluk en gaat het wat sneller, maar vaak is het erg druk en loopt de wachttijd aanzienlijk op.

Wie voor het eerst de Verenigde Staten binnenkomt zal foto’s van zijn vingerafdrukken moeten afstaan. Ook zal er een foto genomen worden van je gezicht. Standaard vragen die door de grensbewakingsagent kunnen gesteld worden: wat is de reden van je verblijf, hoe lang duurt je vakantie en waar zal je verblijven. De ervaringen bij customs kunnen voor sommige intimiderend lijken, zeker bij een eerste ervaring. Blijf kalm en antwoord vlot en eerlijk op de vragen.

🗨️ LET OP! Denk er ook aan dat je voor niet meer dan $ 100 per persoon aan cadeaus mee mag meebrengen, zonder dat je het aangeeft. Cash geld is beperkt tot $ 10.000, anders moet je het vooraf kenbaar maken.

Met een taxi vanaf de luchthaven JFK

Je kan eenvoudig een taxi, of yellow cab, aan de uitgang van de luchthaven nemen. Er is een vaste prijs van JFK naar Manhattan. Let er wel op dat je enkel een officiële taxi neemt. Het is ongetwijfeld de snelste en meest stressloze manier om in je hotel of Airbnb te geraken, maar waarschijnlijk ook de duurste. Deze optie is vooral aan te raden als je met 4 personen bent of je ’s avonds laat aankomt op de luchthaven en snel wil slapen (kostprijs: ongeveer $ 85).

Vertrek je vanuit Newark Airport?

Dan kost je dat $ 80 à $ 100 voor een taxi. Je kan echter makkelijk met een rechtstreekse trein naar Manhattan. Voor de Airtrain op de luchthaven en de trein betaal je iets meer dan 15 dollar. Je bent dan op 1 uur in Penn Station, Manhattan.

💡 TIP: Kies er voor om je te laten oppikken op de luchthaven door een shuttle. Zo ben je goedkoper en sneller in Manhattan.

Een auto huren

Of misschien huur je liever een auto tijdens je New York citytrip omdat je nog andere plaatsen zal bezoeken? Zo kan je uitstappen maken naar onder andere Washington D.C. of Philadelphia. Een huurwagen regel je best op voorhand. Wij kozen zoals steeds voor Sunny Cars. Ze hebben zelf geen auto’s, maar zijn wel Europees marktleider in autoverhuur en werken samen met de grootste autoverhuurbedrijven.

Ze hanteren steeds een all inclusieve formule, waardoor je zorgeloos aan je trip kan beginnen. Dat wil zeggen dat er geen extra verzekeringen afgesloten moeten worden wanneer je de auto ophaalt. Dat is immers allemaal al inbegrepen in de basisprijs. Het eigen risico wordt bij mogelijke schade door Sunny Cars terugbetaald, net zoals schade aan glas-banden-bodem of dak. Sunny Cars geeft je trouwens de mogelijkheid om aanvullende servicepakketten te boeken. Zo kan je je wagen ophalen zonder kredietkaart voor te leggen of kan je een extra bestuurder aanduiden.

🗨️ LET OP! Ga je een auto huren in New York zorg dan best voor een internationaal rijbewijs (maar je hebt eigenlijk ook nog steeds je nationaal rijbewijs nodig bij controle). Je haalt zo’n rijbewijs af bij je gemeentehuis.

De verschillende stadsdelen

New York City is onderverdeeld in vijf verschillende stadsdelen of boroughs die elk hun eigenheid hebben. Allemaal zijn ze uniek en zeker een bezoekje waard tijdens je verblijf, want het zou jammer zijn mocht je je enkel beperken tot Manhattan.

De vijf stadsdelen van New York City

Manhattan

De meeste toeristen beginnen hun trip naar New York met het verkennen van Manhattan, toeristisch gezien nog altijd het belangrijkste stadsdeel. Manhattan ligt tussen de Hudsen en East River, waardoor het verbonden is met bruggen en tunnels met de andere districten van New York. Wijken die je zeker niet mag overslaan zijn TriBeCa, Financial District, Soho en Chelsea. Uiteraard hoort ook een bezoek aan Central Park en één van de vele musea tot de mogelijkheden. Lees verder voor meer informatie over mijn favoriete wijken.

Brooklyn

Dit gedeelte van de stad kan je vanuit Manhattan te voet of met de fiets bereiken via de Brooklyn Bridge die al sinds 1883 de borough verbindt met de rest van New York City. Interessante wijken zijn onder andere het hippe Williamsburg, Bushwick en Greenpoint. Deze wijken zijn het walhalla voor de liefhebbers van street art, vintage winkels en record shops. Vanaf het Brooklyn Bridge Park krijg je dan weer een fantastisch uitzicht op de skyline van Manhattan.

New York citytrip sfeerbeeld
Een typisch beeld uit New York City.

Queens

Sla Queens zeker niet over tijdens je New York citytrip. Queens is het grootste van de vijf delen van de stad en heeft de meeste nationaliteiten ter wereld. Hier is de grootste concentratie Grieken te vinden van gans de Verenigde Staten (wijk Astoria). Deze regio heeft ook een Colombiaanse wijk met leuke restaurantjes en nachtclubs. Bijna nergens ter wereld is er meer etnische diversiteit dan in Queens. Dit stadsdeel is ook de thuishaven van de US Open tennis op het Flushing Meadow/Corona park. 

🛎️ TIP: Ontdek de verschillende stadsdelen met een echt local, via deze geweldige tour!

Bronx

In het noorden van de stad ligt The Bronx, door de rivier de Harlem gescheiden van Manhattan. Vroeger was dit gedeelte van New York no-go. Vervallen wijken en rondhangende bendes maakte van deze regio de zwarte vlek van de stad. De laatste tijd echter is er stevig geïnvesteerd in deze wijk waardoor het een echte aanrader is om een dagje te stappen langs de vele antiekwinkeltjes en galerijtjes van beginnende kunstenaars. Voor de sportfanaten is een match bijwonen van de honkballende New York Yankees (lees verder) ook zeker en vast de moeite. Door de aanplanting van parken en pleintjes is 25% van The Bronx groen. Ook de Botanische Tuin is oogverblindend mooi en zeker een must tijdens je stadswandeling, net als de zoo in Bronx Park, een van de oudste een mooiste dierentuinen ter wereld.

Staten Island

Staten Island is een eiland nabij de New Yorkse havens en het verste weg van het centrum. Het is het meest provinciale van de vijf boroughs in New York en het is een beetje spijtig dat het vergeten wordt als toeristische bestemming. Maak vanaf Manhattan een gratis boottocht met de Staten Island Ferry en ervaar zo de prachtige skyline, een fenomenaal zicht. 

📌 KAART: We hebben alle stadsdelen, wijken, adressen van bezienswaardigheden en eetgelegenheden die in deze gids voorkomen gebundeld in onze New York Citytrip Hotspot Map die je kan raadplegen via deze kaart of deze Google Maps link. We updaten de map iedere maand.

Enkele fijne wijken in NYC

Hudson Yards ligt aan de westkant van Manhattan. Het is een jonge en moderne wijk die bekend staat om zijn futuristische architectuur en prachtige uitzichten. Hier vind je ook de Vessel (lees verder). Er zijn heel wat winkels, restaurants en evenementen in dit hip gebied.

Hell’s Kitchen vind je pal naast het Theater District. De wijk was ooit berucht om zijn ruige verleden, maar het is nu een trendy buurt vol met restaurants, bars en clubs. Hier vind je een smeltkroes van verschillende keukens.

Harlem ligt in het noorden van Manhattan. Het is een historische wijk die onder andere bekend staat om zijn levendige muziekscene. Bezoek er een van de jazzclubs om er de authentieke Harlem-sound te ervaren. Je vindt er een mengeling van bruine bakstenen huizen en hoogbouw. Bezoek op 125th Street, het beroemde Apollo Theater.

Meatpacking District: Ooit een industrieel gebied vol slachthuizen, is deze wijk in Manhattan omgetoverd tot een hip en trendy gebied met boetieks, kunstgalerijen en chique restaurants. Slenter door de geplaveide straatjes en bewonder de zorgvuldig bewaarde architectuur die een eerbetoon is aan het verleden van deze buurt.

In SoHo moet je zijn als je houdt van boetieks en een levendige kunstscene. Het is een buurt vol creativiteit, waar je kan genieten van mode, design en kunst. Ontdek er unieke, onafhankelijke winkels en kunstgalerijen, waar je misschien wel het volgende grote talent spot. Lees meer over winkelen in SoHo.

In volgende video neem ik je mee naar het ruige street art walhalla Bushwick.


Greenpoint en Williamsburg liggen in het stadsdeel Brooklyn, en zijn beide een hippe hub voor jonge creatievelingen. Deze wijken staan bekend om hun artistieke sfeer, bars en vintage winkels. Geniet van de levendige straten en ontdek de alternatieve cultuur die hier floreert.

📎 LINK: Omdat we het zo’n leuke buurt vinden schreven we een apart artikel over Greenpoint. Je vindt er een aantal hotspots en onze favoriete plekjes om te eten.

Dumbo ligt aan de waterkant van Brooklyn en biedt adembenemende uitzichten op de skyline van Manhattan. Deze opkomende wijk herbergt een bloeiende kunstgemeenschap, chique lofts en gezellige cafés. Loop zeker over de iconische Brooklyn Bridge (lees verder).

Greenwich Village wordt ook wel The Village genoemd en is een historische wijk die bekend staat om zijn bohemien-gevoel, met smalle straatjes en karakteristieke huizen. De buurt heeft een rijke geschiedenis van kunst en literatuur.

Chelsea is een bruisende wijk vol kunstgalerijen en creatieve ruimtes. Het High Line Park (lees verder), gebouwd op een oude spoorlijn, slingert door deze buurt en biedt een uniek perspectief op de stad.

📎 LINK: Nog een niet te missen wijk is Chinatown. Maar wist je dat er in New York eigenlijk 6 verschillende Chinatowns zijn? We zetten voor jou de belangrijkste Chinese wijken op een rijtje.

Financial District: dat New York het kloppend hart is van de financiële wereld is niets nieuws. Met name Wall Street, in Lower Manhattan, kennen we allemaal omwille van z’n rol op het internationale toneel. Heel wat banken hebben hier – en in de straten errond – hun hoofdzetel. Je vindt hier naast de gebouwen van de New York Stock Exchange ook de Federal Hall en de befaamde stier Charging Bull. Maar het Financial District, ook wel FiDi genoemd, heeft voor bezoekers aan de stad heel wat meer te bieden. Vetexbart neemt je mee voor een 1,5 uur durende wandeling doorheen dit fascinerende deel van de stad, langs zijn favoriete plekjes: veel plezier met deze Wall Street wandelroute.

Belangrijkste hotspots en activiteiten in New York

Wie voor de eerste keer naar The City That Never Sleeps gaat is het belangrijk om de reis op voorhand goed te plannen. De stad is zo groot dat een schema zeker geen overbodige luxe is. Hier zijn enkele dingen die je niet mag missen.

Een van de beste boekingswebsites om activiteiten te boeken in New York is GetYourGuide. Je vindt er alle hotspots en must-sees terug tegen de beste prijs en met eerlijke reviews.

 • Top of the Rock | Het observatiedek van Top of the Rock biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de skyline van Manhattan, inclusief een geweldig uitzicht op het Empire State Building. Koop je tickets op voorhand.
 • The Edge | Heeft het hoogste openluchtobservatiedek op het westelijk halfrond en biedt een adembenemend uitzicht van 360 graden over de stad. Boek hier je toeganskaart!
 • The Summit – One Vanderbilt | Is een andere geweldige plek voor een panoramisch uitzicht op de stad en ligt in de buurt van het historische Grand Central Terminal.
 • One World Trade Center | Is gebouwd op de locatie van het voormalige World Trade Center en dient als eerbetoon aan degenen die zijn omgekomen bij de aanslagen op 11 september 2001. Koop je kaartje en sla de wachtrij over.
 • The Vessel | Is een unieke constructie van trappen en platforms die bezoekers de gelegenheid biedt om de structuur te beklimmen (update: voorlopig niet meer mogelijk) en te genieten van een prachtig uitzicht op Hudson Yards en de omliggende gebieden.
 • Statue of Liberty & Ellis Island | Het Vrijheidsbeeld was een geschenk van Frankrijk aan de Verenigde Staten ter ere van het 100-jarig bestaan van de onafhankelijkheid en is een symbool van vrijheid en democratie. Boek hier je bezoek.
 • Staten Island Ferry | Neem de gratis Staten Island Ferry vanuit Manhattan. Bekijk hier de korte videoreportage.

 • Grand Central Terminal | Een van de grootste treinstations ter wereld en staat bekend om zijn indrukwekkende astronomische plafond en elegante architectuur.
 • New York Public Library | Is de op twee na grootste openbare bibliotheek ter wereld en herbergt talloze zeldzame boeken en manuscripten.
 • Bryant Park | Als je even wil ontsnappen aan de drukte van Manhattan kan je een kijkje gaan nemen in Bryant Park. Een leuk parkje, als het ware de tuin van de New York Library. Het is een groene oase tussen de gigantische wolkenkrabbers van de stad.
 • Trump Tower | Is een opvallend gebouw en was voorheen het hoofdkantoor van de Trump Organization voordat het werd verplaatst naar Florida.
 • Friends | Hoewel de exterieurshots werden genomen op 90 Bedford Street, werden de opnames van de tv-show Friends in een studio opgenomen en niet in het echte appartement.
 • Sex & the City | Het appartement van Carrie Bradshaw in Sex & the City bevindt zich op 66 Perry Street in Greenwich Village.
 • 9/11 Memorial | Is gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001.
 • Brooklyn Bridge | Voltooid in 1883, was een van de eerste hangbruggen in de Verenigde Staten en verbindt Manhattan met Brooklyn.
New York
 • Manhattan Bridge | Is een andere belangrijke brug die Manhattan verbindt met Brooklyn over de East River.
 • Oculus | Station- en winkelcentrum dat is ontworpen om de herdenkingsplek van het World Trade Center te omvatten.
 • Strawberry Fields | Is een stukje in Central Park dat opgedragen is aan muzikant John Lennon. De Beatle werd in 1980 vlak voor zijn huis in het Dakota Building aan Central Park doodgeschoten. Op de zwart-witte mozaïeken gedenkplaat staat de tekst Imagine te lezen, een ander lied van Lennon.
 • Flatiron Building | Met zijn unieke driehoekige vorm, is een van de oudste wolkenkrabbers in New York City en staat bekend om zijn opvallende architectuur.
 • Coney Island | In de lente of zomer met de metro naar Coney Island en een hotdog eten bij Nathans.
 • Chrysler Building | Een kunstwerk van art deco-architectuur en staat bekend om zijn spits met adelaars en de kenmerkende ornamenten.
 • Radio City Hall | Een iconische locatie in New York City, beroemd om zijn spectaculaire shows en evenementen, zoals de Rockettes-kerstshow.
 • St. Patrick’s Cathedral | Een prachtige gotische kathedraal en een van de meest prominente rooms-katholieke kerken in de Verenigde Staten.
 • Fifth Avenue | Is één van de bekendste straten in New York. Het is in de eerste plaats een winkelstraat, met één van de duurste huurprijzen ter wereld. Grote conceptstores zoals Chanel en Prada trekken dagelijks duizenden bezoekers.
 • Roosevelt Island | Ga met de iconische luchttram naar Roosevelt Island. De ingang vind je tussen 2nd Avenue & East 60th street.
 • Charging Bull | Symboliseert de kracht en het optimisme van de Amerikaanse aandelenmarkt.
 • Fearless Girl | Een bronzen standbeeld dat werd geplaatst tegenover de Charging Bull als een symbool van vrouwenempowerment en genderdiversiteit.
 • Apollo Theater | In het hartje van de wijk Harlem in The Bronx is nog zo’n iconische plaats in New York.  Sinds 1914 heeft het theater op 125th Street gediend als springplank voor diverse grootheden uit de showbizz. Van Ella Fitzgerald tot James Brown en Stevie Wonder.

Enkele van onze favoriete musea

 • Museum of the Moving Image | Boeiende collectie gewijd aan de geschiedenis, technologie en kunst van bewegende beelden. Met diverse decorstukken en memorabilia uit series en films.
 • Museum of Ice Cream | Bezoek dit museum voor een kleurrijke en interactieve ervaring met diverse zoete lekkernijen en bekijk de unieke kunstinstallaties.
 • Metropolitan Museum of Art | The Met is een must-see voor kunstliefhebbers vanwege de uitgebreide en gevarieerde collectie kunstwerken uit verschillende tijdperken en culturen. Met topstukken als De Egyptische tempel van Dendur, Vincent van Gogh’s Zelfportret en Johannes Vermeer’s De muziekles.
 • Guggenheim Museum | Ga hier naartoe vanwege het unieke en opvallende ontwerp van het gebouw en ontdek een uitstekende collectie moderne kunst. Met topstukken als werken van Wassily Kandinsky, Pablo Picasso en Vincent van Gogh.
 • 9/11 Museum | Een emotioneel, maar belangrijk museum om de impact van de aanslagen van 11 september 2001 te begrijpen en te herdenken. Koop hier je kaartje.
 • American Museum of Natural History | Een educatief avontuur om de geschiedenis van de aarde en de diversiteit van het leven te verkennen. Met diorama’s van diersoorten, dinosaurusskeletten en de Star of India saffier. Tickets vind je hier.
 • Whitney Museum of American Art | Ontdek de rijke verscheidenheid aan Amerikaanse kunst en steun opkomende kunstenaars. Met werken van Edward Hopper, Georgia O’Keeffe en Andy Warhol.
 • Spyscape Museum and Experience | Een intrigerend museum dat je meeneemt in de wereld van spionage en geheime operaties.
 • Transit Museum | Een uniek museum om de geschiedenis van het openbaar vervoer in New York City te ontdekken.

📎 LINK: Met deze 25 must do’s in New York City kom je misschien ook al een eindje verder. Hier krijg je wat extra informatie over enkele hotspots.

Waar kan ik alles op voorhand boeken?

Je hebt uiteraard de keuze om alle activiteiten die je wil doen op voorhand te regelen of je kan aparte tickets kopen aan de kassa op de dag zelf, al is dit vaak niet voordeliger. Wie een New York citytrip plant kan er ook voor kiezen om één van de passen aan te kopen. Daardoor krijg je meestal een stevige korting. Enig nadeel: er zijn er erg veel verschillende zodat je op de duur het bos niet meer door de bomen ziet, want New York kent heel wat verschillende passen en voordeelkaarten.

De meest courante NYC-passen

 • New York Sightseeing Flex Pass, kies uit 2 tot 12 attracties en bespaar tot 65%
 • New York Pass, kies hoeveel dagen (1 tot 10) je dingen wil bezoeken en bespaar tot 50%.

Mijn favoriete pas

Nu koop ik geen passen meer als ik naar New York ga. Ik was al meer dan twintig keer in de stad dus heb ik ondertussen al wel bijna alle musea en bezienswaardigheden een keer of vijf gezien. Maar vroeger kocht ik wel steeds een pas omdat het financieel vaak een pak voordeliger was.

Mijn persoonlijke favoriet is nog steeds de New York Explorer pass. Hij geeft je toegang tot de meest bekende en iconische bezienswaardigheden -maar bijvoorbeeld ook voor tours- in NYC. Je koopt een pass voor 2, 3, 4, 5, 7 of 10 attracties, activiteiten en tours en vervolgens blijft de kaart je hele verblijf geldig (maximaal 30 dagen). Jij beslist dus ter plaatse wanneer je wat ziet, regen of zonneschijn. Je kan zo tot wel 50% goedkoper naar hotspots zoals het Vrijheidsbeeld, het Empire State Building of een ritje in de hop-on hop-off bus.

Gratis in New York

In de Big Apple kan je makkelijk je halve fortuin uitgeven op enkele dagen tijd. Maar het kan ook anders. In New York zijn er namelijk ook heel wat activiteiten die helemaal niks kosten. Ik heb ze voor je opgelijst in dit artikel.

Bijna elk museum heeft een bepaalde dag per week gratis toegang. Soms zie je ook een suggested donation. Men stelt dan voor om bijvoorbeeld 20 dollar te betalen voor een inkomticket, maar dit is helemaal niet verplicht. Je geeft wat je wil.

Ben je in New York dan ga je hoogstwaarschijnlijk naar één van de prachtige musicals op bijvoorbeeld Broadway! Koop je ticket op voorhand bij TKTS en krijg kortingen tot 50%. Je vindt ze op Times Square, South Street Seaport en Downtown Brooklyn.

new york citytrip helikopter
Het adembenemende uitzicht vanuit een helikopter.

Sportwedstrijden in New York

Echte sportliefhebbers kunnen in sportland USA hun hart meer dan ophalen. Een erg geliefkoosd uitje tijdens een reis naar the Big Apple is dan ook vaak het bijwonen van één of andere match. We gidsen je hier door de populairste sportwedstrijden in New York.

American footbal | In New York spelen de professionele teams, New York Giants en New York Jets, hun wedstrijden in New Jersey, hoewel ze beide naar de stad zijn vernoemd. Ze delen hetzelfde stadion. Tickets variëren in prijs, beginnend bij ongeveer 50 dollar voor gewone wedstrijden tot meer dan 100 dollar voor topwedstrijden, met premium zitplaatsen rond de 500 dollar. Het seizoen loopt van september tot januari.

Basketbal | In New York kun je basketbalwedstrijden bijwonen in Madison Square Garden, de sporttempel van de stad en de thuisbasis van de New York Knicks. Tickets beginnen rond de 95 dollar. Voor een iets goedkopere optie kun je naar Barclays Center in Brooklyn gaan, waar de Nets spelen, met tickets die beginnen tussen de 50 en 60 dollar. Het basketbalseizoen loopt van oktober tot juni.

💡TIP: Bekijk delen van Madison Square Garden die de meeste mensen nooit te zien krijgen tijdens deze interessante backstage tour in de iconische tempel voor sport en muziek.

Baseball | De New York Yankees-pet en het bezoeken van een wedstrijd van de Yankees bieden iconische ervaringen in de stad. Voor ongeveer $ 50 kun je genieten van een drie uur durende wedstrijd met een gemoedelijk sfeertje tussen de fans. In Queens bevinden zich de New York Mets, waar je voor ongeveer $ 30 een wedstrijd kunt bijwonen. Het seizoen loopt van maart/april tot oktober/november.

💡TIP: Hier kan je heel gemakkelijk tickets voor zowel de New York Yankees als de New York Mets reserveren.

Ijshockey | In Madison Square Garden spelen de New York Rangers hun ijshockeywedstrijden, waarbij je vanaf 75 dollar een ticket kunt bemachtigen. Ook de New York Islanders spelen in de stad, voornamelijk in het Barclays Center, maar soms ook in het Nassau Veterans Memorial Coliseum, waar tickets soms voor minder dan tien dollar beschikbaar zijn. Het ijshockeyseizoen loopt van oktober tot juni.

Helikopter vlucht boven Manhattan

Een van de spannendste dingen die je tijdens je New York citytrip kan doen is een helikoptervlucht boven de stad. Dit is vanzelfsprekend niet echt goedkoop, maar het is echt wel een onvergetelijke ervaring. Je 20 minuten durende vlucht vertrekt vanaf de Downtown Heliport waarna je over de 5 stadsdelen van New York vliegt. Je krijgt onderweg deskundig commentaar en je kan annuleren tot 24 uur voor aanvang van de vlucht, bijvoorbeeld als het slecht weer is waardoor de zichtbaarheid niet goed is.

Hoe je verplaatsen in de stad

Te voet door New York

Je kan je makkelijk te voet of met de metro verplaatsen in New York City, maar een voorwaarde om alles vlotjes te vinden is weten dat de Avenues verticaal lopen van zuid naar noord lopen en de Streets horizontaal van rechts naar links.

Leer voor je vertrek ook even namen en de ligging van de Avenues uit het hoofd! We beginnen in het oosten van Manhattan: First Av, Second Av, Third Av, Lexington Av, Park Av, Madison Av, Fifth Av, Sixth Av (aka Avenue of the Americas), Seventh Av, Eighth Av (aka Central Park West), Ninth Av (aka Columbus), 10th Av (aka Amsterdam), 11th Av (aka West End) en West Side Highway.

‘Zijn New Yorkers nors?’ Goh, Neen! De locals zijn eigenlijk altijd in a hurry en daarom maken ze vaak nauwelijks oogcontact als je ze passeert. Ze zijn echter snel om hulp te bieden bij onder andere het vinden van de weg. Wees dus niet verlegen, maar maak dat het een beetje voorruit gaat!

Bart

Metro

De metro is by far de beste en goedkoopste manier om je te verplaatsen in The Big Apple tijdens je New York citytrip. Zeker als de afstanden te groot zijn om ze te voet af te leggen. Voor New York newbies kan het nemen van de metro een beetje overdonderend zijn. Daarom zet ik enkele basics op een rijtje.

Opstappen kan op één van de meer dan 450 stations doorheen de stad. Het is het perfecte vervoermiddel als je enkele dagen komt citytrippen in New York. Een enkel ritje kost $ 2,90. Koop je een weekpas is dat $ 34. De kaartjes zijn trouwens ook geldig op de gewone buslijnen.

🗨️ LET OP! Je kan in NYC tot 31 december 2013 een MetroCard kopen om met de metro te reizen. Vanaf 1 januari 2024 kan dit niet meer en dien je dit via OMNY te doen.

Vanaf 2024 gebruik je voor de metro best de OMNY. Maak een account en koppel je kredietkaart via de website omny.info. Je betaald dan $ 2,90 per rit door je kredietkaart even tegen de scanner van het poortje te tikken aan de metroingang. Na 12 betaalde ritten rijd je dan gratis tot de 7de dag voorbij is. Zo kost een weekje metro nooit meer 34 dollar per persoon. 

Ben je met een gezin? Je kan dan met maximaal 4 verschillende personen door de poortjes per betaalkaart. Na 12 ritten (per persoon) hoeft er niets meer betaald te worden.

Let op: het is enkel met je gekoppelde betaalkaart dat je de poortjes open maakt (je veegt over de scanner). Neem je de metro met meerdere personen en wil je dat iedereen na zijn of haar 12 ritten recht heeft op de gratis ritjes dan is het belangrijk dat je door DEZELFDE poort naar binnen gaat, één voor één natuurlijk. 

Een auto huren

Taxi

New York is de stad waar de gele taxi nog steeds niet weg te denken is uit het straatbeeld. Officiële taxi’s zijn gereguleerd en ze hebben standaard tarieven, maar zijn toch nog vaak duur. Dikwijls is het lastig om een taxi te pakken te krijgen, zeker in de drukke spitsuren (eigenlijk is het altijd spits in NYC).

Kan je uiteindelijk toch ééntje doen stoppen door met je arm te zwieren? Stap dan dadelijk in en zeg pas in de yellow cab naar waar je wil gebracht worden, zeker als het naar één van de andere boroughs is. In de buitenwijken is het immers moeilijker voor de chauffeur om snel andere klanten te vinden. Oh ja, enkel de taxi’s waarvan het lichtje brandt zijn vrij en beschikbaar!

💡TIP: Download zeker de Uber of Lyft app. Die alternatieve taxidiensten zijn sowieso gebruiksvriendelijker en soms ook een stukje goedkoper, maar niet altijd.

Fiets

In Manhattan en enkele wijken in andere stadsdelen is ook een deelfietssysteem te vinden. Daarover maakte ik deze korte video. Uiteraard kan je ook gewoon een fiets huren bij één van de vele fietsverhuurbedrijven, zoals Baja Bikes, een Nederlandstalig fietstour & fietshuur bedrijf dat wereldwijd opereert in ruim 100 steden waaronder New York.

Eten en drinken tijdens je New York citytrip

Favoriete diners

Leuke plekjes om te ontbijten, lunchen of dineren in New York zijn de typische diners. We geven je onze favorieten mee.

Ellen Stardust Diner | Een waar icoon in New York en biedt een unieke eetervaring. Een New York citytrip is niet compleet zonder een bezoekje! Wat dit diner zo bijzonder maakt, is het personeel dat je niet alleen van gerechten voorziet, maar ook een showtje opvoert. De obers zijn getalenteerde zangers en zangeressen die regelmatig optreden en je vermaken terwijl je van je maaltijd geniet. Dit diner is een perfecte keuze voor liefhebbers van muziek en theater | 650 Broadway

Westway Diner | Gelegen in het hart van Hell’s Kitchen, biedt het Westway Diner een authentieke New Yorkse eetervaring. Deze klassieke diner serveert gerechten tegen betaalbare prijzen. Het is een populaire plek voor zowel buurtbewoners als toeristen. Probeer zeker hun heerlijke burgers en milkshakes | 614 9th Avenue

🗨️ LET OP! Alle New Yorkse horecazaken hebben een ABC quotering aan het venster hangen. A staat voor goed, terwijl je bij de C’s misschien beter wegblijft. Bekijk onze korte video.


Soho Diner | Als je op zoek bent naar een diner met een trendy sfeer, dan is het Soho Diner de place to be. Gelegen in de chique wijk SoHo, combineert dit restaurant moderne elegantie met een vleugje nostalgie. Met een uitgebreid menu dat alles biedt, van Amerikaanse klassiekers tot vegetarische opties, is er voor elk wat wils | 320 West Broadway

Manhattan Diner | Het Manhattan Diner is een van de verborgen juweeltjes van de Upper West Side. Het biedt een uitgebreid menu met een scala aan gerechten, van ontbijt tot late-night snacks. De warme en gastvrije ambiance maakt het een uitstekende plek om te ontspannen na een lange dag in de stad. Probeer zeker hun heerlijke wafels en eggs benedict voor een typisch Amerikaans ontbijt | 2532 Broadway

Malibu Diner | Dit klassieke diner ligt in de buurt Chelsea. Het Malibu Diner staat bekend om zijn royale porties en uitgebreide menu met zowel Amerikaanse als internationale gerechten. Het is een geweldige plek om na een dagje winkelen in de nabijgelegen boetieks bij te komen | 163 West 23rd Street

Metro Diner | Ligt in de Upper West Side en biedt een klassieke Amerikaanse dinerervaring. De retro-inrichting en vriendelijke sfeer geven je het gevoel alsof je terug in de tijd reist. Van knapperige frietjes tot stevige sandwiches, hier kun je genieten van traditionele gerechten met een vleugje nostalgie | 2641 Broadway

💡TIP: Wanneer het regent tijdens je New York citytrip is het makkelijker om een Starbucks binnen te stappen dan steeds een paraplu mee te sleuren. In 2023 waren er meer dan 270 (!) in NYC.

Belgian style

Er zijn enkele cafés en restaurants met een Belgische link te vinden in New York die we graag opsommen in het artikel. Maar wisten jullie dat er al enkele jaren foodtrucks rondrijden in New York City die alleen maar the real Belgian Waffles verkopen? Nu wel dus! Wafels & Dinges heeft een aantal trucks die her en der opgesteld staan in New York en enkele vast kiosken. Een Brusselse of Luikse wafel kost zo’n 8 dollar, maar wil je er ook wat extra Dinges (Nutella, slagroom, aardbeien, …) dan betaal je enkele dollars meer! | Onder andere op Times Square en voor Macy’s 

Bart’s favoriete food & drinks belevingen

Manhattan

 • Ga voor een laat ontbijt of vroege lunch langs bij Chelsea Market. In deze oude Oreo cookies fabriek vind je verschillende hippe eettentjes en delicatessenzaken | 75 9th Ave
 • Een echte New York bagel die mag je natuurlijk niet missen. En er ééntje proeven van Russ and Daughters is echt een ervaring. De zaak bestaat al meer dan 100 jaar en is geliefd bij zowel internationale bezoekers als de locals | 179 E Houston St – meerdere locaties
 • Garfunkel’s is een geheime speakeasy gelegen boven een hamburger restaurant. Als je de ervaring van een speakeasy, maar met een meer ontspannen vibe wil, probeer dan deze gezellige en intieme omgeving. De obers zijn attent en de mixologen de beste van de streek | 67 Clinton St – 2de verdieping.
 • Neem eens een kijkje in het hart van Koreatown. De wijk ligt aan 32nd Street tussen 5th en 6th Avenue. Er is een concentratie van typisch Koreaanse zaken die zich strekken over meerdere blokken ten oosten, westen en zuiden. Zo is er NewWonjo, waar ze de barbecue traditie in ere houden. Het is trouwens de oudste Koreaanse BBQ in New York City.
 • Ga naar Stone Street. Dit autovrije straatje is een echte parel, met zijn hobbelige kasseistenen en versierde lampjes. In de zomermaanden staat de straat vol tafels en stoelen van de restaurants en bars die er zijn. Het is een van de weinige plekken in New York waar je op de straat alcohol mag drinken.
 • Nabij Zuccotti Park ligt Trinity Place, een tof restaurant/bar om te bekomen van de indrukken van het Financial District. Je kan hier iets eten of drinken vanuit een oude kluis. Je moet zelf eerst door een gigantische bankkluisdeur naar binnen. Een heel fijne belevenis als je ‘t mij vraagt.

Bronx

 • Geniet van de restaurants in het enige echte Little Italy op Arthur Avenue. Wanneer je daar in de buurt bent spring dan ook eens binnen in de Arthur Avenue Retail Market. Dat is een befaamde indoor foodhal.
 • Vreemde eend in dit lijstje is misschien 188 Bakery Cuchifritos. Deze kleine Spaanse snackbar met Puerto Ricaans invloeden is een echte topper. De zaak bestaat al meer dan 30 jaar en schopte het in 2023 nog tot de top 100 lijst van best restaurant vans The New York Times | 158 E 188th St
 • Nu een tip, weg van de begane paden. Neem vanuit Manhattan de bus (iets meer dan een half uur) naar City Island. Dat is een kleine enclave aan zee. Deze plek geeft je direct een eiland gevoel en je waant je er meer in New England dan in New York. Denk aan zeemeeuwen, dobberende bootjes en Victoriaanse huizen. Ze hebben er enkele goede visrestaurants zoals Johnny’s Reef of het fantastische The Black Whale.

Brooklyn

 • Greenpoint Fish & Lobster Co is een visrestaurant slash markt en zeker een bezoekje waard. In het restaurant heb je een dagelijkse visselectie en de oesters zijn er kraakvers. Ik koos er (onder andere) voor de overheerlijke fishtaco’s | 114 Nassau Ave
 • Karczma is één van die authentieke Poolse eettenten, ook al in de wijk Greenpoint. Kies er voor de borsjtsj, een typische Pools specialiteit (soep). De prijzen in het restaurant zijn eerlijk, en de sfeer die er hangt, is geweldig | 136 Greenpoint Ave
 • Voor de beste pizza ervaring neem ik je mee naar Roberta’s in Bushwick, Brooklyn. Het kan er druk worden, dus bereid je voor op een wachtrij. De Famous Original is om handen en vingers af te likken! | 261 Moore St

Queens

 • Zoeken naar een microbrouwerij in New York is niet heel moeilijk. Je hebt er in ieder stadsdeel, maar in Long Island City in Queens ligt mijn persoonlijke favoriet. Daar leerde ik de Rockaway Brewery Company. Geen fancy dingen hier, maar de biertjes worden gedronken in een kleine en industriële setting | 46-01 5th St

Rooftopbars in New York

Een leuke manier om uit te gaan tijdens je New York citytrip is één van de tientallen rooftopbars te bezoeken. Er zitten echt enkele pareltjes tussen. We geven jouw onze 5 favorieten!

Westlight | Dit is een populaire rooftopbar in Brooklyn, gelegen op het dak van het William Vale Hotel in Williamsburg, zo’n 22 verdiepingen hoog! Geniet van een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan en het water van East River. | Dresscode: casual – Geen entreegeld

📎 LINK: Hier lees je meer over ons bezoekje aan Westlight tijdens onze vorige New York citytrip. Eigenlijk is dit stiekem onze favoriet!

230 Fifth Rooftop Bar | Gelegen aan Fifth Avenue, biedt deze bar een panoramisch uitzicht op de skyline van Manhattan en het Empire State Building. Het is vooral bekend om zijn grote iglo’s in de winter. | Dresscode: casual op weekdagen, upscale casual in het weekend (zoals bijvoorbeeld geen T-shirt, joggingpak of hoody) – Geen entreegeld

The Press Lounge | Gelegen op de top van het Ink48 Hotel in Hell’s Kitchen, biedt deze bar een schitterend uitzicht op de Hudson River en de Midtown Manhattan skyline. Dresscode: elegant casual in het weekend (zoals bijvoorbeeld geen T-shirt, joggingpak of hoody) – Geen entreegeld

rooftopbar new york citytrip

THE ROOF at Public Hotel | Deze rooftopbar op het Lower East Side biedt een indrukwekkend uitzicht op de skyline van Manhattan en heeft een chique en trendy sfeer. Dresscode: smart casual – Geen entreegeld

Refinery Rooftop | Gelegen op het dak van het Refinery Hotel in Midtown Manhattan, biedt deze bar een geweldig uitzicht op het Empire State Building en de omliggende gebouwen | Dresscode: casual chic comfort – Geen entreegeld

Beast & Butterflies | Dit is de rooftopbar en restaurant van het M Social Hotel dat uitkijkt op Times Square. Hier mogen ook kinderen meekomen tot aan de vooravond | Dresscode: casual – Geen entreegeld

🗨️ LET OP! Denk eraan, rooftopbars hebben (bijna) altijd een dresscode. ‘s Avonds en in het weekend kan je best vooraf reserveren. De toegang onder 21 jaar zo goed als overal verboden. Meestal is de entree gratis, maar soms is er een minimum te besteden bedrag per tafel. Zeker in de chiquere high-end bars. Informeer vooraf op de website of de socials van de zaak.

Winkelen in de stad

Bij heel wat toeristen staat iets belangrijks met stip aangeduid op de New York planning: shoppen! Alle grote merken hebben immers vestigingen in The Big Apple en daarnaast wemelt het van de kleine boetiekjes. Bezoek de meest imposante warenhuizen en wandel door de met neon verlichte straten terwijl je de etalages afspeurt op zoek naar jouw favoriete merken. Maar waar moet je precies zijn als je wilt winkelen in New York?

 • Een van de meest geliefde en meest charmante plekken om te shoppen is in SoHo. In de straten rond Broadway wemelt het van de leuke winkels. Je vindt er werkelijk van alles; van luxe merken tot eigenzinnige boetiekjes en de bekendere winkelketens als Forever 21 en H&M.
 • Meatpacking District is een ander populair winkelgebied. Aan het begin van de High Line zijn tal van verrassende shops gevestigd. Waan je als een van de dames in de populaire serie Sex and the City tijdens het winkelen in deze gezellige straten.
 • Wandel langs 5th Avenue voorbij glimmende (dure) merkenwinkels als Gucci en Michael Kors en geef je ogen de kost.
 • Herald Square is ongetwijfeld de meest hectische plek om te winkelen in New York. Bezoek de rijk uitgeruste filialen van vrijwel alle bekende merken. Het mag hier dan wat drukker zijn dan in de eerder genoemde winkelgebieden, als er één plek is die New York ademt, dan is het Herald Square.
 • Wie juist wil winkelen in een wat rustiger omgeving kan bijvoorbeeld gaan shoppen bij Columbus Circle. Op een steenworp afstand van Central Park vind je hier de leukste winkels.
 • Wat te doen bij regenweer? Macy’s is één van de grootste warenhuizen van de VS en het grootste van New York. Hier kan je gerust enkele uren vertoeven.

💡TIP: Als toerist heeft u recht op een Macy’s Visitor Savings Pass. Deze shoppingpas geeft u 10% korting op een deel van de collectie. Haal hem af in het Visitor Center.

Woodbury Commons Outlet

Heel wat shopaholics die naar New York komen plannen ook een dagje naar Woodbury Commons Premium Outlet in Central Valley. Daar vind je heel veel outlet winkels (meer dan 220) met stevige kortingen. Het complex ligt op zo’n uur rijden van Manhattan. Je kan er heel gemakkelijk naar toe rijden met deze shuttlebus, iedere dag opnieuw vanaf Times Square. Je kan kiezen uit verschillende uurregelingen, van een paar uur in Woodbury rondlopen, tot de hele dag. De zitplaatsen zijn dan voor je gereserveerd én je krijgt een VIP-korting e-bookje.

Parades in New York

New York City heeft ieder jaar heel wat kleurrijke en bruisende parades die de straten vullen met muziek, feestvreugde en blije mensen. Wij geven de belangrijkste events mee in volgorde van de kalender. Check vooraf even of de data kloppen, want dit kan soms variëren.

 • Three Kings Parade and Festival – Januari – Deze parade vindt plaats in de wijk El Barrio (East Harlem) en trekt door de straten van Upper Manhattan in New York City.
 • Chinatown Lunar New Year Parade – Februari – Deze parade gaat door de straten van Chinatown in Manhattan en viert het Chinese Nieuwjaar met kleurrijke optochten en culturele festiviteiten.
 • St. Patrick’s Day Parade – Maart – Deze beroemde parade wordt gehouden op Fifth Avenue in Manhattan ter ere van St. Patrick, de beschermheilige van Ierland.
 • Easter Parade – April – De paasparade speelt zich af op Fifth Avenue in Manhattan, voornamelijk rond de omgeving van St. Patrick’s Cathedral.
 • Dance Parade – Mei – Deze parade toont een verscheidenheid aan dansstijlen en loopt door de straten van Lower Manhattan.
 • Tompkins Square Park Dog Parade – Oktober – Dit leuke evenement vindt plaats in Tompkins Square Park in de East Village van Manhattan, waar honden verkleed en versierd worden voor een kleurrijke parade.
New York citytrip Tompkins Square Park Dog Parade
Hond tijdens Tompkins Square Park Dog Parade
 • Puerto Rican Day Parade – Juni – Deze parade viert de Puerto Ricaanse cultuur en tradities en loopt langs Fifth Avenue in Manhattan.
 • Gay Pride Parade – Juni – De Gay Pride Parade, ook bekend als de NYC Pride March, vindt plaats in Manhattan en is een viering van de LGBTQ+-gemeenschap.
 • Village Halloween Parade – Oktober – De beroemde Halloween-parade vindt plaats in Greenwich Village, Manhattan, en toont uitbundige kostuums en praalwagens.
 • Columbus Day Parade – Oktober – Deze parade gaat door Fifth Avenue in Manhattan en viert de erfenis van Christopher Columbus.
 • Veterans Day Parade – November – De parade ter ere van veteranen loopt door de straten van Manhattan en eindigt meestal bij het Intrepid Sea, Air & Space Museum.
 • Macy’s Thanksgiving Parade – November – Deze wereldberoemde parade trekt door de straten van Manhattan, met als hoogtepunt de grote ballonnen en praalwagens, en eindigt bij de iconische Macy’s-winkel op 34th Street.

Andere evenementen in New York

 • New Year’s Eve Ball Drop – januari – Times Square: De beroemde kerstbal-drop viering trekt elk jaar duizenden mensen van over de hele wereld.
 • New York City Restaurant Week – januari/februari & juli/augustus – Dineer in verschillende restaurants in de stad met een grote korting. Reserveer op voorhand!
 • New York Fashion Week – februari
 • Macy’s Flower Show – februari – De vlaggenschipwinkel van Macy’s is versierd met prachtige bloemstukken.
 • Tribeca Film Festival – april – Op verschillende locaties in Lower Manhattan.
 • Museum Mile Festival – juni – Langs Fifth Avenue, van 82nd tot 105th Street. Verschillende musea langs Fifth Avenue zijn dan gratis toegankelijk.
 • Harlem Week – juli/augustus – In de wijk Harlem. Festival dat de rijke geschiedenis en cultuur van de wijk viert.
 • US Open Tennis Championships – augustus/september
 • Coney Island Mermaid Parade – augustus – Is een levendige en kleurrijke parade waar mensen gekleed als zeemeerminnen en zeemeermannen door de straten van Coney Island trekken.
 • New York Film Festival – september/oktober – In het Lincoln Center. Het is een gerenommeerd evenement dat enkele van de beste en meest spraakmakende films van over de hele wereld samenbrengt naar New York.
 • New York Comic Con – oktober – In het Jacob K. Javits Convention Center. Voor liefhebbers van strips, films, tv-shows en popcultuur is de Comic Con een niet te missen evenement.
 • In december zijn er heel wat activiteiten rond Kerstmis en Nieuwjaar. Denk aan Winter Village at Bryant Park en Radio City Christmas Spectacular.

New York Citytrip Hotspot Map

Bekijk hier onze New York Citytrip Hotspot Map. Je vindt er momenteel meer dan +90 hotspots in NYC. We werken de map maandelijks bij. Ben je in New York? Dan kan je deze map gebruiken als leidraad.

Pin voor later!

Wat is jouw favoriete wijk in de stad? Of welke activiteit zou jij tijdens een New York citytrip zeker niet overslaan?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.