25 must do’s in New York City

27 min.

Laatste update op 4 oktober door

Ik ging ondertussen al tientallen keren naar New York City, voor mij nog altijd de meest fascinerende stad ter wereld. Wie voor de eerste keer naar The City That Never Sleeps gaat is het belangrijk om de reis op voorhand goed te plannen. De stad is zo groot dat een schema zeker geen overbodige luxe is. Met deze 25 must do’s in New York City kom je misschien ook al een eindje verder.

Mijn must do’s in New York!

Empire State Building

Als je naar New York gaat voor de eerste keer kan je bijna niet anders dan eens een kijkje te gaan nemen op één van de observatiedeks van een hoog flatgebouw. Het Empire State Building is één van de meest iconische gebouwen in New York. De prachtige Art Deco building telt 103 verdiepingen en is 381 meter hoog. Hou rekening met lange wachtrijen (of koop een ticket zodat je de wachtrij aan de kassa kan overslaan), strenge veiligheidscontroles, en de drukte op het observatiedek (ga zo vroeg mogelijk).

Apollo Theater

Het Apollo Theater is een echt begrip in New York. Het theater neemt een belangrijke plaats in in het hartje van de wijk Harlem in The Bronx. Sinds 1914 heeft het theater op 125th Street gediend als springplank voor diverse grootheden uit de showbizz. Van Ella Fitzgerald tot James Brown en Stevie Wonder. Vele van de wereldsterren hebben hun grote doorbraak te danken aan hun optreden tijdens de legendarische Amateur Night wedstrijden. Die zijn er nog steeds op woensdag. Je kan natuurlijk ook naar een ‘gewoon’ optreden gaan kijken op een andere dag of eens binnengluren in de lobby van het theater. Leuke manier om de wijk te ontdekken is met deze Central Harlem tour.

High Line

De High Line is een uniek project en één van de must do’s in New York. Het park is gemaakt op een in onbruik geraakte spoorweg (West Side Line) en is zo’n 2,3 kilometer lang. De lijn loopt van het Meatpacking District tot midden in de wijk Chelsea. De High Line is geïnspireerd op het Franse Promenade Plantée in Parijs dat meer dan 4 kilometer lang is. Terwijl je een wandeling maakt bevind je je zo’n 9 meter boven de grond wat een indrukwekkend uitzicht geeft, mede omdat er vooral laagbouw is in de buurt. Het pad is ideaal als je even wil joggen zonder de drukte van de stad. Op verschillende plaatsen kan je bankjes en zelfs ligzetels terugvinden om even te genieten van wat je rondom ziet. Ook eten en drinken is mogelijk op het traject. Het park is gratis te bezoeken.

Central Park

Midden in de stad omgeven worden door groen en rust, het kan in Central Park. Het stadspark in hartje New York heeft een oppervlakte van zo’n 350 hectare. Je kan er rustig keuvelen op een bankje langs de verschillende wandelpaden, naar het beroemde Kasteel van Belvedere gaan of langs de Strawberry Fields lopen tot je aan het monument komt ter ere van Beatle John Lennon. De New Yorkers kan je hier ook aan het werk zien tijdens hun dagelijkse jogging of meditatie tussen het groen. Het park verkennen doe je het best te voet of met de fiets.

Coney Island, één van de must do’s in New York bij goed weer

Coney Island ligt niet onmiddellijk in het centum van de stad New York, maar als je in de zomer enkele dagen langer in NYC verblijft is een bezoek naar Coney Island echt aan te raden. Coney Island ligt in het uiterste zuiden van Brooklyn en heeft een mooi strand aan de Atlantische Oceaan met redders in de zomermaanden. Het is vooral gekend om zijn legendarisch attractiepark dat in tientallen films te bewonderen was. Het park en de bekende pier kregen het hard te verduren tijdens de superstorm Sandy in 2012, maar in de zomer van 2013 ging het park terug open. Als je een bezoek plant naar Coney Island moet je zeker eens een hotdog gaan eten bij de wereldberoemde Nathan’s Hotdog. Het is hier dat men jaarlijks het wereldrecord hotdog eten probeert te verbeteren. Met de metro vanuit Manhattan doe je ongeveer 1 uur en 20 minuten tot aan Coney Island.

must do's in New York Coney island

Chinatown

Chinatown in Manhattan is misschien wel de meest levendige en kleurrijke wijk van New York. De vele goedkope restaurants, oosterse winkeltjes en straatverkopers zorgen ervoor de je ogen te kort komt in deze wijk. Deze Aziatische buurt in New York is niet de grootste van Amerika, want die ligt in San Francisco, maar ze is absoluut een must tijdens je verblijf. De beste restaurants kan je terugvinden van Grand Street naar Chatham Square en van Broadway tot voorbij de Bowery naar East Broadway. Breng ook een bezoek aan Columbus Park. Dit kleine park in Chinatown is altijd gezellig druk. De bevolking zingt en danst er, doet er aan yoga, de oude garde speelt mah-jongg, domino en andere spelletjes. Je kan ook een passeren langs de Eastern States Buddist of de Mahayana Buddist Temple. Je hebt in New York nog een aantal kleinere Chinese wijken.

Top of The Rock

Als je naar New York gaat voor de eerste keer kan je bijna niet anders dan eens een kijkje te gaan nemen op één van de observatiedeks van een hoog flatgebouw. Naast het wereldberoemde Empire State Building kan je ook kiezen voor de Top of the Rock (Comcast Building, Rockefeller Center). De building telt 70 verdiepingen en is 259 meter hoog. Je hebt een zeer mooi uitzicht op Central Park, Empire State Building en de Crysler Building. Ook het ritje met de lift naar boven is indrukwekkend. Je hebt een zeer mooi zicht op de liftschacht door het glazen plafond.

Staten Island Ferry

Wie wil er niet genieten van het uitzicht vanaf het Empire State Building, wandelen in het schijnsel van de neonlichten op Times Square of genieten van een voorstelling op Broadway? Wat veel mensen niet weten is dat de ideale plek om te genieten van het uitzicht op de skyline van de wereldstad geheel gratis is; namelijk vanaf de veerpont tussen Staten Island en Manhattan. Vetexbart nam de Staten Island Ferry en onderzocht wat de voor- en nadelen zijn van deze ferry dienst.

Brooklyn Bridge

De reusachtige hangbrug over de East River die Manhattan met Brooklyn verbindt is de Brooklyn Bridge. De brug is gebouwd in 1883 en is bijna 2000 meter lang. Als toerist is het altijd leuk om te wandelen over de brug of een fiets te huren. Je kan ook steeds de metro in Manhattan nemen en dan te voet terugkomen over de brug. Doe dit als het mogelijk is in de vooravond zodat je bij je terugkomst de skyline van Manhattan kan zien bij zonsondergang. Vanuit Manhattan kan je de brug op door het City Hall Park over te steken naar de brug. Neem bijvoorbeeld de metro bij Chambers St, Manhattan (onder andere A of C) en ga naar High St-Brooklyn Bridge station in Brooklyn. Van daar kan je te voet terug wandelen over de brug. 

must do's in New York brooklyn bridge

Wall Street

In het meest zuidelijke puntje van Manhattan ligt het Financial District, zeg maar de financiële hoofdstad van de wereld. Het is een belangrijke toeristische bestemming en één van de oudste ontwikkelde wijken van New York. Je kan er de New York Stock Exchange bewonderen op Wall Street, Brooklyn Brigde en de Trinity Church. Ook de bekende bronzen stier Charging Bull nabij Bowling Green ligt in het financiële hart van New York. Als je naar het Vrijheidsbeeld of Ellis Island wil is het ook hier dat je de ferry neemt vanaf de haven. Het Memorial Monument ter ere van de slachtoffers van de aanslagen van 11 september kan je hier vinden. Ten noorden van het monument staat de glimmende nieuwe One World Trade Center toren. Op werkdagen is het razend druk in deze wijk. Metro’s zijn volgepropt met bankiers in net kostuum en een taxi vinden is haast onmogelijk. ‘s Avonds en in het weekend voelt deze wijk dan weer verlaten aan. Het Financial District’s noordgrens wordt algemeen beschouwd als Chambers St. 

Times Square

Het legendarische Times Square dankt zijn naam aan de krant The New York Times die er vroeger zijn hoofdkantoor had. Times Square is een gigantisch plein in het midden van Manhattan, in de buurt van Broadway en 42nd St. Het plein is omgeven door reusachtige lichtreclames en neonverlichtingen. De musicalstraat Broadway loopt door Times Square. Verder kan je op het plein diverse souvenirwinkeltjes terugvinden, maar is er ook een M&M Store, H&M, het Hard Rock Cafe en een gigantische McDonalds. Een Belgisch café ligt net om de hoek. Het is ook hier dat met oudjaar duizenden mensen naar de gigantische glazen kerstbal komen kijken. Times Square is echt één van de plaatsen in the city die nooit slaapt. Via een korte wandeling in de noordelijke richting kom je via Columbus Circle in Central Park terecht. Daar kan je even ontsnappen aan het hectische Times Square.

must do's in New York central park
Winter in Central Park in New York City

Metropolitan

Ook dit is met zijn 2,5 miljoen kunstwerken één van de belangrijkste musea ter wereld. De collectie van The Met telt een zeer grote diversiteit. Van Vlaamse primitieven tot manuscripten uit de oudheid en Afrikaanse beelden. Zeker de moeite om te doen, al kom je in dit doolhof ogen tekort en geraak je er nooit door op één dag. Het Metropolitan ligt aan de rand van Central Park.

Baseball wedstrijd

Echte sportliefhebbers kunnen in sportland USA hun hart meer dan ophalen. Een erg geliefkoosd uitje tijdens een reis naar the Big Apple is dan ook vaak het bijwonen van één of andere sportmatch. Amerika lover en American football fan Rein gidst je in dit artikel door de populairste sportwedstrijden in New York.

Vrijheidsbeeld

Als je New York zegt zeg je in één adem ook Vrijheidsbeeld. Statue of Liberty is hét symbool van de Big Apple. Jaarlijks brengen enkele miljoenen toeristen haar een bezoekje. Het beeld (zo’n 46 meter hoog) was een cadeau van Frankrijk. Het waren de Amerikanen die er later een sokkel voor maakten (47 meter). In haar linkerhand houdt ze een bord met de datum van de onafhankelijkheidsverklaring vast, in de rechterhand een toorts. Het Vrijheidsbeeld verwelkomt iedereen: van terugkerende Amerikanen, toeristen tot immigranten. Ze was immers het eerste dat vele Europese immigranten te zien kregen als ze na een lange reis aankwamen in de Verenigde Staten. Als je mooie foto’s wil neem je het best de gratis Staten Island Ferry van Manhattan naar Staten Island. Je komt dan vlak langs het Vrijheidsbeeld en je kan vanaf de ferry prachtige foto’s maken. Voor een echt bezoek aan het Vrijheidsbeeld boek je best een toer met één van de cruise-maatschappijen

SoHo

SoHo, de afkorting van South of Houston, is een trendy en hippe wijk in Manhattan. Het is één van de leukste plekjes in New York. De vele exclusieve winkels en kunstgalerijen zorgen dat SoHo enkele prachtige winkelstraten telt met kasseiwegen die ondertussen ook zijn beschermd als monument (stadsgezicht). In SoHo kan je enkele grote conceptstores terugvinden waar het altijd zeer druk is. De straten met de gietijzeren gevels zijn wondermooi om door te slenteren. Je kan heel wat cafés en restaurants terugvinden in SoHo. Wijken NoHo (North of Houston) en LoLiTa (North of Little Italy) zijn ook erg gezellig en volop in opmars. Hier kan je de kleinere, exclusieve boetieks terugvinden van de rokjes van Marc Jacobs tot de handtassen van Michael Kors.

Bryant Park

Bryant Park is een zeer leuk park in het centrum van Manhattan met de New York Library als blikvanger. Het park, gelegen aan 6th Avenue en 42nd St, is een groene oase omgeven door hoge wolkenkrabbers. In de zomermaanden krioelt het van de mensen in het park op The Great Lawn. Overal staan stoelen en tafeltjes rond de fontein, terwijl de jongeren in het perfect gemaaide gras liggen. Er zijn enkele kiosken waar je een drankje en een snack kan kopen. Ook is er een buitenafdeling van de bibliotheek. In de ‘leeshoek’ in het park kan je een boek uit de rekken nemen en rustig genieten in het zonnetje. Iedere bezoeker kan ook gratis internetten in het park. In de wintermaanden staat er dan weer een grote skipiste in het park.

The Vessel

Hudson Yards is één van de jongste wijken van Manhattan en meteen één van de opkomende must-do’s van New York City. Een deel van deze hypermoderne wijk is nog in aanbouw maar het eerste gedeelte is in 2019 voltooid en een absolute must see tijdens je trip. Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden is een bouwwerk genaamd The Vessel. Dit gebouw in de vorm van een bijenkorf bestaat uit een netwerk van trappen en verbindende platforms. In totaal kun je in deze bijzondere combinatie van gebouw en kunstwerk 15 verdiepingen bedwingen. Het werk telt 154 trappen met maar liefst 2500 treden.

Bushwick

Street art in Bushwick is echt wel pretty big! Lege muren zijn er in de wijk in Brooklyn niet veel te vinden en waar je ook gaat of staat kom je prachtige kunstwerken tegen van grote internationale kunstenaars zoals Banksy of Shepard Fairy, maar ook de Gentse ROA is er uiteraard terug te vinden. ‘Bushwick is one of the most photogenic neighborhoods in New York’. In de wijk vind je niet alleen muurschilderingen en graffiti, maar ook tientallen kunstgalerijen en creatieve studio’s.

must do's in New York bushwick

Roosevelt Island

Roosevelt Island – een klein eiland in het midden van de East River dat bij Manhattan hoort – wordt door de echte New Yorkers absoluut niet massaal bezocht, en ook de miljoenen jaarlijkse toeristen laten het mini-eilandje maar al te vaak links liggen. Je kan het eiland eigenlijk het makkelijkst bereiken via de iconische luchttram. De herkenbare rode gondel brengt je – dag en nacht – in slechts drie minuten van Tramway Plaza in de Upper East Side van Manhattan naar Roosevelt Island. Op een bepaald moment bengel je zo’n 75 meter boven de rivier. 

Broadway

Relaxen is niet enkel de opperste rust opzoeken, maar ook heerlijk wegdromen tijdens één of andere theatervoorstelling in de buurt van het drukke Times Square. In het Broadway Theatre District vind je niet alleen de beroemde theaters met de topproducties, maar ook diverse cinema’s, trendy bars, hippe restaurants en hotels. Heb je de kans om eens een première mee te maken van een Hollywood kaskraker is het aan te raden om een kijkje te nemen langs de rode loper en kennis te maken met de sterren van het witte doek. Te midden in deze chaos vind je de Saint Patrick’s Cathedral, genoemd naar de patroonheilige van Ierland.

Guggenheim

Het Guggenheim Museum is één van de meest indrukwekkende musea en ook één van de onmisbare must do’s in New York. Het museum op 5th Avenue (naast Central Park) heet voluit het Solomon R. Guggenheim Museum en is één van de zes Guggenheim musea in de wereld. Er is vooral moderne schilderkunst vanaf de twintigste eeuw te bewonderen. Er is een grote collectie aan Amerikaanse popart, maar ook werken van bijvoorbeeld Picasso zijn te zien in het Guggenheim.

Fifth Avenue

5th Avenue is één van de bekendste straten in New York. Ze loopt van het noorden van Washington Square Park door Midtown, langs Central Park tot in de Bronx. 5th Avenue is in de eerste plaats een winkelstraat, met één van de duurste huurprijzen ter wereld. Grote conceptstores zoals Chanel en Prada trekken dagelijks duizenden bezoekers. Er zijn ook heel wat toeristische bezienswaardigheden te vinden op 5th Avenue. Zo zijn er het Empire State Building en St. Patrick’s Cathedral. Meer noordelijk gelegen zijn er enkele interessante musea zoals het Metropolitain Museum en het Guggenheim Museum. Dat stuk van 5th Avenue noemt met ook wel Museum Mile. Eén van de bekendste, maar tevens onbetaalbare hotels van New York ligt aan 5th Avenue. Het Plaza Hotel was het decor van tientallen films (zoals Crocodile Dundee) en presidenten en staatshoofden logeerden hier maar al te graag.

MoMa

Het meest befaamde en toonaangevende museum voor moderne kunst ter wereld is zeker het MoMa, het Museum of Modern Art. Alle takken van de kunstladder zijn hier aanwezig. Van fotografie, film, architectuur tot natuurlijk en voornamelijk de twintigste eeuwse schilder- en beeldhouwkunst. Van Gogh, Monet, Andy Warhol en Picasso zijn maar enkele namen van kunstenaars die hier tentoongesteld worden.

One World Observatory

Het One World Trade Center is met zijn 541 meter het hoogste gebouw van New York en met uitbreiding van het hele Amerikaanse continent. One World Observatory is open voor het publiek sinds mei 2015. In de lift van het One World Observatory krijg je aan de hand van een timelapse videofragmenten van de geschiedenis van New York te zien. Bij aankomst heb je nog een kort filmpje waarna de wand omhoog gaat en je misschien wel het mooiste uitzicht van the Big Apple krijgt (verdiepingen 100, 101 & 102). Je kan hier niet naar buiten, want alles speelt zich af in het gebouw en achter glas. Je krijgt wel een fantastisch 360° NYC view.

Saint Patricks Cathedral

Deze prachtige neo-gotische Saint-Patricks kathedraal op 5th Avenue (50th St) is één van de grootste ter wereld en dé grootste katholieke kerk van de Verenigde Staten. Het gebouw is 110 meter lang en 58 meter breed.  Het schip van de kathedraal is 36 meter hoog en 16 meter breed. De twee spitse torens zijn ruim 100 meter hoog. De voorzijde heeft drie prachtige bronzen deuren, goed voor samen 9 ton aan gewicht. Jaarlijks trekt deze bezienswaardigheid zo’n 3,2 miljoen bezoekers. Er zijn 2200 zitplaatsen voorzien. Je kan de kathedraal bereiken via het metrostation Rockefeller Station.

Tip: een echte New Yorker als gids

Via de nieuwe Nederlandse startup Hi hi kan je een echte local ‘huren’ om je rond te leiden om de echte must do’s in New York te ontdekken. Een real New Yorker brengt je -in samenspraak- naar de coolste plekjes van de stad. Je kan al gidsen vinden vanaf slechts 12,50 euro per uur.

Welke zijn jouw must do’s in New York City?


Kijk ook eens naar dit:

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.