Verborgen schatten van Vilvoorde: van paardensteak tot street art

11 min.

Laatste update 18 juli

Onlangs hebben we enkele dagen doorgebracht in het verrassende Vilvoorde. Deze stad wordt wellicht niet direct gezien als een typische bestemming voor een citytrip, maar dat is volledig onterecht. Zo bewonderden we per fiets street art, genoten we van een lokale culinaire specialiteit en maakten we een ontspannende rit met de Waterbus.

Naar Vilvoorde met de trein

Het is het beste om je citytrip in Vilvoorde te beginnen bij het station. De stad is gemakkelijk bereikbaar met de trein, met directe verbindingen vanuit Brussel (10 minuten), Antwerpen (30 minuten) en Mechelen (10 minuten).

Aan het Stationsplein kan je een Blue Bike ontlenen om Vilvoorde al fietsend te ontdekken of je stapt in een kwartiertje naar de Grote Markt.

Hotspots in Vilvoorde die je niet mag missen tijdens je citytrip

Street art

Vilvoorde is met zijn kleurrijke street art eigenlijk een groot openluchtmuseum. Begin je tocht te voet of per fiets aan het station en laat je verrassen door de meer dan 70 kunstwerken die je doorheen de stad kan spotten. Direct buiten het station bewonder je een muurschildering van het Brusselse duo Jérôme en Antoine.

Terwijl je door de stad dwaalt, kom je ook street art van de beroemde Gentenaar ROA tegen, bekend om zijn dode dieren die je ook in steden als New York en Londen ziet. En mis de gigantische eyecatcher van de Portugees Bordalo op de gevel van een internaat niet – zijn enige werk in België!

Download zeker de Street Art City App op je smartphone!

Vilvoorde is misschien geen typische bestemming voor een citytrip, maar deze diverse stad aan het water heeft genoeg te bieden voor een boeiend weekend.

Bart

Waterbus

Schijnt het zonnetje? Rep je dan naar de wandelboulevard Steenkaai langs het kanaal en neem de Waterbus voor een relaxed uitstapje naar Brussel. De Waterbus is echt een unieke manier om stressvrij tussen Vilvoorde en de hoofdstad te reizen. De trip naar Brussel duurt ongeveer een uur als je afstapt bij de halte Sainctelette. De boot vaart vanaf begin mei tot eind oktober iedere weekdag tussen 9u tot 18u en in de zomermaanden zelfs iedere dag! Een enkel ticket kost je zo’n € 3,5 en voor je fiets betaal je € 1 extra. Aan boord kan je ook allerlei drankjes bestellen.

We stapten van de Waterbus en waren in 15 minuten bij de bruisende Brusselse Sint-Katelijnewijk. Perfect voor een aperitiefje op een van de vele terrasjes – een ideale aanvulling op je bezoek aan Vilvoorde. Of misschien maak je wel een uitstapje naar Vilvoorde wanneer je Brussel bezoekt, dat kan ook natuurlijk!

Bart

Groen Vilvoorde

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar Vilvoorde is een behoorlijk groene stad. Zo zijn er 8 parken met het cultuurhistorisch Park Drie Fonteinen – met een oppervlakte van meer dan 50 hectare – als echte blikvanger. Steek daarvoor de iconische Salangaanbrug over. Wandel door het park en geniet van een mix van een historische Franse tuin, een Engels landschapspark en zelfs een Japanse tuin.

De Japanse tuin is het resultaat van de langdurige band tussen zustersteden Vilvoorde en de Japanse stad Komatsu, die op zijn beurt een Vlaamse rozentuin heeft om te bewonderen.

In de zomer is het zalig op het terras van brasserie De Drie Fonteinen, midden in het groene park met uitzicht op de Franse tuin. Je Aperolletje smaakt er nog beter dan elders.

Bart

Is er nog meer?

Iedere woensdagochtend komt de stad tot leven met de woensdagmarkt op de Rooseveltlaan, waar je vooral groenten, fruit en kleding kan shoppen. Wie ook op andere dagen wil winkelen kan dat in Vilvoorde vooral in de Guldenschaapstraat, de Varkensmarkt en de Leuvensestraat die enkele jaren geleden helemaal zijn heringericht.

In 2018 kocht de stad de Asiat-site. Dat is een voormalig militair terrein tussen het kanaal en de Mechelsesteenweg. De locatie werd omgevormd tot een ontmoetingsplek met een ietwat alternatieve sfeer, waar ook regelmatig optredens en concerten plaatsvinden.

Vlak bij, langs de Zenne, krijg je ook een prachtig uitzicht op de koeltorens van een elektriciteitscentrale, de vroegere Verbrande Brug.

Bart

Vroeger werd Vilvoorde vaak geassocieerd met bedrijven zoals Renault of Forges de Clabecq. Hoewel deze grote industrieën niet meer in de stad zijn, is een deel van het industriële erfgoed wel bewaard gebleven. Het Industrieel Straatmuseum geeft je de mogelijkheid om het verleden van Vilvoorde’s industrieel erfgoed te herbeleven door middel van een fietstocht langs oude machines.

Eten & Drinken in Vilvoorde

🥄 Vilvoorde heeft heel wat lekkere adresjes, vooral op en in de directe omgeving van de Grote Markt. Die werd enkele jaren geleden volledig opgewaardeerd. Blikvanger is de gigantische houten luifel die een deel van het Marktplein overkapt en de verfrissende fonteintjes in het midden van het plein.

Tante Germaine

Tante Germaine, gelegen nabij de Grote Markt, heeft een bescheiden gevel die je gemakkelijk voorbij kan lopen zonder te weten dat erachter een uitstekend restaurant schuilt. Hier geniet je van heerlijke gerechten uit de Brusselse grootmoeders keuken, waar alles van de frietjes tot de mayonaise vers bereid wordt. Wij kozen er voor een portie balletjes in tomatensaus en de beroemde paardenbiefstuk, een gerecht waar Vilvoorde om bekend staat.

De inwoners van Vilvoorde staan bekend als Pjeirefretters. Door de nabijheid van Brussel was er in de stad weinig ruimte voor groot vee, maar paarden waren er vroeger wel in overvloed. Ze werden als werkdieren langs de Zenne en het kanaal Brussel-Schelde ingezet. De paarden vonden hun rust- en drinkplaatsen in Vilvoorde. Zodra ze niet meer konden werken, eindigden ze vaak in de pan van de Vilvoordenaars. Een traditie waar je in heel wat restaurants nog steeds van kan proeven.

Bart

Capo Nata

Als je tijdens je bezoek aan Vilvoorde zin hebt in Italiaans eten, dan moet je zeker eens langs restaurant Capo Nata op de Grote Markt gaan. Hun pizza’s zijn om je vingers bij af te likken. In de zomer is het trouwens heerlijk vertoeven op hun terras, perfect voor een aperitiefje onder een stralende zon.

Brasserie Canal

Iets buiten het centrum bevindt zich Brasserie Canal. Zoals de naam al doet vermoeden ligt het vlak langs het kanaal en op enkele meters van de opstaphalte voor de Waterbus. Hier kan je lekker lunchen en dineren in een gezellig kader. Op warme dagen is er geen betere plek om van op het terras aan het water te genieten van een streekbiertje of een van de suggestiewijnen van de kaart.

Nog enkele (lekkere) aanraders

  • Restaurant De Kuiper is ook bekend om de Vilvoordse specialiteit: paardensteak. Dat serveren ze al sinds 1859 | Vissersstraat 51
  • M by Mickels is gespecialiseerd in foodsharing en een lekker wijntje! | Jean Baptiste Nowélei 21
  • Brasserie Guzman ligt in het hartje van Vilvoorde en is perfect voor lunch en een drankje | Parkstraat in het Hanssenspark
  • Bij Tearoom Fabri kan je onder andere terecht voor een lekker gebakje of panini | Leuvensestraat 54
  • Ontbijten en lunchen doe je bij Sweety Cake | Lange Molenstraat 60
  • Coffee time? Koffiebar Stoom is de place to be | Bergstraat 5
  • Het 13de Gebod is een bruin kroegje – de oudste en kleinste café van de stad – waar je ook eenvoudige snacks kan eten | Grote Markt 13

Overnachten in een tuchthuis

Niet ver van Brasserie Canal ligt Het Tuchthuis of de Korrektie, zoals veel Vilvoordenaren het nog steeds noemen. Gebouwd aan het einde van de 18e eeuw, was het een van de modernste gevangenissen. Toch stonden kleine cellen, overbevolking en weinig daglicht er decennialang centraal. Meer dan een eeuw lang diende het complex als militaire gevangenis en opleidingscentrum voor soldaten, en het werd ook gebruikt als werkplaats voor verschillende stadsdiensten. Via een Augmented Reality (AR) ervaring kan je Het Tuchthuis volledig gratis en op ieder moment bezoeken!

🛎️ LOGEERTIP: nu is Het Tuchthuis omgebouwd tot een modern hotel. The Lodge Vilvoorde heeft een boeiende geschiedenis en ligt op loopafstand van de Grote Markt. Wij sliepen er een nachtje en genoten er van een heerlijk ontbijtbuffet. Boek er een kamer vanaf € 102 per nacht.

Citytrip Vilvoorde praktisch

Wil je nog wat extra informatie om jou citytrip naar Vilvoorde tot helemaal in de puntjes te plannen? Neem dan een kijkje op de gloednieuwe website van de toeristische dienst.

Plan jij je volgende citytrip naar Vilvoorde al? Laat het ons weten via onze socials.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.