34 x helemaal gratis in Antwerpen

14 min.

Laatste update 17 juli

Een stedentrip naar Antwerpen -sowieso de leukste stad van Vlaanderen, geef toe- kan net als iedere ander bezoek aan een Europese stad wel eens een serieuze hap uit je reisbudget betekenen. Je wil immers op een korte tijd zoveel mogelijk interessante dingen bezoeken en meemaken. Dat kan met een georganiseerde tour of misschien trek je liever zelf op pad? Om er voor te zorgen dat je niet met een financiële kater terug naar huis moet, bokste ik een handig artikel in elkaar. Een lijstje met 34 dingen, helemaal gratis in Antwerpen.

100% gratis in Antwerpen

Sint-Annatunnel

Ga naar de Sint-Annatunnel (de Voetgangerstunnel in de volksmond) en loop (of fiets) via de houten roltrappen van de rechter naar de linkeroever van ‘t Stad. Vanaf Linkeroever kan je de prachtige skyline van Antwerpen bewonderen.

Panoramaterras

Wil je het mooiste uitzicht over Antwerpen? Dan kan je helemaal gratis naar het panoramaterras op de tiende verdieping van het Museum aan de Stroom (MAS) op het Eilandje. Het museum zelf en de exposities zijn niet gratis.

Prachtige zonsondergang

Kijk vanop één van de wandelterrassen (Zuider- of Noorderterras) naar een prachtige zonsondergang aan de Schelde en zie hoe vervolgens de Lichtjes van ‘t Scheld oplichten.

Plantentuin

Wandel door Den Botanieken Hof (of Plantentuin) aan de Leopoldstraat! Tijdens een drukke shopnamiddag is dit een leuk rustpunt om even uit te blazen.

gratis in antwerpen botanische tuin
Ontsnap aan de dagelijkse stress in de kleine Botanische Tuin.

Middelheimmuseum

Ga naar het gratis openlucht Middelheimmuseum dat zo’n 400 kunstwerken telt. Ontdek beelden van grote namen zoals Panamarenko of Auguste Rodin. Je kan het museum bereiken via één van de negen ingangen. Zomaar, helemaal gratis in Antwerpen.

Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal

Een bezoek aan de iconische Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal is gratis voor alle inwoners van de provincie Antwerpen en kinderen jonger dan 12 jaar. Alle andere bezoekers betalen 6 euro.

Wil je na een dagje Antwerpen overnachten in het centrum van ‘t Stad? Dan raden wij je Citybox Antwerpen aan -een gloednieuw lowbudget hotel- op enkele minuten van het Centraal Station en de Meir. Je kan er zelf de hele dag door inchecken aan de terminal én je kan lang uitslapen, want uitchecken hoeft pas om 12 uur. Een kamer heb je er al vanaf 49 euro per nacht.

Artiestenmis

Ga op een zondag of feestdag om 11u30 naar de Artiestenmis in de schitterende Carolus Borromeuskerk op het Hendrik Conscienceplein, één van de gezelligste pleintjes van Antwerpen. Je kan genieten van een leuk concert én het interieur van de prachtige kerk bewonderen.

Het Begijnhof

Maak een wandeling over de 16de eeuwse kasseienstraatjes en ontdek de huisjes van Het Begijnhof en de bijhorende kleine Sint-Catharinakerk. Zo’n dertig jaar geleden (in 1986) overleed het laatste Antwerpse begijntje.

NIET gratis in Antwerpen: mijn 25 (!) favoriete bruine kroegen in Antwerpen.

Chinatown

In Antwerpen vind je ook een klein stukje Chinatown terug in de Van Wesenbekestraat. Buiten de Chinese, Thaise en Filipijnse winkels en restaurants heb je er sinds 2010 ook een mooie Chinese toegangspoort.

Fo Guang Shantempel

In diezelfde Vanwezebekestraat kan je op het nummer 61 iedere dag (behalve op vrijdag) de boeddhistische Fo Guang Shantempel met zijn kaarsen, beelden en bloemen bezoeken.

Street art

Ga street art spotten. Die vind je overal in Antwerpen, maar vooral in de wijk Berchem. Ja vindt meer dan 300 kunstwerken op een stadskaar via het platform StreetArtwerpenaar.

Het Steen

Het Steen is het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen en ligt aan de Schelde. Vroeger vond je er het Scheepvaartmuseum terug, maar nu is Het Steen voorbehouden voor kleine en grote bezoekers vanaf 6 jaar.

De Vlaaikesgang

Haal je fototoestel boven en wandel door het pittoreske en schilderachtige steegje De Vlaaikesgang (sinds 1591) te midden van de drukke stad. De gang kan je makkelijk betreden via de ingang aan de Oude Koornmarkt 16.

Paardenpoortje

Nog zo’n klein, maar gezellig straatje is het fotogenieke Paardenpoortje (of de Paardekensgang) tussen de huizen van de Willem Lepelstraat op ‘t Zuid.

Vogelenmarkt

De Vogelenmarkt (Vogeltjesmarkt bij de Nederlanders) is een echt begrip in Antwerpen! Iedere zondag kan je vanaf 8u tot 13u rondom de straten en pleinen van het Theaterplein de marktkramers er hun koopwaar ontdekken. Waar vroeger de meeste standhouders vogels, pluimvee of knaagdieren verkochten maakt dat momenteel maar een klein deel van de markt meer uit.

Vreemdelingenmarkt

Op zaterdag is er op de Oudevaartplaats dan weer de wekelijkse Vreemdelingenmarkt. Op deze exotische zaterdagmarkt kan je van 08u tot 16u vooral terecht voor Turkse, Marokkaanse en zuiderse gerechten en ingrediënten, maar er staan ook lokale handelaars.

Hobokense Polder

Wil je de rust opzoeken en ontsnappen aan de drukte van de stad? Ga dan genieten in de Hobokense Polder. In een Scheldebocht kom je meer dan 500 verschillende planten tegen. Er zijn heel wat bewegwijzerde wandelingen terug te vinden en ook rolstoelgebruikers kunnen hier terecht.

Wil je buiten deze Gratis in Antwerpen-lijst nog meer van de stad ontdekken? Dan vind je massa’s pareltjes in deze ultieme gids.

Het Havenhuis

Er zijn heel wat voor- en tegenstanders van dit hippe bouwwerk, maar ik vind het prachtig en Instagram worthy! Het Havenhuis is de hoofdzetel van het Antwerpse Havenbedrijf en is van de hand van de wereldbekende architecte Zaha Hadid. Zet je op een van de banken langs het nabijgelegen Suez- of Kattendijkdok en geniet van deze nieuwe architecturale parel. En dat allemaal helemaal gratis is Antwerpen.

gratis in antwerpen
Fiets of wandel zeker langs het iconische Havenhuis op Het Eilandje.

Stadsfeestzaal

Gratis in Antwerpen winkelen kan jammer genoeg niet en ook al hou je niet van shoppen, toch is de Stadsfeestzaal aan de Meir de moeite waard om even halt te houden. De Stadsfeestzaal werd in 1908 gebouwd, maar werd in 2000 grotendeels vernield door een brand en sinds 2007 is het shoppingcenter totaal gerenoveerd. Je kan er de prachtige koepel met bladgoud, de traphal, het originele marmer en eiken parketvloer bewonderen.

Stadspark

Kom tot rust in het 14 hectare groot driehoekige Stadspark, een bescherm monument in de Antwerpse binnenstad. Ideaal om met kinderen op de bankjes of speeltuigen even te ontspannen uit de drukke stad.

Gratis musea

(update – de gratis woensdagen zijn afgeschaft) De meeste musea in Antwerpen zijn betalend, maar iedere laatste woensdag van de maand kan je onder andere in het MAS volledig gratis een kijkje nemen. Ook het Rubenshuis, het Rockoxhuis, het Museum Mayer van den Bergh, het Museum Vleeshuis, het Letterenhuis en het Museum Plantin-Moretus zijn dan helemaal gratis toegankelijk. Meer info.

Nog meer gratis in Antwerpen?

Nachtegalenpark

Bezoek de beelden, eeuwenoude kastelen, bijzondere bomen en de prachtige tuinen in het Nachtegalenpark, een groot bebost gebied in het zuiden van de stad.

Antwerp Museum App

Download de gratis Antwerp Museum App (iOS en Android), dat zijn alle Antwerpse musea in één app. Deze app is de ideale gids tijdens uw bezoek aan de Antwerpse musea en de stad.

Strand van Sint-Anneke

In de zomer is het bij mooi weer altijd gezellig druk aan het Strand van Sint-Anneke (Sint-Annastrand) op Linkeroever. Een zwembroek mag, maar let op! Zwemmen in de Schelde is wel verboden. Ook in de winter kan je er trouwens lekker uitwaaien.

Cogels-Osylei

Liefhebber van architectuur? Wandel dan langs enkele prachtige art nouveau gebouwen in de Cogels-Osylei en enkele zijstraten in de

De wijk Zurenborg bezoeken. Ook dat is helemaal gratis in Antwerpen. Meer info?

De Zwarte Panter

Kunstgallerij De Zwarte Panter is een begrip in Antwerpen. Het is de oudste nog actieve galerij in Vlaanderen en er zijn vaak tentoonstellingen, boekvoorstellingen of film- en concertavonden. De Zwarte Panter is open van donderdag tot en met zondag van 13u30 tot 18u00.

Zoo Antwerpen
Het prachtige Centraal Station op de achtergrond. Foto genomen vanuit de ZOO.

Antwerpen Centraal Station

Ikzelf vind het één van de mooiste stations ter wereld: Antwerpen Centraal Station. De huidige Midden-Statie werd sinds 1905 in gebruik genomen, en helemaal gratis in Antwerpen te bezoeken. Deze plek kan zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan ‘t Stad. Hou je camera alvast in de aanslag!

Rubensmarkt

Ieder jaar heb je tijdens de Antwerpse versie van Moederdag (op 15 augustus) de bekende Rubensmarkt in de Antwerpse binnenstad. De tientallen standhouders zijn uitgedost in middeleeuwse kledij en verkopen eten en drinken, antiek en prullaria. De entree is helemaal gratis, maar wat je koopt, eet en drinkt uiteraard niet.

Sint-Pauluskerk

Wat ooit één van de rijkste en machtigste kerken was uit de 17de eeuw doet nu dienst als parochiekerk van het Schipperskwartier. Je kan de Sint-Pauluskerk gratis dagelijks van april tot en met oktober bezoeken (14u tot 17u). Je vind er heel wat beeldhouwstukken en werk van Rubens himself. De schatkamer kan je ook bekijken, maar een toegangsticket kost 1 euro.

Harmoniepark

Het vroegere -ietwat- troosteloze Harmoniepark werd een tijd geleden helemaal opgeknapt en het Harmoniegebouw kreeg wat extra kleur dankzij enkele straatartiesten. Bij mooi weer is het gezellig druk op de bankjes en speeltuigen.

Grote Markt

Zet je op een terrasje met een Antwerps Bolleke Koninck (oké, da’s niet echt gratis) of op een bankje (100% free) en geniet van de gebouwen en monumenten op de Grote Markt van Antwerpen. Je hebt er het Stadhuis, de Brabofontein en verschillenden prachtige gildehuizen.

Nello & Patrasche

Ga zeker langs bij het gloednieuwe beeld van Nello & Patrasche op de Handschoenmarkt, vlakbij de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Nello en zijn hond zijn de hoofdpersonages uit de roman A Dog of Flanders uit 1872. Het duo moet heel wat buitenlandse toeristen naar Antwerpen lokken. Vooral in Japen zijn ze helemaal weg van het verhaal. En vooral, helemaal gratis in Antwerpen.

gratis zomer antwerpen
De waterpartijen in Park Spoor Noord. Ideaal op warme zomerdagen én met eigen drankje, helemaal gratis in Antwerpen!

Het Schoonselhof

Een begraafplaats is niet meteen de meest aantrekkelijke toeristen hotspot. Het Schoonselhof is echter een uitzondering. Het is een mooi park om te wandelen en hier hebben heel wat bekende Antwerpenaren hun laatste rustplaats.

Park Spoor Noord

Park Spoor Noord aan Den Dam is een erg toffe plek, zeker in de zomer. Je kan er barbecueën, sporten, chillen in het park of pootjebaden in de fonteinen. Voor skaters en bmxers is er een skatebowl aangelegd met een fullpipe. Altijd leuk voor nieuwsgierige toeristen.

Heb jij nog toffe gratis in Antwerpen tips?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.