27 x gratis in Antwerpen

Een stedentrip naar Antwerpen – sowieso de leukste stad van Vlaanderen, geef toe – kan net als iedere ander bezoek aan een Europese stad wel eens een serieuze hap uit je reisbudget betekenen. Je wilt immers op een korte tijd zoveel mogelijk interessante dingen bezoeken en meemaken. Om er toch een beetje voor te zorgen dat je niet met een mega financiële kater terug naar huis moet, maar toch de leukste bezienswaardigheden niet moet missen bokste ik samen met de hulp van een heleboel rasechte Sinjoren een handig lijstje in elkaar. Een lijstje met 27 dingen, helemaal gratis in Antwerpen.

De lichtshes oep de Schelde

den beiord van den tore

mensen oep een baenk

een onslivrouke, en de Vlaaikesgaenk

de straat waar ‘k vruger katteke spelde. – Antwarpe, De Strangers

Brabo met stadhuis op Grote Markt Antwerpen

100% gratis in Antwerpen

 • Ga naar de Sint-Annatunnel (de Voetgangerstunnel in de volksmond) en loop (of fiets) via de houten roltrappen van de rechter naar de linkeroever van ‘t Stad. Vanaf Linkeroever kan je de prachtige skyline van Antwerpen bewonderen.
 • Wil je het mooiste uitzicht over Antwerpen? Dan kan je helemaal gratis naar het panoramaterras op de tiende verdieping van het Museum aan de Stroom (MAS) op het Eilandje. Het museum zelf en de exposities zijn niet gratis.
 • Kijk vanop één van de wandelterrassen (Zuider- of Noorderterras) naar een prachtige zonsondergang aan de Schelde en zie hoe vervolgens de Lichtjes van ‘t Scheld oplichten.
 • Wandel door Den Botanieken Hof (of Plantentuin) aan de Leopoldstraat! Tijdens een drukke shopnamiddag is dit een leuk rustpunt om even uit te blazen.
 • Ga naar het gratis openlucht-Middelheimmuseum dat zo’n 400 kunstwerken telt. Ontdek beelden van grote namen zoals Panamarenko of Auguste Rodin. Je kan het museum bereiken via één van de negen ingangen.
 • Een bezoek aan de iconische Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal is gratis voor alle inwoners van de provincie Antwerpen en kinderen jonger dan 12 jaar. Alle andere bezoekers betalen 6 euro.
 • Ga op een zondag of feestdag om 11u30 naar de Artiestenmis in de schitterende Carolus Borromeuskerk op het Hendrik Conscienceplein, één van de gezelligste pleintjes van Antwerpen. Je kan genieten van een leuk concert én het interieur van de prachtige kerk bewonderen.
 • Maak een wandeling over de 16de eeuwse kasseienstraatjes en ontdek de huisjes van Het Begijnhof en de bijhorende kleine Sint-Catharinakerk. Zo’n dertig jaar geleden (in 1986) overleed het laatste Antwerpse begijntje.

Mijn favoriete bruine kroegen: deel 1 | deel 2

 • In Antwerpen vind je ook een klein stukje Chinatown terug in de Van Wesenbekestraat. Buiten de Chinese, Thaise en Filipijnse winkels en restaurants heb je er sinds 2010 ook een mooie Chinese toegangspoort.
 • In diezelfde Vanwezebekestraat kan je op het nummer 61 iedere dag (behalve op vrijdag) de boeddhistische Fo Guang Shantempel met zijn kaarsen, beelden en bloemen bezoeken.
 • Het Steen is het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen en ligt aan de Schelde. Vroeger vond je er het Scheepvaartmuseum terug, maar nu is Het Steen voorbehouden voor kleine en grote bezoekers vanaf 6 jaar.
 • Haal je fototoestel boven en wandel door het pittoreske en schilderachtige steegje De Vlaaikesgang (sinds 1591) te midden van de drukke stad. De gang kan je makkelijk betreden via de ingang aan de Oude Koornmarkt 16.
 • Nog zo’n klein, maar gezellig straatje is het fotogenieke Paardenpoortje (of de Paardekensgang) tussen de huizen van de Willem Lepelstraat op ‘t Zuid.
Antwerpen21
Kathedraal Antwerpen vanaf Linkeroever
 • De Vogelenmarkt (Vogeltjesmarkt bij de Nederlanders) is een echt begrip in Antwerpen! Iedere zondag kan je vanaf 8u tot 13u rondom de straten en pleinen van het Theaterplein de marktkramers er hun koopwaar ontdekken. Waar vroeger de meeste standhouders vogels, pluimvee of knaagdieren verkochten maakt dat momenteel maar een klein deel van de markt meer uit.
 • Op zaterdag is er op de Oudevaartplaats dan weer de wekelijkse Vreemdelingenmarkt. Op deze exotische zaterdagmarkt kan je van 08u tot 16u vooral terecht voor Turkse, Marokkaanse en zuiderse gerechten en ingrediënten, maar er staan ook lokale handelaars.
 • Ook al hou je niet van shoppen, toch is de Stadsfeestzaal aan de Meir de moeite waard om even halt te houden. De Stadsfeestzaal werd in 1908 gebouwd, maar werd in 2000 grotendeels vernield door een brand en sinds 2007 is het shoppingcenter totaal gerenoveerd. Je kan er de prachtige koepel met bladgoud, de traphal, het originele marmer en eiken parketvloer bewonderen. • Kom tot rust in het 14 hectare groot driehoekige Stadspark, een bescherm monument in de Antwerpse binnenstad. Ideaal om met kinderen op de bankjes of speeltuigen even te ontspannen uit de drukke stad.
 • De meeste musea in Antwerpen zijn betalend, maar iedere laatste woensdag van de maand kan je onder andere in het MAS volledig gratis een kijkje nemen. Ook het Rubenshuis, het Rockoxhuis, het Museum Mayer van den Bergh, het Museum Vleeshuis, het Letterenhuis en het Museum Plantin-Moretus zijn dan helemaal gratis toegankelijk.
 • Download de gratis Antwerp Museum App (iOS en Android), dat zijn alle Antwerpse musea in één app. Deze app is de ideale gids tijdens uw bezoek aan de Antwerpse musea en de stad.
 • In de zomer is het bij mooi weer altijd gezellig druk aan het Strand van Sint-Anneke (Sint-Annastrand) op Linkeroever. Een zwembroek mag, maar let op! Zwemmen in de Schelde is wel verboden 🙂 Ook in de winter kan je er trouwens lekker uitwaaien.

 • Liefhebber van architectuur? Wandel dan langs enkele prachtige art nouveau gebouwen in de Cogels-Osylei en enkele zijstraten in de Antwerpse wijk Zurenborg. Meer info?
 • Kunstgallerij De Zwarte Panter is een begrip in Antwerpen. Het is de oudste nog actieve galerij in Vlaanderen en er zijn vaak tentoonstellingen, boekvoorstellingen of film- en concertavonden. De Zwarte Panter is open van donderdag tot en met zondag van 13u30 tot 18u00.
 • Ikzelf vind het één van de mooiste stations ter wereld: Antwerpen Centraal Station. De huidige Midden-Statie werd sinds 1905 in gebruik genomen. Deze plek kan zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan ‘t Stad. Hou je camera alvast in de aanslag!
 • Ieder jaar heb je tijdens de Antwerpse versie van Moederdag (op 15 augustus) de bekende Rubensmarkt in de Antwerpse binnenstad. De tientallen standhouders zijn uitgedost in middeleeuwse kledij en verkopen eten en drinken, antiek en prullaria. De entree is helemaal gratis, maar wat je koopt, eet en drinkt uiteraard niet.
 • Wat ooit één van de rijkste en machtigste kerken was uit de 17de eeuw doet nu dienst als parochiekerk van het Schipperskwartier. Je kan de Sint-Pauluskerk gratis dagelijks van april tot en met oktober bezoeken (14u tot 17u). Je vind er heel wat beeldhouwstukken en werk van Rubens himself. De schatkamer kan je ook bekijken, maar een toegangsticket kost 1 euro.
 • Zet je op een terrasje met een Antwerps Bolleke Koninck (oké, da’s niet echt gratis) of op een bankje (100% free) en geniet van de gebouwen en monumenten op de Grote Markt van Antwerpen. Je hebt er het Stadhuis, de Brabofontein en verschillenden prachtige gildehuizen.
 • Ga zeker langs bij het gloednieuwe beeld van Nello & Patrasche op de Handschoenmarkt, vlakbij de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Nello en zijn hond zijn de hoofdpersonages uit de roman A Dog of Flanders uit 1872. Het duo moet heel wat buitenlandse toeristen naar Antwerpen lokken. Vooral in Japen zijn ze helemaal weg van het verhaal. En vooral, helemaal gratis in Antwerpen.

Praktisch

Vertrek nooit op vakantie zonder een goede reisbijstandsverzekering. VAB kan je daar bij helpen.

Vind nu speciale aanbiedingen en overnacht op hotel in Antwerpen tegen een mooie korting.

KBC toren Antwerpen

Heb jij nog toffe (gratis-)tips voor een citytripje naar Antwerpen? Vul ze gerust aan via de comment box!29 reacties

 • Vergeet niet park spoor Noord graffiti skaten en openluchtbbq, ook voeten in plonsbadje

  • Bedankt voor deze extra tip! Inderdaad, het skate park met de graffiti is zeker ook aan te raden. Ik plaats het graag binnenkort in een update op dit artikel!

 • Het felixpakhuis is ook de moeite waard!

 • Als ze nu komen dan even langs de Sinksenfoor passeren en smoutebollen of lackmans eten bij Desiré de Lille.

  • Altijd leuk, de Sinksenfoor! Maar natuurlijk wel niet echt gratis 🙂 Zeker niet de lekkernijen bij Desiré de Lille, maar wel lekker, haha!

 • Geen tips als aanvulling op dit mooie lijstje! Als bezoeker aan uwen stad zal ik me wel vermaken met de insider tips, n pintje zal ik zeker nie overslaan eh😊.

 • Wat leuk! Je kunt zo een heel weekend leuke dingen doen in Antwerpen zonder ook maar een cent uit te geven. Af en toe een lekker terrasje erbij en klaar! 🙂

  • Uiteraard moet een lekker biertje er bij zijn 🙂 Als je het lijstje afwerkt kan je inderdaad in een weekendje Antwerpen ontdekken ‘on a cheap budget’!

 • Het sinds vorige jaar gerenoveerd Harmoniepark in de gelijknamige straat. Met een speeltuin en grote zitbanken. Vanaf woensdag is cafetaria De Living geopend voor een drankje of een hapje. Bereikbaar met trams 2, 6, 7, 15 en bus 17 die allemaal vlak voor de ingang van het park stoppen.
  Als je het park doorgaat richting Berchem steek de Mechelsesteenweg over voor een bezoekje aan Brouwerij de Koninck. Voor een grote of kleine honger kun je terecht in de Vélodrome of op de linkerkant beetje verder in De Hand.

 • Aaaaantwaarepe gai zé ga voor mai… 😉
  Ik krijg er tranen van in de ogen, in Antwerpen geboren en getogen te zijn, maar inmiddels 25 jaar in Amsterdam wonend. Leuke tips! xxx

 • Ook zeker het vermelden waard : de concertmissen op kerkelijke hoogdagen in de Sint-Pauluskerk, om 10.30u ( er zijn er nog 7 dit jaar ), uniek ( elders enkel in Wien en Salzburg ). Kalender op http://www.muziekinsintpaulus.be. Gratis, een bijdrage in ‘de schaal’ wordt zeer gewaardeerd. Ik ga er al sinds de jaren ’70 heen…

 • Niet het gehele jaar door, maar vergeet de Zomer van Antwerpen niet en dan met name de Cinema Urbana! Ik kom er speciaal jaarlijks voor naar Antwerpen.

 • Er is ook nog http://www.gva.be/gratisinantwerpen, met een overzicht van alle gratis cultuur -in de ruimste zin van het woord- in Antwerpen, van tentoonstellingen over concerten en feestjes tot rommelmarkten.

 • Superleuk! Was toevallig van plan binnenkort een dagje naar Antwerpen te gaan, ga hier zeker gebruik van maken en zal het aanvullen als ik nog wat leuks tegenkom!

 • De Roma

  Unieke concertzaal en ontmoetingsplaats, prachtig gerestaureerd met de hulp van vele vrijwilligers.

  Gratis te bezoeken, wel op voorhand aan te vragen

 • Gratis Streetart festival – ‘Meeting of Styles’ – eind augustus/laatste of voorlaatste weekend – Heel de Uitbreidingsstraat in Berchem krijgt er jaarlijks een nieuw graffiti jasje over meer dan 300 meter aan weerskanten van de straat, inclusief de kant van de Singel. Artiesten van overal ter wereld showen er hun kunsten. Muziek, eten en drinken aanwezig. Superhard de moeite om er te passeren!

 • De Sint-Andrieskerk in de “Parochie van Miserie” ofte de Sint-Andrieswijk met zijn monumentale hoofdaltaar en zijn schitterende barokke preekstoel is zeker een bezoek waard.
  Alvast een voorsmaakje met deze schitterende 360 ° virtuele rondleiding van de Poolse fotograaf Krzysztof Zagajewski.
  http://www.studiovr.pl/spacery_wirtualne/Sint_Andries/

 • Je kan gratis fruit plukken in Park den Brandt, best tussen juni en september. Als je via de hoofdingang binnengaat, gewoon het paadje naar links volgen tot aan de ommuurde tuin… en dan plukken en smullen maar 🙂

 • Alle gratis cultuur in de ruimste zin van het woord op Gratis in Antwerpen:

  http://www.gva.be/gratisinantwerpen

 • Hey Bart!

  Geweldige Pagina ..Ik ben ook een fotograaf , dus ik ga ze allemaal wel eens bezoeken denk ik .
  Toch een tipje ter aanvulling van je geweldige blog.
  Als niet Antwerpenaar en openbaar vervoer gebruiker zou het misschien wel een geweldig idee zijn om net zoals Lucienne het nummer van de tramlijn of bus te vermelden…Zeker in deze tijden waar de auto in elk centrum wordt geband.

 • Vergeet de Velo-fiets niet als ideaal vervoersmiddel! Plattegrond met stallingen vind je in de app of op een plattegrond van het
  Toeistenbureau. Belangrijk, Alleen te betalen via creditcard, van jezelf of een kennis/vriend.

Reageer mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *