Volkscafés in Antwerpen

Kroegentocht in Antwerpen? Dan zijn hier 29 volkscafés!

18 min.

Laatste update op 18 oktober door Bart

Plannen voor een wilde kroegentocht in Antwerpen? Dan heeft ‘t Stad wel wat voor je in petto. Het is misschien een uitstervend ras, maar Antwerpen telt nog steeds enkele echte bruine kroegen of volkscafés die je niet mag overslaan. Zeker niet wanneer je van frisse pinten, (h)eerlijke gesprekken, typische dorpsfiguren en plezier houdt. Deze 29 zijn mijn persoonlijke favorieten.

Read this article in English

Cafe Antwerpen: 29 cafés voor een ultieme kroegentocht

Café Beveren

Een kroeg die bovenaan prijkt in heel wat reisgidsen is Café Beveren. Het is hier dat er nog een origineel Decap orgel tegen de muur staat. Dansen op de tafels of stoelen? No problem! Café Beveren is de typische startplaats voor menig vrijgezellenfeest. Ook de leden van de Antwerpse snorrenclub zijn hier trouwens vaste klant!

💡TIP: Vlakbij dit cafe ligt het prachtige museum de Reede met prachtige kunst van Edvard Munch, Francisco Goya en Félicien Rops.

Vlasmarkt 2 | Antwerpen

Café Pelikaan, onder de schaduw van de OLV-toren.

Café Pelikaan

Café Pelikaan is eén van mijn favorieten, daar in de schaduw van de kathedraal! Een typische bruine kroeg waar zowel de echte Sinjoren als de toeristen hun weg naartoe vinden. De Pelikaan heeft heel wat verschillende bieren en in de zomer kan je er mensen kijken vanop het terras.

Melkmarkt 14 | Antwerpen

Een frisse Stella in ‘t Chauffeurke.

‘t Chauffeurke

‘t Chauffeurke is een klein, authentiek volkscafé dat gelegen is aan de ingang van de voetgangerstunnel naar Linkeroever. Ga je op stap in Antwerpen, dan kan het wel eens zijn dat je hier de avond afsluit.

Sint-Jansvliet 4 | Antwerpen

Café De Kat

Een klein en oud cafeetje – maar zeer netjes – vlakbij de Sint-Carolus Borromeuskerk. Ideaal voor een babbel en een lekkere, frisse pint.  Nog één van die laatste, echte volkscafés in Antwerpen.

Wolstraat 22 | Antwerpen 2000

Cafébaas Dylan van In de Stad Aalst, nog steeds de favoriet uit het lijstje van onze vliegende reporter.

In de stad Aalst

Wil je echt het echte dorpscafé gevoel ervaren, sla dan onmiddellijk rechts in de richting van het Astridplein, nadat je uit het station komt. In de stad Aalst is één van de oudste kroegen van Antwerpen en het is hier dat de echte locals zitten. Die echte Antwerpenaren die ’s ochtends om 8u30 uur liever een 33-er Stella drinken in plaats van een koffie. In deze piepkleine kroeg valt er altijd wat te beleven en uit de jukebox galmt hier muziek van de Strangers, Johnny White of André Hazes!

Carnotstraat 16 | Antwerpen

Booking.com

Café De Klok

Dit gezellige cafeetje ligt in de Pelikaanstraat aan het Centraal station en recht tegenover de nieuwe gebouwen van DPG Media. Het interieur uit de jaren ’50 blijft er onaangeroerd.

Pelikaanstraat 134 | Antwerpen

Café Jozef

Op het Koningin Astridplein – in de buurt van In de stad Aalst – vind je ook Café Jozef terug, een echt begrip in de stad. Het staat al jaren bekend als een plek waar oude vrijsters en cougars jacht maken op een nieuwe, jonge prooi. Hier geldt het motto, hoe later op de avond, hoe plezanter. Neem hier dus je voorzorgsmaatregelen! Want beter voorkomen dan genezen.

Koningin Astridplein 43 |  Antwerpen

De Duifkens

Hier drink je een Bolleke! De Duifkens is misschien wel één van de best geconserveerde bruine cafés van ‘t Stad. Het is er altijd gezellig druk. Je praat er zowel met een politieker als met iemand die aan de dokken werkt. Er is een terras langs het pleintje, tussen de twee schouwburgen in.

Graanmarkt 5 | Antwerpen 

De Hovenier

Café De Hovenier is samen met zijn cafébaas Patrick –die hier al meer dan 40 jaar café heeft– nog zo’n begrip in Antwerpen. Te midden van de studentenbuurt aan de Sint-Jacobsmarkt ligt deze gezellige bruine kroeg waar de tijd bleef stilstaan. Het café is er al sinds 1930. Nestel je op een van de houten bankjes en vergeet zeker niet de prachtige, authentieke tegels te spotten. In de zomer kan je aan de straatkant ook op het terrasje zitten terwijl je geniet van een lekkere spaghetti.

Sint-Jacobsmarkt 26 | Antwerpen

💡TIP: Even genoeg kroegen in Antwerpen gezien? Dan moet je zeker mijn 27 helemaal gratis in Antwerpen tips even lezen!

De 7de Hemel

Het café met de heilige naam ligt centraal in de Antwerpse rosse buurt. Misschien niet geschikt om een hele avond aan de toog te spenderen, maar zeker de moeite om eens binnen te springen om zo deze ‘fascinerende’ buurt gade te slaan.

Oudemansstraat 9 | Antwerpen

Den Absjaar

Absjaar! De fans moeten bij het horen van dit typisch Antwerps woord sowieso terugdenken aan Lili en Marleen, de tv-reeks vanuit café De Lichttoren. Café Den Absjaar aan de Sint-Jansvliet mag zeker niet ontbreken in onze lijst. Deze kleine en gezellige kroeg vlakbij de liften van de voetgangerstunnel heeft ook een fijn terrasje vooraan. Vergaap je binnen aan de poster van Elixir d’Anvers of de ingekaderde Rikske en Fikske albums. Er is Stella en Bolleke Keuning van ‘t vat.

Sint-Jansvliet 13 | Antwerpen

Café De Valk

Diane van Café De Valk was een tijd geleden één van de hoofdrolspelers in de Eén-reeks Een kwestie van geluk, over de inwoners van de buurten Borgerhout en Antwerpen-Noord. Deze echte bruine volkskroeg vind je in de Offerandestraat.

Offerandestraat 93 | 2060 Antwerpen

Oud Arsenaal

Het Oud Arsenaal aan de Vogelenmarkt bestaat als sinds 1924 staat op het uithangbord boven de inkomdeur te lezen. Dit café waar de tijd heeft stilgestaan heeft een groot assortiment aan bieren tegen democratische prijzen. Probeer zeker een van de geuzes op de kaart of proef het speciaalbier: een Arsenaaltje. Het is er altijd gezellig druk met heel wat vaste klanten.

Maria Pijpelincxstraat 4 | Antwerpen

De Rui

Cafe De Rui ligt om de hoek van het Theaterplein en kent eigenlijk geen sluitingsuur. Hier kom je als heel Antwerpen al (of nog) slaapt. ‘s Zondags na de Vogeltjesmarkt is het er meestal een zatte bedoening en the place to be.

Oudevaartplaats 60 | Antwerpen

Boer van Tienen

Op het Mechelsplein, waar best wel wat hippe zaken bij elkaar liggen valt toch vooral het café De Boer Van Tienen op. Deze kroeg is sowieso een begrip in Antwerpen, en het is voor veel sinjoren pure nostalgie. Extra pluspunt is het grote terras (en de visbak/veranda).

Mechelseplein 6 | Antwerpen

Café Den Engel

Den Engel is misschien wel het bekendste bruine café van heel Antwerpen. Deze kroeg ligt op de Grote Markt in de schaduw van het gemeentehuis, onder het goedkeurend oog van Brabo. Hier komt men na de gemeenteraad politici tegen van alle strekkingen, maar ook de bezoekers zijn zeer divers en van alle slag en stoot. Eigenlijk mag je hier alleen maar Bollekes drinken (of een Stella van ‘t vat)! Het café bestaat al sinds begin 1900.

Grote Markt 3 | Antwerpen

Scaldis

Nog één van die de gezellige bruine cafés in Antwerpen is Scaldis aan het Eilandje op de hoek van de Cadixstraat. De café deed zijn deuren voor het eerst open aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tientallen jaren later nam de dochter des huizes de tapkranen van haar ouders over. José staat nu nog steeds achter de toog! Let op want deze kroeg is maar enkele dagen per week geopend. Wie kan pianospelen komt hier trouwens zeker aan zijn trekken.

Cadixstraat 1 | Antwerpen

Café Monda

Op het levendige en misschien nog steeds een klein beetje beruchte Sint Jansplein ligt het authentieke Antwerpse volkscafé Monda. De hoogdagen zijn hier sowieso de dagen dat het markt is op woensdag en vrijdag. Dan gooien ze de deuren al heel vroeg open.

Sint Jansplein 44 | Antwerpen

Pub Breda

(gesloten) Pub Breda, ligt vlakbij het Centraal Station en is een café met – laat het me vriendelijk stellen – nogal een bedenkelijke reputatie. Dat neemt niet weg dat er in het piepkleine café een jukebox staat waar je zonder probleem muziek van André Hazes en Frans Bauer uit de boxen kan laten knallen. Ik heb in Pub Breda al een paar memorabele uren meegemaakt (verder geen commentaar), maar ik besef ook dat deze plaats niet voor iedereen synoniem staat met ambiance.

Statiestraat 3 | Antwerpen

Een frisse Stella in ‘t Licht der Dokken, achter het MAS.

‘t Licht der Dokken

Hoe mooi kan een cafénaam klinken? ‘t Licht der Dokken is een klein havencafeetje aan de Antwerpse Londenbrug. Er hangt een warme sfeer, er draait heerlijk foute muziek en de boerkes vloeien er rijkelijk. Het is er meestal drummen voor een plaatsje, maar ‘t is wel één van mijn persoonlijke favorieten tijdens een kroegentoch in Antwerpen én vlakbij het Eilandje.

Verbindingsdok Westkaai 2 | Antwerpen

Tante Lies, naast het Franklin Rooseveltplein

Tante Lies

Café Tante Lies – op enkele meters van het Franklin Rooseveltplein – heeft een heel antiek en authentiek interieur. Het café is niet groot (er is ook een terrasje), maar het is er toch zo gezellig zitten aan de kleine toog. Hier mag er gelachen en gezwansd worden. De ideale stop dus als je wacht op je bus. Zou Simonneke trouwens nog achter den toog staan?

Kipdorpbrug 4 | Antwerpen

Economisch geprijsde Bollekes in Café De Klamper.

Café De Klamper

Café De Klamper is een gezellig volkscafé in de exotische Offerandestraat, en iedere dag open vanaf 09u30. Geen nachtgebraak in dit hoekcafé, maar gezellig van je goedkoop Bolleke van ‘t vat slurpen aan de tafeltjes tussen de houten lambriseringen. Honger na de dorst? Dan zijn er croque’s uit het vuistje.

Offerandestraat 21 | Antwerpen

🛎️ LOGEERTIP: Wil je na een dagje stevig doorzakken overnachten in het centrum van Antwerpen? Dan raden wij je Citybox Antwerpen aan -een gloednieuw lowbudget hotel- op enkele minuten van het Centraal Station en de Meir. Je kan er zelf de hele dag door inchecken aan de terminal én je kan lang uitslapen, want uitchecken hoeft pas om 12 uur. Een kamer heb je er al vanaf 49 euro per nacht. De volgende ochtend kan je dan gewoon aan het vervolg van je kroegentocht in Antwerpen beginnen.

Café Telefoneke

In Café Telefoneke waan je je in de living van je bomma slash een RTT-telefoonwinkel uit de jaren ’80. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze kroeg in de Lange Nieuwstraat -waar de trams lustig voorbij hobbelen- iets met oude telefoons. De barman is een echte muziekkenner en dat hoor je meteen. ‘s Zondags houdt hij de deuren van z’n klein, charmant café gesloten.

Lange Nieuwstraat 121 | Antwerpen

Petra’s Café

Nog zo’n echt schipperscafé aan de dokken (Eilandje) is Petra’s Café volgens mijn Twittervolgers en enkele Antwerpse facebookvrienden. Inderdaad, volgens hen. Want het is de enige bruine kroeg uit mijn lijst van 23 waar ik zelf nog niet ben geweest. Kwestie van de cirkel helemaal rond te maken, wie gaat er mee? Ik trakteer! 

Kempisch Dok Westkaai 74 | Antwerpen

Nieuw opgenomen in de lijst

De Broodwinning

Volkscafé De Broodwinning op de Paardenmarkt is een nieuwe toevoeging in onze lijst. Hier is iedereen welkom, jong en oud, rijk en arm. Je kan er een vers getapte Stella of Bolleke krijgen, maar ook een klein hapje eten. Er is een gezellig terras. Dinsdag is de sluitingsdag.

Paardenmarkt 2 | Antwerpen

Gaarkeuken 110

Vroeger waren gaarkeukens plekken in de Antwerpse haven waar de dokwerkers hun boterhammekes konden opeten of een goedkope warme maaltijd konden vinden. Gaarkeuken 110 is de laatste die is opengebleven en is nu een ech bruine café. Je kan er nog steeds goedkoop eten, er is een wisselend weekmenu. Gesloten op zaterdag en zondag.

Vosseschijnstraat 21 | Antwerpen

Paters Vaetje

Paters Vaetje is een echt begrip in Antwerpen en deze kroeg had eigenlijk al langer in onze lijst moeten opgenomen worden. In de schaduw van de kathedraal ligt deze biertempel, waar zowel toeristen als locals te vinden zijn. Het café is dagelijks (laat) open en je kan er ook kleine snacks eten. Vergeet zeker niet de prachtige toog en barkast goed gade te slaan.

Blauwmoezelstraat 1 | Antwerpen

De Ware Jacob

Deze kroeg op de Vlasmarkt is er zo eentje die je niet vaak meer vindt in Antwerpen. Gezellig, een ruim aanbod aan bieren en niet al te duur. De Ware Jacob is nog zo’n autheniek volkscafé waar er ook iedere maand een nieuw lekker bier op de suggestielijst prijkt. Gesloten op maandag.

Vlasmarkt 19 | Antwerpen

Heb je een foutje ontdekt in dit artikel of heeft een café uit de lijst ermee beslist op te houden? Laat het ons dan zeker weten.

Vind hier nog veel meer adresjes in Antwerpen | (update artikel)

Wat zijn jullie favorieten voor een kroegentocht in Antwerpen?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.