Cogels-Osylei: ontdek allermooiste straat van ‘t land

Wie een dagtrip of wie weet wel een weekend Antwerpen uitstippelt keert waarschijnlijk al snel naar de classics die ‘t Stad te bieden heeft. Een bezoekje aan het populaire Museum aan de Stroom, een shop till you drop namiddag langs de winkels van de Meir, beestjes kijken in de ZOO of terrassen doen op en rond de Groenplaats of Grote Markt. Stuk voor stuk toppers natuurlijk, maar voor wie van architectuur houdt zou een wandeling door de Berchemse wijk Zurenborg en de beroemde Cogels-Osylei zeker niet misstaan op de planning.

© Vetexbart.be
© Vetexbart.be

Cogels-Osylei

Vlakbij het treinstation Antwerpen-Berchem kan je met open mond kijken naar de prachtige en indrukwekkende (heren)huizen en heuse paleisjes uit de periode van de belle époque. Mocht er ergens een Lonely Planet top 10 lijst bestaan die netjes de allermooiste straten ter wereld in kaart bracht dan haalde de Cogels-Osylei met vlag en wimpel minstens een plekje in de top drie. Het straatbeeld wordt ook gekenmerkt door de typische voortuinen met hun ijzeren hekjes.

© Vetexbart.be
© Vetexbart.be

Deze prestigieuze gekasseide straat heeft zijn naam te danken aan twee vooraanstaande adellijke families, Cogels en Osy, die heel wat gronden bezaten in het huidige Zurenborg. Ook in enkele zijstraten (zoals de Generaal van Merlenstraat, Transvaalstraat en de Waterloostraat) zijn een heleboel pareltjes terug te vinden.

Nog meer Zurenborg

Dageraadplaats

Deze plek is ongetwijfeld het bekendste plein én het kloppende hart van de wijk Zurenborg. Er zijn rondom het plein zo’n twintigtal horecazaken en op donderdagvoormiddag is er een kleine markt.

Draakplaats

Op de Draakplaats heb je enkele leuke adresjes om een pint te drinken of iets te eten. De buurt wordt gedomineerd door de busstelplaats en de spoorlijn. Het is er al decennia lang een knooppunt voor het openbaar vervoer in de stad. Je ziet er ook de watertorens liggen die vroeger water leverden aan de stoomlocomotieven.

© Vetexbart.be

Graffiti

Vlakbij de Draakplaats vind je de stelplaatsen van De Lijn. Hier kan je een wandeling maken en op zoek gaan naar leuke street art.

© Vetexbart.be

Eat & Drink

Frits

De nieuwe cosy en hippe coffeebar Frits ligt vlakbij de Dageraadplaats en is de ideale stop voor een drankje. De gezellige houten tafeltjes nodigen uit om er even te genieten van een cappuccino (€ 3), en er is ook een klein aanbod bieren en wijnen, ‘n croissant of zoetigheid. Erg vriendelijke bediening.

Draakstraat 2, Zurenborg in Antwerpen

Mikel

Voor een lekkere en gezonde lunch kan je dan weer terecht bij Mikel cuisine, nabij de Cogels Osylei. De kleine zaak biedt plaats aan zo’n 20 mensen. Ik ging er voor de mangosalade met kip (€ 13), met enkel superverse ingrediënten. Een aanrader!

Korte Altaarstraat 24, Zurenborg in Antwerpen

Praktisch

Voor een bezoek aan Zurenborg neem je het best de trein tot aan het station van Antwerpen Berchem. Te voet ben je vanaf Antwerpen Centraal al in de wijk in een klein half uurtje. Ook de tram (11) is een makkelijke optie.

Er zijn begeleide wandelingen uitgewerkt, neem hiervoor contact op met de toeristische dienst van de stad (kantoor op de Grote Markt of in het Centraal Station).

Ken jij nog meer hotspots in de wijk Zurenborg? Laat ze zeker achter in de comments.

Bart
Bart
Hoi. Mijn naam is Bart, een dertiger uit Vlaanderen. Ik ben de globetrotter, schrijver en fotograaf achter Vetexbart, een travel blog gestart in 2013. Ondertussen bezocht ik meer dan 50 landen, maar mijn grote liefde blijft sowieso de Verenigde Staten. Ook voor toffe kortbijbestemmingen heb ik een serieuze boon. Niets leuker dan de trein te nemen voor een weekendje weg. In eigen land of net voorbij de landgrenzen.

14 Comments

Leave a Comment