Waar en wanneer kan je de mooiste bloesems vinden?

3 min.

Laatste update op 20 maart door Bart

Of bloesems een geneeskrachtige werking hebben weten we niet. Wat we wel weten is dat vele onder ons ze graag zien. Daarom bespreken we in dit artikel waar en wanneer je de mooiste bloesems in België kan vinden.

Waar kan je het best bloesems vinden in ons land?

Er zijn een paar bekende bloesemstreken in ons land, denk maar aan: Haspengouw, Hageland en de Vlaamse Ardennen. Weet je niet welke streek je moet kiezen? Hieronder vind je een overzicht van de streken.

Haspengouw

mooiste bloesems waar en wanneer

Vooral in Bilzen, Borgloon en Sint-Truiden kan je vele fruitbomen met bloesems vinden; je vindt er zowel de witte kerselaars, perelaars als de roze bloemetjes van de appelbomen in bloei. Om van deze bloesems te genieten zijn er vele fiets- en wandelroutes maar ook pop-up bloesembars aanwezig in Limburg.

In Borglooon bleven we overnachten in deze oude boerderij uit 1801 (review).

Hageland

mooiste bloesems waar en wanneer

Aan Haspengouw grenst het Vlaams-Brabantse Hageland, daarom vind je er ook fruitbomen in bloei. Er zijn in het Hageland iets minder toeristen, je kan er dus naartoe komen als je niet teveel mensen wil tegenkomen.

Vlaamse Ardennen

In het Hallerbos kun je prachtige boshyacinten spotten, boshyacinten zijn zeer mooie paarse bloemen. In dit bos zal je wel niet alleen zijn; er zakken namelijk elk jaar massa’s mensen af naar het Hallerbos. Het Hallerbos is wel niet het enige bos waar je de eindeloze tapijten van boshyacinten kan terugvinden; denk maar aan het Kluisbos en het Muziekbos.

bloesems hallerbos

Ook in de Westhoek in West-Vlaanderen vind je boshyacinten. Voorbeelden van de bossen waar je boshyacinten kan spotten in de Westhoek zijn: het Hellegatbos, het Helleketelbos of het Kemmelbos. Deze bossen zijn iets minder toeristisch dan de bossen in de Vlaamse Ardennen.

De Japanse tuin in Hasselt

De Japanse tuin in Hasselt is de grootste van Europa, je kan er zoals je het aan de naam kan horen volop genieten van de Japanse cultuur. Je vraagt je misschien af wat Japan en zijn cultuur te maken heeft met bloesems; wel het is heel simpel: bloesems zijn namelijk typisch Japans, hierdoor vind je in de Japanse tuin in Hasselt ook vele bloesems. Het park is vooral voor mensen die rust zoeken, in de tuin kan je namelijk op een bank gaan zitten, luisteren naar de watervallen of picknicken. Er staan 225 Japanse kerselaars of Sakura bomen in de Japanse Tuin.

Wanneer ontdek je de mooiste bloesems

Normaal gesproken zijn de bloesems op hun best in de maand april, maar dit is wel afhankelijk van het weer van de voorbije maanden. Daarom zullen de bloesems in 2023 waarschijnlijk iets later zijn.

Daarnaast verschijnen niet alle bloesems op hetzelfde moment; eerst staan de kersenbomen in bloei, gevolgd door de perenbomen en daarna de appelbomen.

Waar vond je de mooiste bloesems? Laat het ons weten via onze social media kanalen!

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.