Bewonder bloesems in Sint-Truiden, dé fruitstad van België

7 min.

Laatste update op 27 april door Bart

Het is weer bijna tijd voor de prachtige bloesems in Sint-Truiden. Het is rond half april dat de groene fruitbomen in het Limburgse Haspengouw fier hun kleurrijke bloesems tonen aan de buitenwereld. Amper twee weken. Langer dan dat duurt het jaarlijks fenomeen meestal niet. Wij trokken vorig jaar naar Sint-Truiden – dé fruitstad van België -, waar de appel-, kersen- en perenbomen toen in volle bloei stonden en waar ook het jaar rond van alles te beleven valt.

Pluk de dag in Sint-Truiden

Fruitbomen die rijen dik staan pronken trots met hun prachtige witte en roze bloesems in volle glorie. Dit is de sprookjesachtige setting die moeder natuur voor de bezoekers van de Haspengouwse velden in petto heeft tijdens de bloesemperiode. In en rond Sint-Truiden staan er heel wat wandelingen helemaal in het teken van fruit, kan je chillen op één van de bloesemterrassen of kan je je laten rondleiden in een fruitbedrijf. Wij fietsen er een aantal knooppunten bij elkaar en wandelen de 8 kilometer lange Perenboomgaardwandeling tussen de charmante dorpjes Zepperen en Hoepertingen. Deze pittoreske wandeling in lusvorm brengt ons langs laagstammige perenboomgaarden, pittoreske kerkjes en kapellen.

Wandel- en fietswalhalla tussen de bloesems in Sint-Truiden

Sint-Truiden is niet enkel een wandel- en fietswalhalla tijdens de bloesemperiode. Je kan er het hele jaar door trappen en stappen voorbij de uitgestrekte landschappen tussen de eindeloze natuur. Je hebt er de bewegwijzerde routes Tussen bloesems en fruit, Het rijke verleden en 3 lussen die je op de mooiste plekken van de stad brengen (Trudofietsgids). Via de fietskaart met een knooppunten systeem kan je toeren langs 2000 kilometer aan fietsroutes door Limburg.

Om het in wielertermen uit te drukken kent Haspengouw een vals plat landschap dat nogal verraderlijk uit de hoek kan komen. Wat ogenschijnlijk horizontaal – en dus gemakkelijk – lijkt te verlopen is soms best een lastig klimmetje. Een elektrische fiets is dus geen overbodige luxe, maar voor een bekwame wielertoerist is een fietstocht er vast een makkie. Anders is er nog altijd de optie op een Vespa te huren of je te laten rondrijden in een huifkar.

Ook de wandelaars komen in de streek aan hun trekken. Stille natuurplekken, holle wegen, rustige kerkdorpjes en gezellige cafés wisselen elkaar af langs je tocht. Ga zeker langs bij de toeristische dienst van Sint-Truiden voor handige wandelkaartjes (€1) die je voorbij heel wat verborgen parels loodsen.

April is dé Haspengouwse bloesemmaand! Oogsten doet men er in september.

Historisch centrum

De stad van Sint-Trudo leer je het best kennen door je gewoon tussen de historische gebouwen en de torens nabij de Grote Markt te begeven. Die Grote Markt is trouwens – na Sint-Niklaas – de grootste van het land. Je ziet er enkele statige patriciërshuizen en de 3 torens die baas zijn over het marktplein: het belfort van het stadhuis, de hallentoren en tenslotte de toren van de Onze Lieve Vrouwekerk. Samen met stadsgids Flor Vanroye ontdekken we wat Sint-Truiden op historisch en cultureel vlak te bieden heeft. Zo is er de academiezaal, een 19-de eeuwse parel waar koor- en opera concerten het best tot hun recht komen.

Enkele weetjes:

  • Op zaterdag is er markt in het centrum en een rommelmarkt op de Veemarkt.
  • Je kan gratis langparkeren op parkings Speelhoflaan, Station of Sint-Pieters Olympialaan.

Met de Trudopas (€4) krijg je onder andere toegang tot de abdijtoren, de crypte, kapucijnenkapel en in het weekend ook de keizers- en academiezaal.

Heel wat bedrijvigheid op en rond het markplein tijdens de Bloesemzegening .

Food & Drinks

Pacific

Met een toplocatie op de Grote Markt is taverne-restaurant Pacific de ideale stopplaats voor een snelle lunch of uitgebreid diner. Je kan er zowel de klassiekers op de kaart terugvinden als gerechten met een special touch. Erg goede prijs-kwaliteitverhouding, royale porties en een uitstekende bediening.

Grote Markt 4 | Sint-Truiden

Cosmocafé

Het idee voor Cosmocafé is ontstaan via het brein van kunstenaar Koen Vanmechelen – ja, die van de kippen – en enkele vrienden. Ze omschrijven het als een stadscafé met een blik op de wereld. Onder de kerktoren van Sint-Truiden kan je heerlijke burgers eten die stuk voor stuk projecten symboliseren waar de MOUTH foundation aan werkt. Een deel van elke euro die je uitgeeft in het café gaat dan ook naar deze non-profitorganisatie.

Grote Markt 66 | Sint-Truiden

Twentytwo Coffee

Het is voetballer Simon Mignolet die enkele weken geleden zijn tweede koffiebar opende in Sint-Truiden. Twentytwo Coffee is genoemd naar het rugnummer van de keeper van Liverpool. De zaak streeft ernaar om kwalitatief de beste huisgemaakte koffie aan te bieden in Haspengouw. Je kan er ook terecht voor zoetigheid of lekkere broodjes, wraps en panini’s.

Gazometerstraat 20 | Sint-Truiden

Tijdens de bloesems:

  • Bloesembar Velm tussen fietsknooppunt 186 en 359. Jufferstraat | Velm
  • Pipo appelsappen opent iedere zondag in april zijn bloesemlounge en ook een ritje op de Pipo-trein is mogelijk. Naamsesteenweg | Sint-Truiden
  • Genieten van een lekker glas wijn kan het best aan de mobiele bloesembar van Le Bon Vinvant. Honsberg | Zepperen

Praktisch

Sint-Truiden ligt in de provincie Limburg. Het is zo’n 20 kilometer rijden vanuit Hasselt, 65 kilometer vanuit Brussel en 90 kilometer vanuit Antwerpen. Het treinstation van de stad heeft regelmatige verbinden met onder meer Leuven en Hasselt.

Voor vragen over wandel- en fietsroutes, bezienswaardigheden en een assortiment aan streekproducten kan je dagelijks terecht bij de dienst toerisme van Sint-Truiden (Grote Markt).

Deze trip kwam er in samenwerking met Toerisme Limburg en Toerisme Sint-Truiden.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.