Brussel

Een verrassend weekendje weg in Brussel

5 min.

Laatste update op 29 september door

Wil je er dit voorjaar lekker een weekendje tussenuit, maar heb je weinig tijd of zit je krap bij kas? Ons eigen land herbergt gelukkig prachtige steden. Wat bijvoorbeeld te denken van een heuse stedentrip naar Brussel. Je zult versteld staan van wat onze hoofdstad allemaal te bieden heeft. Behalve bekende publiekstrekkers als de Grote Markt en Manneke Pis heeft Brussel tal van verrassende bezienswaardigheden te bieden. Vetexbart zette enkele tips voor je op een rijtje.

Waar buitenlandse toeristen er vaak van dromen een keer een bezoek aan Brussel te kunnen brengen, staat de stad bij weinig Belgen hoog op het verlanglijstje. Dat komt enerzijds natuurlijk doordat de meeste van ons weleens in de stad geweest zijn. Aan de andere kant zijn veel binnenlandse toeristen bang dat Brussel misschien niet verrassend genoeg is. We weten toch immers precies wat er te doen is? Het zal je echter verbazen hoe weinig je waarschijnlijk weet van Brussel. Het is namelijk een stad met tal van minder bekende historische bezienswaardigheden, verrassende culturele activiteiten, bruisende wijken, gezellige bars en verborgen, maar overheerlijke eetadresjes.

Verrassende tips voor een weekendje Brussel

Wil je tijdens een weekendje weg graag een museum bezoeken, maar ben je al eens in het Museum van de Stad Brussel in het Broodhuis geweest? Dan is het Muziekinstrumentenmuseum een even leuk als verrassend alternatief. Het museum bestaat al sinds 1877 (voorheen als het Instrumentenmuseum) en is sinds 1992 onderdeel van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. In het schitterende gerestaureerde gebouw in het hart van de stad biedt het museum plaats aan ruim 9000 verschillende instrumenten. Het museum heeft vier tentoonstellingszalen waarin telkens 1100 van deze instrumenten worden tentoongesteld, vergezeld van beeldmateriaal en uitgebreide beschrijvingen. Tot de collectie behoren onder andere instrumenten uit de verzameling van de Belgische musicoloog en eerste directeur van het Koninklijk Muziekconservatorium François-Joseph Fétis. Daarnaast kun je honderden Indische instrumenten bewonderen die in 1876 door radjah Sourindro Mohun Tagore aan koning Leopold werden geschonken.

Zoniënwoud

Ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens een weekendje weg in Brussel. Aan de rand van de stad, op nog geen kwartier rijden van de Grote Markt, ligt het schaduwrijke Zoniënwoud. In het natuurgebied kun je heerlijk wandelen, fietsen, hardlopen, mountainbiken en paardrijden. Er zijn tal van wandelroutes uitgezet en bovendien is het mogelijk om wandelingen met een gids te maken. Tussen de prachtige rododendrons door kun je zelfs een glimp van het fraaie kasteel Terhulpen opvangen. Wie zich verder wil verdiepen in het woud kan het Bosmuseum Jan van Ruisbroec bezoeken. Het museum is gevestigd in een historische pachthoeve van de oude priorij Groenendaal. Vetexbart heeft bovendien goed nieuws voor dierenliefhebbers; op 21 maart van dit jaar werd voor het eerst een zeldzame boommarter vastgelegd op camera in het Zoniënwoud.

Het Zoniënwoud in Oudergem © visit.brussels, Jean-Paul Remy

Brusselse volkswijk

Wie een glimp op wil vangen van de echte Brusselse stadscultuur kan de wijk Marollen bezoeken. In deze gezellige volkswijk kun je sfeervolle marktjes bezoeken en je verdiepen in de historie van deze bijzondere buurt. In het verleden lag Marollen buiten de stadsmuren en werden de melaatsen hier naartoe verbannen. De wijk ligt tussen bezienswaardigheden als het Justitiepaleis en de Hallepoort.

Panoramisch beeld over de Marollen wijk en het Vossenplein | © visit.brussels, S. Schmitt

Natuurlijk is een enerverend weekendje Brussel niet compleet zonder te genieten van een lekker pintje. De stad is een walhalla voor de liefhebbers van Belgisch bier, met diverse gezellige cafés zoals moeder Lambic, waar je terechtkunt voor een echte Brusselse bierbelevenis. Bovendien zijn er in de stad ook steeds meer restaurants te vinden waar bier gecombineerd wordt met de lekkerste culinaire hoogstandjes. Een goed voorbeeld van zo’n restaurant is In ’t Spinnekopke. Al vanaf de late achttiende eeuw kun je in deze voormalige rustplaats voor postkoetsen de lekkerste gerechten met bier uitproberen.

Brussel praktisch

Tijdens ons verblijf in Brussel logeerden we in het luxueuze Thon Hotel EU in het hartje van de Europawijk. Je kan er overnachten vanaf € 76. Het overheerlijke ontbijtbuffet is één van de vele troeven van het hotel.

Vetexbart spoorde met de trein naar Brussel.

Op de website van VisitBrussels vind je alle informatie om je bezoek aan Brussel goed te plannen.

Ben jij een fan van Brussel?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.