//

Ontdek alle Chinatowns van New York City

9 min.

Laatste update op 5 januari door Bart

Een reisje naar New York City gaat voor mij altijd opnieuw gepaard met een dagje kuieren door de wirwar van smalle steegjes in één van de Chinatowns. Op zoek naar de beste dimsum spot of ‘t lekkerste noodle restaurant. En dat allemaal terwijl de geur van soja en verse gember er me overal te gemoed komt. Wie lekker én daarboven ook nog eens goedkoop wil eten moet op zoek in de kleurrijke en vaak chaotische straten van Chinatown.

Naargelang de bron en de kwalificaties zijn er in NYC een zestal (sommige New Yorkers spreken zelfs van 12!) Chinatowns in de verschillende stadsdelen. Ik zet voor jou de belangrijkste Chinese wijken op een rijtje.

Chinatown New York: the 3 big ones

Chinatown Manhattan

De meest bekende Chinatown – en de tweede oudste van de Verenigde Staten, na die van San Francisco – kan je terug vinden in Lower Manhattan en is nog steeds de meest toeristische van de stad. Je vindt hem tussen East Broadway en Broadway (van oost naar west) en tussen Delancey Street en Chambers Street (van noord naar zuid).

Must see & do

 • Mott Street begint aan Chatham Square en is samen met Canal Street één van de onofficiële hoofdstraten van de wijk. Hier vind je ook de meeste restaurants (meer dan 200 in heel Chinatown) en heel wat typische souvenirwinkeltjes terug
 • In het midden van Chatham Square staat de Kim Lau Memorial boog. Het is een herdenkingsmonument dat in 1962 werd opgetrokken ter nagedachtenis van de Amerikaanse Chinezen die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ten zuiden van het plein vind je dan weer het First Shearith Israel Cemetary, het oudste kerkhof van New York (1683)
 • Doyers Street heeft een nogal bloederige geschiedenis. Rond de 19de eeuw was dit het punt waar veel dodelijke gevechten plaatsvonden tussen Chinese bendes. Nergens in de VS waren er meer moorden dan op deze plaats, vandaar zijn bijnaam Bloody Angle
 • In een industrieel pand vind je het Museum of Chinese in America. Elke eerste donderdag van de maand is het museum open tot 21u en is de inkom trouwens gratis!
 • Breng ook een bezoek aan Columbus Park. Dit kleine park in Chinatown is altijd gezellig druk. De bevolking zingt en danst, doet er aan joga en de oude garde speelt mah-jongg of domino.
 • Nood aan wat meditatie? Ga langs bij de Mahayana Buddhist Temple en aanschouw er de gouden boedha! Het is volledige gratis en open voor toeristen

Must eat

 • Nam Wah Tea Parlor is een iconisch restaurant in Doyers Street dat beweert de eerste dimsums te serveren op New Yorkse bodem (sinds 1920). Je moet hier sowieso een keertje geweest zijn
 • Het Chinees restaurant Wo hop is lekker en spotgoedkoop. Laat de groezelige locatie in een kelder je echter niet afschrikken. Alle gerechten zijn er super, maar proef zeker de Chicken Chow Mein!
 • Ik ga speciaal naar restaurant XO Kitchen voor de heerlijke peking eend. Ze hebben gewoonweg de beste duck die je ergens kan eten. Hier komen trouwens ook de echte locals om te slurpen en te smullen.

Queens’ Chinatown Flushing

Na die van Manhattan gezien te hebben moet je absoluut ook een keertje de moeite doen om naar Flushing in Queens te gaan. Die is groter, maar vooral minder toeristisch dan zijn broer uit Lower Manhattan. Het eten is er meer authentiek. Je proeft er de echte Chinese keuken.

Must see & do

 • Genoeg te beleven in Flushing! Breng een bezoek aan het Queens museum in de buurt van de bekende wereldbol die er werd geplaatst naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling. Blikvanger in het museum is een gigantische maquette van de 5 stadsdelen van New York
 • Kom tot rust in de Queens Botanical Garden. Het park is gratis toegankelijk van november tot en met maart. In het lente- en zomerseizoen betaal je zo’n 6 dollar voor een bezoek aan de tuin, maar op woensdag (van 15u tot 18u) en op zondagvoormiddag is het gratis
 • Spring even binnen in de Hindu Temple en leer er wat bij over het Hindu geloof. Er is ook een restaurant in de tempel waar je heerlijk kan eten.

Must eat

 • In het stadsdeel Queens vind je bijvoorbeeld niet alleen lekkere Griekse restaurants terug in de wijk Astoria, maar aan de laatste halte van train 7  vind je Flushing’s Golden Shopping Mall. In deze food court (1ste verdieping en de kelderniveau’s) van het winkelcentrum kan je héérlijk Aziatisch eten voor bijna geen geld. Absoluut doen!

Brooklyn’s Chinatown Sunset Park

Ook Brooklyn kent sinds de jaren ’80 een explosie aan Chinese immigranten die zich in grote getalen (vooral) vestigden in de wijk Sunset Park.  De buurt rond 8th Avenue telt tientallen Chinese restaurants, shops, Aziatische supermarkten en zelfs een boeddhistische tempel.

Must see & do

 • Als je in de buurt van de wijk Sunset Park bent, bezoek dan zeker ook het gelijknamige park. Sunset Park geeft je een prachtig panoramisch uitzicht over de East River. Zo spot je er het Vrijheidsbeeld én de skyline van Manhattan.

Must eat

 • Het meest bekende dimsum restaurant in Sunset Park is waarschijnlijk Pacificana (probeer er de hot pots). Het eten is er super vers en lekker, maar niet echt heel goedkoop. Het restaurant bestaat al bijna 15 jaar en is erg populair bij zowel toeristen als locals.

Kleinere Chinatowns

Elmhurst en Corona, Queens

Stilaan sluit Elmhurst zich aan bij de grote jongens uit Manhattan, Flushing en Sunset Park. Dit Oost-Aziatische bastion is momenteel de tweede grootste Chinatown in Queens.

Must eat

 • Probeer de noedels van Uncle Zhou, een henan-style restaurant. Ik nam er de stir-fried shredded pork en panfried dumplings. Lekker en goedkoop.

Avenue U, Brooklyn

Je merkt het al, je kan de Chinatowns in New York City niet op één hand tellen. In Brooklyn gaat alle aandacht naar die van Sunset Park, maar de echte Brooklyn natives gaan voor hun rijst ook al wel eens iets verder naar het zuiden richting de wijk Homecrest tussen Coney Island Avenue and Ocean Avenue.

Mini Chinatowns die toch ook het vermelden waard zijn

 • 86th Street, Bay Ridge Brooklyn
 • Bensonhurst, Brooklyn
 • Bay Parkway, Brooklyn
 • 20th Avenue, Brookyn
 • East-Harlem, Manhattan

Praktisch

Ik logeer in New York meestal in The Local Hostel in Queens. Hou er rekening mee dat je voor een bezoek aan de Verenigde Staten tijdig in orde moet zijn met je ESTA aanvraag. De goedkoopste vliegtuigtickets richting New York kan je dan weer vinden bij Momondo.be.

Ook Brussels Airlines vliegt op deze bestemming. Klik hier voor de goedkoopste tarieven.

Bezocht jij al eens één of meerdere Chinatowns in New York City? Laat het me dan zeker weten!

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.