Van JFK naar Manhattan: hoe geraak je er?

5 min.

Laatste update 30 november

Wie al eens eerder naar de Verenigde Staten reisde weet dat er leukere plaatsen zijn om je tijd te spenderen dan op één of andere drukke Amerikaanse luchthaven. De tienduizenden Belgische toeristen die jaarlijks vanuit Brussel naar New York City vliegen willen dan ook zo snel mogelijk in het hartje van Manhattan staan. In dit artikel geven we jullie de snelste, goedkoopste of de meest handige oplossingen mee om van JFK naar Manhattan te reizen.

In dit artikel staan affiliatie links. Dat wil zeggen dat we misschien een kleine commissie ontvangen als je iets koopt of boekt via een linkje op deze pagina. Uiteraard zonder extra kosten en moeite voor jou. Alle artikelen op Vetexbart zijn helemaal gratis te lezen, dus bedankt alvast om ons op deze manier te steunen.

John F Kennedy Airport

John F Kennedy Airport, kortweg JFK, is de belangrijkste luchthaven in New York en wordt vanuit België en Nederland het vaakst aangevlogen. Af en toe landen bepaalde vliegtuigmaatschappijen of binnenlandse vluchten ook op Newark Airport of La Guardia Airport.

Van JFK naar Manhattan?

De luchthaven JFK ligt niet in Manhattan, maar in Jamaica in het stadsdeel Queens op het eiland Long Island. Wie met de auto vanuit de luchthaven naar pakweg Times Square wil rijden moet rekenen op zo’n 25 kilometer afstand. Door het drukke verkeer kan de reistijd oplopen van 40 minuten tot 1 uur of meer. Wie naar een andere stad of regio reist vanaf JFK airport kan uiteraard terecht bij één van de autoverhuurbedrijven. Zelf een auto huren om in het drukke NYC rond te rijden is echter geen aanrader. 

Laat Vetexbart je trip plannen!

Je gaat naar New York City, maar je hebt niet de tijd om je trip tot in de puntjes te plannen? Of je weet gewoon niet goed waar je moet beginnen? Dan helpt Vetexbart je graag verder met een gepersonaliseerde reisplanningLees hier meer over deze service.

Taxi is snelste, maar ook duurste oplossing

Neem een taxi, of Yellow Cab aan de uitgang van de luchthaven. Er is een vaste prijs van JFK naar Manhattan. Let er op dat je enkel een officiële taxi neemt. Het is ongetwijfeld de snelste en meest stressloze manier om in je hotel te geraken, maar waarschijnlijk ook de duurste. Deze optie is vooral aan te raden als je met 4 personen bent of je ‘s avonds laat aankomt op de luchthaven en snel wil slapen.

Kostprijs: ongeveer 70 dollar (+ $12 dollar tol, $0,80 tax) Reken ook nog de fooi apart, zo’n 10%. 

Met de trein of metro

Airtrain

Wie met de trein of metro naar Manhattan wil neemt het best de Airtrain op JFK Airport. Dit treintje doet alle terminals aan en heeft verbindingen met de metro en Long Island Rail Road.

Kostprijs: 8,95 dollar (-5 jarigen rijden gratis).

Metro (Subway)

Wie met de metro wil reizen neemt de Airtrain tot de metrostations Howard Beach of Jamaica. Van daaruit kan je richting Manhattan sporen, maat let op dat je minstens 60 tot 80 minuten onderweg bent naar Midtown Manhattan.

Kostprijs: 2,90 dollar voor een single ticket. Gebruik vanaf begin 2024 OMNY.INFO.

Een virtuele eSIM voor de Verenigde Staten kopen?

💡 Je kan – zoals wij heel vaak doen – als je smartphone het toelaat (bijna alle moderne mobieltjes dus) ook een e-SIM proberen. Overweeg bijvoorbeeld de Maya Mobile’s eSIM pakketten! Met de onmiddellijke activering is er geen enkele fysieke SIM-kaart meer nodig. Concreet kies je vooraf je bestemming (er zijn paketten voor de EU, VS, Azië, Zuid-Amerika en de Caraïben), je scant de QR-code en je kan meteen verbinden met 4G of 5G. Zo kan je in de VS al surfen vanaf €8 (3GB, 5 dagen geldig) of €17 (10GB, 5 dagen gelden). Ben je langer in de VS, kies dan voor €28 (20GB, 15 dagen gelden) of een van de Unlimited pakketten van bijvoorbeeld €56 voor 1 maand onbeperkt mobiel internet. Hier koop je een bundel.

Trein

Wie toch met het openbaar vervoer wil reizen kiest volgens ons beter voor de trein. Dit is minder omslachtig en sneller dan de metro. Hiervoor neem je ook eerst de Airtrain vanuit JFK airport naar Long Island Rail Road Jamaica Station. Op zo’n 20 minuten ben je daarna in Penn Station in Manhattan. 

Kostprijs: afhankelijk van het uur en de dag 5 dollar tot 12 dollar. Denk eraan dat het ticket voor de Airtrain 8,95 dollar kost.

Met de shuttlebus

Wie zorgeloos richting hotel in Manhattan wil kan beroep doen op één van de privé shuttlebussen die je best vooraf dient te reserveren. Ideaal voor mensen die een dure taxi niet gevuld krijgen (die bijvoorbeeld alleen reizen) en toch zonder overstappen naar hun hotel willen gebracht worden. Reken op 1 tot 1,5 uur omdat de shuttlebussen ook andere mensen afzetten voor hun hotel.

Kostprijs: vanaf 35 dollar.

Een auto huren

Er zijn verschillende autoverhuurbedrijven die aanwezig zijn op JFK aiport. Wij raden autoverhuurspecialist Sunnycars aan. Door de unieke all-informule weet je perfect waar je aan toe bent. Dat wil zeggen: ongelimiteerde kilometers, alle verzekeringen, terugbetaling eigen risico, enzoverder.

Hoe ga jij het liefst van JFK naar Manhattan? Op de snelste of de goedkoopste manier?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.