New York City reisgids

In een oogopslag

Metropool New York City is al jaren in opmars als dé overzeese citytrip bestemming bij de Belgen en Nederlanders. The Big Apple is met z’n acht miljoen inwoners, verdeeld over vijf stadsdelen een ware smeltkroes van meer dan 185 verschillende nationaliteiten. De stad is niet alleen het Amerikaanse centrum van de handel, mode en hiphopmuziek, ook de culinaire scene is er bijzonder levendig. Wat dacht je van de heerlijkste streetfood uit alle uithoeken van de wereld, of schuif je toch liever aan tafel bij één van de ontelbare sterrenrestaurants? Heb je zin om te fietsen in één van de groene parken, de beste musea te bezoeken of te kajakken in de Hudson? Alles in mogelijk in the city that never sleeps. Tijdens een wandeling door Manhattan of één van de andere boroughs val je meermaals van de ene verbazing in de andere. Deze New York City reisgids helpt je alvast op weg.


De basics

Beste periode

New York kan je het hele jaar door bezoeken want ieder seizoen heeft er zijn charme. Persoonlijk vind ik de late lente en vroeger herfst de beste periode. In september en oktober is het niet meer zo warm dan in de zomermaanden en zijn de herfstkleuren in Central Park adembenemend. In de winter kan het barkoud zijn in New York, maar met de schaatsbanen, feestetalages en kerstmarkten wel bijzonder gezellig.

Vliegen

Vanuit Brussel zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen die rechtstreekse vluchten naar New York aanbieden. De meeste vluchten komen aan op de luchthaven van JFK (John F. Kennedy) of die van Newark (EWR). In het laagseizoen heb je door de stevige concurrentie vaak een retourticket voor minder dan 400 euro of vind je af en toe promo’s van 300 euro of minder. In het hoogseizoen de prijs oplopen tot 800 euro, maar dat is eerder uitzonderlijk. Kijk ook naar vertrekken vanuit Nederland, Frankrijk of Duitsland. 

Voorbereiding

Naar de Verenigde Staten afreizen is een hele belevenis. Zeker als het de eerste keer is. Zowel natuurliefhebbers als citytrippers kunnen er hun hartje ophalen. Maar denk eraan: zorg eerst dat je in orde bent met alle documenten voor je vertrekt. Zorg zeker voor een geldig paspoort, en regel op tijd je ESTA-aanvraag want dit is verplicht. Je hebt ook een retourticket nodig en sluit best een goede reisverzekering af.

Aankomst

Meestal kom je aan op de luchthaven JFK. Je zal sowieso in de (vaak lange) rij moeten wachten bij de grenscontrole. Als je aan de beurt bent worden er vingerafdrukken en foto’s genomen. Ook je paspoort en ESTA-aanvraag worden er grondig bekeken.

Je verplaatsen

New York is de stad waar de gele taxi nog steeds niet weg te denken is uit het straatbeeld. Officiële taxi’s zijn gereguleerd en ze hebben standaard tarieven. Vaak is het lastig om een taxi te pakken te krijgen, zeker in de drukke spitsuren (eigenlijk is het altijd spits in NYC). Daarom download je best de Uber app. Reizen met de metro is erg gemakkelijk is New York. Opstappen kan op één van de meer dan 450 stations doorheen de stad. Het is het ideale en goedkoopste vervoersmiddel als je enkele dagen komt city-trippen in New York. In Manhattan en enkele wijken in andere stadsdelen is ook een deelfietssysteem te vinden.

Fooien

Hotelpersoneel, obers en taxichaffeurs in New York, verwachten een tip van je. Hun loon is meestal erg laag waardoor de fooien voor hen onmisbaar zijn. Neem je een taxi, geef dan tussen de 10% en 15% extra. Kelners er barmannen rekenen op zo’n 15% à 20%, naargelang de service die ze brachten. Een kamermeisje geef je 2 à 4 dollar per dag. In sommige restaurants telt met de fooi automatisch bij de rekening. Een handige tip: omdat de sales tax (8,87%) steeds apart staat vermeld op je kassaticket is het handig om de fooi te berekenen op restaurant/café door de taks gewoon te verdubbelen.


Top New York City reisgids artikels

Scroll anderaan de foto voor link naar artikelRedacteur New York City reisgids

Hallo. Mijn naam is Bart, een dertiger uit Vlaanderen. Ik ben de globetrotter, schrijver en fotograaf achter Vetexbart, een travel blog gestart in 2013. Al meer dan 15 jaar ga ik op zeer regelmatige basis naar New York. Als NYC-expert schrijf ik diverse artikels over de Big Apple op mijn blog, maar ook in magazines en dagbladen.