18 weetjes over New York City

Skyline van Manhattan Taxi 18 weetjes over New York City
Skyline van Manhattan in New York City
Ga je voor het eerst naar New York? Bekijk dan zeker even de volgende 18 weetjes over de Big Apple.
Ik was er ondertussen al meer dan tien keer en wie regelmatig een kijkje neemt op mijn blog weet dat New York City voor mij de meest indrukwekkende stad ter wereld is. Voor wie de eerste keer naar The City That Never Sleeps gaat is het echt belangrijk om de reis op voorhand goed te plannen, zeker als je maar voor enkele dagen gaat. Dan wil je uiteraard zoveel mogelijk zien op zo weinig mogelijk tijd. De stad is giga groot, zodat een schema dus zeker geen overbodige luxe is. Met deze 18 weetjes over New York City kom je misschien ook al een eindje verder.

18 weetjes over New York City

De weg vinden

1. Je kan je makkelijk te voet of met de metro verplaatsen in New York City, maar een voorwaarde om alles vlotjes te vinden is weten dat de Avenues van noord naar zuid lopen en de Streets van oost naar west. 2. Leer voor je vertrek ook even namen en de ligging van de Avenues uit het hoofd! We beginnen in het oosten van Manhattan: First Av, Second Av, Third Av, Lexington Av, Park Av, Madison Av, Fifth Av, Sixth Av (aka Avenue of the Americas), Seventh Av, Eighth Av (aka Central Park West), Ninth Av (aka Columbus), 10th Av (aka Amsterdam), 11th Av (aka West End) en West Side Highway.

Taxi

3. Vaak is het lastig om een taxi te pakken te krijgen, zeker in de drukke spitsuren (eigenlijk is het altijd spits in NYC). Kan je uiteindelijk toch ééntje doen stoppen stap dan dadelijk in en zeg pas in de yellow cab naar waar je wil gebracht worden, zeker als het naar één van de andere boroughs is. In de buitenwijken is het immers moeilijker voor de chauffeur om snel andere klanten te vinden. 4. Oh ja, enkel de taxi’s waarvan het lichtje brandt zijn vrij en beschikbaar! Taxi 18 weetjes over New York City

(gratis) Cultuur

5. Bijna elk museum geeft een bepaalde dag per week gratis toegang. Vaak zie je ook een ‘suggested donation’. Men stelt dan voor om bijvoorbeeld 20 dollar te betalen voor een inkomticket, maar dit is helemaal niet verplicht. Je geeft wat je wil. 6. Ben je in New York dan ga je hoogstwaarschijnlijk naar één van de prachtige musicals op bijvoorbeeld Broadway! Koop je ticket op voorhand bij TKTS en krijg kortingen tot 50%. Je vindt ze op Times Square, South Street Seaport en Downtown Brooklyn. Hotel nodig? Kijk op de website van Trivago.be 

Verwarring

7. Vraag je iemand de weg naar Houston Street zeg dan niet ‘jew-stan’, maar ‘haw-sten’. 8. Flatiron in een gebouw, maar is ook een wijk in NYC. Flatiron 18 weetjes over New York City

Horeca

9. Wanneer het regent is het makkelijker om een Starbucks binnen te stappen dan steeds een paraplu mee te sleuren. In 2014 waren er 208 (!) in Manhattan. 10. Alle New Yorkse horecazaken hebben een ABC quotering aan het venster hangen. A staat voor goed, terwijl je bij de C’s misschien beter wegblijft. Hierover schreef ik eerder trouwens een aparte post. 11. Vergeet zeker geen fooi te geven in restaurants of op café. Hoeveel? Verdubbel de tax (ca 8,5 %) die je op je rekening kan terug vinden en je zit altijd goed.

Free Wifi

12. New York City was een voorloper in het aanbieden van free wifi. In Bryant Park maak je bijvoorbeeld makkelijk gebruik van de gratis wifi-verbinding, maar ook in Battery Park (meest zuidelijke tip van Manhattan).

Norse New Yorkers?

13. New Yorkers zijn altijd ‘in a hurry’ en daarom maken ze nauwelijks oogcontact als je ze passeert. Ze zijn echter zeer snel om hulp te bieden bij onder andere het vinden van de weg. Wees dus niet verlegen! Vliegtickets nodig? Kijk op de websites van Cheaptickets.be | Momondo.be of Vliegtickets.be

+21 jaar

14. Amerikanen zijn strikt als het te maken heeft met de ‘minimum age’. Alcohol kopen en drinken, een club binnenwandelen of sigaretten kopen = +21 jaar! Er zijn echt altijd en overal controles en ook al ben je ouder dan 30 zou ik je aanraden om steeds je identiteitskaart bij te hebben.

Goedkoopste activiteiten boeken

Een van de beste boekingswebsites om activiteiten en tours te boeken in New York is GetYourGuide. Je vindt er alle hotspots en must-sees terug tegen de beste prijs en met eerlijke reviews.

New York divers

15. De beste periode om NYC te bezoeken is in de maanden tussen mei en september. Uiteraard zijn de ticketprijzen en hotelovernachtingen dan ook het duurst. Daarover schreef ik een apart artikel. 16. Shopaholic? Ga naar Macy’s en haal een discount kaart in het Visitor Centre (alleen voor niet-Amerikanen). Je krijgt daarmee een korting van +10% op de meeste artikelen. Macy's 18 weetjes over New York City 17. NYC ontdek je het best te voet. Zorg voor goede stapschoenen! 18. Vlieg zo goedkoop mogelijk!

Was jij al eerder in New York? Wat zou jij nog als tip willen meegeven aan iemand die de stad voor het eerst bezoekt?

*Update artikel


Booking.com

22 reacties

Geef een reactie