9 x Belgische cafés en restaurants in New York

Belgische cafés in New York! Je vindt ze vooral terug in party neighborhoods zoals Williamsburg in Brooklyn of de East Village en Chelsea in Manhattan. Aan heerlijk Belgisch bier is er in New York geen gebrek en je kan er zelfs lekker stoofvlees met friet eten.

Voor de bezoekers van de Big Apple die niet houden van het fletse Budweiser of Miller Light zet ik enkele van de bekendste Belgische cafés in New York (en restaurants) op een rijtje. 

Peculier Pub

De Peculier Pub ligt in het hartje van Greenwich Villige in New York. Deze bar is niet echt een Belgian Café, maar ik plaats hem toch in het lijstje omdat er ook zo’n 30 Belgische bieren te verkrijgen zijn. Een Stella Artois (pint) kost er 7 dollar en voor een Lindemans kriek of Blauwe Chimay tel je zo’n 12 dollar neer.

145 Bleeker Street | website

Waffles and Dinges


?c=1393&m=1904839&a=227118&r=&t=html

Wie België zegt denkt vooral aan chocolade en bier maar ook wafels zullen bij vele snel volgen in dat lijstje. Wisten jullie dat er al enkele jaren foodtrucks rondrijden in New York City die alleen maar the real Belgian Waffles verkopen? Nu wel dus! Wafels & Dinges heeft een aantal trucks die her en der opgesteld staan in New York en enkele vast kiosken. Een Brusselse of Luikse wafel kost zo’n 6 dollar, maar wil je er ook wat extra Dinges (nutella, slagroom, aardbeien,…) dan betaal je enkele dollars meer! 

img 20181214 0945295799738118932290837

Onder andere op Times Square en voor Macy’s

Petite Abeille

(VOORLOPIG GESLOTEN) Petite Abeille is een restaurant met de typisch Belgische keuken. Voor een steak friet betaal je 27 dollar en wie zin heeft in een mosselen met Hoegaarden moet daar 26 dollar voor over hebben. Er is een zeer uitgebreide kaart met Belgische bieren. Een Duvel kost er 9 dollar (maandag heb je die trouwens voor de helft van de prijs, want dan zijn de Belgische bieren aan 50%).

400 W 14th Street | website

thomas bormans 746 unsplash
 Brooklyn Bridge door Thomas Bormans

B.Cafe

Dubbel gebakken frietjes (typisch voor de echte Belgische frieten), echte traditionale mayonaise en een heerlijke pot mosselen? Dan moet je bij B.Cafe zijn! Je vindt er ook lekkere Belgische desserts op de kaart zoals dame blanche, broodpudding of appelbeignets. Voor wie echt wil dineren is er witloof met hesp in kaassaus, steak tartaar of Fish & Fries (met Hoegaarden beslag).

East: 240 E 75 th street/between 2de & 3de Avenue

Pommes frites

De kleine, donkere en met veel hout ingerichte ‘frituur’ in de buurt van Washington Square is een pareltjes dat niets dan goede recensies krijgt online. Je krijgt er heerlijke frietjes (in een puntzak), maar er is ook een groot assortiment aan verrassende sausjes. Een gewoon formaat kost je $6,25. Mayo, ketchup of mosterd zijn gratis, terwijl je voor de speciale sauzen $1,75 moet neertellen.

img 20181216 112049 016353047942243451316

128 Macdougal Street

BXL Café

Hier kende ik misschien wel mijn meest dronken (en duurste) avond ooit in New York. Op een boogscheut van Times Square ligt het bekende Cafe BXL dat al meer dan 10 jaar de Belgische bieren en keuken promoot in New York City. Je hebt er een tiental Belgian beers op de tap (van 6 tot 11 dollar). Ik proefde ze allemaal en kocht enkele flights. Voor 5 proefglaasjes naar keuze betaal je zo’n 15 dollar. Heb je honger dan kan je er ook terecht voor onder andere garnaalkroketten, stoemp met worst of vleesbrood.

125 West 43rd Street

?c=2121&m=1200537&a=227118&r=&t=html

BXL Zoute

Bij de jongste telg van de BXL familie in New York was ik zelf nog niet eerder, maar het staat zeker om mijn to-do-lijstje. Ook hier kan je een mooie selectie van wel 100 Belgische bieren vinden. Voor een Gulden Draak van ’t vat betaal je 10 dollar en een flesje Hopus kost er 12 dollar. BXL Zoute ligt in de wijk Flatiron.

50 West 22nd Street | website

Benelux

(VOORLOPIG GESLOTEN) In Bushwick vind je Benelux. Een restaurant en bar waar gerechten met een Belgische tint te vinden zijn en -uiteraard- Belgische bieren zoals Sint Bernardus ($10) en Kwak ($11). Verder zijn de Benelux Burger (met mayo) of de mosselen met handgesneden frieten ($19) aan te raden.

25 Bogart Straat in Brooklyn

Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien (Dagelijks Brood) kennen we in ons land voor de ontbijt en lunchplek met (meestal dure) toast avocado en zalm of de fancy beker granola met vers fruit. Ondertussen is de keten, die van oorsprong Belgisch is, heeft ondertussen zijn hoofdzetel in de VS, maar toch is er nog een Belgische link. In New York zijn er een aantal van deze zaken op toplocaties.

Ondertussen hebben ze zo’n 40 vestigingen in en rond de stad.

Goedkoopste activiteiten boeken

Een van de beste boekingswebsites om activiteiten te boeken in New York is GetYourGuide. Je vindt er alle hotspots en must-sees terug tegen de beste prijs en met eerlijke reviews.

Vetexbart’s Tip

New York pass: koop ik best voordeelpassen of niet?

New York kent heel wat verschillende passen en voordeelkaarten. Mijn persoonlijke favoriet is de New York Explorer pass. Hij geeft je toegang tot de meest bekende en iconische bezienswaardigheden -maar bijvoorbeeld ook tours- in NYC. Je koopt een pass voor 2, 3, 4, 5, 7 of 10 attracties, activiteiten en tours en vervolgens blijft de kaart je hele verblijf geldig (maximaal 30 dagen). Jij beslist dus ter plaatse wanneer je wat ziet, regen of zonneschijn. Je kan zo tot wel 50% goedkoper naar hotspots zoals het Vrijheidsbeeld, het Empire State Building of een ritje in de hop-on hop-off bus.

Een local New Yorker als gids

Via de nieuwe Nederlandse startup Hi hi kan je een local boeken om je rond te leiden in New York. Een echte New Yorker brengt je -in samenspraak- naar de coolste plekjes van de stad. Je kan al gidsen vinden vanaf slechts 10 euro per uur.

Belgische cafés in New York praktisch

In het boek van de Vlaamse New York-gids Patrick Van Rosendaal vind je massa’s coole hotspots voor je (eerste) trip naar de Big Apple. Kopen kan hier. Of lees mijn handig lijstje met alleen maar gratis dingen om te doen in NYC.

Ken jij nog enkele Belgische cafés in New York?

baaf271ce3b331ea8367d854af4c9a02?s=96&d=identicon&r=g
Barthttps://www.vetexbart.be
Ik ben Bart, de globetrotter, blogger, fotograaf en oprichter van Vetexbart. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Deel dit artikel

Bart

Content creator & reisblogger

Hoi! Ik ben Bart, globetrotter, fotograaf en content creator bij Vetexbart. Deze Vlaamse reisblog en bijhorend sociale media platform bestaat sinds 2013. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Gloednieuw

spot_img