3

The best of New York City: 7-dagen planning

10 min.

Laatste update op 29 september door

Wie voor het eerst naar New York City trekt zal heel wat must sees hebben om af te vinken van z’n lijst. Veel van die bezienswaardigheden zijn te vinden op Manhattan, het bekendste van de vijf New Yorkse stadsdelen. Je vindt er sowieso de meest iconische attracties zoals het Empire State Building, het Vrijheidsbeeld en Times Square. Maar The Big Apple is uiteraard niet alleen maar Manhattan. Daarom deze New York itinerary langs alle NYC boroughs.

Manhattan, 3 dagen

Een bezoek aan New York is niet compleet zonder rond te kuieren in Central Park, thuis van Strawberry Fields. Klim er de trappen op van Belvedere Castle voor een prachtig uitzicht. Bezoek aansluitend ‘s werelds beste verzameling van kunstmusea langs Museum Mile. Op dat deel van 5th Avenue vind je onder andere het Metropolitan Museum of Art, het Guggenheim en de Frick Collection. Ga tegen zonsondergang naar het uitkijkplatform Top of the Rock. Met één van de 60 liften ga je naar de 70ste verdieping voor een ongelooflijk panoramisch uitzicht over de stad en Central Park.

Start de dag met een wandeling over de High Line. Dat is een langgerekt park van meer dan 2 kilometer lang. Het zweeft enkele meters boven de grond en is aangelegd op een in onbruik geraakte spoorlijn. Voor een snelle hap loop je Chelsea Market binnen. In deze oude Oreo cookies fabriek vind je verschillende hippe eettentjes en delicatessenzaken. Slenter verder naar de East Village, een van m’n favoriete plekken in New York. De wijk kent amper hoogbouw en grote winkelketens zijn er ingeruild voor heel wat kleine, alternatieve zaken. Op zoek naar een fake Yves Saint Laurent tasje of de beste en goedkoopste dumplings of noodles? Dan is Chinatown the place to be. Sluit de avond af met een wandeling over Brooklyn Bridge. De brug over de East River die stadsdelen Brooklyn en Manhattan met elkaar verbinden was de eerste hangbrug van staaldraad ter wereld.

Koop hier mijn allernieuwste ebook Meet The Icons en krijg een volledig uitgewerkte 3 dagen planning (€2,89, 36 pagina’s).

New York

Ga voor een stevig ontbijt -met een al even stevige portie entertainment- naar het iconische Ellen’s Stardust Diner. Er zijn overal zingende obers en de serveersters klimmen op de tafels om –Grease Lightning gewijs- er het beste van zichzelf te geven. Om de pannenkoeken en wafels te verbanden huur je achteraf een fiets. Zo ontdek je New York eens op andere, sportieve manier. Een heel leuke route is de Manhattan Waterfront Greenway die langs de kust loopt en maar liefst 50 kilometer lang is. Musical time! Broadway shows staan eigenlijk synoniem met New York City. Geniet ‘s avonds in een van de meer dan 40 grote theaters in de buurt van Times Square van een musical of andere show.

Queens, 1 dag

Vertrek al vroeg richting Q voor een wandeling in de Botanical Garden. Het park is gratis van november tot en met maart en tijdens het lente- en zomerseizoen betaal je 6 dollar. Voor een snelle lunch ga je naar de wijk Flushing. Hier vind je die andere New Yorkse Chinatown terug. Het is er een stuk minder toeristisch dan die in Manhattan. Vooral Prince Street nabij 38th en 39th Avenue telt heel wat lekkere Aziatische zaakjes. Wie van bier houdt moet bij de jongens van Rockeway Brewery zijn of in een van de vele biergardens in Queens, zoals de bekende Bohemian Hall. Het Socrates Sculpture Park een gratis outdoor museum in de wijk Astoria, vergelijkbaar met het Antwerpse Middelheimpark. Astoria is de onofficiële Griekse hoofdstad van New York en staat synoniem voor lekker (Grieks) tafelen. Sluit de dag af met een zonsondergang! Ga voor een prachtige sunset naar het Astoria Park. Het is gelegen aan de East River en geeft een prachtig uitzicht op Upper Manhattan en de Queensboro en Hellgate Bridges.

Staten Island, 1 dag

Vandaag schakelen we even een versnelling lager. Heel wat mensen laten Staten Island links liggen tijdens een bezoek aan New York. Logisch, want -toegegeven- erg veel bezienswaardigheden zijn er niet te vinden in het stadsdeel. Toch kan je er een rustig en geslaagd dagje doorbrengen. Dat komt na het goedgevulde programma van de vorige dagen misschien van pas? Neem in Manhattan (meerdere keren per uur) de Staten Island Ferry. Ik beloof het: je zal het je niet beklagen. De boot vaart tot vlak naast het Vrijheidsbeeld en je krijgt een heel erg mooi uitzicht over de skyline vanop het water. En dat helemaal gratis, want de rit in de ferry kost je niets!

Omdat Staten Island groot is in oppervlakte en er maar weinig mensen wonen is er heel wat plaats voor groen. Belangrijkste bezienswaarigheden zijn de kleine Staten Island Zoo, en de Snug Harbor Cultural Center & Botanical Garden.

The Bronx, 1 dag

Tijd voor wat cultuur! The Bronx Museum of Arts is een museum met hedendaagse kunst uit verschillende culturen én helemaal gratis te bezoeken. In de onmiddellijke buurt zie je trouwens tientallen prachtige street art kunstwerken. Vergeet Littly Italy in Manhattan, want de beste Italiaanse restaurants (zonder toeristen) liggen in The Bronx aan Artur Avenue. Smakelijk! Als je van dierentuinen houdt is Bronx Zoo echt een aanrader. Het is de grootste stadsdierentuin in de Verenigde Staten en huisvest zo’n 4000 dieren. Vroeger was The Bronx een echte no-go zone. Vervallen wijken en rondhangende bendes maakten van deze regio de zwarte vlek van de stad. De laatste jaren echter is er stevig geïnvesteerd in deze wijk waardoor het een echte aanrader is geworden. Stap er langs de vele antiekwinkeltjes en gallerijtjes van beginnende kunstenaars. Kijk vooraf ook even na of de yankees een thuismatch spelen in het iconische Yankee Stadium.

Brooklyn, 1 dag

Ga voor dag en dauw langs de supermarkt en boks een kleine picknicklunch in elkaar. Wandel langs de romantische Brooklyn Heights Promenade alvorens een plekje te zoeken op Long Meadow in Prospect Park. De gigantische weide is de picknick hotspot van de Big Apple. Brooklyn is dé place-to-be om street art te spotten. Doe mee met een georganiseerde tour of ga zelf op ontdekkingstocht in de hippe, rauwe wijk Bushwick.

Zet ‘s avonds een stapje in de wereld. Kies een tafeltje in een van de high-end restaurants rond het idyllische Park Slope en placeer een dansje in een van de clubs. Let ook op de prachtige brownstones in de wijk. In de zomer kan je heel m’n Brooklyn programma overhoop halen en kiezen voor een daguitstap naar Coney Island. Dat is een schiereiland in het uiterste zuiden van Brooklyn. Het heeft een mooi strand aan de Atlantische Oceaan, maar het is vooral gekend om zijn legendarische attractiepark dat in tientallen films te bewonderen was. Ga er zeker een hotdog eten bij de wereldberoemde Nathan’s Hotdog. Het is hier dat men jaarlijks het wereldrecord hotdog eten aanvalt.

Ik plan je trip van a tot z

Je gaat naar New York, maar je hebt niet de tijd om je trip tot in de puntjes te plannen? Of je weet niet goed waar je moet beginnen? Dan help ik je graag verder met een gepersonaliseerde reisplanning van a tot z. We overleggen samen over de telefoon of via mail en bekijken waar je precies de focus wil leggen. Ik bezorg je na enkele dagen een overzichtelijke en verrassende eerste proefversie. Om uiteindelijk te komen tot dé perfecte planning voor een geslaagde trip naar NYC.

Bekijk hier de mogelijkheden.

Welke hotspots of must do’s ontbreken er volgens jou in mijn New York itinerary?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.