Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


Brooklyn Bridge: zo wandel je over New Yorks meest iconische brug

Eén van de meest iconische must see locaties in New York City is ongetwijfeld de Brooklyn Bridge. Een bezoek aan de stad is niet compleet zonder een wandeling over de brug.

De brug over de East River die stadsdelen Brooklyn en Manhattan met elkaar verbindt was de eerste hangbrug van staaldraad ter wereld. Een bezoek aan New York is niet compleet zonder te wandelen op Brooklyn Bridge, de gigant die figureerde in honderden films en tv-series. In deze blogpost vertel ik jullie onder andere hoe je er geraakt en waar je het best kan beginnen. En je krijgt er nog enkele handige tips – gratis en voor niets – bij.

Wandelen op Brooklyn Bridge
© NYC & Company/JulienneSchaer

Wandelen op Brooklyn Bridge

Brooklyn of Manhattan?

Wandel je nu het best van Manhattan naar Brooklyn of is de omgekeerde richting de fijnste keuze? Op deze vraag is er eigenlijk geen pasklaar antwoord. Mijn persoonlijke tip zou zijn om indien mogelijk tijdens het weekend in de vroege ochtend over de brug naar Brooklyn te wandelen. Zo vermijd je de grote drukte tijdens de spitsuren (heel wat New Yorkers gebruiken de brug om van en naar het werk te gaan). Je hebt dan de skyline achter je liggen. Brooklyn heeft zoveel te bieden – ook in de onmiddellijke omgeving van de brug – dat je er gerust een hele dag kan rondhangen. Kom tegen zonsondergang terug en wandel zo de miljoenen lichtjes tegemoet richting Manhattan. Prachtig! Ben je niet zo sportief dan kan je er uiteraard ook voor kiezen om de metro naar Brooklyn te nemen en enkel terug te komen over de brug.

Hoe lang duurt de wandeling over Brooklyn Bridge?

De brug is een kleine 2 kilometer lang. Dat wil zeggen dat je toch zeker 30 minuten nodig hebt om de rivier te voet over te steken. Hou er rekening mee dat het erg druk kan zijn en dat het wandelpad niet heel breed is. Je kan dus maar zo snel gaan als je voorgangers. Ongetwijfeld wil je ook massa’s prachtige plaatjes schieten tijdens de wandeling. Daarom reken je best op een tocht van ongeveer 45 minuten tot 1 uur voor de echte die hards.

Ingang

Vanaf Manhattan: Neem metro 4,5 of 6 naar Brooklyn Bridge/City Hall of de J/Z metro naar Chambers St. De ingang van de brug vind je aan de overkant van de straat. Twijfel je? Dan volg je gewoon de stroom van de toeristen.

Vanaf Brooklyn: De Pedestrian Walkway begint bij Tillary Street en Adams Street. Je geraakt er door de metro te nemen naar A/C of F naar Jay Street/MetroTech Station, de N of R naar Court Street Station of de 2/3/4/5 to Borough Hall Station.

Wandelen op Brooklyn Bridge
© NYC & Company/ Julienne Schaer

Nog een paar weetjes

Voor wie er aan moest twijfelen, de brug heeft geen openingsuren en is 24/24 en 7/7 over te steken.

Je mag ook fietsen op Brooklyn Bridge! Er zijn speciale bike lanes net naast de voetgangerspaden (pedestrian lanes).

Wat je ook doet, kom als wandelaar NIET op het fietspad. De New Yorkers zoeven er voorbij en rijden je zonder aarzelen omver.

Vanop de brug zie je ook het Vrijheidsbeeld.

Er werd gestart met het bouwen van de brug in 1869. Uiteindelijk was het bouwwerk voltooid in 1883, 14 jaar later.

In de onmiddellijke buurt van de Lower Manhattan-ingang kan je een kijkje gaan nemen in onder andere St, Paul’s Chapel, de City Hall of Wall Street (met zijn Stier).

Ben je aan de Brooklyn kant, laat je dan verrassen door Brooklyn Bridge Park en wandel verder over de Promenade.

Wil je New York op een lowbudget manier ontdekken? Lees dan deze blog.

Praktisch

CONNECTIONS is nog steeds dé Belgische referentie voor citytrips naar New York. Vertrek nooit op vakantie zonder een goede reisbijstandsverzekering. Voor een citytrip naar de Verenigde Staten heb je zowel je paspoort als een ESTA-toelating nodig. Betalen doe je er met Amerikaanse dollars. Voor de volledige New York Citytrip gids klik je hier.

Hier vind je een aanbod aan handige reisgidsen.

 1. Capitool Reisgids, editie 2020 voor €27,99
 2. Time to Momo New York, editie 2020 voor €16,99
 3. BE NY 2.0 van de Belg Patrick van Rosendaal die gids is in New York voor €25,99
 4. NYC Guide for Instagrammers van de Belgische Silvie Bonne voor €16,99

Wandelen op Brooklyn Bridge? Staat het ook op jouw verlanglijstje?


Kijk ook eens naar dit:


ReizenReizen

1 reactie

 • van der Steen

  Hoi Bart,

  Leuk stuk over de Brooklyn Bridge.
  Waar heb je de 1e twee foto’s gemaakt?

  Groet

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!