Eerste keer naar New York? Zo plan je de trip!

Ga je eindelijk een keertje naar New York City? Spannend! Ik zet even de belangrijkste tips en weetjes op een rijtje.

De eerste keer naar New York! Spannend! “Waar boek ik de goedkoopste vlucht? In welke wijk zoek ik het best een hotel? Met welke paperassen moet ik allemaal in orde zijn?” passeren wekelijks de revue in mijn mailbox. Hoog tijd dus voor een blogpost met de belangrijkste antwoorden.

Vliegtuigtickets

Vanuit Brussel zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen die rechtstreekse vluchten naar New York aanbieden. De meeste vluchten komen aan op de luchthaven van JFK (John F. Kennedy) of die van Newark (EWR).

Naargelang de periode van afreizen is de gemiddelde prijs voor een retourticket naar NYC zo’n 500 euro. Drukke periodes zoals de zomermaanden of de kerstperiode kan de prijs de hoogte injagen. Soms kom je promoties tegen, maar minder dan 350 euro zal je niet vaak betalen voor een retourtje Brussel-New York.

Overweeg ook een vertrek vanuit een andere luchthaven dan Brussel zoals Amsterdam, Parijs of Frankfurt. Vaak is dit goedkoper. 

Grenscontrole

Het Amerikaans veiligheidspersoneel in de luchthavens verkeren na de aanslagen van 9/11 (en de recente Europese terroristische gebeurtenissen) in verhoogde staat van paraatheid. Gehoorzaam, blijf kalm en maak zeker geen gevoelige grapjes.

Men zal je vragen om je vingerafdrukken elektronisch te registreren terwijl er ook een foto van je genomen wordt voor in de database. Zorg ervoor dat je het adres bij de hand hebt waar je de eerste dagen zal overnachten én wees in het bezit van je retourticket. Men vraagt je meestal ook naar de reden van je bezoek, je planning en je beroep.

 • Als je van plan bent om je koffers op slot te doen gebruik je best een TSA slot. Daarvan heeft de Amerikaanse douane een loper zodat zij jouw gesloten koffer niet moeten openbreken.
 • Denk er ook aan dat je voor niet meer dan 100 dollar per persoon aan cadeaus mee mag meebrengen. Cash geld is beperkt tot 10.000 dollar, anders moet je het vooraf kenbaar maken.
 • Laat je camera en smartphone achterwege in de luchthaven (en militaire sites).

ESTA

Belgen zijn verplicht om zich voor vertrek elektronisch te registeren. Vergeet dit zeker niet en doe het best zo’n 72 uur op voorhand (in principe kan het tot vlak voor vertrek, maar dan mag er natuurlijk niets misgaan).

Via de ESTA (Electronic System for Travel Authorization) mag je maximum 90 dagen in de Verenigde Staten blijven (niet verlengbaar). Men moet ook beschikken over een ticket voor de heen- en terugvlucht.

Registreren doe je hier (je krijgt meestal dadelijk een antwoord). De aanvraag kost je 14 dollar en is 2 jaar geldig. Ga je dus na een jaar nog eens naar de VS is je ESTA nog steeds geldig (als je paspoort in tussentijd niet is vervangen). Gegevens updaten kan altijd. In sommige Amerikaanse luchthavens kan je je elektronisch registeren.

Je moet je ESTA aanvragen niet printen en meenemen naar de luchthaven, het is automatisch gekoppeld aan je paspoortnummer.

Een ESTA aanvragen met de hulp van professionals kan natuurlijk ook en is misschien wel handig als je een eerste keer naar New York trekt. Voor de dienst betaal je wel extra.

Reisdocumenten

Buiten het regelen van je ESTA moet je ook beschikken over een geldig paspoort (het boekje, niet je identiteitskaart!) dat geldig is gedurende je hele reis. Verder moet je ook kunnen aantonen dat je de trip kan bekostigen. Dit kan door het meenemen van cash geld, cheques of bank- en kredietkaarten.

 • Ga je een auto huren in New York om de buurt te verkennen, zorg dan best voor een internationaal rijbewijs (maar je hebt ook je nationaal rijbewijs nodig bij controle).
 • Wil je graag gebruik maken van je normale bankkaart (geen kredietkaart), laat deze dan voor vertrek deblokkeren voor reizen buiten de Europese Unie. Je kan wel niet overal in New York terecht met een gewone (Maestro) bankkaart. Neem minstens één kredietkaart mee zoals VISA of Mastercard want deze zijn echt onmisbaar in Amerika.

Overnachten

Hotels in New York zijn duur! Daarom is het belangrijk om op voorhand een idee te hebben waar je gaat overnachten (in welke wijk) om zo online goede deals te vinden. 

Kies je voor een hotel, een hostel of misschien doe je liever een beroep op alternatieve online diensten zoals Couchsurfing of AirBnB? 

 • Reken toch op minstens 150-200 dollar voor een standaard kamer in Manhattan en 35-50 dollar voor een nacht in een degelijke hostel.
 • Hou ook rekening met de extra taksen en zorg voor een kredietkaart om de borg te betalen. In de meeste hotels zal je bij het inchecken een incidentals charge moeten betalen. Meestal is dit 50 tot 100 dollar per nacht en per kamer. Die borg wordt gebruikt voor het betalen van de kosten voor de minibar, het restaurant of telefoon. Ook als je iets stuk maakt of steelt zal het bedrag in mindering worden gebracht. De  incidentals charge is dus geen extra kost. Je krijgt het bedrag (of wat er nog van overschiet) integraal teruggestort bij het uitchecken.

Allerlei

 • Een reisgids om je eerste keer naar New York te plannen kan ook altijd handig zijn! Vind een overzicht hier.
 • Absoluut noodzakelijk is de aanschaf van een goede reisverzekering, met een degelijke dekkingslimiet.
 • Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien door mensen die voor het eerst naar de States reizen zijn adapters voor elektrische apparaten. De stroom in de VS is 110v en niet 220v zoals bij ons.
 • Geld wisselen naar US dollars kan vooraf bij een grote Belgische bank, maar het is misschien niet zo handig om met veel cash geld over straat te lopen. Betalen in een winkel of restaurant doe je het best direct met je kredietkaart, in plaats van eerst geld uit de muur te halen. De ATM’s (bancontact/pinautomaat) rekenen altijd (hoge) kosten aan (van 1 tot soms wel 5 dollar per transactie). Gebruik je toch de ATM? Kies dan direct voor enkele honderden dollars in plaats van iedere dag een klein(er) bedrag. 

Ik plan je trip van a tot z

Je gaat naar New York, maar je hebt niet de tijd om je trip tot in de puntjes te plannen? Of je weet niet goed waar je moet beginnen? Dan help ik je graag verder met een gepersonaliseerde reisplanning van a tot z. We overleggen samen over de telefoon of via mail en bekijken waar je precies de focus wil leggen. Ik bezorg je na enkele dagen een overzichtelijke en verrassende eerste proefversie. Om uiteindelijk te komen tot dé perfecte planning voor een geslaagde trip naar NYC. Bekijk hier de mogelijkheden.

Een local New Yorker als gids

Via de nieuwe Nederlandse startup Hi hi kan je een local boeken om je rond te leiden in New York. Een echte New Yorker brengt je -in samenspraak- naar de coolste plekjes van de stad. Je kan al gidsen vinden vanaf slechts 10 euro per uur.

Eerste keer naar New York Praktisch

In het boek van de Vlaamse New York-gids Patrick Van Rosendaal vind je massa’s coole hotspots voor je (eerste) trip naar de Big Apple. Kopen kan hier. Of lees mijn handig lijstje met alleen maar gratis dingen om te doen in NYC.

4 reacties

 • New York is tijdens de periode december-februari elk jaar te boeken voor minder dan 300 euro. Vaak rond de 250 zelfs en geen error prijzen.

  • Wij overwegen in (begin)december te gaan voor de 1e keer, maar twijfelen n beetje ivm het weer. Vlug/vrieg donker en koud..
   Enige tips zijn welkom 🙂
   Grtjs, Greet

   • Ik zou niet twijfelen. Het is inderdaad winter in december, ook in New York, maar alles krijgt dan een leuk kerstsfeertje. Erg leuke periode om te gaan vind ik. In NYC kan je je ook in het donker amuseren.

 • Ben nu zelf bezig mijn eerste reis naar New York te plannen. Dat zal dus over ongeveer een jaar zijn, begin juni 2019. Ticket nu geboekt via Primera Air, retour voor 371 Euro. Airbnb in Brooklyn genomen voor 26 Euro per nacht, ook nu alvast gereserveerd. Kamer bij iemand in huis, kan als ik wil zelf koken, en Brooklyn is bovendien enorm centraal gelegen, binnen 30 minuten van de Airbnb met de metro in Manhattan. Ga 13 nachten blijven.
  Aangezien ik een cultuur- en geschiedenis-freak ben ga ik vooral musea en dergelijke bezoeken. Een tour die ik absoluut wil doen is de “Hard Hat Tour” op Ellis Island; het immigratiemuseum: een speciale tour doorheen het niet gerestaureerde gedeelte van het immigratie-complex. Gaat ongeveer 58 Dollar kosten. Via een website met gidswandelingen vond ik deze uitstekende uitleg over de vele toeristische New York kortingspassen, die gratis toegang / kortingen bieden voor veel attracties https://freetoursbyfoot.com/new-york-city-passes-which-one-is-the-best-to-buy/ . De komende maanden ga ik eens uitzoeken wat ik precies wil bezoeken en welke pas het best bij me past.

Geef een reactie