Vrijheidsbeeld eerste keer naar New York

Eerste keer naar New York? Zo plan je de trip!

11 min.

Laatste update 26 oktober

De eerste keer naar New York! Spannend! “Waar boek ik de goedkoopste vlucht? In welke wijk zoek ik het best een hotel? Met welke paperassen moet ik allemaal in orde zijn?” passeren wekelijks de revue in mijn mailbox. Hoog tijd dus voor een blogpost met de belangrijkste antwoorden.

Vliegtuigtickets naar New York

Vanuit Brussel zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen die rechtstreekse vluchten naar New York aanbieden. De meeste vluchten komen aan op de luchthaven van JFK (John F. Kennedy) of die van Newark (EWR).

Naargelang de periode van afreizen is de gemiddelde prijs voor een retourticket naar NYC zo’n 500 euro. Drukke periodes zoals de zomermaanden of de kerstperiode kan de prijs de hoogte injagen. Soms kom je promoties tegen, maar minder dan 400 euro zal je niet vaak betalen voor een retourtje Brussel-New York. Boek je tickets bij de Belgische marktleider, soms al vanaf 350 euro retour. Overweeg ook een vertrek vanuit een andere luchthaven dan Brussel zoals Amsterdam, Parijs of Frankfurt. Vaak is dit goedkoper. 

Grenscontrole

Het Amerikaans veiligheidspersoneel in de luchthavens verkeren na de aanslagen van 9/11 (en de recente Europese terroristische gebeurtenissen) in verhoogde staat van paraatheid. Gehoorzaam, blijf kalm en maak zeker geen gevoelige grapjes.

Men zal je vragen om je vingerafdrukken elektronisch te registreren terwijl er ook een foto van je genomen wordt voor in de database. Zorg ervoor dat je het adres bij de hand hebt waar je de eerste dagen zal overnachten én wees in het bezit van je retourticket. Men vraagt je meestal ook naar de reden van je bezoek, je planning en je beroep.

 • Als je van plan bent om je koffers op slot te doen gebruik je best een TSA slot. Daarvan heeft de Amerikaanse douane een loper zodat zij jouw gesloten koffer niet moeten openbreken. Zo’n handig slotje is echt een must koop je hier al voor iets meer dan 10 euro
 • Denk er ook aan dat je voor niet meer dan 100 dollar per persoon aan cadeaus mee mag meebrengen. Cash geld is beperkt tot 10.000 dollar, anders moet je het vooraf kenbaar maken
 • Laat je camera en smartphone achterwege in de luchthaven (en militaire sites).

ESTA regelen

Belgen zijn verplicht om zich voor vertrek elektronisch te registeren. Vergeet dit zeker niet en doe het best zo’n 72 uur op voorhand (in principe kan het tot vlak voor vertrek, maar dan mag er natuurlijk niets misgaan).

Via de ESTA (Electronic System for Travel Authorization) mag je maximum 90 dagen in de Verenigde Staten blijven (niet verlengbaar). Men moet ook beschikken over een ticket voor de heen- en terugvlucht.

Registreren doe je hier (je krijgt meestal dadelijk een antwoord). De aanvraag kost je 14 dollar en is 2 jaar geldig. Ga je dus na een jaar nog eens naar de VS is je ESTA nog steeds geldig (als je paspoort in tussentijd niet is vervangen). Gegevens updaten kan altijd. In sommige Amerikaanse luchthavens kan je je elektronisch registeren. Je moet je ESTA aanvragen niet printen en meenemen naar de luchthaven, het is automatisch gekoppeld aan je paspoortnummer.

Een ESTA aanvragen met de hulp van professionals kan natuurlijk ook en is misschien wel handig als je een eerste keer naar New York trekt. Voor de dienst betaal je wel extra.

Reisdocumenten

Buiten het regelen van je ESTA moet je ook beschikken over een geldig paspoort (het boekje, niet je identiteitskaart!) dat geldig is gedurende je hele reis. Verder moet je ook kunnen aantonen dat je de trip kan bekostigen. Dit kan door het meenemen van cash geld, cheques of bank- en kredietkaarten.

 • Ga je een auto huren in New York om de buurt te verkennen, zorg dan best voor een internationaal rijbewijs (maar je hebt ook je nationaal rijbewijs nodig bij controle). Ik huur steeds een wagen via Sunny Cars. Zij hebben een exclusieve all in formule waardoor je geen enkele extra verzekering meer moet afsluiten
 • Wil je graag gebruik maken van je normale bankkaart (geen kredietkaart), laat deze dan voor vertrek deblokkeren voor reizen buiten de Europese Unie. Je kan wel niet overal in New York terecht met een gewone (Maestro) bankkaart. Neem minstens één kredietkaart mee zoals VISA of Mastercard want deze zijn echt onmisbaar in Amerika. Als je geen gewone kredietkaart wil aanschaffen kan je ook een prepaid kaart kopen zoals deze. Die kan je dan voor een bepaald bedrag opladen.

New York pass: koop ik best voordeelpassen of niet?

New York kent heel wat verschillende passen en voordeelkaarten. Mijn persoonlijke favoriet is de New York Explorer pass. Hij geeft je toegang tot de meest bekende en iconische bezienswaardigheden -maar bijvoorbeeld ook tours- in NYC. Je koopt een pass voor 2, 3, 4, 5, 7 of 10 attracties, activiteiten en tours en vervolgens blijft de kaart je hele verblijf geldig (maximaal 30 dagen). Jij beslist dus ter plaatse wanneer je wat ziet, regen of zonneschijn. Je kan zo tot wel 50% goedkoper naar hotspots zoals het Vrijheidsbeeld, het Empire State Building of een ritje in de hop-on hop-off bus. De pass koop je onder andere hier bij de officiële verdeler.

Overnachten

Hotels in New York zijn duur! Daarom is het belangrijk om op voorhand een idee te hebben waar je gaat overnachten (in welke wijk) om zo online goede deals te vinden. 

Kies je voor een hotel, een hostel of misschien doe je liever een beroep op alternatieve online diensten zoals Couchsurfing of AirBnB? 

 • Reken toch op minstens 175-225 dollar voor een standaard kamer in Manhattan en 45-60 dollar voor een nacht in een degelijke hostel
 • Hou ook rekening met de extra taksen en zorg voor een kredietkaart om de borg te betalen. In de meeste hotels zal je bij het inchecken een incidentals charge moeten betalen. Meestal is dit 50 tot 100 dollar per nacht en per kamer. Die borg wordt gebruikt voor het betalen van de kosten voor de minibar, het restaurant of telefoon. Ook als je iets stuk maakt of steelt zal het bedrag in mindering worden gebracht. De  incidentals charge is dus geen extra kost. Je krijgt het bedrag (of wat er nog van overschiet) integraal teruggestort bij het uitchecken
 • Heel veel hotels rekenen een resort fee aan. Deze kan oplopen tot meer dan 50 dollar per dag. Check dit dus goed wanneer je je hotel boekt

Activiteiten boeken

Een van de beste boekingswebsites om activiteiten te boeken in New York is GetYourGuide. Je vindt er alle hotspots en must-sees terug tegen de beste prijs en met eerlijke reviews.

Allerlei

 • Een reisgids om je eerste keer naar New York te plannen kan ook altijd handig zijn! Vind een overzicht hier de beste boeken hier
 • Absoluut noodzakelijk is de aanschaf van een goede reisverzekering, met een degelijke dekkingslimiet
 • Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien door mensen die voor het eerst naar de States reizen zijn adapters voor elektrische apparaten. De stroom in de VS is 110v en niet 220v zoals bij ons. Hier kan je er eentje kopen voor 8 euro
 • Geld wisselen naar US dollars kan vooraf bij een grote Belgische bank, maar het is misschien niet zo handig om met veel cash geld over straat te lopen. Betalen in een winkel of restaurant doe je het best direct met je kredietkaart, in plaats van eerst geld uit de muur te halen. De ATM’s (bancontact/pinautomaat) rekenen altijd (hoge) kosten aan (van 1 tot soms wel 5 dollar per transactie). Gebruik je toch de ATM? Kies dan direct voor enkele honderden dollars in plaats van iedere dag een klein(er) bedrag

Een virtuele eSIM voor de Verenigde Staten kopen?

💡 Je kan – zoals wij heel vaak doen – als je smartphone het toelaat (bijna alle moderne mobieltjes dus) ook een e-SIM proberen. Overweeg bijvoorbeeld de Maya Mobile’s eSIM pakketten! Met de onmiddellijke activering is er geen enkele fysieke SIM-kaart meer nodig. Concreet kies je vooraf je bestemming (er zijn paketten voor de EU, VS, Azië, Zuid-Amerika en de Caraïben), je scant de QR-code en je kan meteen verbinden met 4G of 5G. Zo kan je in de VS al surfen vanaf €8 (3GB, 5 dagen geldig) of €17 (10GB, 5 dagen gelden). Ben je langer in de VS, kies dan voor €28 (20GB, 15 dagen gelden) of een van de Unlimited pakketten van bijvoorbeeld €56 voor 1 maand onbeperkt mobiel internet. Hier koop je een bundel.

Eerste keer naar New York praktisch

In het boek van de Vlaamse New York-gids Patrick Van Rosendaal vind je massa’s coole hotspots voor je (eerste) trip naar de Big Apple. Kopen kan hier. Of lees mijn handig lijstje met alleen maar gratis dingen om te doen in NYC. Wil je nog enkele dingen met korting scoren om mee te nemen naar New York dan vind je op deze website enkele codes.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.