Brooklyn Bridge Manhattan Bridge New York

Citytrip New York: wat kost dat eigenlijk?

7 min.

Laatste update op 29 september door

“Een citytrip New York. Wat kost dat eigenlijk?” Ik krijg de vraag enkele keren per maand voorgeschoteld. “Moet een reisje naar NYC nu per se een gigantische hap uit m’n budget betekenen? Is het nu echt veel duurder dan een weekje all in naar Turkije tijdens hoogseizoen?”

Het antwoord is nee. Zeker niet als je een goede datum kiest én tevreden bent met een degelijke jeugdherberg in plaats van een vijfsterren hotel in SoHo.

Ik keek even terug in de boekhouding van mijn laatste drie reizen naar NYC en maakte aan de hand van mijn uitgaven dit overzicht. Dit is daarom niet de goedkoopste (of duurste) manier om de stad te bezoeken, maar voor mij persoonlijk geeft dit wel een goed beeld van hoeveel budget je moet voorzien om een leuk tripje naar New York City te plannen. Planning voor 4 nachten.

Wat kost een citytrip New York?

Vliegticket

Waar je waarschijnlijk het meeste geld aan gaat uitgeven is je vliegtuigticket. De laatste drie keer vloog ik een keertje in februari, mei en oktober. Gemiddeld betaalde ik 415 euro voor een rechtstreeks retourticket.

Slapen

Overnachten deed ik twee maal in een hotel (ééntje in SoHo en eentje op Times Square) en de laatste keer koos ik voor een jeugdherberg in Queens. De hostel was uiteraard het goedkoopst (49 euro/nacht), terwijl de gemiddelde kostprijs van de hotels 126 euro bedroeg. Gemiddeld gaf ik dus 87 euro uit aan een bed (zonder ontbijt).

Vervoer

Wanneer je in New York aankomt op de luchthaven neem je best het openbaar vervoer. Zo kan je vanaf JFK de Airtrain nemen. Voor de rest van je verblijf neem je uiteraard best de metro (een 7-dagen pass voor 31 dollar is de beste deal, ook al blijf je maar vier dagen), en ook de stadsfietsen zijn ook te raden (25 dollar voor een week). Misschien gebruik je soms ook gewoon een taxi. Probeer dit natuurlijk te beperken als je het goedkoop wil houden. Gemiddeld betaalde ik 22 euro aan alle mogelijke vormen van vervoer per dag. 

Eten, drinken, activiteiten tijdens citytrip New York

Food & drinks

Eten in New York City hoeft niet per se duur te zijn. De typische hotdogs & slices pizza’s vind je overal voor 1 of 2 euro. Wie uitgebreid wil eten kan natuurlijk in Chinatown terecht voor een goedkope rijsttafel (ongeveer 10 euro per persoon). Duur tafelen kan je onder andere in the Meatpacking District (vanaf 50 tot enkele honderden euro’s). Op iedere hoek van de straat is er de mogelijkheid een lekker ontbijt te bestellen. Dat verkies ik boven ‘s morgens ontbijten in het hotel (wat meestal ook extra duur is). Als ik 10 bonnetjes van breakfast menu’s samentel kom ik gemiddeld aan een bedrag van zo’n 7,80 euro. Reken voor een snelle lunch (broodje, burger, salade) met een drankje zo’n 9,5 euro.Voor een Freshly Brewed Coffee (grande) van Starbucks betaal je ongeveer 2,50 euro, voor een Budweiser tel je (gemiddeld) zo’n 5 euro neer in een café in Manhattan. Gemiddeld spendeerde ik 32 euro per dag aan eten en drinken in the Big Apple.Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden tijdens citytrip New York

De laatste grote uitgave post zijn de toegangsgelden van de attracties en bezienswaardigheden. Wil je echt op de top van het Empire State Building staan (28 euro), een musical op Broadway meepikken of het Guggenheim (22 euro) bezoeken moet je heel wat geld neertellen. Beperk je tot één betalende activiteit per dag. In NYC valt er echt héél veel gratis te beleven. Lees even mijn tips. De laatste trip kocht ik voor 29 euro per dag tickets. 

Goedkoopste activiteiten boeken

Een van de beste boekingswebsites om activiteiten en tours te boeken in New York is GetYourGuide. Je vindt er alle hotspots en must-sees terug tegen de beste prijs en met eerlijke reviews.

Documenten

Hou rekening met de verplichte extra’s. Om te reizen naar de Verenigde Staten heb je een paspoort nodig (in België 65 euro, maar de gemeente kunnen extra taks berekenen). Verder moet je een online ESTA aanvraag regelen voor je vertrek. Die twee jaar geldig is (momenteel 14 dollar). Check steeds de website van Buitenlandse Zaken. Zorg ook voor een goede reisverzekering.

Conclusie: wat kost een citytrip New York?

Als ik de uitgaven van mijn laatste drie trips naar New York City naast elkaar leg en de berekening maak wat me dit gemiddeld heeft gekost (per persoon, 4 nachten) kom ik aan een bedrag van:

1095 euro per persoon

Wat kost een citytrip naar New York

Een local New Yorker als gids

Via de nieuwe Nederlandse startup Hi hi kan je een local boeken om je rond te leiden in New York. Een echte New Yorker brengt je -in samenspraak- naar de coolste plekjes van de stad. Je kan al gidsen vinden vanaf slechts 10 euro per uur.

Eerste keer naar New York Praktisch

In het boek van de Vlaamse New York-gids Patrick Van Rosendaal vind je massa’s coole hotspots voor je (eerste) trip naar de Big Apple. Kopen kan hier. Of lees mijn handig lijstje met alleen maar gratis dingen om te doen in NYC.

Wat vind jij van mijn berekening voor een citytrip New York? Zou jij nog ergens extra geld tegenaan gooien of zou je proberen zuiniger te zijn?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.