Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


Citytrip New York: wat kost dat eigenlijk?

Wat kost een citytrip naar New York? Ik keek even in mijn boekhouding en maakte een berekening.

“Een citytrip New York. Wat kost dat eigenlijk?” Ik krijg de vraag enkele keren per maand voorgeschoteld. “Moet een reisje naar NYC nu per se een gigantische hap uit m’n budget betekenen? Is het nu echt veel duurder dan een weekje all in naar Turkije tijdens hoogseizoen?”

Het antwoord is nee. Zeker niet als je een goede datum kiest én tevreden bent met een degelijke jeugdherberg in plaats van een vijfsterren hotel in SoHo.

Ik keek even terug in de boekhouding van mijn laatste drie reizen naar NYC en maakte aan de hand van mijn uitgaven dit overzicht. Dit is daarom niet de goedkoopste (of duurste) manier om de stad te bezoeken, maar voor mij persoonlijk geeft dit wel een goed beeld van hoeveel budget je moet voorzien om een leuk tripje naar New York City te plannen. Planning voor 4 nachten.

Wat kost een citytrip New York?

Vliegticket

Waar je waarschijnlijk het meeste geld aan gaat uitgeven is je vliegtuigticket. De laatste drie keer vloog ik een keertje in februari, mei en oktober. Gemiddeld betaalde ik 415 euro voor een rechtstreeks retourticket.

Slapen

Overnachten deed ik twee maal in een hotel (ééntje in SoHo en eentje op Times Square) en de laatste keer koos ik voor een jeugdherberg in Queens. De hostel was uiteraard het goedkoopst (49 euro/nacht), terwijl de gemiddelde kostprijs van de hotels 126 euro bedroeg. Gemiddeld gaf ik dus 87 euro uit aan een bed (zonder ontbijt).

Vervoer

Wanneer je in New York aankomt op de luchthaven neem je best het openbaar vervoer. Zo kan je vanaf JFK de Airtrain nemen. Voor de rest van je verblijf neem je uiteraard best de metro (een 7-dagen pass voor 31 dollar is de beste deal, ook al blijf je maar vier dagen), en ook de stadsfietsen zijn ook te raden (25 dollar voor een week). Misschien gebruik je soms ook gewoon een taxi. Probeer dit natuurlijk te beperken als je het goedkoop wil houden. Gemiddeld betaalde ik 22 euro aan alle mogelijke vormen van vervoer per dag. 

Eten, drinken, activiteiten tijdens citytrip New York

Food & drinks

Eten in New York City hoeft niet per se duur te zijn. De typische hotdogs & slices pizza’s vind je overal voor 1 of 2 euro. Wie uitgebreid wil eten kan natuurlijk in Chinatown terecht voor een goedkope rijsttafel (ongeveer 10 euro per persoon). Duur tafelen kan je onder andere in the Meatpacking District (vanaf 50 tot enkele honderden euro’s). Op iedere hoek van de straat is er de mogelijkheid een lekker ontbijt te bestellen. Dat verkies ik boven ’s morgens ontbijten in het hotel (wat meestal ook extra duur is). Als ik 10 bonnetjes van breakfast menu’s samentel kom ik gemiddeld aan een bedrag van zo’n 7,80 euro. Reken voor een snelle lunch (broodje, burger, salade) met een drankje zo’n 9,5 euro.Voor een Freshly Brewed Coffee (grande) van Starbucks betaal je ongeveer 2,50 euro, voor een Budweiser tel je (gemiddeld) zo’n 5 euro neer in een café in Manhattan. Gemiddeld spendeerde ik 32 euro per dag aan eten en drinken in the Big Apple.Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden tijdens citytrip New York

De laatste grote uitgave post zijn de toegangsgelden van de attracties en bezienswaardigheden. Wil je echt op de top van het Empire State Building staan (28 euro), een musical op Broadway meepikken of het Guggenheim (22 euro) bezoeken moet je heel wat geld neertellen. Beperk je tot één betalende activiteit per dag. In NYC valt er echt héél veel gratis te beleven. Lees even mijn tips. De laatste trip kocht ik voor 29 euro per dag tickets. 

Goedkoopste activiteiten boeken

Een van de beste boekingswebsites om activiteiten en tours te boeken in New York is GetYourGuide. Je vindt er alle hotspots en must-sees terug tegen de beste prijs en met eerlijke reviews.

Vetexbart’s Tip

New York pass: koop ik best voordeelpassen of niet?

New York kent heel wat verschillende passen en voordeelkaarten. Mijn persoonlijke favoriet is de New York Explorer pass. Hij geeft je toegang tot de meest bekende en iconische bezienswaardigheden -maar bijvoorbeeld ook tours- in NYC. Je koopt een pass voor 2, 3, 4, 5, 7 of 10 attracties, activiteiten en tours en vervolgens blijft de kaart je hele verblijf geldig (maximaal 30 dagen). Jij beslist dus ter plaatse wanneer je wat ziet, regen of zonneschijn. Je kan zo tot wel 50% goedkoper naar hotspots zoals het Vrijheidsbeeld, het Empire State Building of een ritje in de hop-on hop-off bus.

Documenten

Hou rekening met de verplichte extra’s. Om te reizen naar de Verenigde Staten heb je een paspoort nodig (in België 65 euro, maar de gemeente kunnen extra taks berekenen). Verder moet je een online ESTA aanvraag regelen voor je vertrek. Die twee jaar geldig is (momenteel 14 dollar). Check steeds de website van Buitenlandse Zaken. Zorg ook voor een goede reisverzekering.

Conclusie: wat kost een citytrip New York?

Als ik de uitgaven van mijn laatste drie trips naar New York City naast elkaar leg en de berekening maak wat me dit gemiddeld heeft gekost (per persoon, 4 nachten) kom ik aan een bedrag van:

1095 euro per persoon

Wat kost een citytrip naar New York

Een local New Yorker als gids

Via de nieuwe Nederlandse startup Hi hi kan je een local boeken om je rond te leiden in New York. Een echte New Yorker brengt je -in samenspraak- naar de coolste plekjes van de stad. Je kan al gidsen vinden vanaf slechts 10 euro per uur.

Eerste keer naar New York Praktisch

In het boek van de Vlaamse New York-gids Patrick Van Rosendaal vind je massa’s coole hotspots voor je (eerste) trip naar de Big Apple. Kopen kan hier. Of lees mijn handig lijstje met alleen maar gratis dingen om te doen in NYC.

Wat vind jij van mijn berekening voor een citytrip New York? Zou jij nog ergens extra geld tegenaan gooien of zou je proberen zuiniger te zijn?


ReizenReizen

26 reacties

 • Interressant stuk! Vroeg me al af hoeveel dit zou kosten 🙂 Ik zou wel zuiniger proberen te zijn. Jouw berekening zou namelijk betekenen dat ik in 4 dagen NY meer uitgeef dan ik per maand verdien. Ik zou misschien dan gaan couchsurfen om in ieder geval de kosten van de slaapplaats eruit te halen. En door een keer zelf te koken scheelt dat ook weer. Als ik genoeg geld heb zou ik wel in een hotel verblijven hoor 🙂

  • Klopt Sabine! Als backpacker moet dit zeker zo’n 350 euro goedkoper kunnen. Dit is zeker niet een lijstje om zo goedkoop mogelijk te verblijven in New York, zoals in de inleiding staat geschreven. Het is een gemiddelde van mijn laatste uitgaven, dus wil je comfortabel op vakantie naar NY (iemand die misschien maar 1 keer per jaar op vakantie gaat, en het dadelijk goed wil doen) 🙂 dan is dit lijstje misschien wel iets voor je. Ik heb zelf ook héél vaak gecouchsurft in New York, maar dit is de laatste tijd echt zo goed als onmogelijk geworden. Op 100 requests mag je al blij zijn dat er vijf een antwoord geven, en zeer vaak worden er kosten aangerekend door de host. Iets dat eigenlijk niet thuis hoort bij CS.

 • Haha wowie toch best veel geld als je erover nadenkt! Maar het is het zeker waard denk ik zo. Het vliegticket is natuurlijk al 40% van je uitgaven, dus als je 3 dagen langer blijft zal het niet heel veel meer zijn! Handig artikel 🙂

  • Yep, als je een 2-3 dagen langer blijft komt er uiteraard niet zo gigantisch veel bij. Reken nog op een zo’n 120 euro per dag extra. Maar hey, je bent ook niet alle dagen in the Greatest City on Earth 🙂 🙂

 • Hmmm.. Flinke bedragen inderdaad! Maar ik ben genoeg blogs tegen gekomen waarbij de persoon nog meer uit gaf in een paar dagen. Ik ga dan toch maar het liefst uit van jouw berekeningen 😉 hehe. Al staat NY niet echt hoog op mijn wensenlijst, sorry :$ Hoop er een keertje naartoe te gaan, maar voor nu geef ik die 1000 euro liever uit aan een paar weken Azië.. Ieder z’n ding gelukkig 🙂

  • Bedankt voor je opmerking 🙂 Je zit natuurlijk altijd met het vliegtuigticket, daar kan je niet om heen. Voor de rest kan het zeker goedkoper hoor, dit is puur mijn eigen berekening voor een ‘basic’ bezoek aan New York City, met zeker geen buitensporige uitgaven (met een helikopter overvliegen of een limo huren voor de dag bijvoorbeeld, haha) 🙂 Mijn 4 weken in Thailand enkele jaren geleden hebben ook ‘maar’ 1600 euro gekost, maar das natuurlijk niet echt een eerlijke vergelijking..

 • Mooie berekeningen Bart! Met de dagelijkse kosten in NY vind ik het nog wel meevallen, aangezien het vliegticket je grootste kostenpost zal zijn (uitgaande van 4 dagen). Ik zal een vier daagse stedentrip naar NY overslaan maar als ik toch eens in de buurt ben…dan neem ik zeker jouw berekening voor een city trip NY mee in mijn reis berekeningen!

  • Uiteraard wordt het goedkoper als je langer blijft omdat je steeds de vaste kost van het vliegticket hebt. Ik zelf ga meestal altijd ongeveer 4 nachten (5 dagen) dus daarom deze berekening. Omdat ze voor mij het eerst is, maar inderdaad zeker niet per se het goedkoopst 🙂

 • Leuk en eerlijk overzicht van de kosten! Wij kozen er vijf jaar geleden voor om New York te combineren met een weekje Florida. Zo heb je nog wat langer profijt van je kosten voor het ticket. Verder zou ik ter plekke zo ongeveer hetzelfde als jij uitgeven.

  • Leuk dat jij mijn berekening een beetje kan goedkeuren 🙂 Het is natuurlijk geen goedkope bestemming, maar als je gaat moet je er toch ook een beetje van profiteren denk ik dan!

 • Dank je voor deze uiteenzetting. Ik zou New York best een keer willen bezoeken, maar verwacht dat het met een gezin met 2 jonge kinderen niet ideaal is, zeker na het lezen van dit blog. Dat kost ons een fortuin! Ten eerste ga je niet voor 4 dagen die kant op als gezin, ten tweede stel ik hoge eisen aan een slaapplek. Staat we tegenover dat het eten een stuk goedkoper zal zijn, omdat ik altijd appartementen zoek met eigen keuken. Wie weet komt het er nog van, maar dan als onderdeel van een langere reis, waarbij de dus ook de prijs van je tickets over wat meer dagen “uitsmeert”.

  • Hoi Yvonne, bedankt voor je reactie! Nog even vermelden dat dit zeker niet ‘de goedkoopst mogelijke’ manier is om NYC te bezoeken. Het is een samenvatting van mijn kosten tijdens de laatste drie trips (van gemiddeld 5 dagen). Uiteraard gaat het in verhouding véél goedkoper worden als je bijvoorbeeld twee weken zou gaan. In jouw geval is het misschien een optie om te kiezen voor een leuk AirBnB appartement in bijvoorbeeld Queens of Brooklyn om zo de prijs van de overnachtingen en het eten te drukken. Ik hoop dat je er ooit komt, unieke ervaring voor de kids! 🙂

 • Lauren Van Bever

  Waar zijn die hotels aan 96 euro te vinden, Bart? 😀

  • Veel hangt natuurlijk van de periode af dat je reist. Maar ik betaalde bijvoorbeeld nooit meer dan 100 euro in het Ameritania at Times Square… 🙂

   • En is daar een truukje voor? Ik krijg prijzen boven de 1000 euro voor 4 nachten eind oktober. Het is wel heel vroeg om te boeken natuurlijk maar toch.

    • Goh, ik boek nooit zo lang op voorhand, max zo’n 2 maanden. Oktober zou echt een niet al te dure periode mogen zijn. Probeer hotels in de niet voor de hand liggende wijken met een goede en vlotte metroverbinding naar centraal Manhattan , … ik neem ook vaak een hostel (ong. 50 euro), maar daar moet je natuurlijk wel zin in hebben 🙂

 • Miranda jansen

  Ik ben zeker duurder uit. Ga liever 1x goed met lekker eten, aangenaam hotel. Ieder zijn keuze he. Ik vind je gaat op reis om te genieten, niet om zo zuinig mogelijk te leven. Blijf liever enkele jaren thuis en dan 1x goed. Maar ieder zijn ding

 • Agnes Loodts-van Overvelt

  Dag Bart, je berekening lijkt mij behoorlijk correct. Wij (mama met 16-jarige dochter) zijn in april 2015 (dus al even geleden) een weekje naar New York geweest. Niet nagedacht over elke dollar die we spendeerden, maar anderzijds ook zeker geen buitensporige uitgaven gedaan. Eén dag fietsen gehuurd, een keer of vijf de metro genomen, verder heel veel gestapt. Empire State building en een paar musea bezocht (Guggenheim, Metropolitan, 9/11 Memorial, ..). Ook boottocht naar Ellis Island en Liberty. Eén avond een Broadway musical gezien met kaartjes aan gereduceerd tarief (gekocht aan de kiosk op Times Square). We logeerden in het Yotel (Hell’s Kitchen), dichtbij een groot metrostation en op loopafstand van Times Square. Heel tevreden !! Kleine kamers (pods), maar wel alles wat je nodig hebt, moderne vibe, heel netjes. De reis heeft ons 1050 euro pp voor één week gekost (paspoort en ESTA niet meegerekend).

  • Hoi Agnes! Bedankt voor je leuke reactie. Klinkt als een zalige trip naar New York! Het Yotel heeft inderdaad kleine kamertjes, maar ligt wel top in de stad. 1050pp is een heel correcte prijs.

  • Hoi Agnes,

   Dat is niet veel zeg! Wat heb jij toen voor de vliegtickets en het Yotel betaald? Ik ben van plan in de meivakantie 2019 met mijn dochter te gaan en heb net naar de prijzen voor het Yotel gekeken maar kom alleen dan al voor 7 nachten op bijna 2000 euro, dus voor het hotel alleen! Ben heel benieuwd!
   Dank vast voor je reactie.

 • Heb ook al gehoord dat hotels best duur zijn daar in New York. Wij zijn niet echt gesteld op luxe en gebruiken een hotel enkel om te slapen. Jeugdherbergen (met privé sanitair, aparte kamer) lijkt me dan de juiste oplossing. Maar voor enkele dagen plezier kost het allemaal een hoop. Nuja, de wereld verkennen kost geld! 🙂 Zeker die toeristische steden alwaar de toerist letterlijk wordt uitgemolken. 😮

 • Heidi Jonckheere

  Hallo Bart,
  Ik ben samen met m’n dochter (bijna 18) in volle voorbereiding voor onze eerste trip naar NY (met het idee ‘once in a lifetime’).
  Ik doorscrolde deze website. Gewoon fantastisch !
  We vliegen door BXL- Washington (2n) dan bus (§ 15/pers) naar NY (7n) en terugvlucht via NY- BXL in aug voor nog geen € 500 (dit na heel veel puzzelen met data en omliggende luchthavens)
  Overnachten doen we in Long Island City op 5/ 10 wandelmin van 3 metrohaltes. Deze plek is stukken goedkoper dan Manhattan en slechts op 1 /3 metrostops tov de toeristische trekpleisters.
  We willen enkele grote trekpleisters bezoeken en ben nu de verschillende soorten passen en tours aan het vergelijken… hell of a job 😉
  Ik heb al veel geleerd via deze site, Bedankt

 • Leuk stuk. Hier hebben we tenminste iets aan. Ik ga in augustus, 8 dgn, voor het eerst, met m’n zoon naar NY. Boeking heb ik gedaan via Tui. Tja..en nu. Wat moet je absoluut gezien hebben, en wat kun je t beste achterwege laten. Hoe kun je het beste, op voordelige wijze reizen. Hoe meer gratis des te beter. Wat ik nog niet begrijp, heb je nou een visum en een esta toestemming nodig? Of alleen maar een esta? Als ik een berekening maakt, naar aanleding van de sites die ik bekeken heb, kom ik uit op €1500 excl. reisverzekering/annuleringsverzekering. Oh ja. Visa card moet je geloof ik hebben?

 • Handig artikel!
  Ik ga volgende maand met mijn vader voor 5 dagen. Zijn voor de reis en overnachting 2200 euro kwijt.
  Vind alleen de activiteiten moeilijk plannen, er is zo veel te zien..

Geef een reactie

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!