Gratis in New York City: deze lijst kost je helemaal niks

8 min.

Laatste update op 26 oktober door Bart

New York City is niet goedkoop. Ik heb er zelf al heel wat centjes achtergelaten, maar als je goed uitkijkt hoeft een bezoek aan de stad je niet per se bankroet te maken. Je kan er stukken pizza eten voor 1 dollar, de dure taxi ruilen voor een metro pass en slapen in hostels in plaats van sjieke hotels. En met volgend gratis in New York lijstje zet ik je ook al een eind op weg.

Gratis in New York: Manhattan

De hoofdafdeling van de New York Public Library langs 5th Avenue kan je eveneens gratis bezoeken. Het prachtige gebouw (en dito interieur) dat dateert van 1895 herbergt enkele unieke exemplaren.

Naast de bibliotheek ligt Bryant Park. Een knap en gezellig parkje in hartje Manhattan, omgeven door wolkenkrabbers. Je kan er gratis boeken lezen in de mini-openlucht bib én er is gratis wifi.

gratis in new york bryant park

In hetzelfde park kan je in de wintermaanden een ijsbaan terugvinden. Die is volledig gratis te gebruiken, maar het huren van schaatsen kost je wel enkele dollars.

Wandel rond op het Rockefeller Center complex. Op Rockefeller Plaza staat een standbeeld van Prometheus en in de winter is er een ijsbaan (die niet gratis is).

Ga naar de wijk Chelsea en spring even binnen bij de verschillende kunstgallerijen.

Ga in het publiek van een televisieshow (The Daily Show, Good Morning America, …) zitten! Een echte aanrader en meestal helemaal gratis.

Bezoek de Federale Reserve Bank in New York. Opgelet! Vooraf boeken (lang op voorhand).

Een klassieker in de gratis in New York lijstjes, maar absolute must-do: wandel door Central Park. Het kost je niets en je kan er makkelijk een halve dag ronddwalen.

Ga eens naar de African Burial Grounds. Een nationaal monument in Lower Manhattan ter ere van overleden Afrikaanse slaven.

Neem een kijkje in de rooms-katholieke Saint Patrick’s Cathedral tussen de dure winkels langs 5th Avenue. Je geraakt er makkelijk vanaf metrostop Rockefeller.

Wie in New York is voor de eerste keer MOET gewoon eens joggen of wandelen over de fantastische High Line, een in onbruik geraakte spoorweg enkele meters boven de grond!

Op het einde van de High Line, in de nieuwe wijk Hudson Yards, staat het monument The Vessel. Die kan je gratis beklimmen, maar je moet wel op voorhand tickets boeken.

Een virtuele eSIM voor de Verenigde Staten kopen?

💡 Je kan – zoals wij heel vaak doen – als je smartphone het toelaat (bijna alle moderne mobieltjes dus) ook een e-SIM proberen. Overweeg bijvoorbeeld de Maya Mobile’s eSIM pakketten! Met de onmiddellijke activering is er geen enkele fysieke SIM-kaart meer nodig. Concreet kies je vooraf je bestemming (er zijn paketten voor de EU, VS, Azië, Zuid-Amerika en de Caraïben), je scant de QR-code en je kan meteen verbinden met 4G of 5G. Zo kan je in de VS al surfen vanaf €8 (3GB, 5 dagen geldig) of €17 (10GB, 5 dagen gelden). Ben je langer in de VS, kies dan voor €28 (20GB, 15 dagen gelden) of een van de Unlimited pakketten van bijvoorbeeld €56 voor 1 maand onbeperkt mobiel internet. Hier koop je een bundel.

Wandel rond in de Theodore Roosevelt Birthplace, een historische plek want hij was de enige Amerikaanse president die geboren werd in New York. Toegang is helemaal gratis.

Nog een klassieker: wandel van Manhattan over de iconische Brooklyn Bridge richting Brooklyn en geniet van het prachtige uitzicht voor of achter je. Wandel terug tegen zonsondergang en aanschouw een prachtige skyline!

gratis in new york brooklyn bridge

Wist je dat je helemaal gratis kan kajakken (20 minuten) in de Hudson Rivier?

Verken de Grand Central buurt in zo’n 90 minuten helemaal gratis met gids! Iedere vrijdag van het jaar om klokslag 12u30 starten ze. Er is geen reservatie nodig, je moet gewoon opdagen.

Ook foodmarkets zijn super! Mijn favorieten in Manhattan: Gansevoort Market (52 Gansevoort Street), Gotham West Market (600 11th Avenue) en uiteraard Chelsea Market (75 9th Avenue).

Neem een kijkje in het New Yorkse modemuseum FIT. De tentoonstellingen zijn helemaal gratis.

Het MoMa (Museum of Modern Art) is volledig gratis op vrijdag van 16u tot 20u. Da’s een buitenkansje, maar wees gewaarschuwd voor de lange wachtrijen (tip: ga vanaf 18u).

In Washington Heights vind je het Hispanic Society of America. Een knap museum en bijhorende bibliotheek die gratis te bezoeken zijn.

Gratis in New York: Queens

In de wijk Astoria vind je het Socrates Sculpture Park een outdoor museum (gratis toegang). Er vinden vaak activiteiten plaats.

Sluit de dag af met een zonsondergang! Ga voor een prachtige sunset naar het Astoria Park. Het is gelegen aan de East River en geeft een prachtig uitzicht op Upper Manhattan en de Queensboroen Hellgate Bridges.

gratis in new york brug

Gratis in New York: Brooklyn

Ga op visite bij de jongens van de Brooklyn Brewery en zie de oude magazijnen en pakhuizen van de Brooklyn Northside. In het weekend zijn er gratis tours, de biertjes zal je uiteraard moeten betalen.

Brooklyn -en zeker de wijk Bushwick- is dé place-to-be om street art te spotten.

Ook de Brooklyn Botanical Garden is een bezoek waard. Ga op dinsdag (hele dag) of zaterdag (10u tot 12u) en de toegang is gratis (ook tijdens alle weekdagen in de winter)!

Kuier rond langs Brooklyn Bridge Park en de promenade. Bewonder de skyline van Manhattan. Onbetaalbaar uitzicht, maar toch helemaal gratis.

Zoek een plekje op Long Meadow in ProspectPark. De gigantische weide is dé picknick hotspot van de Big Apple.

Een erg leuke rooftopbar met een prachtig uitzicht over Manhattan is Westlite rooftop bar. Je kan er een kijkje nemen en hoeft er niet per se iets te drinken.

Heel New York, maar vooral Brooklyn heeft (zeker in de zomermaanden) ontelbare flea en vintage marktjes die het bezoeken waard zijn (mijn favorieten staan hier).

Gratis in New York: The Bronx

The Bronx Museum of Arts is volledig gratis te bezoeken! Met vooral hedendaagse kunst uit verschillende culturen die ook in de wijk terug te vinden zijn. Eén van de mooiste en gezelligste kunstmusea van New York als je het mij vraagt.

Stap langs de vele antiekwinkels en galerijen van beginnende kunstenaars.

Een nieuwe hype is een foto vanop de fameuze Joker Stairs, in de Bronx. De trappen werden bekend sinds ze te zien waren in de Hollywood kaskraker The Joker, met een dansende Joaquin Phoenix in de hoofdrol.

Gratis in New York: Staten Island

Neem de gratis Staten Island Ferry en geniet van een 25 minuten durende rit. De ferry vaart 24/24 en op de terugweg naar Manhattan krijg je een prachtige skyline te zien! Ze passeert uiteraard ook het Statue of Liberty.

gratis in new york vrijheidsbeeld

Heb jij nog enkele gratis in New York tips om mijn lijstje aan te vullen? Shoot!

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.