/

Staten Island Ferry: gratis het mooiste uitzicht op New York

5 min.

Laatste update op 22 mei door

Het is een van de beroemdste, meest geliefde en meest bezochte steden ter wereld: New York. The Big Apple is een plek die voor menig reiziger op het verlanglijstje staat. Wie wil er niet genieten van het uitzicht vanaf het Empire State Building, wandelen in het schijnsel van de neonlichten op Times Square of genieten van een voorstelling op Broadway? Wat veel mensen niet weten is dat de ideale plek om te genieten van het uitzicht op de skyline van de wereldstad geheel gratis is; namelijk vanaf de veerpont tussen Staten Island en Manhattan. Vetexbart nam de Staten Island Ferry en onderzocht wat de voor- en nadelen zijn van deze ferry dienst.

De Staten Island Ferry is een veerpont die 24 uur per dag, 7 dagen per week de bijna 8,5 kilometer lange route tussen Manhattan en Staten Island in ongeveer 25 minuten aflegt. De pont vaart tussen de Whitehall Ferry Terminal op het meest zuidelijke puntje van Manhattan en St. George Ferry Terminal op Staten Island en vertrekt om het half uur.

Rijke historie Staten Island Ferry

De Staten Island Ferry heeft een roemruchte geschiedenis die teruggaat tot 1817 en de pont is een van de laatst overgebleven lijnen van een ooit uitgebreid ferry-netwerk in New York. Voor de eerste bruggen gebouwd werden, was het zelfs de enige manier om van en naar Manhattan te reizen. Met een tocht op deze veerpont treed je dus in de voetsporen van vele New Yorkers.

Staten Island Ferry Metro

Een van de belangrijkste eigenschappen van de ferry is dat deze volledige gratis is. De ferry is altijd al een voordelige manier van reizen in New York geweest en om de in verval geraakte route nieuw leven in te blazen werd in 1997 besloten helemaal geen geld meer te vragen voor de boottocht. Hierdoor is de Staten Island Ferry een goedkope manier om te genieten van het uitzicht op de stad.

Tijdens de overtocht hebben reizigers een prachtig uitzicht op de skyline van Lower Manhattan. Aan de andere zijde van het dek doemt vervolgens het beroemde Vrijheidsbeeld op, dat vanaf de ferry goed te zien is. De pont is uitgerust met Wi-Fi en aan boord vind je een café waar je rustig een drankje kunt drinken terwijl je geniet van het uitzicht over het water.

Vermijd de spits

De lijn is natuurlijk nooit bedoeld geweest als toeristisch uitstapje, maar als praktisch middel om van Manhattan naar Staten Island en vice versa te reizen. Tijdens de spitsuren kan de boot dan ook afgeladen zijn met mensen die van en naar hun werk reizen. Als je de ferry neemt om te kunnen genieten van het uitzicht is het daarom raadzaam deze uren te vermijden. Op de dienstregeling zijn de drukste uren duidelijk aangegeven.

Het bovendek aan de kant van New Jersey is over het algemeen het drukst. Hierdoor kan het lastig zijn om een goed plekje te vinden om te genieten van het uitzicht. Ook de andere verdiepingen bieden echter goed zicht. Het eerste tussendek heeft de meeste ruimte en is daarmee een geschikte plek voor het schieten van mooie plaatjes, zonder dat je je hoeft te verdringen tussen de andere passagiers.

Alternatief: NYC Cruises

Wie iets meer te besteden heeft, kan er ook voor kiezen om een van de vele cruises langs het Vrijheidsbeeld te boeken. Het voordeel van deze cruises is dat deze langer duren (1 – 2 uur) en je Manhattan uit verschillende invalshoeken kunt bewonderen. De cruises worden speciaal verzorgd voor degenen die van het uitzicht willen genieten en zij worden dan ook op hun wenken bediend met de meest spectaculaire uitzichten op de Brooklyn Bridge, het Vrijheidsbeeld en het One World Observatory. De prijs van een cruise ligt tussen de $ 30,- en $ 40,-. Dat is flink duurder dan de Staten Island Ferry, maar daarvoor krijg je dan ook uitgebreid de tijd en ruimte om te genieten van het prachtige uitzicht.

Vluchten naar New York vind je hier.

Zou jij kiezen voor de gratis ferry of toch liever de betalende cruise?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.