The Bronx: van no-go zone tot nieuwste hotspot

/
9 min.

Zelf probeer ik tijdens mijn trips naar de Big Apple zo vaak mogelijk naar The Bronx toe te gaan om er van de rauwe sfeer te proeven. De mix van vervallen gebouwen, prachtige street art, gigantische parken en splinternieuwe wijken maken van het stadsdeel ten noorden van Manhattan nieuwe hotspot.

Muziek en street art, de ideale combo © Vetexbart.be

The Bronx

De meeste mensen kennen het stadsdeel als thuisbasis van de New Yorkse Yankees, the Bronx Zoo en de geboorteplaats van hiphop. Maar ze kennen het ook als de plaats die de geschiedenisboeken inging als een erg berucht stukje Amerika met een barslechte reputatie. Bendegeweld, brandstichtingen en andere criminaliteit waren er decennialang de orde van de dag.

Er zijn nog steeds enkele delen van The Bronx (maar evenzeer van Brooklyn of Queens) die enorm te lijden hebben onder de effecten van de enorme armoede door een gebrek aan werkgelegenheid, waar vooral jongeren de dupe van zijn. Op vele plaatsen zijn er nauwelijks goede scholen en heerst er een algemeen gevoel van wanhoop bij vele mensen.

The Bronx
Panorama boven The Bronx © NYC & Company/Julienne Schaer

Een triestig voorbeeld van een noodlijdend gebied is de wijk Wakefield (gecentreerd rond White Plains ten zuiden van Yonkers/Mount Vernon). De mensen die er wonen moeten elke dag knokken om te overleven en dat zie je in het straatbeeld. Als toerist ga je dus best – na valavond – niet verder dan Webster Avenue. Het White Plains Road gebied in Wakefield is niet altijd even veilig .

Locals

Ik vroeg tijdens één van mijn trips naar New York ook de mening aan een rasechte New Yorker. Lewis woont en werkt al jaren in The Bronx:

Ik werk in de Bronx en om eerlijk te zijn is er niet echt een plek waar ik me al onveilig gevoeld heb terwijl ik er rond liep. Nu wandel ik wel zelden alleen in het donker. Er zijn in The Bronx nog plaatsen waar sporadisch schietpartijen gebeuren – zoals in iedere Amerikaanse stad – maar het is zeker niet zoals het vroeger was. Ik heb nog nooit zelf zoiets meegemaakt, dus het risico is laag. Vooral voor iemand die niet betrokken is bij een bende en niets met drugs te maken heeft. Ik denk ook niet dat ze iemand zomaar gaan overvallen van zodra hij de metro afstapt. Er is net als in heel New York heel wat politie in het straatbeeld. Maar laten we eerlijk zijn. Misschien is er wel een verschil tussen een Afrikaanse jongen die van het werk komt of enkele blanke twijfelende toeristen met een reusachtig stadsplan in de handen, terwijl ze foto’s nemen met een veel te dure camera. Wees gewoon op je hoede, zoals in iedere grootstad en dan komt alles ongetwijfeld goed.

De Bronx afschilderen als een gevaarlijk getto is dus meer dan een brug te ver. Er zijn veel levendige en opwindende wijken die meer dan een bezoek waard zijn. Een van die wijkjes in de Bronx is Woodlawn met zijn vele en trendy bars en restaurants. Het is er veilig en redelijk goedkoop vertoeven, er is een geweldig nachtleven en een trip naar Yonkers of Manhattan is niet al te ver. Ook Norwood is vanwege zijn veiligheid en vriendelijkheid een leuke plek. Er zijn ook veel transportmiddelen te vinden.

Hotspots in the Bronx

Als we het over bezienswaardigheden in The Bronx hebben is er natuurlijk het legendarische en iconische Yankee Stadium dat een tijd geleden is herbouwd. Het ligt in een veilige buurt waar veel openbaar vervoer aanwezig is. Ga net voor het begin van een wedstrijd en ervaar de echte Super Fans.

Je krijgt er niet meteen het echte Bronx gevoel, maar het is toch een zeer mooi stukje natuur; Van Cortlandt Park. Een groot park gebouwd naast Central- en Prospects Park met uitgestrekte bossen, wandelpaden en enkele historische panden. Arthur Avenue is dan weer de plek waar je heerlijk kan gaan lunchen. Er zijn een heleboel oude Italiaanse restaurants en winkels en een grote verscheidenheid aan Oost-Europese invloeden.

Arthur Avenue The Bronx
Lekkere winkeltjes in de Arthur Avenue Retail Market © NYC & Company/Christopher Postlewaite

Nog enkele niet te missen plaatsen

 • Bezoek The Bronx Zoo, met z’n 100 hectare de grootste dierentuin van de Verenigde Staten en één van de oudste ter wereld.
 • Door de aanplanting van parken en pleintjes is meer dan 25% van The Bronx groen. Mooi voorbeeld is de Botanische Tuin met meer dan 1 miljoen planten.
 • Doe mee aan één van de vele wandeltours. Kies bijvoorbeeld voor een tocht langs historische plekken of de mooiste street art.
 • Maak een stevige wandeling voorbij de graven van bekende Amerikanen op Woodlawn Cemetery.
 • Ontdek het gigantische Van Cortlandt Park en het Van Cortlandt House. Dat is het oudste gebouw in The Bronx.
 • Geniet van de restaurants in het enige echte Little Italy op Arthur Avenue.
 • Wanneer je daar in de buurt bent spring dan ook eens binnen in de Arthur Avenue Retail Market. Een befaamde indoor foodhal.
City Island The Bronx
City Island © NYC & Company/Alex Lopez
 • Aan de oostelijke rand van het stadsdeel ligt City Island, een klein visserseilandje. Je kan er lekkere schaal- en schelpdieren vinden.
 • The Bronx Museum of Arts is volledig gratis te bezoeken! Met vooral hedendaagse kunst uit verschillende culturen die ook in de wijk terug te vinden zijn.
 • The Grand Concourse is een belangrijke verkeersader in het zuiden van The Bronx en staat vol art deco wonderen.
 • Meer gratis bezienswaardigheden in New York vind je hier.
Bronx Museum of the arts
Bronx Museum Of The Arts © NYC & Company/Kate Glicksberg
The Bronx is vanuit Manhattan goed te bereiken met de metro © Vetexbart.be

The Bronx, Yay or Nay?

Vergeet niet dat The Bronx – net als de rest van New York City – een enorm oppervlak beslaat en dat er zeer veel verschillende en uiteenlopende wijken zijn. Veilige en minder veilige. Neem gewoon een keertje de metro en laat je er positief verrassen. Keep an open mind!

Botanische Tuin in The Bronx © NYC & Company/Tagger Yancey

Praktisch

CONNECTIONS is nog steeds dé Belgische referentie voor citytrips naar New York.

Vertrek nooit op vakantie zonder een goede reisbijstandsverzekering. VAB kan je daar bij helpen.

Voor een citytrip naar de Verenigde Staten heb je zowel je paspoort als een ESTA-toelating nodig. Betalen doe je er met Amerikaanse dollars.

Hier vind je een aanbod aan handige reisgidsen.

Bekijk op bol.com

* Geüpdatet artikel

Bart

Ik ben Bart, de globetrotter, schrijver & fotograaf achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van New York City en Antwerpen, maar ook van ruige plekken in Centraal en Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed. Hou van koken en nog veel meer van culinair genieten op restaurant. Aarzel niet om me te contacteren als je met een vraag zit.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

×

Hoi!

Welkom bij de chatbox van Vetexbart.

× Heb je een vraag?