The Bronx: go of no-go zone?

Het New Yorkse stadsdeel The Bronx is altijd al gestereotypeerd geweest als een gevaarlijk getto. Een no-go zone waar je liever niet komt.

Er zijn inderdaad enkele delen van de Bronx (maar evenzeer van Brooklyn of Queens) die enorm te lijden hebben onder de effecten van de enorme armoede door een gebrek aan werkgelegenheid, waar vooral jongeren de dupe van zijn. Op vele plaatsen zijn er nauwelijks goede scholen en heerst er een algemeen gevoel van wanhoop bij vele mensen.

Een triestig voorbeeld van een noodlijdend gebied is de wijk Wakefield (gecentreerd rond White Plains ten zuiden van Yonkers/Mount Vernon). De mensen die er wonen moeten elke dag knokken om te overleven en dat zie je in het straatbeeld.

Bron: movoto.com
Foto: movoto.com

Als toerist ga je dus best niet verder dan Webster Avenue. Het White Plains Road gebied in Wakefield is niet altijd even veilig .

We vroegen even de mening aan een echte New Yorker. Lewis woont en werkt al jaren in The Bronx:

Ik werk in de Bronx en om eerlijk te zijn, er is niet echt een plek waar ik me al onveilig gevoeld heb terwijl ik er alleen rond liep, hoewel ik zelden rondwandel in het donker. Er zijn in de Bronx nog plaatsen waar sporadisch schietpartijen gebeuren, maar het is zeker niet zoals het vroeger was. Ikzelf heb nog nooit zoiets meegemaakt, dus het risico is laag, vooral voor iemand die niet betrokken is bij een bende of iets met drugs te maken heeft. Ik denk ook niet dat ze iemand gaan overvallen van zodra hij de trein uit komt. Maar laten we eerlijk zijn, er is misschien wel een verschil tussen een Afrikaanse jongen die duidelijk van het werk komt of enkele ‘blanke’ buitenlanders op zoek naar een toeristisch plekje op een reusachtige stadsmap, terwijl ze foto’s nemen met een veel te dure dure lens. Wees gewoon op je hoede. Zoals overal in New York en dan komt alles goed.

De Bronx afschilderen als een gevaarlijk getto in zijn geheel is meer dan een brug te ver. Er zijn veel levendige en opwindende wijken die meer dan een bezoek waard zijn.

Een van die levendige wijkjes in de Bronx is Woodlawn met zijn vele en trendy bars en restaurants. Het is er veilig en redelijk goedkoop vertoeven, er is een geweldig nachtleven en een trip naar Yonkers of Manhattan is niet al te ver.

Ook Norwood is vanwege zijn veiligheid en vriendelijkheid een leuke plek. Er zijn ook veel transportmiddelen te vinden.

Als we het over bezienswaardigheden in The Bronx hebben is er natuurlijk het legendarische en iconische Yankee Stadium die onlangs is herbouwd. Het ligt in een redelijk veilige buurt waar veel openbaar vervoer aanwezig is. Ga net voor het begin van een wedstrijd en ervaar de echte Super Fans.

Niet echt het ‘echte Bronx gevoel’, maar toch een zeer mooi stukje natuur is het Van Cortlandt Park. Een groot park gebouwd naast Central en Prospects Park met uitgestrekte bossen, wandelpaden en enkele historische panden. Arthur Av is dan weer de plek waar je heerlijk kan gaan lunchen in The Bronx. Er zijn een heleboel oude Italiaanse restaurants en winkels en ook een grote verscheidenheid van Oost-Europese invloeden.

Aan de oostelijke rand van het stadsdeel ligt City Island, een klein visserseilandje. Je kan er lekkere schaal- en schelpdieren vinden. Tenslotte kan je ook nog een bezoekje brengen aan Bronx Zoo en de Botanische tuinen.

Als conclusie kunnen we stellen dat we niet mogen vergeten dat The Bronx, net als de rest van NYC, een  enorm oppervlak beslaat en dat er zeer veel verschillende buurten zijn. Veilige en minder veilige. Keep an open mind!


FOTO'S: De foto's die je vindt in deze blogpost zijn allemaal gemaakt met een eenvoudige systeemcamera, tenzij anders vermeld. Hier kan je hem kopen.5 reacties

 • Dit is één van de eerlijkste artikels over de Bronx die ik de laatste tijd las. Je moet hier absoluut naartoe gaan als je New York bezoek, maar je moet inderdaad ook wat voorzorgsmaatregelen nemen zoals je dat zou doen in Amsterdam of Brussel. Zeker ’s nachts. Ik kan iedere twee maanden in Amerika voor mijn werk en ik kan je zeggen dan de Bronx absoluut de moeite waard zijn. Je kan er lekker Afrikaans eten voor bijna geen geld.

  • The Bronx heeft inderdaad wat te bieden aan de toerist, zeker de laatste jaren. Wat is je favoriet restaurant daar? 🙂

   • Ceetey op Alexander Ave is de moeite waard. Eén van de beste Asia-resto’s van NY.

   • Zero Otto Nove heeft de beste pastas vind ik ;p ;p Op Arthur Avenue dacht ik.

   • Oh tof. Die kende ik nog niet. Ga ik zeker eens uitproberen één van de volgende bezoeken!

Reageer mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *