/

The Bronx: van no-go zone tot nieuwste hotspot

9 min.

Laatste update op 30 januari door Bart

Is het in de Bronx gevaarlijk? Zelf probeer ik tijdens mijn trips naar de Big Apple zo vaak mogelijk naar The Bronx toe te gaan om er van de rauwe sfeer te proeven. De mix van vervallen gebouwen, prachtige street art, gigantische parken en splinternieuwe wijken maken van het stadsdeel ten noorden van Manhattan nieuwe hotspot.

Muziek en street art, de ideale combo © Vetexbart.be

Wat ken je The Bronx zoal van?

De meeste mensen kennen het stadsdeel als thuisbasis van de New Yorkse Yankees, the Bronx Zoo en de geboorteplaats van hiphop. Maar ze kennen het ook als de plaats die de geschiedenisboeken inging als een erg berucht stukje Amerika met een bar slechte reputatie. Bendegeweld, brandstichtingen en andere criminaliteit waren er decennialang de orde van de dag.

Er zijn nog steeds enkele delen van The Bronx (maar evenzeer van Brooklyn of Queens) die enorm te lijden hebben onder de effecten van de enorme armoede door een gebrek aan werkgelegenheid, waar vooral jongeren de dupe van zijn. Op vele plaatsen zijn er nauwelijks goede scholen en heerst er een algemeen gevoel van wanhoop bij vele mensen.

The Bronx
Panorama boven The Bronx © NYC & Company/Julienne Schaer

Een triestig voorbeeld van een noodlijdend gebied is de wijk Wakefield (gecentreerd rond White Plains ten zuiden van Yonkers/Mount Vernon). De mensen die er wonen moeten elke dag knokken om te overleven en dat zie je in het straatbeeld. Als toerist ga je dus best – na het vallen van de avond – niet verder dan Webster Avenue. Het White Plains Road gebied in Wakefield is niet altijd even veilig.

The Bronx locals

Ik vroeg tijdens één van mijn trips naar New York ook de mening aan een rasechte New Yorker. Lewis woont en werkt al jaren in The Bronx:

Ik werk in de Bronx en om eerlijk te zijn is er niet echt een plek waar ik me al onveilig gevoeld heb terwijl ik er rond liep. Nu wandel ik wel zelden alleen in het donker. Er zijn in The Bronx nog plaatsen waar sporadisch schietpartijen gebeuren – zoals in iedere Amerikaanse stad – maar het is zeker niet zoals het vroeger was. Ik heb nog nooit zelf zoiets meegemaakt, dus het risico is laag. Vooral voor iemand die niet betrokken is bij een bende en niets met drugs te maken heeft. Ik denk ook niet dat ze iemand zomaar gaan overvallen zodra hij de metro afstapt. Er is net als in heel New York heel wat politie in het straatbeeld. Maar laten we eerlijk zijn. Misschien is er wel een verschil tussen een Afrikaanse jongen die van het werk komt of enkele blanke twijfelende toeristen met een reusachtig stadsplan in de handen, terwijl ze foto’s nemen met een veel te dure camera. Wees gewoon op je hoede, zoals in iedere grootstad en dan komt alles ongetwijfeld goed.

Lewis

De Bronx afschilderen als een gevaarlijk getto is dus meer dan een brug te ver. Er zijn veel levendige en opwindende wijken die meer dan een bezoek waard zijn. Een van die wijkjes in de Bronx is Woodlawn met zijn vele en trendy bars en restaurants. Het is er veilig en redelijk goedkoop vertoeven, er is een geweldig nachtleven en een trip naar Yonkers of Manhattan is niet al te ver. Ook Norwood is vanwege zijn veiligheid en vriendelijkheid een leuke plek. Er zijn ook veel transportmiddelen te vinden.

Booking.com

Hotspots in dit stadsdeel

Als we het over bezienswaardigheden in The Bronx hebben is er natuurlijk het legendarische en iconische Yankee Stadium dat een tijd geleden is herbouwd. Het ligt in een veilige buurt waar veel openbaar vervoer aanwezig is. Ga net voor het begin van een wedstrijd en ervaar de echte Super Fans.

Het is een echte once in a lifetime ervaring: zie de New York Yankees in het Yankee Stadium in de Bronx spelen. Tickets zijn er al vanaf € 37 euro, maar wees er snel bij want ze zijn razendsnel uitverkocht.

Je krijgt er niet meteen het echte Bronx gevoel, maar het is toch een zeer mooi stukje natuur; Van Cortlandt Park. Een groot park gebouwd naast Central- en Prospects Park met uitgestrekte bossen, wandelpaden en enkele historische panden. Arthur Avenue is dan weer de plek waar je heerlijk kan gaan lunchen. Er zijn een heleboel oude Italiaanse restaurants en winkels en een grote verscheidenheid aan Oost-Europese invloeden.

Arthur Avenue The Bronx
Lekkere winkeltjes in de Arthur Avenue Retail Market © NYC & Company/Christopher Postlewaite

Nog enkele niet te missen plaatsen in the Bronx

  • Bezoek The Bronx Zoo, met z’n 100 hectare de grootste dierentuin van de Verenigde Staten en één van de oudste ter wereld.
  • Door de aanplanting van parken en pleintjes is meer dan 25% van The Bronx groen. Mooi voorbeeld is de Botanische Tuin met meer dan 1 miljoen planten.
  • Doe mee aan één van de vele wandeltours. Kies bijvoorbeeld voor een tocht langs historische plekken of de mooiste street art.
  • Maak een stevige wandeling voorbij de graven van bekende Amerikanen op Woodlawn Cemetery.
  • Ontdek het gigantische Van Cortlandt Park en het Van Cortlandt House. Dat is het oudste gebouw in The Bronx.
  • Geniet van de restaurants in het enige echte Little Italy op Arthur Avenue.
  • Wanneer je daar in de buurt bent spring dan ook eens binnen in de Arthur Avenue Retail Market. Dat is een befaamde indoor foodhal.

💡TIP: Wil je het echte New York leren kennen? De smeltkroes van de stad ontdekken? Kies dan voor een van de Bronx-tours bij hellotickets.

City Island The Bronx
City Island © NYC & Company/Alex Lopez
  • Aan de oostelijke rand van het stadsdeel ligt City Island, een klein visserseilandje. Je kan er lekkere schaal- en schelpdieren vinden.
  • The Bronx Museum of Arts is volledig gratis te bezoeken! Met vooral hedendaagse kunst uit verschillende culturen die ook in de wijk terug te vinden zijn.
  • The Grand Concourse is een belangrijke verkeersader in het zuiden van The Bronx en staat vol art deco wonderen.
Bronx Museum of the arts
Bronx Museum Of The Arts © NYC & Company/Kate Glicksberg
The Bronx is vanuit Manhattan goed te bereiken met de metro © Vetexbart.be

Wat is het nu? Yay or Nay?

Vergeet niet dat The Bronx – net als de rest van New York City – een enorm oppervlak beslaat en dat er zeer veel verschillende en uiteenlopende wijken zijn. Veilige en minder veilige. Neem gewoon een keertje de metro en laat je er positief verrassen. Keep an open mind!

Botanische Tuin in The Bronx © NYC & Company/Tagger Yancey

The Bronx praktisch

Voor een citytrip naar de Verenigde Staten heb je zowel je paspoort als een ESTA-toelating nodig. Betalen doe je er met Amerikaanse dollars.

💡TIP: Hier vind je een aanbod aan handige reisgidsen over New York City. Maar we raden je graag onze favoriet aan omdat hij zo volledig is en het formaat perfect in de hand ligt.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.