Foto: Adrian Cabrero

Trendy wijken in NYC: Greenpoint in Brooklyn

/
4 min.

New York City is en blijft een stad die constant in beweging is. De wijken evolueren, en neighborhoods die enkele jaren geleden vaak nog tot de no-go zones behoorden zijn vandaag hip, trendy en up-and-coming. Eén van de wijken die al een tijdje aan een stevige opmars bezig is is Greenpoint, in het meest noordelijke deel van stadsdeel Brooklyn en buur van het ook al hippe Williamsburg.

Deze blogpost is de eerste in een reeks van 5 over trendy wijken in NYC. Volgende maand is het de beurt aan Astoria in Queens.

© NYC & Company/Joe Buglewicz

Greenpoint was van oorsprong een buurt met heel wat Poolse migranten, waardoor de benaming Little Poland al snel een feit werd. Al enkele decennia lang zijn die invloeden serieus ondergesneeuwd geraakt door de komst van andere nationaliteiten. Toch zijn in Greenpoint nog steeds heel wat typische Poolse restaurants en bakkerijen terug te vinden. Ze worden afgewisseld door nieuwe en trendy cafés en bistro’s. De laatste jaren zijn er ook heel wat Aziatische restaurants geopend in de wijk.

Deze foto nam ik tijdens een bezoek aan Greenpoint, eind 2014

Vroeger had Greenpoint – what’s in a name – heel wat groene plekken, maar door de verstedelijking is het landschap er jaar na jaar toch wel wat door elkaar geschud. Aan groene oases en pleintjes nog steeds geen gebrek trouwens. Zo heb je – het grootste – McCarren Park op de grens tussen Williamsburg en Greenpoint. Minder druk, maar ideaal om even uit te rusten is het McGolrick Park. Vanop Transmitter Park tenslotte heb je een prachtig uitzicht over de East River en de Manhattan Skyline.

Midtown Manhattan vanaf Transmitter Park | Foto: Fraser Elliot

Greenpoint staat al enkele jaren synoniem voor knappe brownstones, pop-up boetieks, knusse cafés of cocktailbars op elke hoek van de straat en een bloeiend nachtleven. Er zijn ook tientallen gallerijen van lokale kunstenaars terug te vinden terwijl ook de street art massaal aanwezig is in het straatbeeld van de wijk.

Mijn Greenpoint favorieten

Greenpoint Fish & Lobster Co.

Dit visrestaurant slash markt is zeker een bezoekje waard. In het restaurant hebt je een dagelijkse visselectie en de oesters zijn er kraakvers. Ik koos er (onder andere) voor de overheerlijke fishtaco’s. De gerechten bij Fish & Lobster Co. zijn stuk voor stuk superlekker, maar niet echt goedkoop en de porties zijn relatief klein.

Duur $$$ – 114 Nassau Ave, NY 11222

Karczma

Dit is één van de authentieke Poolse eettenten in de wijk Greenpoint. Kies er voor de borsjtsj, een typische Pools specialiteit (soep). De prijzen in het restaurant zijn eerlijk, en de sfeer die er hangt is geweldig.

Gemiddeld $$ – 136 Greenpoint Ave, NY 11222

Peter Pan Donut & Pastry Shop

Bij Peter Pan Donut & Pastry Shop lijkt de tijd te zijn blijven stilstaan. Laat je niet afschrikken door de wachtrij, want de bagels en donuts zijn hier om duimen en vingers af te likken.

Goedkoop $ – 727 Manhattan Ave, Brooklyn, NY 11222

Praktisch

Hier vind je toffe hotels in de wijk.

Je kan Greenpoint met het openbaar vervoer bereiken via de G-train (stop Nassau Avenue). Ook de Bedford Avenue stop (L-train) is een mogelijkheid, maar dan moet je iets verder wandelen (dwars door McCarren Park).

Was jij al eens in deze neighborhood? Wat vind jij de leukste wijk in New York City?

Geef een antwoord

Your email address will not be published.