Met iconische zwevende tram naar Roosevelt Island, NYC

Ik bezocht voor de allereerste keer Roosevelt Island. Het New Yorkse eilandje tussen Manhattan en Queens bezoek je het best via de kabelbaan.

NEW YORK CITY SPECIALS VANAF €599


Al jaren ga ik naar New York, en iedere keer weer bleef ik een bezoek aan Roosevelt Island uitstellen. Of het weer was niet echt ideaal, er was te weinig tijd op de planning of een kater besliste er anders over. Afgelopen zondagochtend zat echter alles mee. Zomerse temperaturen, nog enkele uren tijd voordat ik opnieuw het vliegtuig naar Brussel op moest én maar een klein beetje hoofdpijn van een redelijk wilde zaterdagnacht in de Keybar.

Roosevelt Island – een klein eiland in het midden van de East River dat bij Manhattan hoort – wordt door de echte New Yorkers absoluut niet massaal bezocht, en ook de miljoenen jaarlijkse toeristen laten het mini-eilandje maar al te vaak links liggen. Natuurlijk moeten er tijdens een trip naar New York altijd enkele moeilijke knopen doorgehakt worden. Er is immers meestal weinig tijd, en toch zoveel te zien en te doen. Toch zou ik iedereen aanraden om een uur of twee uit te trekken om Roosevelt Island te ontdekken, zeker bij mooi weer.

Tram naar Roosevelt Island Queensboro Bridge New York

Je kan het eiland als toerist eigenlijk het makkelijkst bereiken via de iconische luchttram. De herkenbare rode gondel brengt je – dag en nacht – in slechts drie minuten van Tramway Plaza in de Upper East Side van Manhattan naar Roosevelt Island. Op een bepaalt moment bengel je zo’n 75 meter boven de rivier. De luchttram werd trouwens wereldwijd bekend na zijn spectaculaire passage in de film Spider Man in 2002. Als je een weekpas hebt voor de New Yorkse metro kan je die kaart gebruiken voor de overtocht. Een standaard ticket kost je $ 2,75 enkel.

Roosevelt Island aka Varckens Eylandt

Het eiland is door de jaren heen ook kampioen geworden in het krijgen van verschillende namen, met als absolute topper Varckens Eylandt. Het was de Nederlandse gouverneur Wouter Van Twiller die het destijds kocht van de indianen om er in 1637 varkens te kweken. Vandaar de naam. Later, in de 19de eeuw werd het eiland door de stad figuurlijk gebruikt als vuilnisbelt voor onder andere de bouw van een gevangenis, een gekkenhuis, ziekenhuizen en een zwerverskolonie. Enkele andere namen van het stukje New York waren Manning’s Island, Welfare Island en Blackwell’s Island.

Roosevelt Island Queensboro Bridge New York

Ik heb tijdens mijn bezoek vooral rondgelopen in het zuidelijke deel van Roosevelt Island en begon mijn tocht onder de Queensboro Bridge. Wandel langs de promenade aan de westelijke kant en bewonder de fascinerende skyline van Upper East Manhattan. Je ziet er onder andere het Chrysler Building en het gebouw van de Verenigde Naties. Aan de oostelijke kant kijk je uit op het stadsdeel Queens.

Roosevelt Island Manhattan Skyline New York

Enkele andere leuke plekjes op Roosevelt Island

  • Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park, één van de mooiste parkjes van de stad als je het mij vraagt. Rustig, netjes en groen met rondom de fantastische panorama’s van Manhattan en Queens. Dagelijks open van zonsopgang tot 22u00. Het park ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de tramhalte.
  • Ik had net niet genoeg tijd om naar de noordelijke tip te wandelen (al ligt die maar twintig minuten van Queensboro Bridge) en dus heb ik de lichttoren van het eiland gemist. Hij werd gebouwd in 1872.
  • Roosevelt Island is zo’n 250 meter breed en 2,8 kilometer lang. Het is dan ook ideaal voor een rustig fietstochtje langs alle leuke plekken. Je kan je fiets meenemen op de tram.
  • Ontdek hier mijn tips om New York helemaal gratis te ontdekken.

Praktisch

Vanaf eind augustus 2017 zal je het eiland ook kunnen bereiken met de ferry via de Roosevelt Island Ferry Terminal. De veerdienst gaat dan van Astoria in Queens via Roosevelt Island, Long Island City en East 34th Street naar Wall Street. De luchttram blijft uiteraard actief.

Heel veel mogelijkheden om te eten en drinken zijn er niet op het eiland. Je kan onder meer terecht bij – hoe kan het ook anders – een Starbucks (455 Main Street). Of aan één van de drankautomaten die je onderweg vindt. Er is een goed onderhouden sanitair blok aan de ingang van Southpoint Park.

Ik maakte deze reis samen met Connections. Zij zijn de marktleider in België voor reizen naar New York.

In het boek van de Vlaamse New York-gids Patrick Van Rosendaal vind je massa’s coole hotspots voor je (eerste) trip naar de Big Apple. Kopen kan hier.2 reacties

  • Goeie tip, kende dit nog niet. En we blijven benieuwd naar dat nieuwe concept 🙂

    • Het is ook niet heel gekend bij toeristen, maar je neemt er wel prachtige foto’s van de skyline. En dat zonder de massa’s toeristen. Het concept is zo uniek dat Connections wil vermijden dat iemand anders met de idee gaat lopen voor het officieel van start is gegaan. Daarom nog even deze geheimzinnigheid… 😁

Geef een reactie