Met iconische zwevende tram naar Roosevelt Island

6 min.

Laatste update op 29 september door

Al jaren ga ik naar New York, en iedere keer weer bleef ik een bezoek aan Roosevelt Island uitstellen. Of het weer was niet echt ideaal, er was te weinig tijd op de planning of een kater besliste er anders over. Afgelopen zondagochtend zat echter alles mee. Zomerse temperaturen, nog enkele uren tijd voordat ik opnieuw het vliegtuig naar Brussel op moest én maar een klein beetje hoofdpijn van een redelijk wilde zaterdagnacht in de Keybar.

Roosevelt Island – een klein eiland in het midden van de East River dat bij Manhattan hoort – wordt door de echte New Yorkers absoluut niet massaal bezocht, en ook de miljoenen jaarlijkse toeristen laten het mini-eilandje maar al te vaak links liggen. Natuurlijk moeten er tijdens een trip naar New York altijd enkele moeilijke knopen doorgehakt worden. Er is immers meestal weinig tijd, en toch zoveel te zien en te doen. Toch zou ik iedereen aanraden om een uur of twee uit te trekken om Roosevelt Island te ontdekken, zeker bij mooi weer.

Tram naar Roosevelt Island Queensboro Bridge New York

Je kan het eiland als toerist eigenlijk het makkelijkst bereiken via de iconische luchttram. De herkenbare rode gondel brengt je – dag en nacht – in slechts drie minuten van Tramway Plaza in de Upper East Side van Manhattan naar Roosevelt Island. Op een bepaalt moment bengel je zo’n 75 meter boven de rivier. De luchttram werd trouwens wereldwijd bekend na zijn spectaculaire passage in de film Spider Man in 2002. Als je een weekpas hebt voor de New Yorkse metro kan je die kaart gebruiken voor de overtocht. Een standaard ticket kost je $ 2,75 enkel.

Roosevelt Island aka Varckens Eylandt

Het eiland is door de jaren heen ook kampioen geworden in het krijgen van verschillende namen, met als absolute topper Varckens Eylandt. Het was de Nederlandse gouverneur Wouter Van Twiller die het destijds kocht van de indianen om er in 1637 varkens te kweken. Vandaar de naam. Later, in de 19de eeuw werd het eiland door de stad figuurlijk gebruikt als vuilnisbelt voor onder andere de bouw van een gevangenis, een gekkenhuis, ziekenhuizen en een zwerverskolonie. Enkele andere namen van het stukje New York waren Manning’s Island, Welfare Island en Blackwell’s Island.

Roosevelt Island Queensboro Bridge New York

Ik heb tijdens mijn bezoek vooral rondgelopen in het zuidelijke deel van Roosevelt Island en begon mijn tocht onder de Queensboro Bridge. Wandel langs de promenade aan de westelijke kant en bewonder de fascinerende skyline van Upper East Manhattan. Je ziet er onder andere het Chrysler Building en het gebouw van de Verenigde Naties. Aan de oostelijke kant kijk je uit op het stadsdeel Queens.


Gebruik Momondo. Dit platform gaat verschillende boekingswebsites vergelijken voor jouw. Je krijgt enkele seconden later heel eenvoudig te zien waar je het goedkoopst je hotelkamer kan boeken!


Roosevelt Island Manhattan Skyline New York

Enkele andere leuke plekjes op Roosevelt Island

  • Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park, één van de mooiste parkjes van de stad als je het mij vraagt. Rustig, netjes en groen met rondom de fantastische panorama’s van Manhattan en Queens. Dagelijks open van zonsopgang tot 22u00. Het park ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de tramhalte.
  • Ik had net niet genoeg tijd om naar de noordelijke tip te wandelen (al ligt die maar twintig minuten van Queensboro Bridge) en dus heb ik de lichttoren van het eiland gemist. Hij werd gebouwd in 1872.
  • Roosevelt Island is zo’n 250 meter breed en 2,8 kilometer lang. Het is dan ook ideaal voor een rustig fietstochtje langs alle leuke plekken. Je kan je fiets meenemen op de tram.
  • Ontdek hier mijn tips om New York helemaal gratis te ontdekken.

Roosevelt Island praktisch

Vanaf eind augustus 2017 zal je het eiland ook kunnen bereiken met de ferry via de Roosevelt Island Ferry Terminal. De veerdienst gaat dan van Astoria in Queens via Roosevelt Island, Long Island City en East 34th Street naar Wall Street. De luchttram blijft uiteraard actief. Heel veel mogelijkheden om te eten en drinken zijn er niet op het eiland. Je kan onder meer terecht bij – hoe kan het ook anders – een Starbucks (455 Main Street). Of aan één van de drankautomaten die je onderweg vindt. Er is een goed onderhouden sanitair blok aan de ingang van Southpoint Park.

Ik maakte deze reis samen met Connections. Zij zijn de marktleider in België voor reizen naar New York.

Beste reisgidsen voor New York citytrip

Als aanvulling op deze tips en de andere artikels op Vetexbart kan ik je volgende reisgidsen aanbevelen:

  1. Capitool Reisgids, editie 2020 voor €27,99
  2. Time to Momo New York, editie 2020 voor €16,99
  3. BE NY 2.0 van de Belg Patrick van Rosendaal die gids is in New York voor €25,99
  4. NYC Guide for Instagrammers van de Belgische Silvie Bonne voor €16,99

Zou jij met de zwevende tram willen meerijden naar Roosevelt Island?


Kijk ook eens naar dit:

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.