Wall Street wandelroute: dwars door New Yorks financiële district

10 min.

Laatste update op 24 februari door Bart

Dat New York het kloppend hart is van de financiële wereld is niets nieuws. Met name Wall Street, in Lower Manhattan, kennen we allemaal omwille van z’n rol op het internationale toneel. Heel wat banken hebben hier -en in de straten errond- hun hoofdzetel. Je vindt hier naast de gebouwen van de New York Stock Exchange ook de Federal Hall en de befaamde stier Charging Bull. Maar het Financial District, ook wel FiDi genoemd, heeft voor bezoekers aan de stad heel wat meer te bieden. Vetexbart neemt je mee voor een 1,5 uur durende wandeling doorheen dit fascinerende deel van de stad, langs zijn favoriete plekjes: veel plezier met deze Wall Street wandelroute.

Ontdek New Yorks Financial District: Wall Street wandelroute

Startpunt wandeling:
SeaGlass Carousel
(Battery Park, Manhattan)
Eindpunt wandeling:
Zuccotti Park
(Financial District, Manhattan)
Duur wandeling:
ongeveer 90 à 120 minuten
Afstand wandeling: c
circa 2,6 kilometer | makkelijk

SeaGlass Carousel

We beginnen onze Wall Street wandelroute aan het SeaGlass Carousel in Battery Park, vanwaar je ook het Vrijheidsbeeld kan zien. De carousel is niet zomaar een paardenmolen zoals wij die kennen. Neen, hier kan je rondjes draaien op vissen in een soort van aquarium, helemaal in het thema van de oceaan. SeaGlass Carousel staat symbool voor het herstel na de doortocht van de orkaan Sandy, in 2012.

Wandel via Peter Minuit Plaza en steek State Street over.

Het heiligdom van Sint Elizabeth Ann Seton.

Je ziet een prachtig kerkje met een aanpalend gebouw in rode baksteen. De meeste toeristen wandelen hier gewoon voorbij, maar de kerk staat er al sinds 1793 en overleefde zelfs de Great Fire , zo’n 40 jaar later, die bijna heel Downtown Manhattan in de as legde. Het gebouw naast de kerk is trouwens de voormalige woonst van Amerika’s eerste heilige, Elizabeth Ann Seton, die haar leven wijde aan de zorg voor arme kinderen.

Sta met je aangezicht richting kerk en wandel rechts tot aan Whitehall Street. Draai links tot op het kruispunt Whitehall Street/Pearl Street. Ga de lobby van Fitch Ratings Inc binnen.

Fitch Ratings inkomhal

Loop even door de inkomhal van het ratingskantoor Fitch. Hier snuif je de financiële wereld van de jaren tachtig op. Let op de over-the-top wereldbollen en gigantische klok aan de muur.

Loop via Pearl Street en steek over bij Broad Street.

Fraunches Tavern

Nu is Fraunces Tavern niet meer dan een middelmatig café en restaurant voor New Yorkse toeristen en Wall Street bankiers, maar toch veroverde deze plaats en plekje in de geschiedenisboeken. Het was hier immers dat George Washington aan het einde van de Revolutionaire Oorlog afscheid nam van zijn officieren, met een memorabele speech. Het is een van de oudste gebouwen van Manhattan, al is het in de loop der jaren wel flink gerestaureerd. Dat was onder andere nodig na een dodelijke aanslag in de jaren ’70 in het portaal van de bar.

Loop via Pearl Street verder naar adres 55 Water Street.

Elevated Acre

Deze geheime tuin te midden van de hustle and bustle van FiDi loop je normaal gezien zo voorbij. Elevated Acre brengt je een oase aan rust en mooie uitzichten over de East River en Brooklyn. Naar de ingang moet je goed zoeken: een (rol)trap bij 55 Water Street. Dit parkje heeft een amfitheater, houten paadjes en een gazonperk.

Wandel terug naar Fraunces Tavern en sla rechtsaf naar Broad Street. Enkele meters verder ligt Stone Street.

Stone Street

Dit autovrije straatje is een echte parel, met zijn hobbelige kasseistenen en versierde lampjes. In de zomermaanden staat de straat vol tafels en stoelen van de restaurants en bars die er zijn. Het is een van de weinige plekken in New York waar je op de straat alcohol mag drinken. Ondanks de ligging van Stone Street, in de schaduw van de moderne wolkenkrabbers, blijft deze gezellige doorgang herinneren aan zijn 17de eeuwse roots.

Loop door Stone Street en sla rechtsaf naar Whitehall Street en wandel enkele meters door tot Bowling Green.

Bowling Green

Niet alleen is dit pleintje het oudste publieke park van New York, ook het smeedijzeren hekwerk er rond is het oudste in de stad én nog steeds het originele. Het werd rond 1770 geplaatst om een gigantisch beeld van Koning George III te beschermen tegen vandalen tijdens onder ander anti-Engelse protesten.

Wandel verder via Broadway tot aan de stier.

Charging Bull

Het symbool van New Yorks financiële wijk is ongetwijfeld de stier Charging Bull. Hij werd in 1989 -zonder vergunning- door de Italiaans-Amerikaanse kunstenaar Di Modica pal voor het New York Stock Enchange gezet, maar hij werd later verzet naar zijn huidige plek nabij Bowling Green. Tot op heden zijn er opnieuw plannen om hem na meer dan 30 jaar te verplaatsen wegens veiligheidsredenen. De Wall Street Bull was meermaals het toneel voor menig protest zoals bijvoorbeeld door de Occupy Wall Street beweging.

Het kleine Fearless Girl beeldje -het meisje symboliseert de kracht van vrouwen- stond een tijdje oog in oog met de stier. Het werd daar echter weggehaald en staat nu voor het NYSE-gebouw.

Loop noordelijk via Broadway tot het smalle Exchange Pl en draai rechts. Loop door en draai linksaf naar Broad Street.

Wall Street

Welkom in de Canyon van New York. Want zo noemt men de 800 meter lange Wall Street wel eens een keer. De wolkenkrabbers rondom zijn zo hoog dat er voor het zonlicht amper doorkomen aan is. Neem een kijkje bij de Federal Hall op nummer 26. Dit was ooit het eerste capitool van de Verenigde Staten, waar George Washington officieel de eerste president werd. Zijn standbeeld vind je trouwens terug aan de trappen van het gebouw. Passeer ook langs de beurs van New York.

Loop richting Trinity Church die je vanaf Wall Street ziet.

Trinity Church

Vanaf Wall Street krijg je al een mooi uitzicht op de neogotieke Trinity Church die op de kop van de straat pronkt, op de kruising van Broadway en Wall Street. Vroeger beheerste ze de skyline van de stad, maar nu moet ze met haar 86 meter de duimen leggen tegen de hoge flat- en kantoorgebouwen rondom. Door branden en verzakkingen is de kerk in het verleden meerdere keren helemaal heropgebouwd. Op het kerkhofje rondom ligt onder andere Alexander Hamilton begraven, een van de Founding Fathers van de Verenigde Staten.

Met Trinity Church in je rug en Wall Street voor je, sla je linksaf op Broadway. Na 150 meter ontdek je de laatste stop.

Zuccotti Park

We sluiten de wandeling af met een hapje of drankje nabij Zuccotti Park, dat we ook kennen als verzamel- en kampeerplaats tijdens de protesten rond Occupy Wall Street. Rond dit plein heb je Trinity Place, een tof restaurant/bar om te bekomen van de indrukken van het Financial District. Je kan hier iets eten of drinken vanuit een oude kluis. Je moet zelfs eerst door een gigantische bankkluisdeur naar binnen. Een heel fijne belevenis als je ‘t mij vraagt.

Trinity Place | 115 Broadway, New York.

Heb jij FiDi al eens bezocht?


Kijk ook eens naar dit:

Fan van deze Wall Street wandelroute? Dan is er meer…!

Wil je een volledig uitgewerkte 3-dagen planning voor je trip naar New York? Koop dan mijn ebook voor €2,89
(editie 2020 | 36 pagina’s)

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.