11 onmisbare reisapotheek artikelen voor je volgende citytrip

7 min.

Laatste update 5 maart

Wie vertrekt op vakantie doet dat toch maar best met een goede reisapotheek. In volgend handig artikel gunnen we jullie graag een blik in ons EHBO-koffertje. We selecteerden 15 onmisbare dingen die niet in je reisapotheek mogen ontbreken tijdens je volgende citytrip.

Deze informatie is zorgvuldig opgesteld en geldt voor reizigers die een korte citytrip plannen naar een Europees land. Ga je rondtrekken in het Boliviaanse regenwoud of ploeteren door de rivieren in Gambia? Dan neem je best extra voorzorgsmaatregelen.

Zo ziet onze reisapotheek eruit

Je normale medicatie

Slik je dagelijks bloedverdunners, neem je medicijnen voor je hart of misschien heeft je kind wel zijn pilletjes tegen ADHD nodig? Het is belangrijk dat je je reisapotheek vult met de medicatie die je dagelijks nodig hebt. Steek deze geneesmiddelen altijd in je handbagage, zo voorkom je dat deze verloren gaat in het ruim van het vliegtuig of dat je zonder komt te zitten door vertraagde koffers.

Anticonceptie

Vrouwen vergeten maar best hun anticonceptiepil niet mee te nemen op vakantie. De mannen spelen dan weer beter veilig door hun jongeheer te voorzien van enkele condooms. Je weet maar nooit wie je tegenkomt op vakantie.

Zoeeeem!

Wil je deze zomer ergens langs één of ander meertje met je voeten omhoog genieten van een lekker glas wijn. Zalig! Maar de kans dat je bestookt wordt door muggen en andere insecten is echter redelijk groot. Zorg daarom voor een goed insectenwereld product en neem eventueel een zalf mee voor wanneer je toch gebeten bent.

reisapotheek ski Kitzbühel
Ook bij wintersport komt het zonnetje af en toe te voorschijn. Neem daarom altijd een goede zonnecrème mee.

Wie zijn gat verbrandt…

Vertrek niet naar een zonnige bestemming zonder een zonnecrème met een fatsoenlijke factor. Zo’n tube is natuurlijk geschikt in de zomer, maar zeker ook als je op wintersport gaat. Aanvullend kan je ook nog een goede aftersun in je reisapotheek steken.

Diarree

Een iets te spicy chicken curry gegeten in Amsterdam of misschien was de hygiëne in die Mallorcaanse tapasbar toch niet helemaal oké. Iedereen heeft al wel eens last van diarree op vakantie. Daarom neem je best een geneesmiddel bij diarree mee.

‘s Avonds grote Jan…

Op vakantie durf je al eens wat te lang in de club zitten of te diep in het sangriaglas te kijken. Gevolg: barstende hoofdpijn de volgende ochtend. Of misschien heb je wel last van een lichte rugpijn of begint net op reis die tand weer voor een pijnlijke last te zorgen? Dan is het goed hierop voorbereid te zijn door een klein doosje pijnstillers mee te nemen zoals Paracetemol.

Wie te diep in het glas kijkt heeft al eens een pilletje nodig de volgende ochtend.

Handige kit

Je kan je EHBO-doosje ook uitbreiden met enkele handige dingetjes zoals watten, een schaartje, pleisters (deze blijven echt plakken) en eventueel een windel. Ook een ontsmettingsmiddel kan handig zijn. Als je van plan bent om veel te wandelen tijdens je citytrip kan je ook pleisters voor bij blaren, genre Compeed, voorzien.

Reisziekte

Misschien heb jij wel last van reisziekte? Dan wordt je misselijk en moet je braken, en laat dat nu net twee dingen zijn die je op vakantie niet wil. Zorg daarom voor een medicijn tegen reisziekte. Sommige mensen hebben tijdens het vliegen dan weer heel veel last van pijnlijke oren- en sinussen. Die voorzien best een neusspray om de neusslijmvliezen te laten relaxen.

Korte reisapotheek checklist

Hier krijg je een kort overzicht van de informatie in bovenstaande tekst. Zie zie je in een oogopslag wat je zeker niet mag vergeten in te pakken.

Dagelijkse medicatie

Anticonceptiepil en/of condooms

Insectenwerend producten en/of zalf tegen beten

Zonnecrème en/of aftersun

Geneesmiddelen bij diarree

Pijnstillers

Watten, pleisters (eventueel voor blaren) en windel

Schaartje

Ontsmettingsmiddel

Medicijn reisziekte

Spray voor pijnlijke oren door vliegen

Hou ook nog even hier rekening mee

Neem een medische verklaring mee van medicijnen die een voorschrift vergen. Dit kan van pas komen bij de grenscontrole of wanneer je extra medicijnen moet kopen op je bestemming

Je mag niet zomaar spuiten meenemen, daarvoor heeft u een verklaring nodig van je arts

Sommige geneesmiddelen staan op internationale lijsten als verdovend middel vermeld, denk aan zware slaappillen. Een verklaring door je dokter is ook hier nodig.

Wees in het buitenland voorzichtig wanneer je geneesmiddelen aankoopt. Vaak hebben ze andere namen en samenstellingen of zijn ze nep (zeker buiten Europa).

Wie op reis gaat naar verdere bestemmingen heeft een andere reisapotheek nodig dan bovenstaande lijst. Denk aan malariapillen en/of een muskietennet.

Ga je op reis? Sluiten dan steeds een goede reisverzekering af. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Een basis aan medische zorgen kost in landen als de Verenigde Staten immers bijzonder veel geld.

Voorzien jullie nog andere dingen in jullie reisapotheek? Vermeld ze zeker in de comments.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.