Reisexperts kiezen favoriete Belgische toeristische hotspots

2 min.

Laatste update 5 maart

Terwijl ons Belgenlandje internationaal her en der geëtaleerd wordt als must visit in 2020 kiest de Belg nog altijd vaak voor een citytrip in één van onze buurlanden of zelfs verder weg in Europa. Het online reismagazine Vetexbart ging daarom bij meer dan 130 Belgische reisexperts, verdeeld over de 10 verschillende provincies, op zoek naar hun favoriete hotspots in eigen land. En dat leidde soms tot verrassende resultaten. Het panel bestond uit een gezonde mix van onder andere gidsen, woordvoerders, travelbloggers, reisagenten, logiesuitbaters en reisjournalisten. 

 • Reading between the lines, ook wel het doorkijkkerkje genoemd, in Borgloon valt het meest in de smaak bij het panel van experts
 • De 3 verschillende Belgische gewesten vertegenwoordigd in de top 20 rangschikking
 • Belgisch icoon Manneke Pis komt niet voor in de top 20 rangschikking, al prijkt de Grote Markt in Brussel op plaats 3.

Mix natuur, architectuur en kunst

Bijna 40% van de ondervraagden zette de winnaar Reading between the lines in hun persoonlijke top 5. Het doorkijkkerkje in Borgloon is al enkele jaren een populaire toeristische attractie in het Haspengouwse landschap. Het immens populaire dierenpark Pairi Daiza in Brugelette wist 1 bijna op 3 reisexperts te charmeren. Misschien zitten de panda’s daar voor iets tussen? Op de derde plaats in de ranking staat de prachtige Grote Markt in Brussel, waar ook buitenlandse toeristen enorm fan van zijn. Manneke Pis, toch ook een echt Belgische icoon, wordt blijkbaar niet gesmaakt door ons panel.

Hotspots over het hele land

Opvallend is dat zowel het Vlaamse (40%), Waalse (30%) als het Brusselse Gewest (30%) terug te vinden zijn in de top 20 rangschikking met een groot aantal van de favoriete Belgische hotspots volgens kenners uit de reisbranche. De provincie met de meeste hotspots is Limburg (3).

 1. Doorkijkkerkje Reading Between The Lines in Borgloon
 2. Pairi Daiza in Brugelette
 3. Grote Markt Brussel
 4. Fietsen door de bomen in Bosland
 5. Brugse kanalen
 6. MAS in Antwerpen
 7. Grotten van Han
 8. Stripcultuur in Brussel
 9. Kalmthoutse Heide
 10. Fort Eben Emael
 11. Bastogne War Museum
 12. BOZAR in Brussel
 13. Openluchtmuseum Bokrijk
 14. Atomium in Brussel
 15. Sint Baafskathedraal in Gent
 16. Station Luik-Guillemins
 17. Stadhuis Leuven
 18. AfricaMuseum in Tervuren
 19. Kasteel Godfried van Bouillon
 20. Zoniënwoud

Onderzoek werd online en telefonisch uitgevoerd door Vetexbart.be | 133 respondenten uit de reisbranche en verdeeld over de 10 provincies | februari 2020.

Ben jij akkoord met de reisexperten? Hoe zou jouw top 3 eruit zien?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.