Van huidige naar oude hoofdstad van Spanje: retourtje Madrid-Toledo

5 min.

Laatste update 2 februari

Wie enkele dagen naar Madrid gaat -de Spaanse hoofdstad- kan een daguitstap maken naar Toledo. Die stad was erg machtig in de middeleeuwen. Dankzij een erg gemakkelijke en snelle treinverbinding vanuit Madrid kan je zelfs in amper 33 minuten, rechtstreeks naar Toledo sporen. Dat maakt de stad tot een perfecte getaway tijdens een citytrip. 

Toledo telt pakweg 80.000 inwoners en ligt op een heuvel met de rivier de Taag die als een kronkel rond de stad draait. Naar Toledo ga je niet om te shoppen in exclusieve winkelstraten of om hippe musea te bezoeken, maar wel om een hele resem aan eeuwenoude monumenten te spotten. Die liggen allemaal binnen de oude stadswallen. Het hele historische centrum is trouwens uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

5 niet te missen monumenten in Toledo

Kathedraal van Toledo

De blikvanger is ongetwijfeld de Kathedraal van Toledo in middeleeuwse gotische stijl die de tweede grootste van Spanje is. Binnen in de kathedraal zijn de details indrukwekkend. Het gebouw heeft een galerij met werken van El Greco, Goya, Velazcuez en nog veel meer iconische kunstenaars. Zorg ervoor dat je de 44 meter hoge toren van Catedral Primada beklimt en geniet van het ongelooflijke uitzicht op de stad vanaf de top.

Alcazar kasteel

Een ander opvallende bezienswaardigheid is het Alcazar kasteel. Het ligt op een van de hoogste punten in Toledo en kijkt uit over de stad. Het oude fort stamt uit de Romeinse tijd maar werd herbouwd door Alfonso VI en Alfonso X en later door keizer Karel V.

Vetexbart tipt:

Wandeltocht van 2 uur met hoogtepunten vanaf €14,50

Monasterio San Juan de los Reyes

Zelfs in een stad met dergelijke historische gebouwen valt het Monasterio San Juan de los Reyes op. Dit monumentale 15e-eeuwse klooster is gelegen in de Joodse wijk en werd gebouwd in opdracht van de katholieke vorsten, Isabella I en Ferdinand II. Let op de granieten gevel waar je kettingen en handboeien ziet die de christelijke gevangenen voorstellen die door de katholieke vorsten zijn bevrijd bij de voltooiing van de christelijke Reconquista in Granada in de jaren 1490.

Museo del Greco

De legendarische 16e-eeuwse kunstenaar El Greco is een van de belangrijkste historische bewoners van Toledo en hielp de stad te vereeuwigen met zijn kunstwerken. Tegenwoordig zijn de werken te bezichtigen in het El Greco Museum.

Iglesia de Santo Tomé

Ook een stop aan de Iglesia de Santa Tomé is niet te missen. Ooit was dit een moskee, maar nu kun je deze kerk onderscheiden door zijn prachtige Mudéjar-toren, die gebruik maakt van metselwerk van de originele minaret en prachtige geschulpte bogen heeft.

Het mooiste panoramisch uitzicht

Wie zich wil laten trakteren op het mooiste uitzicht over Toledo moet er wel wat voor over hebben. Zorg voor goede stapschoenen en wandel naar de rotsen aan Mirador del Valle aan de overkant van de rivier. Van daaruit kan je prachtige panorama foto’s nemen met de stad en de rivier in de hoofdrollen. Vanuit het centrum duurt de tocht naar boven ongeveer een drie kwartier (2,5 kilometer).

Praktisch

Vanuit het station Puerta de Atocha in Madrid neem je een rechtstreekse trein naar Toledo. Dagelijks zijn er zo’n 13 verbindingen tussen de twee steden, de eerste rond 7u, de laatste rond 21u. De afstand tussen Madrid en Toledo is zo’n 60 kilometer en duurt iets meer dan een half uur.

Ben je op zoek naar een tof hotel in Madrid, dan is een kamer in deze eenvoudig hostal een erg goede en vooral betaalbare optie. Je kamer ligt heel centraal op de Gran Via, heeft wifi en een eigen badkamer. Inchecken kan via een eenvoudig selfcheck proces online, waarna je een cijfercode krijgt om binnen te geraken.

Nog meer informatie over de stad vind je hier.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.