Voorbereiding is key: denk aan deze zaken wanneer je vertrekt op je eerste wandeltocht 

3 min.

Laatste update 31 juli

Staat binnenkort je eerste grote wandeltocht op de planning? Dan ben je wellicht al even aan het trainen hiervoor. Jij weet dan ook als geen ander hoe belangrijk het is om hierop goed voorbereid te zijn, maar dit geldt niet enkel op vlak van fysieke conditie. Je moet ook voorzien zijn van de juiste uitrusting, een sterke mindset en vele andere zaken. In dit artikel sommen we de belangrijkste essentials voor je op. 

Train met rugzak

Het belangrijkste is uiteraard dat je fysieke conditie op punt is. Zo vermijd je dat je het lastig zal krijgen tijdens het wandelen. Om voldoende voorbereid te zijn, train je best met een rugzak, of anders gezegd, hoe de echte tocht zal verlopen. Het maakt namelijk een groot verschil voor je uithoudingsvermogen om te wandelen met 5 tot 10 kilogram extra. Start met een lichtere lading en bouw hierna langzaam op. 

Bestudeer de route 

Weet ten tweede waaraan je begint. Eens je jouw ideale route hebt uitgestippeld, is het altijd een goed idee om hem even in detail te bestuderen. Waar liggen de moeilijke stukken zoals steile beklimmingen, modderige paden of smalle doorgangen? En waar moet je zeker even een tussenstop maken om te genieten van het uitzicht? Je zal jezelf alvast enorm dankbaar zijn tijdens het wandelen. 

Draag de juiste schoenen 

Het belangrijkste van je uitrusting? Kwaliteitsvolle wandelschoenen. De wandeltocht zal maar van korte duur zijn als je al in het begin blessures oploopt. Pas je schoenen daarnaast aan de ondergrond van de tocht aan. Wandel je op de verharde weg, dan kan je stevige witte damessneakers dragen. Zal je door de modder moeten ploeteren, dan voorzie je best schoenen die vuil mogen worden.

Controleer het weerbericht

Vertrek nooit op je wandeltocht zonder het weerbericht te checken. Je zal namelijk niet voorbereid zijn op extreme weersomstandigheden zoals hagel of onweer. Het bepaalt ook of je nog snel op voorhand online een vest moet kopen omdat het kouder zal zijn dan verwacht. Misschien heb je plots een regenjas nodig door een stevige plensbui die er zit aan te komen. 

Luister naar je lichaam 

Ken tot slot je eigen limieten. Een gezonde portie doorzettingsvermogen is zeker op zijn plaats, maar overdrijf niet. Wanneer je tijdens het trainen merkt dat bepaalde afstanden of delen van een route moeizaam verlopen, neem dan de tijd om dit op te bouwen. Je zal merken dat je op die manier deze uitdagingen toch overwint.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.