11 dingen die iedere reiziger moet weten over airmiles

Iemand die regelmatig het vliegtuig neemt of op hotel gaat doet er goed aan om vliegmijlen te sparen. Die mijlen geven je immers recht op een heleboel voordelen zoals gratis vliegreizen, upgrades naar Business Class, bezoekjes aan de luchthaven-lounge of hotelkamers voor helemaal (of bijna) niets. 

1. Zoek je favoriete vliegtuigmaatschappij en verdiep je in hun mijlensysteem

Surf wat rond en doe opzoekingswerk over het frequent flyer programma van jou favoriete luchtvaartmaatschappij.

Voor Belgen kan het handig zijn het Brussels Airlines (Miles & More) programma eens te ontleden omdat zij vanuit hun hub in Brussel de meeste Europese routes aanbieden. Standaard verdien je hier 125 mijlen voor een enkele Europese vlucht in de laagste boekingsklasse. Intercontinentale vluchten of zitjes in business class brengen natuurlijk veel meer mjilen op je account.

De meeste airlines werken samen met verschillende andere maatschappijen. Binnen die partners verzamel je meestal mijlen op hetzelfde account, waardoor je sneller aan een hoog aantal zit. Dit zijn de 3 grootste allianties ter wereld:

Voordelen: Je krijgt bijvoorbeeld Brussels Airlines (Miles en More) mijlen als je met SWISS Airlines vliegt (omdat in dezelfde alliantie). Je kan ook miles gespaard bij Brussels Airlines, inruilen voor vluchten bij SWISS Airlines en vice versa.

3. Kredietkaarten zijn het beste middel om mijlen te verdienen

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben een eigen kredietkaart systeem. Hier verdien je vaak enkele duizenden mijlen als je zo’n kaart aanvraagt en krijg je per uitgegeven euro er nog eens 1 of 2 mijlen bovenop. Dit is één van de beste en efficiëntste manieren om snel een vol account te hebben. Zeker als je de kaart dagelijks gebruikt om je aankopen te doen. Hou wel rekening met de jaarlijkse kost van de creditcard.

4. Schrijf beoordelingen en verdien mijlen

Schijf je hotelbeoordeling op bijvoorbeeld holidaycheck en krijg 100 mijlen per review bij sommige bonusprogramma’s. Je kan zo snel tot 1000 mijlen per maand verdienen. En dat zijn er toch al gauw 12.000 per jaar. Dan moet je natuurlijk wel 1/3 van het jaar op hotel gaan 🙂

5. Koop cadeautjes op de luchthaven

Op Brussels Airport krijg je bij vele winkels punten voor de artikelen die je er koopt. Kijk op de website van de bonusprogramma’s welke zaken meedoen aan het mijlenprogramma. Zo kan je ook sparen als je shopt bij Maasmechelen Shopping Village, of wanneer je een reisverzekering afsluit bij bijvoorbeeld EuropAssistance.

6. Logeer in hotelketens die punten opleveren

De meeste hotelketens hebben een eigen beloningssysteem waarmee je punten kan verdienen. Die punten kan je dan laten omruilen voor airmiles. Zo krijg je bij onder ander Hilton, Radisson of Holiday Inn punten, maar ook bij een goedkoper segment als Ibis of Best Western. Bij de duurdere hotels zal je al na één nacht bijvoorbeeld 500 mijlen verdienen, terwijl je bij de goedkopere prijsklasse twee of drie nachten moet verblijven om hetzelfde aantal mijlen te krijgen. Laat sowieso steeds je kaart zien als je incheckt in een hotel of voeg je persoonlijk nummer toe als je online boekt.

Enkele van de bekendste loyaliteitsprogramma’s bij hotelketens zijn:

  • IHG (Crown Plaza, Holiday Inn, …)
  • Club Carlson (Radisson, Park Inn, …)
  • LeClub Accor (Sofitel, Ibis, Ibis Budget, …)
  • Starwood Preferred Guest (Sheraton, Le Meridien, …)

7. Laat je mijlen niet vervallen

Een mijlenaccount is niet hetzelfde als een spaarrekening bij de bank. Miles zijn beperkt geldig (vaak 18 of 24 maanden). Geef ze op tijd uit is de boodschap!

8. Wissel je mijlen niet in voor andere artikelen

Vaak zie je reclame als ‘abonnement voor krant X voor slechts 20.000 mijlen‘ of ‘reiskoffer voor 40.000 mijlen‘. Ga hier niet op in tenzij je de mijlen echt kwijt wil! Het is al moeilijk genoeg om de miles bijéén te sprokkelen, gebruik ze enkel voor exclusieve voordelen als upgrades of gratis vluchten.

9. Betaal nooit voor mijlen

Het is geen goed idee om te betalen voor mijlen, behalve als je er nog enkele nodig hebt om je doel te bereiken. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je met het kopen van mijlen, in de meeste gevallen, zelden een goede deal doet.

10. Hoe hoger de status, hoe sneller Air Miles

Een frequent flyer krijgt sneller mijlen dan iemand zonder status. Zorg er dus zo snel mogelijk voor dat je tot het clubje behoort met reizigers die silver, gold of platinum member zijn (alle maatschappijen gebruiken andere benamingen hiervoor). Dat kan door vaak te vliegen of door te vliegen in een hogere boekingsklasse.

Vlieg je in business class? Dan krijg je uiteraard veel meer miles dan met een standaard ticket.

11. Wees voorzichtig. Mijlen sparen werkt verslavend!

Dit is uiteraard een basis overzicht. Er zijn nog tientallen andere manieren om de mijlen te sparen. Ontdek en onderzoek, maar vooral, reis de wereld rond is de boodschap!

Vragen op opmerkingen? Ik hoor ze graag!

NEW YORK CITY SPECIALS VANAF €5993 reacties

Geef een reactie