Hoe werken airmiles is een van de meest gestelde vragen via mijn platformen. Iemand die regelmatig het vliegtuig neemt of op hotel gaat doet er goed aan om vliegmijlen te sparen. Die mijlen geven je immers recht op een heleboel voordelen zoals gratis vliegreizen, upgrades naar Business Class, bezoekjes aan de luchthaven lounge of hotelkamers voor helemaal (of bijna) niets.
Hoe werken airmiles?
Verdiep je in mijlensysteem van je favoriet
De eerste tip! Surf wat rond en doe opzoekingswerk over het frequent flyer programma van jou favoriete luchtvaartmaatschappij. Voor Belgen kan het handig zijn het Miles & More programma van onder andere Brussels Airlines eens te ontleden omdat zij vanuit hun hub in Brussel de meeste Europese routes aanbieden. Standaard verdien je hier 125 mijlen voor een enkele Europese vlucht in de laagste boekingsklasse. Intercontinentale vluchten of zitjes in business class brengen natuurlijk veel meer mijlen op je account.
Vlieg met partners binnen dezelfde alliantie
De meeste airlines werken samen met verschillende andere maatschappijen. Binnen die partners verzamel je meestal mijlen op hetzelfde account, waardoor je sneller aan een hoog aantal zit. Dit zijn de 3 grootste allianties ter wereld:
- Star Alliance (Brussels Airlines, Lufthansa, …)
- Skyteam (Delta, KLM ,…)
- Oneworld (American Airlines, British Airways, …)
Voordelen: Je krijgt bijvoorbeeld Brussels Airlines (Miles en More) mijlen als je met SWISS Airlines vliegt (omdat in dezelfde alliantie). Je kan ook miles gespaard bij Brussels Airlines, inruilen voor vluchten bij SWISS Airlines en vice versa.
Goedkope vliegtickets vinden?
Gebruik Momondo. Het is een vergelijkingswebsite die verschillende boekingsplatformen voor je gaat bekijken. Je krijgt dan een handige lijst van alle vluchten, steeds met de goedkoopste prijzen en waar ze te boeken!
Kredietkaarten zijn ideaal om mijlen te verdienen
Veel luchtvaartmaatschappijen hebben een eigen kredietkaart systeem. Hier verdien je vaak enkele duizenden mijlen als je zo’n kaart aanvraagt en krijg je per uitgegeven euro er nog eens 1 of 2 mijlen bovenop. Dit is één van de beste en efficiëntste manieren om snel een vol account te hebben. Zeker als je de kaart dagelijks gebruikt om je aankopen te doen. Hou wel rekening met de jaarlijkse kost van de creditcard.
Koop cadeautjes op de luchthaven
Op Brussels Airport krijg je bij vele winkels punten voor de artikelen die je er koopt. Kijk op de website van de bonusprogramma’s welke zaken meedoen aan het mijlenprogramma. Zo kan je ook sparen als je shopt bij Maasmechelen Shopping Village, of wanneer je een reisverzekering afsluit bij bijvoorbeeld EuropAssistance.
Logeer in hotelketens die punten opleveren
De meeste hotelketens hebben een eigen beloningssysteem waarmee je punten kan verdienen. Die punten kan je dan laten omruilen voor airmiles. Zo krijg je bij onder ander Hilton, Radisson of Holiday Inn punten, maar ook bij een goedkoper segment als Ibis of Best Western. Bij de duurdere hotels zal je al na één nacht bijvoorbeeld 500 mijlen verdienen, terwijl je bij de goedkopere prijsklasse twee of drie nachten moet verblijven om hetzelfde aantal mijlen te krijgen. Laat sowieso steeds je kaart zien als je incheckt in een hotel of voeg je persoonlijk nummer toe als je online boekt.
Enkele van de bekendste loyaliteitsprogramma’s bij hotelketens zijn:
- IHG (Crown Plaza, Holiday Inn, …)
- Club Carlson (Radisson, Park Inn, …)
- LeClub Accor (Sofitel, Ibis, Ibis Budget, …)
- Starwood Preferred Guest (Sheraton, Le Meridien, …)
Hoe werken airmiles: laat je mijlen niet vervallen
Een mijlenaccount is niet hetzelfde als een spaarrekening bij de bank. Miles zijn beperkt geldig (vaak 18 of 24 maanden). Geef ze op tijd uit is de boodschap!
Wissel je mijlen niet in voor andere artikelen
Vaak zie je reclame als ‘abonnement voor krant X voor slechts 20.000 mijlen‘ of ‘reiskoffer voor 40.000 mijlen‘. Ga hier niet op in tenzij je de mijlen echt kwijt wil! Het is al moeilijk genoeg om de miles bijéén te sprokkelen, gebruik ze enkel voor exclusieve voordelen als upgrades of gratis vluchten. Artikels zoals koffers of gadgets koop je beter hier.
Betaal nooit voor mijlen
Het is geen goed idee om te betalen voor mijlen, behalve als je er nog enkele nodig hebt om je doel te bereiken. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je met het kopen van mijlen, in de meeste gevallen, zelden een goede deal doet.
Hoe hoger de status, hoe sneller Air Miles
Een frequent flyer krijgt sneller mijlen dan iemand zonder status. Zorg er dus zo snel mogelijk voor dat je tot het clubje behoort met reizigers die silver, gold of platinum member zijn (alle maatschappijen gebruiken andere benamingen hiervoor). Dat kan door vaak te vliegen of door te vliegen in een hogere boekingsklasse. Vlieg je in business class? Dan krijg je uiteraard veel meer miles dan met een standaard ticket.
Wees voorzichtig. Mijlen sparen werkt verslavend!
Dit is uiteraard een basis overzicht. Er zijn nog tientallen andere manieren om de mijlen te sparen. Ontdek en onderzoek, maar vooral, reis de wereld rond is de boodschap! In New York is heel wat te zien naar het schijnt.
Hoe werken airmiles? Heb jij extra vragen, opmerkingen of misschien wel tips? Ik hoor ze graag!
Kijk ook eens naar dit:
- ‘Ga naar de steden waar je het net niet verwacht’Het Coronavirus houdt ons al enkele weken in de tang. Pintjes drinken op café mag niet meer en muziekoptredens worden massaal afgelast. Misschien is het net nu het ideale moment om de stapschoenen aan te trekken en op zoek te gaan naar de mooiste murals in openlucht. Vetexbart had onlangs een fijn gesprek met Tim […]
- 20 x #blijfinuwkot tips en hoe je nuttig bezig houdenNu het land stilaan volledig in lockdown gaat is het belangrijk dat iedereen de raad van overheid en specialisten opvolgt en zoveel mogelijk binnen blijft. Daarom wil Vetexbart -samen met andere reisbloggers– jullie voldoende inspiratie geven voor de volgende dagen en weken. Daarom komt er iedere maandag en vrijdag een nieuwe #blijfinuwkot lijst met 20 […]
- Deze musea kan je gewoon vanuit je luie zetel bezoekenEen fijn museum bezoeken, het zou een perfect tijdverdrijf zijn bij slecht weer maar ook in deze Corona-tijden, waar cafés en restaurant gesloten zijn en buitenlandse reizen worden afgeraden. Ware het niet dat ook musea de volgende weken de poorten moeten gesloten houden. Wist je dat er ook heel wat van de collecties online te […]
- Reisexperts kiezen favoriete Belgische toeristische hotspotsTerwijl ons Belgenlandje internationaal her en der geëtaleerd wordt als must visit in 2020 kiest de Belg nog altijd vaak voor een citytrip in één van onze buurlanden of zelfs verder weg in Europa. Het online reismagazine Vetexbart ging daarom bij meer dan 130 Belgische reisexperts, verdeeld over de 10 verschillende provincies, op zoek naar […]
- 11 onmisbare reisapotheek artikelen voor je volgende citytripWie vertrekt op vakantie doet dat toch maar best met een goede reisapotheek. In volgend handig artikel gunnen we jullie graag een blik in ons EHBO-koffertje. We selecteerden 15 onmisbare dingen die niet in je reisapotheek mogen ontbreken tijdens je volgende citytrip. Deze informatie is zorgvuldig opgesteld en geldt voor reizigers die een korte citytrip […]
- Alle Vlaamse reisbloggers op een rijtjeEr zijn heel wat lijstjes met Vlaamse fashion-, lifestyle- of foodbloggers online terug te vinden. Over Vlaamse reisbloggers is er daarentegen weinig te vinden in lijstjes vorm. Daarom doen we al enkele jaren ons best om deze database zo up-to-date mogelijk te houden. Veel plezier met je ontdekkingstocht doorheen deze 65 reisblogs! PR-bureau? Thank us […]