Zoek en vind de beste plaats op het vliegtuig

3 min.

Laatste update 29 september

Wat is erger dan tijdens een 12 uur durende vlucht in het middelste zitje gekneld te zitten tussen twee compleet vreemde en bezwete passagiers? De beste plaats op het vliegtuig is daarom vaak geen overbodige luxe. Hier zijn 6 tips om het vliegen een beetje aangenamer te maken.

De beste plaats op het vliegtuig scoor je zo:

Bereik de frequent flyer status

De makkelijkste manier om je van een goede plaats te verzekeren in het vliegtuig is door ervoor te zorgen dat je de elite etatus bereikt. Dat doe je door je aan te sluiten bij een spaarprogramma waarmee je zoveel mogelijk airmiles probeert te verzamelen. Bijna iedere grote luchtvaartmaatschappij is aangesloten bij een frequent flyer-programma zoals Miles & More, SkyMiles of OnePass. Om zoveel mogelijk mijlen te verzamelen is het natuurlijk belangrijk om indien mogelijk steeds bij dezelfde maatschappij of alliantie te boeken.

Blijf checken!

Als je last minute je vlucht boekt is de kans natuurlijk bijzonder groot dat de beste zitjes al uitgeput zijn. Daarom is het belangrijk om dagelijks na te kijken of hierin verandering is gekomen. Wijzigen kan immers vaak nog tot enkele uren voor vertrek. Dikwijls gaan de beste plaatsen naar de frequent flyers die soms een upgrade krijgen of hun vlucht cancellen waardoor er opnieuw (goede) zitjes vrijkomen.

Betaal extra

Bij de meeste maatschappijen kan je tijdens het boeken van je vlucht gewoon aangeven of je al dan niet wil bijbetalen voor een goed zitje. Zorg er voor dat je vooraf nagaat met welk type vliegtuig je zal reizen zodat je kan opzoeken welke de beste plaatsen zijn tijdens je trip (bijvoorbeeld aan de nooduitgang). Leuke websites om je daarbij een handje te helpen zijn seat guru en seat expert.

de beste plaats op het vliegtuig brussels airlines
Een plekje op 1A graag!

Smile!

De beste gratis tip die ik je kan geven is waarschijnlijk om steeds zeer vriendelijk te zijn als je incheckt. Zowel aan de balie als bij de gate agents. Vraag of er personen zijn die hun vlucht hebben gewijzigd en laat de medewerkers op een vriendelijke manier weten dat je een plaatsje langs het raam of een zitje met extra beenruimte enorm zou appreciëren. Je weet immers nooit, en vragen staat nog altijd vrij.

Stel een alert in

Sites zoals expertflyer kunnen je helpen indien je niet de tijd of zin hebt om dagelijks enkele keren je reservering te controleren. Je kan een e-mailalert instellen zodat je automatisch op de hoogte bent van eventuele wijzigingen.

Bekijk ook: een hotelkamer boeken: waar en wanneer?

Verander van plaats tijdens de vlucht

Als je na het boarden ontdekt dat je niet reist met een volledig gevuld vliegtuig kan je zeker aan één van de stewardessen vragen of zij voor jou een beter plekje willen uitzoeken. Weg van de stinkende man naast je of het krijsende kind achter je.

Wat is voor jou de beste plaats op het vliegtuig?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.