Een hotelkamer boeken: waar en wanneer?

6 min.

Laatste update 7 november

Er zijn zoveel website’s die je het proberen makkelijk te maken om een hotelkamer te boeken, maar soms zie je door het bos de bomen niet meer. In volgend artikel probeer ik je te vertellen hoe je het best te werk gaat bij het (online) zoeken naar een slaapplaats.

Tips om een geschikte hotelkamer te boeken

Niet te lang op voorhand boeken

Net zoals bij het boeken van goedkope vluchten is het ook bij het reserveren van een hotelovernachting belangrijk dit niet té lang op voorhand te doen. De beste deals doe je immers vaak op slechts enkele weken voor je vertrek. De hotels laten dan hun prijzen zakken als zij zien dat de kamers niet vol geraken, iets waar men maanden op voorhand geen zicht op heeft. De beste prijs/kwaliteitsdeals kan je (meestal) vinden zo’n 20 à 35 dagen voor aankomst.

Kies indien mogelijk geen exacte data

Ga je op citytrip en speelt de juiste dag van aankomst en vertrek niet echt een rol? Dan scoor je de beste deals. Je kan dan immers kiezen voor de beste prijs terwijl je op exacte dagen minder keuze hebt.

Airbnb: reserveer bij particulieren

In 2008 werd in San Francisco in de Verenigde Staten de online marktplaats Airbnb opgericht. Het principe is eenvoudig: je reserveert een kamer, appartement of huis van een particulier (privé-accommodatie) in je stad naar keuze. Momenteel kan je in praktisch iedere stad of gemeente slaapgelegenheden vinden via de website (of de app).

hotelkamer boeken vakantiewoning italië
Liever een persoonlijke vakantiewoning?

Couchsurfing

Couchsurfing bestaat al een tiental jaren en is inmiddels vooral bij jongeren zeer populair, al zijn er mensen van alle leeftijdscategorie terug te vinden onder de meer dan 6 miljoen leden. Bij couchsurfing zijn er twee partijen, de host en de surfer, die verplicht een profiel moeten hebben op de website. Surfers kunnen bij de hosts in de verschillende steden dan gratis overnachten op bijvoorbeeld een sofa (couch), maar vaak is dat ook een aparte kamer of een plaats voor je tent in de tuin. Op de profielen van de deelnemers kan je dan achteraf referentie’s achterlaten die voor iedereen zichtbaar zijn en niet kunnen verwijderd worden. Een alternatief is bijvoorbeeld Hospitality Club.

Jeugdherbergen/Hostels

Meer privacy dan tijdens het Couchsurfen, maar toch ongeveer dezelfde beleving kan je terugvinden tijdens het logeren in een hostel. Vaak lig je in slaapzalen van 4, 8 of zelfs 16 personen zonder al te veel comfort. De douches en toiletten zijn (bijna) altijd gemeenschappelijk. Je leert snel vrienden kennen waarmee je samen de stad kan verkennen. Probeer zeker eens de website van VJH (Vlaanderen) of Hostelling International.

Hotelkamer boeken

Vandaag de dag is het klassieke hotel nog steeds de bekendste overnachtingsmethode bij reizigers. Wil je de gemakkelijkste oplossing, dan ga je in je dorp langs het reisbureau waar je trip tot in de puntjes kan geregeld worden. Kies je echter voor de voordeligste manier om een hotelkamer te boeken dan surf je best langs de verschillende website’s op het internet. Tijdrovend, maar bijna altijd financieel in je voordeel.

Je kan het best de verschillende prijzen naast elkaar vergelijken met een ‘prijsvergelijkingswebsite’ zoals Trivago, mijn persoonlijke favoriet.

hotelkamer boeken oostenrijk
Of toch een klassieke en praktische hotelkamer?

Booking.com

Persoonlijk kies ik bijna altijd voor Booking.com als effectieve reserveringstool. Zij bieden meestal de beste voorwaarden én geven een handige interface. Vaak kan je ook in enkele muisklikken kosteloos annuleren.

Rechtstreeks bij de hotels

Kijk ook steeds op de website van het hotel naar bepaalde promoties en goedkopere prijzen, vaak kan je rechtstreeks bij het hotel voordeliger boeken.

Vakantiewoning boeken

Misschien maak je het liever wat persoonlijker en logeer je graag in een toffe vakantiewoning? Bij Interhome hebben ze meer dan 32.000 woningen in zo’n 30 landen, waaronder een heleboel in Italië, Oostenrijk of Spanje.

Andere

Je kan ook op hotels gaan bieden bij onder andere priceline, hotwire of Vakantieveilingen. Je kan vaak mooie deals sluiten, maar deze werkwijze is tijdrovend en je hebt een gezonde portie geduld nodig.

Via Hotels Tonight kan je goedkope hotels en deals vinden de dag van aankomst. Hier kan je dus enkel zeer last-minute reserveren. Hotels Tonight heeft een handige smartphone app. Neem ook een kijkje bij hotelspecials of hoteldeal.

Waar kies jij voor: een hotelkamer boeken, logeren in een vakantiewoning of toch maar Airbnb?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.