Tips om dorpjes Cinque Terre met trein te bezoeken

5 min.

Langs de steile en ruige kustlijn tussen de Italiaanse steden Levanto en La Spezia ligt de toeristische trekpleister Cinque Terre. De Vijf Landjes in de regio Ligurië staan synoniem voor een schilderachtig landschap, kleurrijke gevels en prachtige baaien. Vetexbart sprong samen met hordes toeristen op de trein om de dorpjes -die ook op de UNESCO-werelderfgoed prijken- te bezoeken.

Cinque Terre met trein huisjes
Kleurige huisjes in Riomagiorre.

Ruil de auto in voor de trein

Geloof ons of niet, maar de Cinque Terre regio bezoek je echt best met de trein. De auto is alleen maar een last in de vijf dorpen, die grotendeels autovrij zijn. Parkeerplaatsen zijn er amper en bovendien is parkeren erg duur. Vaak moet je ver parkeren van het centrum en de beklimmingen zijn niet altijd van de poes.

Ieder dorp heeft zijn station

Zowel vanuit La Spezia als vanuit Levanto kan je ieder dorp van Cinque Terre bereiken. De afstand tussen de plaatsen is maar een paar kilometer, of slechts enkele minuten sporen. Wij logeerden in een vakantiewoning in La Spezia en van daaruit duurde de rit naar Riomagiorre (het eerste dorp) precies 9 minuten. Daarna zijn er stops in Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. Rijd je in één ruk door naar Levanto duurt de reis exact een half uur.

Cinque Terre treinen rijden erg frequent

Heel erg lang zal je niet moeten wachten op je trein van het ene naar het andere Cinque Terre dorp. Vaak rijden er wel 4 moderne treinen per uur op de populaire route. Op weekdagen rijden de treinen al erg vroeg uit, in het weekend vertrekken ze wat later. In het station kan je een routeplanning krijgen aan het loket.

Niet heel duur

Je kan best een Carta Treno MS kopen in één van de stations. Zo’n treinticket kost je 16 euro per persoon (*2019) en is een hele dag onbeperkt geldig. Je hebt zo ook toegang tot het Cinque Terre National Park waar de dorpen deel van uitmaken. Verder kan je met de kaart gebruik maken van de ATC bussen in het park, de betaaltoiletten en Wifi-hotspots gebruiken.

Cinque Terre met trein kleuren
Gezellig tafelen aan de haven in Vernazza.

Opgepast! Vergeet je ticket niet te activeren in één van de toestellen voor je aan boord van de trein stapt!

Wees massa te slim af

Het kan erg druk zijn in het park. Daarom doe je er goed aan zo vroeg mogelijk te vertrekken. Omdat de meeste toeristen beginnen met dorpje 1 en zo het lijstje afwerken is het waarschijnlijk slim om direct door te rijden naar bijvoorbeeld Corniglia of Vernazza. Kwestie van wat extra voorsprong te nemen.

Hoeveel Cinque Terre dorpen op 1 dag?

In principe kan je de vijf dorpen perfect bezoeken op 1 dag. Zeker als je ‘s morgens vroeg al op de trein stapt en pas laat terug vertrekt naar La Spezia of Levanto. Hou er dan wel rekening mee dat je trip erg gehaast zal verlopen en dat een uitgebreide lunch & diner, laat staan een dip in het water, waarschijnlijk te lang zouden duren. Wij deden de vijf dorpen na elkaar (tussen 08u30 en 18u), maar zouden de volgende keer hoogstwaarschijnlijk toch een dorp overslaan (sorry Corniglia!). Je moet er immers eerst 382 trappen, zigzaggend naar omhoog lopen.

Cinque Terre met trein praktisch

Wij vlogen vanuit Brussel rechtstreeks naar Milaan met Brussels Airlines. Van daaruit pikte we onze wagen op die we reserveerden via Sunny Cars en reden we naar La Spezia, na een korte stop in de stad Parma.

In La Spezia logeerden we in een riant vakantieappartement dat we vonden bij Interhome. Zij hebben meer dan 32.000 woningen in zo’n 30 landen, waaronder ook een heleboel in Italië.

Deze trip kwam er in samenwerking met Sunny Cars & Interhome, waarvoor dank | Foto’s 3,4,8,10,11: Rein Van den Bergh

Geef een antwoord

Your email address will not be published.